fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tünel Tipi Seralar

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Tünel Tipi Seralar

Tünel Tipi Seralar
    Bu tip seralarda çatı yay şeklinde olan geniş açıklıklı bir çerçeve ve düşey kalkan duvarlarından oluşur. Örtü malzemesi genellikle plastiktir. Çerçeve galvanizli çelik, alüminyum veya her ikisinin kombinasyonundan oluşan borulardan yapılır. Bu çerçeveler korozyonu önlemek amacıyla zeminle direkt temas ettirilmemelidir. Bunun içinde iyice boyanmalı veya asfaltlanmalıdır.
    Yay çatılı tünel (baraka) tipi seralarda çatı şekli nedeniyle radyasyon enerjisinin sera içine iletimi oldukça yüksektir. Bu tip seralar bulundukları yerin enlem derecesine göre uygun konumlandınldıklannda 25° eğimli tekil eşlenik bir seradan daha fazla ışınım enerjisi iletir.
    Bu tip seralar özellikle kış aylarının soğuk olduğu bölgelerde marul vb. alçak boylu bitkiler ile fide yetiştiriciliği için uygundur. Bugün bu tip seralar yerine masa(benç) yetiştiriciliği veya yüksek boylu bitki ve kesme çiçek yetiştiriciliği için yan duvarlar yükseltilerek yay şeklindeki çatıya sahip tek açıklık veya blok seralar planlanmıştır. Yay çatılı seralarda baraka tiplerine göre seranın daha etkili kullanımı sağlanmış olmaktadır. Bu tip seralarda sera yüksekliği genişliğin yansı kadar olacak şekilde sınırlandırılmıştır.

Sakıncaları
    - Örtü malzemesinin sera boyunca kıvrılarak açılması sonucunda
    sağlanan havalandırma yeterli değildir.
    - Uzun boylu bitki yetiştiriciliği (domates, hıyar, kavun vb.) için
    uygun değildir. Çünkü bu bitkilerde ilk bitki sırasının sera
    kenarından en az 1 m içeriye dikilmesi gerekir.
    - Havalandırma pencereleri yakınında sıcaklık ve rüzgarın
    olumsuz etkisi vardır. Bu kısım da orta bölümdeki bitkilere göre
    gelişme zayıf olur.
    - Çatı mahya bölgesindeki düz kısım nedeniyle su damlacıklarının
    oluşmasına neden olur.
    - Sera hacmi küçüktür.
    - Tünelin kapsadığı sera taban alam ve bitki üretiminin yapıldığı
    net alan arasında farklılık vardır. Üretim alam daha küçüktür.

Cevap: Tünel Tipi Seralar

Slm sayın selsarac
    Ben aranıza yeni katıldım çanakkale lapsekide ikamet etmekteyim. Seracığı seviyorum fakat bir türlü cesaret bulamadım bugüne kadar çok ilgimi cekiyordu ve bu vesile ile bu siteyi gördüm ve katıldım sizler gibi bilgi hazinesi zengin kişiler den yardım amaclı olarak seracılağa amatörce başmak istiyorum. Neytinede girdim ilk seramı kurcam tabiki tünel sera olarak demirlerini yaptırdım yer olarak denize mesafesi 250-300mt düz arazi fakat bir sorun var bizim buralar devamlı olarak rüzgar tutuyor seranın bozulmasına neden olurmu bilmiyorum. Aslına bakarsanız sorcağım soruları size sıra ile aktarmaya çalışayım öncelikle seranın boyutlarından bahs etmek istiyorum. Kuracağım sera tünel ve alcak sera 20 tane demir boru yaptırdım demirlerin ara acıklığı 3,5mt yüksekliği 2mt seranın boyunuda 20mt olarak planlıyorum her demir arası 1mt olsun diyorum sizce uygunmudur? Burda kıvırcık, maydonoz ve yeşil soğan yetiştirmeyi düşünüyorum buda uygunmudur? Seranın yönüde doğu ve batı tarafına ayarlamak istiyorum güneşi devamlı alsın diye nedersiniz?
    Beni bu konu hakında bilgilendirseniz sevinirim. Aktaracğınız bilgilere şimdiden tşkler...

Comment

Sitemizde bu konuda yazılan kitaplar dolusu bilgi var. Onları incelemenizi tavsiye ederim. Ayrıca mesajınıza uygun olunca cevap vereceğim. Saygılarımla

Comment

pahce Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        ... Kuracağım sera tünel ve alcak sera 20 tane demir boru yaptırdım demirlerin ara acıklığı 3,5mt yüksekliği 2mt seranın boyunuda 20mt olarak planlıyorum her demir arası 1mt olsun diyorum sizce uygunmudur? Burda kıvırcık, maydonoz ve yeşil soğan yetiştirmeyi düşünüyorum buda uygunmudur? Seranın yönüde doğu ve batı tarafına ayarlamak istiyorum güneşi devamlı alsın diye nedersiniz?
        Beni bu konu hakında bilgilendirseniz sevinirim. Aktaracğınız bilgilere şimdiden tşkler...
        Seranızı güney-kuzey istikametinde kurun.Kafesler arası mesafeyi 2 m.ye çıkarın.Kafesleri iç orta kısmından yine boruyla bir birine bağlayın.Birinci ve son kafesi sera direncini arttırmak için dıştan telle gergileyin.

Comment

Çok teşkürler SAYIN domatesçi

Comment

Working...
          X