Orta Adoluda İnce ve Kumsal alanlarda Sonbahar ve bahar aylarıda yağışların yeterli olmasıyla toprak altında yetişen ve Tarımı yapılamayan,patetese benzeyen mantari bir yiyecektir.Genellikle Nisan-Mayıs aylarında topraktan kazılır.Bunu toplamak;bilgi,beceri ve tecrübe ister.Mantar ve Patetes yemeği gibi pişirildiği gibi,fırında ve közlenerekde tüketilir.Son yıllarda İlimize diğer iller harici Arap ülkelerindende,Keme talebi olması nedeniyle fiyatlarında artış olmuştur.Besin değerini sorduğum pek çok gıdacı kardeşimizden cevap alamadım.Ancak;Cenab-ı ALLAH'ın verdiği her nimetde şişfa vardır denerek yöremizde aranılan ve iştahlı oalrak tüketilen bir besindir demekteyim.Bu arada civar vilayetlerden özellikle Konydan Keme'ye aşırı talep ve ilgide mevcutdur.Diğer yörelerimizde varmı bilyorum ancak;Bu Konuda bilim adamları ve arştırmacıları bu tüketilen madde hakkında araştırma yapmaları gerekli düşüncesindeyim.Herkese esenlikler dilerim.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
KEME
Collapse
X
-
Cevap: KEME
Tuber magnatumK0900 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSn. Tabiatcı, KEMEnin resmi varmı ?
Biraz daha bilgi verirmisiniz.
Mümkünse latince isminide yazarmısınız.
Comment
-
resmi sanki yer elmasına mı benziyorerdinchalim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterTuber magnatum
Comment
-
En değerli gıda - Domalan-keme- yada Trüf mantarı
Türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'Tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarına bazı yerlerde keme mantarı da denir.Aslında adı ne olursa olsun trüf mantarıdır o. Dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah Trüf. italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi. Ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri ve kurak bölgelerdeki nemli topraklar. Değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.
Trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, şeker ya da organik asitleri ağaç köklerinden emerek paylaşıyor. kök diplerinde yeryüzünden 10-15 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. Eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor.
Trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. Gelip geçen yaz sağanakları, Trüf için gerekli ideal nemi sağlıyor. Çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan Trüf'ü kurutuyor.
Fransa, italya ve ispanya, dünyadaki en kaliteli trüf'ü üreten ülkeler.
Trüf mantarı, 15 gr ve 20 gr olarak, çiğ halde yemeğin üzerine rende ediliyor. Trüfün kendine özgü, çok tipik ve keskin kokusunu size tam olarak anlatabilmem mümkün değil. Uzmanlar, trüfün içerdiği kompleks aromaları sarmısak, saman, bal ve baharat karışımı olarak tanımlıyor. Bu yıl yağışların da bol yağmasından dolayı köylülerimiz yaklaşık 2 aydır hemen hemen her gün domalan toplamaya gidiyorlar…Genellikle köyümüzde yağışlar iyi giderse 15 nisan 15 mayıs arası bulunabiliyor....
Comment
-
hele bir de başına kilo verdirir dedinm iş tamamerdinchalim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSn.Tabiatcı Hocam artık bu tür mantarların tarımı yapılmaktadır.
Beyaz trüf (Tuber magnatum ) kg fiyatı çok ama çok yüksek
nereye baksam her bitki bu aralar kilo verdiriyor çünkü(ortalıkta kilo insan kalmadı yaa)
Comment
-
Evet;internetden bu yabancı isimle girince bizim"KEME" ismiyle bahsetdiğimiz NEBAT çıkmakta.En iyisi ve doğal'ı bizim ülkemizde yetişeni.Zira TABİAT'da kendiliğinden yetişiyor.İlacı,iğnesi,ekimi,dikimi yok.Baharın,Mayıs ayı içerisinde oluyor.Ben yemeğini severim,yumurtalı pişer.Ayrıca az miktarda sırımsaklı yoğutla sormayınız...Üfff!! ağzımız sulandı şimdi.Mevlaya nekadar şükretsek azdır,Bizlere ne nimetler sunuyor.Çok ŞÜKÜRR!!
Comment
-

Comment