fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Marul ve kıvırcık salata yetiştiriciliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Marul ve kıvırcık salata yetiştiriciliği

Değerli üstadlar bende kendi yapmış olduğum 75 m2 lik bir seraya özel aldığım kıvırcık marul fideleri ektim tam 380 adet bir hafta oldu ve şu an sağlıklı görünüyorlar deneme amaçlı yaptığıum sera ve marulları bekleyip göreceğiz bakalım nasıl olacaklar.

Comment

Abim merhaba.
      Böylelikle kıvırcıkları görmenin yanı sıra,yeni deneme seranızıda görmüş olduk.

Comment

Teşekürler biraz acemice ama birşeyler yapmaya çalışıyorum siz değerli hocalarımızın sayesinde sizin doğrultunuz üzere domates fidesinden vazgeçtim sera boş kalmasın diyede marul fideledim bakalım hayırlısı.

Comment

Damlama hortumunu neden kazıklara bağladınız.Bizim bilmediğimiz bir sebep yoksa onları aşağı alın hortumlar toprakla temas etsin zira hortumun engebeli olasını istemeyiz.Damlayan su yokuşlarda hortumdan kayarak istenen yere damlamayabilir.Dikim sırasının sonuna hortumun genleşmesinide hesap ederek bir kazık çakıp hortumu sabitleyebilirsiniz.

Ayrıca fideleri biraz fazla toprağa gömmüşsünüz gibime geldi.Fide tutana kadar sacak kök bölümünü toprağa kömmeniz yeterli,Gövdeyi toprağa kömmeyin bitki geç çalışmaya başlar.Daha sonra kök boğazı doldurma işleminde bir miktar toprak çekebilirsiniz.

Comment

Belki haklısınız damlama borularını kazıklara bağlama sebebim toprakla temas halinde gözlerde tıkanma oluyor , onun içindirki kazıklara bağladım, engebeli olan yerlere zamanla biraz daha kazık takviyesi yapıyorum sorun kalmıuyor aslında sizde haklısınız ama bende bu şekilde sulama yapıyorum sadece gözlerde tıkanma olmasın ve her fideye eşit miktarda damlama olsun diye.

Comment

SADOCAN İLGİNC BİR SERA YAPMIŞSIN. Domates fidecinden vazgeçmen iyi olmuş. Çünkü bu mevsimde ışık sıkıntın olabilirdi. Kıvırcık ve marul secimin isabetli olmuş ama sanki biraz araları çok acık gibi geldi. Birde domatesçinin dediği gibi toprağa biraz fazla gömülmüş gibi. İlk denemen olduğu için biraz heyecanlısın inşallah başarılı olursun. Bizlerde salatalık malzemesi olarak İstanbul’a gönderirsin.

Comment

teşekürler sayın ubeyd siz aralarının açık olduğunu tesbit etmişsiniz ama ben aslında çok sık diktim diye kendi kendime kızıyordum sized göre bu açıksa demekki sıkıntı yok banada sık gibi geliyordu, inşaallah büyürse gönderirim tabii ne demek, birde bu sera naylonu dediğimiz kaplama normal sizlerin bildiği sera naylonu değil bu yörelerde piyasada satılan hani ofis naylonuı diye geçen türden bir naylon yani normal bir kaplama naylonu sera naylonu maalesef bulamadım bulduğum bir yerdede par4ça satılmadığı ve 500m2 lik standart olduğu oda bana çok fazla diye bu sezonu bu şekilde atlatalımda önümüzdeki yıla bakalım inşaallah işi büyütebilirsem olur.

Comment

Güzel bir çalışma. Sadocan; maaliyetiyle alakalı olarak özelden mesaj atar mısınız?

Comment

sadocan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Belki haklısınız damlama borularını kazıklara bağlama sebebim toprakla temas halinde gözlerde tıkanma oluyor , onun içindirki kazıklara bağladım, engebeli olan yerlere zamanla biraz daha kazık takviyesi yapıyorum sorun kalmıuyor aslında sizde haklısınız ama bende bu şekilde sulama yapıyorum sadece gözlerde tıkanma olmasın ve her fideye eşit miktarda damlama olsun diye.
                    Damlama hortumunun damlatıcıları toprakla temas etmekle tıkanmaz.Hortum içindeki damlatıcıyı enine keserseniz damlatıcıdaki su yolunun tazyiği azaltma amaçlı spiral şeklinde olduğunu görürsünüz.Bu kanallar zamanla sudaki kireç ve katı gübrelerin bıraktığı tortlar sebebiyle tıkanır.Bunuda biz fosforik asit yardımıyla çözmekteyiz.Hortumların havada olmasının hiç bir esprisi yok.Emeğinize yazık.

Comment

Özelden yaptığınız bilgilendirmeden ötürü size çok teşekkür ediyorum sayın Sadocan. Sağolun...

Comment

Rica ederim önemli değil.

Comment

Evet değerli arkadaşlar 50 gün önce ekim yaptığım kıvırcık marullarımdan bir görüntü umarım sizlerde beğenirsiniz çok harika duruyorlar tabii bana göre siz üstadlarım ne dersiniz bilmiyorum.

Comment

Değerli üstadlarım kendi yapmış olduğum serada sorun yaşamaktayım, sorunum şudur sera kaplaması içerisinde sürekli sulanma yani damlamalar oluyor ve çözüm bulamıyorum bu damlamaların sebzelere zarar vermemesi ve damlamayı kesebilmem için önerisi olan arkadaşların yardımınmı bekliyorum.

Comment

Geçmiş olsun, yardım edebilecek bir arkadaş mutlaka çıkacaktır.

Fakat kendi fikrimi söyleyeyim size, damlama sulama yöntemiyle ortaya çıkan su buharlaşıyor olabilir mi acaba? Buharlaşıp naylonun üzerinde aynen çaydanlığın kapağına biriken buharın damlacıklar oluşturması gibi. Eğer durum böyle ise; serayı arada sırada havalandırmak icab eder, bir ihtimal daha var ki; bu da aşırı sulama.. Aşırı sulayınca da köklerde çürüme ihtimali ortaya çıkabilir.

Tabiki, tecrübeli arkadaşların da bir diyeceği vardır bu konuda.

Comment

Sevgili biomer bilgilendirmenden ötürü teşekürler ama inanın şu an damlayan suları unuttum şu andaki sorunum daha bir başka marullardaki acılaşmadan dolayı büyük sıkıntı yaşamaya başladım nedendir bilmem yetişen marullarda bir acılaşma varki o biçim ama her kökde değil mesela 500 kök maruldan 200 kök marulum acımış durumda çare bulamadım çeşitli kaynakları araştırdığım halde kesin bir sonuç yok hayırlısı bilmem nedendir birkaç zziraatçiye sordum hiçbir fikir ve çözüm bulamadı neden olduğuda belli değil ne biçim işdir bilmiyorum.

Comment

Working...
                                X