fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Organik ve Yeşil Gübreleme

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Organik ve Yeşil Gübreleme

Organik ve Yeşil Gübreleme
    Sera topraklarının ıslahında diğer bir yol organik ve yeşil gübrelemedir. Toprakların gübrelenmesiyle topraktaki tuzluluk belli ölçüde azaltılır. Yine toksik etkiler ve bitki salgıları kısmen ortadan kaldırılır. Organik ve yeşil gübreleme toprağın besin maddeleri ve su tutma gücünü yükseltir.
    Organik gübrelemede çeşitli organik kökenli gübreler kullanılır. Dış ülkelerde organik gübrelemede en yaygın olarak torf tercih edilir. Bizde torfun yerini orman (kestane) toprağı, göl toprağı ve yanmış ahır gübresi (inek, keçi ve koyun gübreleri tercih edilir) alır. Gübrelemede 1000 m yer için 100 balya torf, 5000-10000 kg (5-10 tonjorman veya göl toprağı hesaplanır. Bu miktarlar sera toprağına ilk defa organik gübre veriliyorsa geçerlidir. Zaman ilerledikçe gübrelemeye devam edildiğinden bu miktarların yarı oranlan her 2-3 senede bir tekrarlanır. Böylece toprağın daha geç yorulması sağlanır.
    Ahır gübresi kullanılacaksa gübre iyice yanmış, ihtimar etmiş yani parçalanmış ve ufalanmış olmalıdır. Tam yanmamış gübre parçalarında ihtimar devam ettiğinden kızışma yanında amonyak gazı ortaya çıkar. Amonyak gazının ortamda oluşması, pH1 mn artışına ve kültür bitkilerinin büyümesine engel oluşturur. Ayrıca karbonik, sülfürik gibi asitlerin oluşması, köklerin yanmasına ve yine bazı hastalık etmenlerinin taze gübre yolu ile seraya girmesine ve toprak ıslahı yapalım derken, bitki yetiştirmeye ters bir olayın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tam yanmış ahır gübresi bir dekara ilk kez verilecek ise 10000-20000 kg (10-20 ton/da) olarak hesaplanır. Bu miktar daha sonraki yıllarda 5000-10000 kg/ha (5-10 ton/ha) düşürülebilir.
    Yeşil gübreleme daha az kullanılan bir toprak ıslah yöntemidir. Seranın boş olduğu ve kullanılmadığı dönemlerde yapılır. Bizde daha çok yüksek sıcaklığın bulunduğu yaz ayları seranın kullanılmadığı aylar olması nedeniyle tercih edilir. Yeşil gübrelemede bazı baklagil bitkileri,mısır, soya fasulyesi gibi bitkiler serada yetiştirilir. Bunlar çiçeklenme dönemine geldiğinde, sürülerek toprağa karıştırılır. Bu bitkiler toprak içinde çürüyerek toprağın organik madde miktarının artmasına, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olurlar

Cevap: Organik ve Yeşil Gübreleme hakkında yardım..

Öncelikle forumdaki değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Bugüne kadar ki paylaşımlarınız bana ve arkadaşlarıma hep bir yol gösterici odu.Ancak benim şuanda sizin gibi değerli insanların birazdaha fazla yardımına ihtiyacım var.
    İsmim adem açıkgöz,süleyman demirel üniversitesi ziraat fakültesi toprak bölümü dördüncü sınıf öğrencisiyim.Bitirme ödevimin konusu(tez konum) yeşil gübre.Buradaki paylaşımlarınıza ek olarak bana daha geniş kapsamda bilgi verirseni beni gerçekten bahtiuar edersiniz.En kısa zamanda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Çalışmalarınızda başarılar dileklerim.

Comment

Working...
    X