fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ürünlerin toplanması

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• ürünlerin toplanması

Pazarlama sırasında ister büyük, ister küçük üreticilerin, ürettik*leri ürünleri bir araya getirme işlemine "Toplama" denir. Geniş bir alanda bazen üreticilerin bizzat kendileri işleme veya dağıtım kooperatif*lerine veya yerlerine, semt ve toptancı hallerine ürünlerini götürebildik*leri gibi, bazen belirli kişiler işletmeye gelerek ürünleri alır ve götürür. Böylece ürünler belirli merkezlerde toplanmış olur. Ürünlerin toplan*masında araya giren kişiler, pazarlama faaliyetini başarıyla yürütebil*mek için, pazarlayabileceği kadar ürünü garanti altına almak ister ve üreticilerle ön anlaşmalar yapar. Üreticilere avans ödemesi yapar. Kooperatifler ürünleri topluyorsa, bunlarda üreticileri kooperatife üye kaydeder ve üreticilere bazı kolaylıklar sağlar ve onların ürünlerini kooperatife getirmelerini temin eder, üreticilere yasal yükümlülük yük*ler. Buna uymayanları gerekirse cezalandırır veya kooperatiften çıkartır.

Ürünlerin toplanmasında bazı problemler ortaya çıkar. Özellikle küçük ve mahalli pazarlarda toplanan ürünler, küçük partiler halinde ilk toplama yerine geldiğinden, bunların büyük pazarlara sevk edilmeden önce yeteri kadar ürünün birikmesi için bulundukları yerlerde depolanmaları gerekebilir. Bu işlem pazarlamaya ek bir depo*lama ve taşıma masrafı getirir ve ürünlerin maliyetini yükseltir. Halbuki geniş üretim yerlerinden ve büyük işletmelerden ürünler büyük partiler halinde ilk toplama merkezine geldiğinden, ayrıca depolama yapmaya gerek kalmaz ve hemen sevk edilir. Bu durum, pazarlamada bir çok hizmetin daha düşük masrafla gerçekleştirilmesine sebep olur.

ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ

Tarım ürünlerinin çoğu ve özellikle sebze ve meyveler taze olarak tüketilir. Bunların hasat sonrası işlemesi ancak pazara hazırlamak üzere toplama merkezlerinde ayıklanmaları, yıkanmaları, temizlenme*leri, mumlanmaları, sınıflara, boylara ayrılmaları, ambalajlanmaları gerekir. Bu işlemler işletme içinde yapılabildiği gibi, toplama merkez*lerinde, işleme evlerinde, toptancı hallerinde, veya büyük pazarlayıcı firmaların kendi toplama merkezlerinde yapılır.

Taze yenen ürünlerin fazla olan miktarları ve yine bazı ürünler örnek olarak salçalık veya kurutmalık domatesler, konservelik sebze ve meyveler, bunların reçel ve hazır yemek olarak kullanılanları yarı veya tam pişmiş hale getirilir. Bunun için özel uygulamalardan geçirilir dahasonra pazara sevk edilir. Bu tip uygulamalar da işletme içinde olabile*ceği gibi, daha çok özel fabrikalarda yapılır. Bu fabrikalar ürünlerini mümkün olduğu kadar yakın pazarlardan temin eder. Bir başka deyişle fabrikalar işleyeceği ürünlerin en fazla olduğu yerlerde kurulur. Ancak kapasiteleri gereği giderek uzaklaşan pazarlardan da ürün toplar.

ÜRÜNLERİN DAĞITIMI

Toplanan ve işlenen ürünlerin, satış işlemlerinin yapılabilmesi ve tüketicilere ulaştırılabilmesi için dağıtılması gerekir. Dağıtım içinde ürünlerin taşınması ve mülk sahipliğinin değişmesi olayları da bulunur. Dağıtım hizmeti sırasında ürünlerin dağıtılacağı pazarları bulmak, bu pazarların ne kadar ürün kapasitesinde olduğunu saptamak gerekli bir işlemdir.

Dağıtım çevre manavlara, bakkallara, süper marketlere veya mahalli pazarlara yapılabildiği gibi, yurt içi ve dışı uzak pazarlara da yapılır. Ürünler toptancılara, perakendecilere veya direkt tüketicilere dağıtılır. Ancak dağıtım yerlerinin ve onların önem derecelerinin birbi*rine göre farklıkları olabilir. Dağıtımın en masraflı kısmını, ürünün perakende olarak satılma safhası teşkil eder. Masrafların düşürülmesi için çeşitli kuruluşlar ve sistemler devreye sokulur.

Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması

Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL
Working...
X