fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Külleme- Kırmızı Örümcek Zamanı Geldi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Külleme- Kırmızı Örümcek Zamanı Geldi

Bu hafta başından itibaren sıcaklıklar arttı.
    Özellikle sera bitkilerinde ser bitkilerinde Külleme Hastalığı ve Kırmızı Örümceklerin artması muhtemel.

Külleme Hastalığı
    Etmenin genel özellikleri :
    Domateslerde görülen Külleme etmenleri:
    - Oidiopsis taurica Tepper
    - Oidiopsis sicula Scalia (eşeyli dönemi:Leveillula taurica (Lév.) G. Arnaud)
    fungal hastalık etmenleri olup, hastalık genellikle sıcak ve yarı kurak bölgelerde görülür. Fungus geniş bir konukçu listesine sahip ve kış ya da olumsuz hava koşullarını yabancıotlarda geçirir. 25 °C altındaki sıcaklıklar enfeksiyon için uygun, daha yüksek sıcaklıklarda ise hastalık belirtisi enfeksiyon bölgelerinde hızla görülmeye başlar.

Belirtileri:
    Yaprak:
    Açık yeşil ile parlak sarı ve düzensiz gelişen lekeler genellikle yaprakların üst aksamlarında görülür ve bu lekelerin merkezindeki dokularda nekrotikleşir (doku ölümü). Bu lekelere üzerinde beyaz ve un gibi ekzoparasit parazit olan fungusun misel ve spor tabakaları görülebilir. Fungus yaprağın alt kenarlarındadır ve hızla tüm yapraklara yayılabilir. Yapraklar hastalıktan dolayı öler, fakat yaprak dökülmesi olmaz.

Mücadelesi:
    Kültürel Mücadele:
    Genel olarak bitkiler iyi koşullarda yetiştrilmeli ve devamlı kontrolü. Hastalık etmenine karşı yurt dışında biyolojik mücadelede tavsiye ediliyor, bunlardan AQ10 biofungicide bir fungal hyperparazit (Ampelomyces quisqualis)' dir.

KIRMIZI ÖRÜMCEKLER (Akarlar)
    Akdiken akarı (Tetranychus viennensis)
    Ġki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae)
    Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi)
    Kahverengi örümcek (Bryobia rubrioculus)
    Yassıakar (Cenopalpus pulcher)
    Avrupa kırmızı örümceği ergini
    Avrupa kırmızı örümceği zararı
    Kahverengi örümcek ergini

Tanımı ve Yaşayışı:
    • Akarlar, çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır.
    Vücutlarında değiĢik Ģekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler
    bulunur.
    Zarar ġekli:
    • Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında, bitki özsuyunu emerek
    ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar. ġiddetli zarar gören
    yapraklar kurĢun veya gümüĢ rengini alırlar.
    • Avrupa kırmızı örümceği ve Kahverengi örümcek, çiçeklerin çanak
    yaprak ve çiçek buketindeki taze yaprakları emerek sararmasına sebep
    olur. Böyle ağaçlar, yanmış gibi bir görünüm alırlar. Yassı akarlar ise
    tomurcuklara saldırarak zayıflatır ve meyve tutmayı önler.

Zararlı olduğu bitkiler:
    • Kiraz, elma, armut, ayva, Ģeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer
    meyve ağaçlarında zarar yaparlar.
    Mücadele yöntemleri:
    Kültürel önlemler:
    • Kışın veya erken ilkbaharda, ağaçların kök boğazı ve gövdelerindeki
    kavlamıĢ olan kabuklar kaldırılarak, altında kışlayan akarların ölmesi
    sağlanmalıdır. Yere dökülen yapraklar toplanarak, bahçeden
    uzaklaĢtırılmalıdır. Bahçenin bakım işlemleri uygun olarak
    yapılmalıdır.
    Kimyasal mücadele:Bitki türüne göre seçilecek akarisitler kullanılır.
  • Fidanligi.com

Cevap: Külleme- Kırmızı Örümcek Zamanı Geldi

Kırmızı örümcek ve zararlı böceklerle mücadelede alternatif organik mücadele de yapılabilir. Son yıllarda geliştirilen Neem Azal organik insektisit, kullandığım ve sonuçlarından memnun kaldığım bir ürün.

Comment

kükürt kullanabiliriz.küllemeninde kırmızı örümceğinde en güzel en ucuz en kolay ve en organik ilacı siz neem-azal ın litresi çok pahalı.Artı nekadar yere uygulandığından ve maliyetinden atın 15 günara ile kükürt hem besin ihtiyacını karşılasın hem Ph düşürsün hem kırmızı örümceği bitirsin hem küllemeyi hem sümüklü böceği hemide... daha saymakla bitmez ucuz kilosu 1-1,5 tl arası değişiyor dekar 400-500 gr babalar gibi yetiyor ne güzel ilaç yok neem-azal yok diflebenzuron bunlar bize lüks hele doetes üreticisine lüks oğlu lüks saygılar. Bu arada kırmızı örümcek akar dır ve akarisit gerekir öldürmek için...

Comment

günara ilaçmı ? kükürtü agaclara nasıl atalım okonudada aydılatırsanız seviniriz kardelen bey? toz halindemi, suyla karıstırıp puskurterekmi? teşekkurler.

Comment

Sayın Kardelen;
          Bu arada kırmızı örümcek akar dır ve akarisit gerekir öldürmek için... demişsiniz. Bunu bilmeyen ziraatçi yoktur sanırım. Bir kaç zamandır yazdığınız mesajlarda dikkatimi çeken bir özellik var.

Önünüze geleni uygun olmayan bir dil ile fırçalayarak bilgi paylaşımında bulunuyorsunuz. Bu, bizim ve bizim gibi halim selim olmayı, yaşam düzeni olarak benimsemiş insanların tuhaf olarak karşıladıkları bir hâl.

Meselâ, bir ziraat mühendisi olan ebrar, neem azal adlı ilacın da, kullanılabileceğini, kendi bahçesinde kullandığını ve iyi netice aldığını belirtmiş.

Eğer bu neem azal fikrine katılmıyorsanız, bunun pahalı ilaç olduğunu, bu yüzden kullanılmasının çok verimli olmayacağını belirtmeniz yeterli olabilirdi. Formda herkesin herkesi fırçalar mahiyette yazabilme özgürlüğünün olmadığının kanaatindeyim. Yok, eğer böyle bir özgürlük olduğu düşünülür ve buna meydan verilirse, kısa sürede ağzımızın değişmesi tehlikesiyle karşı karşıya gelebiliriz.

Böyle bir durum geliştiğinde de, form bilgi paylaşım yeri olmaktan çıkarak, herkesin herkese hava attığı bir ortama döner.

Ben ziraatçi değilim, bu konularda bilgim genel kültür seviyesindedir. Benim uzmanlık alanım insan davranışlarının tahlil, teşhis ve tedavisi üzerinedir. Size acizane tavsiyem, eğer amacınız bilgiyi paylaşma ve yeni öğrenmeleri birlikte gerçekleştirmek ise, lütfen narsistik arzulardan vazgeçerek, insanlara hak ettiği saygı mesabesinde davranmanızdır.

Aksi hâlde, söylediğiniz güzel sözlerin bile değeri olmayabilir. Önemli olan ne söylendiği yanında, nasıl söylendiğidir. Vesselam..

Comment

değerli kardeşlerim:Bu siteyi ve Sn Kardelenin yazu ve cevaplarını epeydir inceliyorum.Onu savunmak bana düşmez ama;bana göre iyi bir ziraatci.Bu işlerde anladığım kadarı ile ilaçdan ziyade kültürel önlemler çok önemli.Ayrıca her ilacın ayrı bir zararı söz konusu,tabi dengeyi bozmamak çok önemli buda işin cabası.bazı tedavilerde geleneksel yöntemleri kullanmak çok önemli.Mesela kardeşimiz kükürt çok iyi neticeler veren bir madde vede herkese öneririm.Sn kardelen mert vede suyu sert birisi tabi art niyetli olcağınıda sanmam.Elbetde Sn AKTAŞ kardeşimiz bir insan ilişkileri uzmanı vede ondan öğreneceğimiz çok değerli bilgi birikimi vardır.Onun bu nezaket ve beyefendilikli yazılarının devamını bekliyoruz.hürmet ve selamlar,sağlıcakla kalınız.

Comment

mining Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              günara ilaçmı ? kükürtü agaclara nasıl atalım okonudada aydılatırsanız seviniriz kardelen bey? toz halindemi, suyla karıstırıp puskurterekmi? teşekkurler.
              Günanara ilaç derken; 15 gün ara ila atın denmek istenmiş.

Comment

Sayın Tabiatçı, burada yazıp çizen bütün ziraat mühendisleri iyi bir mühendistir. Kardelenin bir ayrıcalığı ve üstünlüğü olmadığı gibi, bizler de birilerine karşı bir üstünlük iddiasında değiliz.

Örümceklere karşı kullanılan kükürdü burada istisnasız tüm ziraatçılar bildiği gibi tecrübeli üreticiler de bunları bilir. Konuyu açan Baranbayram arkadaşımız, konuyu genel hatları ile ele almış. Benim önerim de, burada alternatif tarımlla uğraşan üyelerimize az ve kısıtlı olan organik ürünlerde geliştirilen yeni ürünlere dikkat çekmektir.

Comment

ebrar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Sayın Tabiatçı, burada yazıp çizen bütün ziraat mühendisleri iyi bir mühendistir. Kardelenin bir ayrıcalığı ve üstünlüğü olmadığı gibi, bizler de birilerine karşı bir üstünlük iddiasında değiliz.

Örümceklere karşı kullanılan kükürdü burada istisnasız tüm ziraatçılar bildiği gibi tecrübeli üreticiler de bunları bilir. Konuyu açan Baranbayram arkadaşımız, konuyu genel hatları ile ele almış. Benim önerim de, burada alternatif tarımlla uğraşan üyelerimize az ve kısıtlı olan organik ürünlerde geliştirilen yeni ürünlere dikkat çekmektir.
                  Dediğiniz gibi ben konuyu genle hatları ile aldım.
                  Burası erken uyarı babında bir bölüm olduğu için sadece bu etmenler ile üreticilerin karşılaşacağını yazıp genel bilgi vermesem bile olurdu.

Comment

Arkadaşlar benim tarzım bu ve mesleğim mühendislik alternatif tarımda pahalı ürün kullanacaksam neden alternatif tarım yapayım. Şimdi sayın aktaş bunu bilmeyen ziraat müh. de var onuda iletiyim organik tarım kanun ve yönetmeliği bellidir hepsi toplam 150 sayfalık bir kitaptır ve yapılan örnekleri ile almıştır. Ama bakarmısnız hayatında organik tarım hiç yapmamış prof. lar havanda su döverek yorum yapıyorlar. Şimdi neem-azal bu ülkeye geleli yıllar oldu ve hektar maliyeti en yüksek insektisit ve hepsine karşı ii değil sadece larva dönemi geçiren yani başkalşım geçiren insekt lere karşı kullanılabilir ayrıca ebrar hanım hatrı için söleyim ben denedim ve kırmızı örümcekte yoğunluk durumunda başarı sağlayamadım sadece ilk ve az dönemde yakalarsan ancak yavaşlatabiliyorsun onunda sebebi yumurtaya olan etkisinden dolayı yoksa başarılı olmuyor. Ayrıca kükürt gibi uygulaması basit ve ucuz yöntem varken ben milli duygulara sahip bir insanım kerizmiyimde hindistana para vereyim. Kükürt uygulaması iki şekilde yapılabilir külleme ve k. örümcek için 1- yapraklara az alanaın varsa bir bezin içine döker ve bitkilerin üzerine tozlayarak dağıtırsın 2- ve en kolayı 100 lt suya suda eriyebilir kükürt den 400 gr atarak bunu 500 e kadar arttırabilirsiniz. kırmızı örümcek yoğunluğunda 7 gün ara ile 2 uygulama veya normal durumlarda 15 gün ara ile iki uygulama şeklinde yaparsınız saygılar. Bu geniş bilgilerinden dolayıda sayın bayramada çok çok teşekkür ederim geniş bilgi ve engin tecrübelerinizden faydalanmak isteriz. Saygılar sunarım

Comment

Sayın Kardelen, pahalı olsa da alternatif tarımı tercih edenler var. Evet, kükürt alternatif tarımda kullanılabilir, fakat yoğun akar ve böceklenme durumunda tek başına yeterli olmaz. Burada bahsedilen ürün etkili ve alternatif organik bir ürün. Pahalı fakat etkili, isteyen kullanır istemeyen kullanmaz. Bunun adı kerizlik olmamalı.

Comment

Sn. Kardelen;

Benim tarzım bu diyerek, bu şekilde devam etmekte kararlı olduğunuzu mu göstermek istiyorsunuz?

Benim anlatmak istediğim neyi ne şekilde söyleceğiniz konusudur. Eğer, yazacaklarınızı küçücük bir gözden geçirme yaparak yayınlarsanız, siz ve sizin gibi insanlardan diğer üyeler de azami ölçüde faydalanır.

Eğer amacınız paylaşım ve faydalı olmak ise, benim tarzım bu diyerek devam etmeniz amacınıza hizmet etmeyecektir.

Yoksa, amaç yarıştırmak haline gelir ve herkes benim dediğim daha doğrudur havasına giriverir.

Meselâ, ben de yarışmaya katılır ve haddim olmayarak, kükürtle mücadele de bir şey mi yahu! Ben geçen sene ağaçlalarımı kırmızı örümcekten kurtarmak için yağmurlama sulama yaptım ve yüzde 90 netice aldım diye hava atabilirim. Netice de bu da maliyeti düşük bir mücadeledir.

Kuralsızlık, kuralsızlığı doğurur. Benim de tarzım kuralsız olmak diyemem, diyemeyiz. Dikkat çekmek istediğimiz şudur: Neyi söylediğimizin yanında, nasıl söylediğimiz önem arz etmektedir. İnşallah doğru anlaşılmışımdır. Vesselam..

Comment

ebrar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Sayın Kardelen, pahalı olsa da alternatif tarımı tercih edenler var. Evet, kükürt alternatif tarımda kullanılabilir, fakat yoğun akar ve böceklenme durumunda tek başına yeterli olmaz. Burada bahsedilen ürün etkili ve alternatif organik bir ürün. Pahalı fakat etkili, isteyen kullanır istemeyen kullanmaz. Bunun adı kerizlik olmamalı.
                          Elbeeteki.
                          Herkesin kendi parası kendi düşüncesi ve kendi arazisi.
                          Ve eminim ki herkes eleştiriye açık ama sert eleştiriye asla.
                          Üslub daha yumuşak olsa hiç bir sıkıntı olmaz.,
                          Saygılar.

Comment

Evet kolay gelsin size yolunuz açık olsun sayın aktaş uyarılarınız için sağolun. Şunu sakın unutmayın benim üslubum bu desem bile ben kimseyi kırmak için söylemiyorum ve diyorumki saygılar sunarım. Konuyu bitirince hep bir arzım var ama yok şu yok bu yok bizi bilmiyor kabul ediyor. Bunlar boş sözler bana göre çünkü amacımız aydınlatmaksa açılayarak konuşuyoruz kimseyi desteklemek zorunda değilim. Doğruyu kabul ederim ama yanlış yönlendirmeyi asla belirtmeden geçemem. Bu satırların yazarı her konuda açık ve seçik olmuştur. ben bu gübre değil bakteri diye bağırdıktan sonra içerik açıklanmıştır. Bakteriler bunlar dır diyende gübre değildir özellikleri şunlardır diyende bu garip şahsiyet. Ayrıca birileri hayran hayran bu yeni bir şey derken ben 7 tane alternatifi var diyen insanım günaydın isterseniz ubeyd beye sorabilirsiniz. Onun için ben dediğimi söledim amacımda kimseyi küçümsemek ve kırmak değildi sadece kimse ben buldum havasında olmasın ve bizde olanı varken ithale yönelmesin dedik kötü etmişiz alın kullanın neem-azal"ı azadirachtin"i kolay gelsin size diflebenzuron kullanın saygılar sunarım

Comment

Kimse sizin niyetinizi okuyamaz sayın Kardelen. Sizin niyetiniz gayet iyi olsa da, meseleye yaklaşım tarzınız meselenin üstüne ve herşeye herkesten öte hakim gibi davranıyorsunuz. Gerçekten niyetiniz böyle değilse, yazılarınızı kontrol ettikten sonra yayınlayın lütfen.

Comment

Working...
                              X