fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Uzun Sap Oluşumu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Uzun Sap Oluşumu

Uzun Sap Oluşumu
    Belirtisi : Mantar çok sık ve kümeler halinde meydana gelir. Saplar uzun, şapkalar küçük ve şapkalar çok çabuk açılır (Şekil 9.2).
    Nedeni : Üretim odasında yeteri kadar havalandırma yapılmamaktadır. Bu yüzden oda içersinde CO2 oranı artar ve 3000 ppm üzerine çıktığı ve % 0,2 'yi geçtiği an mantarlarda uzun sap oluşumu başlar. Bazen yeteri kadar havalandırma yapılmasına rağmen uzun sap oluşumu görülebilir. Bu durumda iki noktaya dikkat etmek gerekir. Birincisi yeteri kadar havalandırma yapılmakta ama, bu havalandırma sırasında mantarlar arasında biriken CO2 çekilip alınmamaktadır. Buna neden mantarların çok sık olması ve ayrıca mantarlar üzerinden geçen hava hızının buradaki CO2 'i çekip alamamasıdır. Hava hızının mantar üzerindeki durumu ölçülmeli ve hız arttırılmalıdır. Buna rağmen yine uzun sap oluşumu meydana geliyorsa bu kez olayın hastalık yönü araştırılmalı ve üretim odasında virüs bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü mantarlara virüs bulaşmasıyla da aynı uzun sap oluşumu meydana gelir. Virüs'ta, alınan önlemlere rağmen, olay devam eder ve verim giderek düşer. Diğerinde, önlemler sonucu uzun sap oluşumu kaybolur.
    Mantar Yetiştiriciliği Kitabı Prof.Dr.Atila GÜNAY - BAHCESELFORUMSEL

Önlenmesi : Havalandırma miktarı ve hızı ayarlanmalıdır. Havalandırma hızının üretim yastıklarının orta kısmında ve yüzeyden 10-15 cm yükseklikte 0,2-0,3 m/s olması sağlanmalıdır. Bu olay daha çok I. ve II flaşta meydana gelir. Bunun için I. flaş öncesi miseller örtü toprağı içinde gelişirken 6. veya 7. günlerde tırmıklama yaparak misellerin örtü toprağı içine eşit dağılması ve misellerin her tarafta aynı sıklıkta gelişme yapması ve topaklaşma meydana getirmemesine çalışılmalıdır. Bu durumda mantarlar fazla sık gelmez. Aralarından hava kolayca çekilir.
Working...
X