Tarým Bakaný Mehdi Eker, hayvancýlýk teþvikinin uygulamaya geçeceðini söyledi. Eker'in verdiði bilgiye göre 5 hayvandan az, 200 hayvandan fazlasýna teþvik yok. Ve sadece hayvan baþýna üreticiye doðrudan ödeme yapýlacak.
Geçen yazýmda, Tarým Bakanlýðý'nýn hayvancýlýk teþvikine getireceði yeni uygulamaya deðinmiþ, aldýðým duyumlara göre de geçen yýl 750-800 milyon YTL olarak öngörülen ancak 1 milyar YTL'yi aþan teþviklerin Maliye Bakanlýðý'ný rahatsýz ettiðini, o nedenle de teþvik uygulamasýnýn deðiþmesinde Maliye Bakanlýðý'nýn etkili olduðunu yazmýþtým. Yine ayný yazýmda, Tarým Bakanlýðý'nýn hayvancýlýða getirmeyi planladýðý yeni teþvik sistemiyle; sadece hayvan baþýna üreticiye doðrudan ödeme yapýlacaðýný ve teþviklerin en az 5, en çok da 200 baþ hayvanla sýnýrlandýrýlacaðýný belirtmiþtim. Getirilmesi planlanan bu uygulamanýn da et ve süt üreticilerini ciddi anlamda rahatsýz ettiðine dikkat çekmiþtim.
Bu arada hemen þunu da belirteyim, üreticilerin bir süredir Tarým Bakanlýðý ile yakýn temas içinde olup, yeni teþvik uygulamasýnýn getireceði zararlarý anlatýp, Bakanlýðý bu uygulamadan vazgeçirmeye çalýþtýðýný biliyorum. Üreticilerden bu konuda aldýðým izlenim ise, bakanlýðýn uygulamayý deðiþtireceði yönündeydi. Daha açýk anlatýmla üreticiler, Tarým Bakanlýðý'ný uygulamadan vazgeçmesi konusunda ikna etmiþe benziyorlardý.
Ancak geçen hafta perþembe günü katýldýðým "2008-2012 Tarým Vizyonu" toplantýsýnda Tarým Bakaný Mehdi Eker ile yaptýðým sohbette, durumun sanýldýðý gibi olmadýðýný gördüm. Mehdi Eker ile konuþmamdan edindiðim izlenim ise, uygulamayý planladýðý yeni teþvik sisteminde ýsrarlý olduðu ve geri adým atmayacaðý yönünde. Yani, 5 hayvandan az, 200 hayvandan daha fazlasý için teþvik verilmeyecek. Ve sadece hayvan baþýna üreticiye doðrudan ödeme yapýlacak.
Çoðunluðu teþvikten yararlanacak
Sohbetimiz sýrasýnda Mehdi Eker, eski teþvik sisteminin kaldýrýlmasýnda Maliye Bakanlýðý'nýn etkin olduðu yönündeki duyumlarýn kendisine de geldiðini belirterek, yanlýþ bir söylenti olduðunu ve Maliye Bakaný Kemal Unakýtan ile konunun hiçbir alakasý bulunmadýðýna önemle dikkat çekti.
Teþviki 200 baþ hayvanla sýnýrlandýrmanýn, son yýllarda hayvancýlýðýn geliþimine katký saðlayan büyük iþletmelere darbe vuracaðýný ve bundan sonra belki de bu alana yeni yatýrým yapýlmayacaðý yönündeki görüþümü, konuþmamýz esnasýnda Tarým Bakaný ile paylaþtým... Mehdi Eker, bu görüþüme katýlmadýðýný belirterek, teþvikten yararlanamayacak çok az bir hayvan kalacaðýný vurguladý. Eker'e göre, yeni uygulamada da hemen hemen tüm hayvanlar teþvik kapsamýna giriyor.
Sohbetimiz sýrasýnda Mehdi Eker'e, beþ taneden az hayvaný olanlarýn da teþvikten yararlanamayacaðý konusunda, geçen yazýmda da deðindiðim bir endiþemi hatýrlattým; "bizim köylümüz akýllýdýr üçü-beþi biraraya gelir, teþviki kapar".
Ýmkanlarýmýz sýnýrlý, en iyisi yapýyoruz
Eker'den amaçlarýnýn da bu olduðunu öðrendim. Yani, hayvancýlýkla uðraþanlarýn birkaçýnýn birleþip, küçük bir iþletme haline gelebilmeleri. Böylece de hem yem, hem diðer teþviklerden yararlanýp, verimli hale dönüþmeleri.
Bu konuda Mehdi Eker, "Bugün hayvancýlýkta Türkiye ortalamasý, üç baþ. Üç baþla iþletme mi olur. Hiçbir þey olmaz" diyor ve þöyle devam ediyor: "Amaç, entegre iþletmeler kurdurup, iþletmeleri büyütmek. Bundan sonra ölçek ekonomisini dikkate alarak hayvancýlýða destek vereceðiz. Desteði de sadece damýzlýk yetiþtirecek iþletmelere vereceðiz. Ayrýca, organize hayvancýlýk bölgeleri de kuracaðýz."
Sohbetimiz sýrasýnda son olarak Mehdi Eker, önemli bir noktayý dile getirdi. Kendi cümleleri ile sizle de paylaþýyorum: "Ýmkanlarýmýz sonsun deðil, sýnýrlý. Bütçe ortada. Keþke herkese destek verebilsek. Ama imkan yok. Bu bütçeyle, elimizdeki imkanla en iyisini ve en verimlisini yapmaya çalýþýyoruz."
Görünen o ki, Tarým Bakanlýðý hayvancýlýk teþviklerinde yol haritasýný çizmiþ, plan ve programý yapmýþ. Uygulanacak teþvik sistemi de belli. Nasýl bir katma deðer yaratacaðýný, üreticilerin söylediði gibi zarar verip vermeyeceðini ise zaman gösterecek.
Noyan Doðan - referans gazetesi
Geçen yazýmda, Tarým Bakanlýðý'nýn hayvancýlýk teþvikine getireceði yeni uygulamaya deðinmiþ, aldýðým duyumlara göre de geçen yýl 750-800 milyon YTL olarak öngörülen ancak 1 milyar YTL'yi aþan teþviklerin Maliye Bakanlýðý'ný rahatsýz ettiðini, o nedenle de teþvik uygulamasýnýn deðiþmesinde Maliye Bakanlýðý'nýn etkili olduðunu yazmýþtým. Yine ayný yazýmda, Tarým Bakanlýðý'nýn hayvancýlýða getirmeyi planladýðý yeni teþvik sistemiyle; sadece hayvan baþýna üreticiye doðrudan ödeme yapýlacaðýný ve teþviklerin en az 5, en çok da 200 baþ hayvanla sýnýrlandýrýlacaðýný belirtmiþtim. Getirilmesi planlanan bu uygulamanýn da et ve süt üreticilerini ciddi anlamda rahatsýz ettiðine dikkat çekmiþtim.Bu arada hemen þunu da belirteyim, üreticilerin bir süredir Tarým Bakanlýðý ile yakýn temas içinde olup, yeni teþvik uygulamasýnýn getireceði zararlarý anlatýp, Bakanlýðý bu uygulamadan vazgeçirmeye çalýþtýðýný biliyorum. Üreticilerden bu konuda aldýðým izlenim ise, bakanlýðýn uygulamayý deðiþtireceði yönündeydi. Daha açýk anlatýmla üreticiler, Tarým Bakanlýðý'ný uygulamadan vazgeçmesi konusunda ikna etmiþe benziyorlardý.
Ancak geçen hafta perþembe günü katýldýðým "2008-2012 Tarým Vizyonu" toplantýsýnda Tarým Bakaný Mehdi Eker ile yaptýðým sohbette, durumun sanýldýðý gibi olmadýðýný gördüm. Mehdi Eker ile konuþmamdan edindiðim izlenim ise, uygulamayý planladýðý yeni teþvik sisteminde ýsrarlý olduðu ve geri adým atmayacaðý yönünde. Yani, 5 hayvandan az, 200 hayvandan daha fazlasý için teþvik verilmeyecek. Ve sadece hayvan baþýna üreticiye doðrudan ödeme yapýlacak.
Çoðunluðu teþvikten yararlanacak
Sohbetimiz sýrasýnda Mehdi Eker, eski teþvik sisteminin kaldýrýlmasýnda Maliye Bakanlýðý'nýn etkin olduðu yönündeki duyumlarýn kendisine de geldiðini belirterek, yanlýþ bir söylenti olduðunu ve Maliye Bakaný Kemal Unakýtan ile konunun hiçbir alakasý bulunmadýðýna önemle dikkat çekti.
Teþviki 200 baþ hayvanla sýnýrlandýrmanýn, son yýllarda hayvancýlýðýn geliþimine katký saðlayan büyük iþletmelere darbe vuracaðýný ve bundan sonra belki de bu alana yeni yatýrým yapýlmayacaðý yönündeki görüþümü, konuþmamýz esnasýnda Tarým Bakaný ile paylaþtým... Mehdi Eker, bu görüþüme katýlmadýðýný belirterek, teþvikten yararlanamayacak çok az bir hayvan kalacaðýný vurguladý. Eker'e göre, yeni uygulamada da hemen hemen tüm hayvanlar teþvik kapsamýna giriyor.
Sohbetimiz sýrasýnda Mehdi Eker'e, beþ taneden az hayvaný olanlarýn da teþvikten yararlanamayacaðý konusunda, geçen yazýmda da deðindiðim bir endiþemi hatýrlattým; "bizim köylümüz akýllýdýr üçü-beþi biraraya gelir, teþviki kapar".
Ýmkanlarýmýz sýnýrlý, en iyisi yapýyoruz
Eker'den amaçlarýnýn da bu olduðunu öðrendim. Yani, hayvancýlýkla uðraþanlarýn birkaçýnýn birleþip, küçük bir iþletme haline gelebilmeleri. Böylece de hem yem, hem diðer teþviklerden yararlanýp, verimli hale dönüþmeleri.
Bu konuda Mehdi Eker, "Bugün hayvancýlýkta Türkiye ortalamasý, üç baþ. Üç baþla iþletme mi olur. Hiçbir þey olmaz" diyor ve þöyle devam ediyor: "Amaç, entegre iþletmeler kurdurup, iþletmeleri büyütmek. Bundan sonra ölçek ekonomisini dikkate alarak hayvancýlýða destek vereceðiz. Desteði de sadece damýzlýk yetiþtirecek iþletmelere vereceðiz. Ayrýca, organize hayvancýlýk bölgeleri de kuracaðýz."
Sohbetimiz sýrasýnda son olarak Mehdi Eker, önemli bir noktayý dile getirdi. Kendi cümleleri ile sizle de paylaþýyorum: "Ýmkanlarýmýz sonsun deðil, sýnýrlý. Bütçe ortada. Keþke herkese destek verebilsek. Ama imkan yok. Bu bütçeyle, elimizdeki imkanla en iyisini ve en verimlisini yapmaya çalýþýyoruz."
Görünen o ki, Tarým Bakanlýðý hayvancýlýk teþviklerinde yol haritasýný çizmiþ, plan ve programý yapmýþ. Uygulanacak teþvik sistemi de belli. Nasýl bir katma deðer yaratacaðýný, üreticilerin söylediði gibi zarar verip vermeyeceðini ise zaman gösterecek.
Noyan Doðan - referans gazetesi

Comment