fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tigem Arazileri Özelleştirilmeli mi?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Tigem Arazileri Özelleştirilmeli mi?

TARİHÇE

Türkiye köylüsüne örnek tarımsal işletmeler oluşturmak ve üreticinin girdi gereksinimini karşılamak üzere 1930‘lu yılların ortalarından sonra kurulan Zirai Kombinalar idaresi ve Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri‘ne dönüştürüldü. 1983 yılda ise, DÜÇ ile hara ve inekhaneler birleştirilerek TİGEM doğdu. Asıl amacı üreticiye kaliteli tohumluk ve damızlık sağlamak olan TİGEM, 38 işletmeye ve 382 bin hektar arazi varlığına sahiptir.

Zirai Kombinalar-Devlet Üretme Çiftlikli ve TİGEM, en önemli bitkisel (tohum) ve hayvansal (damızlık) üretim materyali sağlama konusunda, dönemin olanakları ile uyarlı çalışmalar gerçekleştirmiş ve bu iki alanda ülke gereksinimini karşılamıştır. Buna karşın 1980‘li yıllarla birlikte önce tohumluk fiyatlarının serbest bırakılması ve ardından tohumluk dışalımındaki devlet tekelinin kaldırılması ile TİGEM işletmelerinin işlevlerinde önemli aşınımlar yaşanmaya başlamıştır.

Bu sürecin soncunda, halen yalnızca hububat ve yem bitkileri tohumlarında TİGEM %90‘ların üzerinde paya sahipken; mısır-ayçiçeği-birçok sebze patates alanında Türkiye kendine yeterliliği yitirmiş ve dışa bağımlı hale gelmiştir. Alan, yabancı çokuluslu şirketler ve onların taşeronu yerli firmalar tarafından doldurulmaktadır.

Türkiye‘ye pazarlanan tohumların önemli bir bölümü ise, ÇUŞ‘lara tam bağımlılığını sağlayan " intihar eden tohum" niteliğindedir. Bu tip tohumlardan, bir üretim dönemi sonrasında elde edilen tohumların üretim materyali olarak kullanılması mümkün olmamakta, böylece üretici ve ülke tümüyle ÇUŞ‘a teslimiyetini ilan etmektedir.TİGEM‘lerin damızlık üretme işlevleri ise, neredeyse tümüyle sona erdirilmiş, ülke uzun yıllar boyunca ABD‘den damızlık ithal etmiş; ülke koşullarına uymayan hayvanların yaşamı kasaplarda sona ermiştir.Bu ortamda, mevcut TİGEM işletmelerine yabancı ortak bulunması yolunda 1999 sonunda çıkarılan Yüksek Planlama Kurulu kararı sonrasında, dünyanın en temiz topraklarına sahip olan işletmelere yönelik yabancı ilgisi artmaya başlamıştır.

Şimdi böyle köklü bir kurum zarar ediyor. Sizce özelleştirilmelimi?
  • Fidanligi.com

Cevap: Tigem Arazileri Özelleştirilmeli mi?

Üstat; devletin bakkalık,besicilik vs yapma devri çoookk gerilerde kaldı.tez elden bu topraklar ekonomiye kazandırılmalı.Ancak bu özelleştirilmede dikkatli davranılması, adam akıllı yapılması gerekli.

Comment

Devlet bu topraklarını bir gurup Ziraat mühendisi toplanıp bir şirket kursa ve belli bir zaman için bunlara kullanımını verse daha yararlı olur düşüncesindeyim.

Comment

mükemmel bir konu ;, tam bağımsız türkiyenin, tarım girdilerinde,hiç değilse tohum konusunda bağımsız ve kendine has ve geleneksel tohumlarını kendisi yetiştirip kendisi geliştirmesi gerekir. inancındayım. bu kadar bağımlılık ülkeyi güçsüzleştiriyor .mevcut yapının reorganizasyonu ve özerkbir yapıya kavuşturulması üniversiteler ve yerli ziraat mühendislerine araştırma ve üretim yapmaları için tetbirler alınması ile çok başarılı işler yapılabileceğine inanıyorum

Comment

Ben size değişik bir fikir veriyim arkadaşlar bu tigem arazilerini yap işlet modeline benzer bir modelle biz ziraat mühendislerine kiralasınlar. Biz buralarda Üretim yapalım ve ve devletin dediği zamanda bunları teslim ettirelim ben şahsen geçim standardı oluşturacak kadar arazinin bize verilmesinden yana olarak istediğim miktar araziyi versinler ben direk o işi yaparım Mesela bana en yakın olan karacabey harasından 3 veya 5 yıl sonra kirasını ödemeye başlamak şartı ile buradan rahatlıkla 500 dekar araziyi işletmek için alabilirim ve başka hiçbir iş yapmama gerek kalmadan geçimimi sağlarım allahın izni ile yetrki imkanlar uygun olsun...

Comment

Vallahi devlet bana da verse 500 dönüm, hemde yanımda 5 kişi çalıştırma garentisi vererek hemen kabul ederim.Devlet boşda gezen ziraat mühendislerinin 3-5 i bir araya gelerek kuacakları şirketlere bellirli bir süreliğine vermeli.zarar eden TİGEM arazilkeri bak nasıl kar ediyor görsünler.

Comment

ziraat mühendisleri ve genel ifadeyle ziraatçilerin meslek kuruluşları odaları falan vardır bu konu oralarda güçlü bir şekilde dile getirilerek . bakanlık seviyesinde talepte bulunulabilirmi.? belki biraz gayretle netice elde edilebilir bizim insanımız çalışkandır azmederse zoru aşabilir. (zor diye bişey tanımaz imkansız zaman alır).

Comment

Sen de ben de kabul ediyorsak o zaman türkiyedeki tüm ziraat mühendisleride kabul etsede ve asıl patron devlet kabul etse ve 1000 lerce dönüm arazi boş kalmasa vede insanlar iş güç sahibi olsa. Bu konuda ZMO nun bir çalışması var ama son söz ağaların

Comment

Binlerce dönüm arazi boş kalmasın. Ehil olanlara verilsin, çalıştırılsın. Sizlere katılıyorum.

Comment

Working...
                  X