Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Toprak Ýþlemede Kullanýlan Makine ve Ekipmanlar:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Toprak Ýþlemede Kullanýlan Makine ve Ekipmanlar:

Toprak Ýþlemede Kullanýlan Makine ve Ekipmanlar:
    2.2.1. Pulluklar:
    Pulluklar topraðý tam veya kýsmen devirerek veya hiç devirmeden iþleyen ekipmanlardýr. Pulluklar iki gruba ayrýlýrlar: 1-Kulaklý Pulluklar (Resim:6.a) 2- Diskli Pulluklar
    Kulaklý Pulluklar:
    Kulaklý pulluklar topraðý yaran ve çelik bir býçaktan oluþan bir uç demiri ile, yarýlan topraðý arkaya doðru kaldýrarak bir veya iki yana deviren kulaklar ve pulluk uç demiri ile kulaðý birbirine baðlayan bir tabandan oluþur. Kulaklarýn büyüklüðü, þekli ve aðýrlýðý topraðýn textürüne (karýþým oranlarýna göre toprak türü) göre deðiþir. Kulaklý pulluklar yapýlarý ve çalýþma tarzlarýna göre "sabit kulaklý pulluklar" ve döner kulaklý pulluklar" þeklinde olur. Sabit kulaklý pulluklarda kulaklar daima bir tarafa devirirler. Bu tip toprak iþlemeye "tahtavari sürme metodu" denir. Bu da iki þekilde uygulanýr. Birinci þekil, pulluk ilk çizgiyi parselin tam ortasýndan görüldüðü gibi açar ve parsel baþlarýnda hep sað taraftan dönülürse parselin ortasýnda ilk iki toprak þeridinin karþýlaþmasýndan ötürü balýksýrtý biçiminde bir tümsek oluþur. Bu nedenle bu tip toprak sürme yöntemine "balýk sýrtý sürme metodu" denir. Ýkinci þekilde ise ilk çizgi parselin kenarýndan açýlarak parsel baþlarýnda daima sola dönülürse, görüldüðü gibi ortada bir açýk çizgi kalýr. Buna da "açýk çizgi sürme metodu" denir. Her iki yöntemde de parsel dalgalý hale gelir ve makinalý çalýþma güçleþir. Döner kulaklý pulluklar ise bir pulluk çizgisi sonuna gelindiðinde, kulaklar sabit olmadýðýndan otomatik olarak veya elle kolaylýkla pulluk kendi ekseni üzerinde 180° döndürülebilir. Bu nedenle iki yöne giderken de kulaklar topraðý ayný tarafa devirirler. Buna "düz sürme metodu" denir Bu metotda parsel muntazam sürülmüþ olur. Bu metod daha kolaydýr. Bu söylenen avantajlar dikkate alýndýðýnda fidanlýklar için önerilen bir yöntemdir.
    Diskli Pulluklar:
    Diskli pulluklarda kulak bir nevi çanak veya disk þeklini almýþtýr. Ayný zamanda bu disk, uç demiri görevini de yüklenmiþtir. Diskli pullukta disk dönerek ilerlediðinden sürtünme daha az olur ve çekim gücünden tasarruf saðlanmýþ olur. Ayný zamanda kulaklý pullukta olduðu gibi sert bir pulluk tabaný oluþmasýna neden olmaz. Kulaklý pulluklarda uç demiri sýk sýk bilenmesi gerektiði halde bunlarda diskler çalýþýrken kendiliðinden bilenmiþ olur. Disklerin açýsý deðiþtirilerek aðýr ve hafif topraklara göre disk derinliðini ayarlamak mümkündür. Diskli pulluklarýn, topraðý batýþý genellikle pulluðun aðýrlýðý ile saðlandýðýndan, bu pulluklar imkan nispetinde topraðý derin iþleyebilmek için kulaklý pulluklardan daha aðýr olarak yapýlýrlar. Ayrýca kuru ve aðýr topraklarý iþleyebilmek için ilave aðýrlýklarda konulabilir. Bu pulluklar topraðý iyi parçalayabilir, fakat kesip kaldýrdýðý toprak þeridini tam olarak deviremez. Bu sebeple toprak üstünde bulunan bitki artýklarýný kulaklý pulluk gibi iyi kapatmaz. Diðer bir hususta diskler yuvarlak olduðundan çizgi tabaný dalgalý olur. Yani parselin her tarafý ayný derinlikte sürülemez. Bununla beraber kuru, köklerin ve çalýlarýn toprak iþlemeyi güçleþtirdiði sert, sazlý, balçýklý, çok yapýþkan topraklý fidanlýk kýsýmlarýnda kulaklý pulluða nazaran çok daha ziyade ham topraklarýn ilk iþlenmesinde ve çayýr alanlarýnýn soyularak aktarýlmasýnda kullanýlýr. Fakat normal topraklarda kulaklý pulluk kadar topraðý iyi iþleyemez. Bu itibarla normal þartlarda kulaklý pulluðu tercih etmelidir.

Dipkazan Pulluklar:
    Topraðýn hem derin hem de alt-üst edilmeden yerinde iþlenmesi gerektiði durumlarda ve ilk iþleme toprak sert ve köklü ise dipkazan denilen ekipmanla yapýlmalýdýr. Bu ekipman, özellikle alt topraðý ince textürlü olan kök geliþimini engelleyecek derecede sýký istiflenmiþ topraklarda, altta kök yayýlýþ sahasýna giren çeþitli toprak derinliklerinde geçirimsiz sert kireç taþý, pastasý veya pulluk tabaný teþekkülü gibi sert bir tabanýn bulunduðu topraklarda çok etkilidir. Aðýr topraklarda ve durgun su þartlarýnda dipkazanla toprak iþleme, havalanma ve drenaj bakýmýnda da büyük fayda saðlar. Bu ekipmanla toprak 50 - 60cm. ve özel durumlarda 70 - 80cm. derinlikte iþlenebilir. Fidanlýklarda bu ekipman sadece kuruluþ aþamasýnda gerekli olur.
    2.2.3. Diskaro veya Diskli Týrmýklar:
    Diskarolar sürüm sonu keseklerin daðýtýlmasýnda, dinlendirilmeye ayrýlan parsellerin ot mücadelesinde, sahaya verilen herbisit veya gübrenin karýþtýrýlmasýnda kullanýlan, çaplarý 40 - 50cm., kalýnlýðý 3 - 4mm. olan, keskin kenarlý (kertiklileri de mevcut), iç bükey çelik disklerden meydana gelmiþ bir toprak iþleme ekipmanýdýr. Kenarlarý düzgün olanlar normal koþullarda, kertikli olanlar ise bitki artýklarýnýn parçalanmasý amacýyla kullanýlýrlar. Diskler sayýlarý 4-14 arasýnda deðiþir þekilde bir mil üzerine monte edilmiþlerdir. Buna batarya denir. Bataryalarýn sayýlarýna göre ve diziliþlerine göre tek etkili, çift etkili gibi iþ hacmine göre sýnýflandýrmalar mevcuttur.
    Toprak Frezleri
    Fidanlýklarda, park ve bahçelerde ve çevre düzenleme iþlerinde ilk iþlemeden sonra devamlý ve en çok kullanýlan toprak iþleme ekipmanlarý toprak frezleridir. Bunlar gücünü motordan alarak yüksek devir hýzý ile dönen yaylý veya sabit býçaklarla topraðý ince bir kýrýntý haline getirirler. Yabani otlarý parçalar, keser, toprak yüzüne yayýlan gübreyi toprakla gayet iyi karýþtýrýr. Yastýklarý ekim ve repikaja gayet iyi hazýrlar. Frezler fide veya fidan sýralarý arasýnda aralýklara göre gerekli bir ayarlama yapýlarak ot mücadelesi ve çapalama iþlerini de yapar. Ancak ayrýk gibi kök ve diðer vejetatif parçalarý ile kolayca üreyen cinsten yabani otlarý frezlemek onlarý ufak parçalara bölüp daha fazla yayýlarak üremelerini saðlar. Bu nedenle böyle yerlerde ot mücadelesinde freze kullanmamak lazýmdýr. Bir de taþlý topraklarda da frez kancalarý sýk sýk kýrýldýðýndan kullanýlmasý önerilmez. Frezler toprak frezleri, çapa frezleri olarak çeþitli tipte ve geniþlikte olmaktadýr.
    Merdaneler:
    Tohum yataðý hazýrlýðýnda kullanýlan aletlerdir. Topraðý bastýrýr, kesekleri kýrar ve tarlayý düzeltir. Bazý durumlarda ekimden hemen sonra araziye sokularak çimlendirme hýzý artýrýlýr. Merdanelerin iþleyici gövdeleri bir mile baðlý olarak dönen; düz bir silindir, yarý çevresi týrtýllý, üçgen veya çýkýntýlý olan disklerden meydana gelmiþlerdir.
    Merdaneler yüzey þekillerine göre üçe ayrýlýrlar;
    1- Düz merdaneler 2- Dalgalý merdaneler 3- Dip bastýran merdaneler. Düz merdaneler küçük alanlarda (çim bastýrmada) insan gücüyle çekilirler.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Toprak Ýþlemede Kullanýlan Makine ve Ekipmanlar:

Merhabalar,
    Siteye, ilgimi çeken konular olmasý nedeniyle üye oldum ve yararlanýyorum da. Ýzmir'in Urla ilçesinde satýn aldýðýmýz 6 dönümlük bir arazide 3 yýldýr, zeytin, meyve çeþitleri bahçe bitkileri ve "buralarda olmaz" denilen bir çok türün üretim denemelerini yapýyorum. Çoðunda da baþarýlý oldum. Sorunum þu; çok fazla miktarda ve çok büyük boyutlu otlarla mücadeleden yoruldum. Ýlaç atmayý düþünmediðimden iþ mekanik iþlemlere kalýyor. Bu çerçevede çoðu kere büyük traktörlerle çapa yaptýrýyorum. Ancak, onunda kendince sýkýntýlarý var. Araþtýrmalarým sonucunda, en sonunda, "motorlu çapa makinasý" almaya karar verdim. Ancak, bu konuda herkes farklý konuþuyor. Kafam karýþtý. Bu makinalarý kullananlarýn hem bana ve hem de bu konuda araþtýrma yapan bir çok kiþiye katký saðlayacaðýna inandýðým, bilgi ve deneyimlerini paylaþmalarýnýn yararlý olacaðýný düþünüyorum. Hatta bu konuda bir baþlýk oluþturulabilir. Burada, bu anlamda kullanýlan her cihaz hakkýnda görüþ bildirilebilir. Þimdiden katký saðlayacak olan herkese teþekkürler.

Comment

Merhabalar Tahir bey.
      Yabancý ot ile mücadele artýk meyve bahceleri için sorun olmaktan çýktý.Küçük bahce çapa makinalarý ile 10 dönümlük bir meyve bahcenizi bir günde bir kiþi olarak halledebilirsiniz. Kafaný karýþtýran sorun ne ise onu yazsanýz daha iyi olurdu.Kimyasal mücadelede yabancý ot ile müçadelede sitemik ilaclar ver etkili olan.Ancak onu kullanýrken dikkatli olunmasý lazým.Özellikle rüzgarlý havada ilaclar meyve aðaclarýnýza gelirse onlarýda kurutur.Siz sorununuzu yazarsanýz yardýmcý olan arkadaþlar cýkar.

Comment

Saðolun sayýn Ubeyd,
        Sorun kýsaca þu: Otla mücadele için motorlu çapa tamam. Ancak, bunlarýn satýldýðý yerlere gittiðinizde karþýnýza çok çeþitli bildik bilmedik bir çok marka çýkarýlýyor. Kimini motoru Japon malý, diðer aksamlarý Çin. Kimi orijinal Ýtalyan deniyor. Motor güçleri farklý, önden veya arkadan çapalý olanlarý var, veya pulluk, römork takýlanlarý. Benzinli yada dizel veya þanzýmanlý-þanzýmansýz. Ve de fiyatlar; 1000-9000 YTL. arasýnda geziniyor. Her satýcýda doðal olarak elindeki malýný öne çýkarýyor. Biri de diðerini kötülüyor. Kýsacasý, bir bilgi kirliliði var. Bizim, 6 dönümlük bahçemiz, pek taþlý olmayan, yumuþak sayýlabilecek bir toprak yapýsýna sahip. Bitkilerin veya aðaçlarýn bir kýsmýnýn dikim aralýklarý usulüne uygun, bir kýsmý ise daha sýk dikili durumda. Ýþte böyle bir yerde sorun yaþamadan hem topraðý iþlemek ve hem de otla mücadele için böyle bir makina almak istiyorum. Ancak, bu makinalarý kullananlarýn bilgileri, diðer kullanýcýlara bu anlamda yol gösterici olacaktýr diye düþünüyorum.

Comment

Merhaba Tahir Bey,

Meyve bahçelerinde sýk sýk aðýr makina çalýþtýrýlmasý toprak sýkýþmasýna neden olmaktadýr. Bunun için zaman zaman pulluk ile iþleme gerekir hatta 4-5 yýlda bir aðaçlarýn taç izdüþümlerine girmeden daha derin iþleme yapýlmasý iyi olur. Yabancý otlarla mücadele için benim tavsiyem tekerlekler üzerinde hareket eden, kuyruk milinden hareket alarak çalýþan frezeli çapa makinasý kullanmanýzdýr. Bazý modellerde tekerlekler çýkarýlýp yerine çapa býçaklarý takýlan motorlar var. Bunlarla 20 cm. derinliðe kadar topraðý iþleyebilirsiniz. ancak toprak sýkýlaþmasýna karþý hazýrlýklý olmalýsýnýz. Kuyrak milinden çalýþan çapa motorlarýný tavsiye ederim.

Ancak Kuyruk milinden çalýþan çapalarýn topraða fazla batmadýðýný bilmelisiniz. 5-10 cm. yabancý ot mücadelesi için yeterlidir ve bu makinalar bunu saðlarlar.

Model seçiminde genel kural, servis ve yedek parça teminidir. Artýk Çin dýþýndan üretim yapmayan firma kalmadý gibi. Çin mallarýný gözünüzde büyütmeyin. Bildiðimiz ve güvendiðimiz birçok ünlü marka ürünlerini Çinde imal ediyorlar. MARKA ve model seçimi tamamen sizin zevkinize kalmýþ. Bulunduðunuz bölgede çapa makinalarýnýn servisleri ile görüþün ve onlarýnda görüþlerini alýn. Çünkü tamir ve bakým için tam bahar mevsiminde 1 ay parça beklediðinizi düþünün. Bu sizin tüm elinizi ve kolunuzu baðlayacaktýr.

6 dekar fazla bir alan deðil ancak bahçenizin ilaçlama iþlerinde de kullanabileceðiniz bir model araþtýrýn. Arkasýna remork baðlanan modeller var. Remork üzerine de ilaçlama deposu konuluyor ve çapa makinanýz tam bir ilaçlama aletine dönüþüyor.
          Seçeceðiniz Motor Gücü bütçeniz ile ilgili...

Comment

Sayýn Bahçedanýþmaný öncelikle ilginize teþekkür ederim.
            Zaten, görüþtüðüm bazý kiþiler de bu yönde önerilerde bulundular. Uzun zamandýr araþtýrmalarým da sürüyor. Benim konuyu buraya taþýmaktaki asýl amacým; konuyla ilgili bir arþiv oluþturmak. Bilirsiniz, 3 kuruþluk bir elektronik cihaz almak istediðinizde konuyu ilgili foruma taþýdýðýnýzda yüzlerce görüþ geliyor. Hepsi doðru deðil belki, bazen de kafa karýþtýrýyor, ancak yine de farklý bakýþ açýlarý geliþtirebiliyorsunuz. Bu anlamda bilgi paylaþýmý önemli. Bugün bu, yarýn týrpan ne bileyim sonra bir baþkasý konuþulur. Böylece konuya ilgi duyan, bu iþi bilenlerden ya da kullananlardan bilgi almýþ olur. Dilerim bu anlamda görüþler artar.

Comment

Tahir bey,
              Benim de 6 dönüm kadar bahçem var, bahçede çalýþtýracak eleman bulma konusunda sorunum var, onun için çapa motorlarýný internetten çok araþtýrdým en sonunda http://www.bahcefuari.com/asp/index.asp sayfasýnda iletiþim kýsmýndan [email protected] adresine telefon numaramý yazarak 6 dönüm yerim olduðunu, çapa yapacaðýmý, ilaçlama için ve 300 metre mesafeden yaklaþýk 20 metre yukarýya saatte 20 ton subasacaðýmý belirttim onlarda kýsa sürede arayýp benim için en uygun olanýný tavsiye ettiler. Bu günlerde alacaðým.

Tavsiye ederim temasa geç.

Comment

TAHÝR bey
                benim 10 dönüm bahçem var geçtiðimiz yýl bir çapa motoru aldým 1 senedir kullanýyorum hiçbir sorunu yok
                markasý YAÐMUR YET 510 Dizel 12.2 beygir farlý marþlý ayný zamanda kasnakla (iple) de çalýþýyor
                motoru antor 3LD510 tek silindir
                çapa motoruma bir römork taktým 1.5 ton yükü rahatlýkla taþýyor 4*4 özelliðine sahip
                ayrýca römorkta da bir þanzuman var 4 ileri 1 geri vitesi var sýfýr þanzuman
                çapalama yaptým çok iyi ama büyük olduðu için biraz yorucu
                bu çapa makinesi 2 kuyruk miline sahip eþ devirli
                3 ileri 1 geri vitese sahip
                yakýt cimrisi bir motor yüklü haliyle km 20- 25 kuruþ arasý yakýt harcýyor
                2 yýl garantili çapalama býçaklarý tekerler sökülüp tekerlerin yerinetakýlýyor
                ben MALATYA' da DENÝZ TARIM'dan aldým
                çok memnunum

Comment

Working...
                X