fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Balkonda mini sera için bilgi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Balkonda mini sera için bilgi

İyi günler;
    Forumda yeniyim ismim giray.Yaşım 17.Kısaca lafa gireyim.195*195 Bir kapalı balkonumuz var.Ben bu balkonda mini sera kurmak istiyorum.Ancak bazı sorularım var.
    Birincisi balkonun kapalı dedim ama camları buzlu cam.Yani ışık diğer cama göre fazla gelmiyor.İkincisi zaten açık olsa bile bu balkona çok güneş gelmiyor.
    Şimdi yapacağım seranın üstü camdan olacak.Acaba ekstra bir ışık uygulabilirmiyim?
    Yani uv ışık sistemi kursam güneş gibi birşey lazım akıl verirmisiniz.
    Işık ilk sorunumdu.

Diğer sorum şu balkon ufak,kapalı,nem oranı ve sıcaklık oranını nasıl ayarlayabilirim?
    Gerekirse fanlı soğutma yaparım yazın ama kışın nasıl ısıtma sağlayabilirim?

Ve seranın boyunu söyle düşündüm;100*65*20(Boy/En/Yükseklik) sizce uygunmu?
    Lütfen bana bilgi verirmisiniz?
  • Fidanligi.com

Cevap: Balkonda mini sera için bilgi

Comment

sera konusunda çok bigim yok ama
      evinizin balkonu güney cepeli deyilse yapacağnız sera da güneşle ilgilenen mahsulleri yetiştirmeniz zor
      geçenlerde pepino fidanı aldım evimize güneş saat 14 00 sonra geliyor öyle olduğu halde pepino fidanı yavaş yavaş sararmaya başlamıştı bende dışarıya nerdeyse tam gün güneş gören yere koydum şu anda tekrar canlandı her taraftan ahtopot gibi sürgünler verdi
      ama yinede ümidinizi kaybetmeyin güneşe az duyarlı bitkiler yetiştirebilirsiniz

Comment

Ancak az evvel bir bilgi edindim yapay ışıkla aydınlatma yapılıyormuş.Lütfen bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bir abi arıyorum !

Comment

Giray Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Ancak az evvel bir bilgi edindim yapay ışıkla aydınlatma yapılıyormuş.Lütfen bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bir abi arıyorum !
          Hangi şehirde ikamet etmektesiniz.Ben Adana'dayım. ŞAyet yakınsanız size seracılığın her alanında yardımcı olabilirim

Comment

Bursadayım ama burayada yazabilirsiniz sorduğum sorulardan başlayabilirsiniz?

Comment

Hevesinizi kırmak istemem ama bitki yetiştirmek hassas bir konudur ve forumda yazışmalarla bu işin üstesinden gelinebileceğini sanmıyorum.Mutlaka bilen biriyle bire bir temas halinde olmak gerekir.
              Last edited by Kerem-01; 12.11.12, 08:53.

Comment

Ben sadece temel soruların cevaplarını arıyorum.Teknik konularda daha sonra bir seraya gidip konuşurum.Forumlarda bunun için var zaten.Eğer illa birileriyle yüzyüze konuşarak halolsaydı forumlar olmazdı.Işık neden benim ihtiyaçıma tam manada cevap vermez?
                Daha açıklayıcı cevaplar bekliyorum ve diğer yazdığım sorularada cevap bekliyorum.

Comment

Değerli genç kardeşim:Burada bir mukayeseyle sorunuza mukayeseli cevap vermek istiyorum.Tüm canlılar yaşamlarını idame ettirmek için uygun ortamlar ararlar ve bu ortamlara ihtayaçları vardır.Nasıl insanın yaşası için temel beslenme,gıda,su,ısı vs.gibi ihtiyaçları varsa;bitkilerde Topraktaki besin elementlerini(gerçi son yıllarda özel besi ortamları oluşturlarak topraksız tarım yapılmakta) alarak güneş ışınlarını yanupraklarıyla alarak fotosentez yapmaktadırlar.Tabi mantarlar ve bazı özel bitkiler bu kapsamın dışındadır.Ancak sizin serada yetiştireceğiniz bitkiler bu kapsama girmemektedir.Bu itibarla zaten kapalı olan ve oluşturacağınız mini serada yetiştireceğiniz ürünlerde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.Emek ve masrafa yazık olur.Ayrıca bitkilere vereceğniz suyun fazlası tahliye olarak balkonunuza zarar verebilir.Ancak;illaki yapacağım diyorsanız diyorsanız cam yerine naylon kullanın hem ekonomik,hemde ısıyı daha çabuk vermesidir.Öte yandan dikeceğiniz bitkileride bu hususa göre seçiniz.Enson olarakda İnşallah bir bahçeniz olurda hobinizi orada tatmin etme fırsatı olur.Başarılar dileğemle...

Comment

Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
                    Umarım bir gün kendi bahçemem olur...

Comment

Giray kardeş yapay ışıklandırma gibi pahalı işlere girişme. Serayı yap buzlu camları da değiştir.Metre kareden 25 kilo alamazsan 5 kilo alırsın Ama hobini gerçekleştirmiş olursu. Bence çok güzel bir uğraşı. Vazgeçme.Sana kolay gelsin.

Comment

Sonuç başarısız olsa bile girişimde bulunulmasını öneririm.
                        Bu işi meslek edinmiş değerli insanların deneyimlerinden yararlanmak en iyisi olabilir ama böyle bir destek bulunamazsa, vazgeçmek doğru değil.
                        Hayatta her bilgiyi kendi deneyimlerimizle elde etmek çok pahalı ve de olanaksızdır. Araştırmak, okumak, yerinde izlenimlerde bulunmak çok şey kazandırır.

Comment

slm.giray kardeşim ben kumluca/ANTALYADAN yazıyorum sana ata mesleğim tarım, örtüaltı seracılık artı burda sera kurulumu ve imalatla uğraşıyorum senin hevesini kırmak istemem ama biraz sor işin bitki için güneş en önemli unsurlardan biridir.kumluca doğal yapısıyla tarımda,örtüaltı seracılıkta ve meyve kalitesi ve lezzetiyle türkiyenin birinci bölgesinden biri.bırak balkonu bizim bile seralarımızın etrafında büyük ağaç veya güneşi gec saatte gören kısmlarda bitkimizden randuman alamıyoruz. yinede bi kaç soruna cvp vereyim nem'i bitkilere verdiğin su sağlar yetersiz geldiğinde seranın içersine su fızkırtabilirsin sıcaklıkta sıkıntın olmaz olcak olursa yapıcak olduğun seranın kenarlarından manuel havalandırma yapabilirsin elle açılabilir.kışa gelince kışın o balkonda bitkinin yetişeceğini hiç sanmıyorum.kışın ısıtmaya gelince seranın içersine sıcaklığa göre sayısını belirleyecek ampül yakabilirsin ambül hem ısı hemde bitkiye ışık verir.ama sana kışın bitki yetiştirmeni tavsiye etmem çünkü olmaz

Comment

Günaydın

Ben, balkonda çeşitli çiçek tohumlarını çimlendirme, şaşırtma işlemi yapıyorum.
                            Oldukça zahmetli bir uğraş.
                            Çimlenmenin olabilmesi için, optimum ısı, ışık, nem ve gıda gerekli. Nem ve gıda kolay ancak ısı ve ışık kolay değil.
                            Uygulamam şöyle:
                            Tavuk eti naklinde kullanılan mukavva kasaların içini plastik örtü ile kaplıyorum, üstünü de aynı örtü ile örtüyorum. Oluyor mini sera. Plastik bardaklara ektiğim tohumları her gün havalandırıyor, nem kontrolü yapıyorum. Kapalı da olsa, kışın balkonun içindeki ısı yeterli olmadığı için, geceleri salona alıyorum, günrüzleri ısı ve ışık durumuna göre ya kapalı balkona ya da açık olana çıkartıyorum. Bebek bakar gibi bir iş. Yaklaşık 400 bardak ekili, hepsini her sabah ve akşam taşımak kolay değil.
                            Sebze tohumlarımdan iyi sonuç aldım. Çiçek tohumlarına gelince üzücü ki, bir çoğunu çimlendiremedim. Çimlendiremediğim çiçeklerden bazıları şöyle: Abutilon, Afrika lale ağacı, campanula, Çikolata sarmaşık, Havai orman gülü, Orkide ağacı, Passiflora, Pipo pelikan, Ylang ylanğ, Şili sarmaşık vb.
                            Kusur bende mi tohumda mı anlayamadım.
                            Bir çok tek yıllık tohumlar çimlendiler, yakında bahçeye dikeceğim.

Comment

Working...
                            X