Tarım Bakanı Mehdi Eker, hayvancılık teşvikinin uygulamaya geçeceğini söyledi. Eker'in verdiği bilgiye göre 5 hayvandan az, 200 hayvandan fazlasına teşvik yok. Ve sadece hayvan başına üreticiye doğrudan ödeme yapılacak.
Geçen yazımda, Tarım Bakanlığı'nın hayvancılık teşvikine getireceği yeni uygulamaya değinmiş, aldığım duyumlara göre de geçen yıl 750-800 milyon YTL olarak öngörülen ancak 1 milyar YTL'yi aşan teşviklerin Maliye Bakanlığı'nı rahatsız ettiğini, o nedenle de teşvik uygulamasının değişmesinde Maliye Bakanlığı'nın etkili olduğunu yazmıştım. Yine aynı yazımda, Tarım Bakanlığı'nın hayvancılığa getirmeyi planladığı yeni teşvik sistemiyle; sadece hayvan başına üreticiye doğrudan ödeme yapılacağını ve teşviklerin en az 5, en çok da 200 baş hayvanla sınırlandırılacağını belirtmiştim. Getirilmesi planlanan bu uygulamanın da et ve süt üreticilerini ciddi anlamda rahatsız ettiğine dikkat çekmiştim.
Bu arada hemen şunu da belirteyim, üreticilerin bir süredir Tarım Bakanlığı ile yakın temas içinde olup, yeni teşvik uygulamasının getireceği zararları anlatıp, Bakanlığı bu uygulamadan vazgeçirmeye çalıştığını biliyorum. Üreticilerden bu konuda aldığım izlenim ise, bakanlığın uygulamayı değiştireceği yönündeydi. Daha açık anlatımla üreticiler, Tarım Bakanlığı'nı uygulamadan vazgeçmesi konusunda ikna etmişe benziyorlardı.
Ancak geçen hafta perşembe günü katıldığım "2008-2012 Tarım Vizyonu" toplantısında Tarım Bakanı Mehdi Eker ile yaptığım sohbette, durumun sanıldığı gibi olmadığını gördüm. Mehdi Eker ile konuşmamdan edindiğim izlenim ise, uygulamayı planladığı yeni teşvik sisteminde ısrarlı olduğu ve geri adım atmayacağı yönünde. Yani, 5 hayvandan az, 200 hayvandan daha fazlası için teşvik verilmeyecek. Ve sadece hayvan başına üreticiye doğrudan ödeme yapılacak.
Çoğunluğu teşvikten yararlanacak
Sohbetimiz sırasında Mehdi Eker, eski teşvik sisteminin kaldırılmasında Maliye Bakanlığı'nın etkin olduğu yönündeki duyumların kendisine de geldiğini belirterek, yanlış bir söylenti olduğunu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile konunun hiçbir alakası bulunmadığına önemle dikkat çekti.
Teşviki 200 baş hayvanla sınırlandırmanın, son yıllarda hayvancılığın gelişimine katkı sağlayan büyük işletmelere darbe vuracağını ve bundan sonra belki de bu alana yeni yatırım yapılmayacağı yönündeki görüşümü, konuşmamız esnasında Tarım Bakanı ile paylaştım... Mehdi Eker, bu görüşüme katılmadığını belirterek, teşvikten yararlanamayacak çok az bir hayvan kalacağını vurguladı. Eker'e göre, yeni uygulamada da hemen hemen tüm hayvanlar teşvik kapsamına giriyor.
Sohbetimiz sırasında Mehdi Eker'e, beş taneden az hayvanı olanların da teşvikten yararlanamayacağı konusunda, geçen yazımda da değindiğim bir endişemi hatırlattım; "bizim köylümüz akıllıdır üçü-beşi biraraya gelir, teşviki kapar".
İmkanlarımız sınırlı, en iyisi yapıyoruz
Eker'den amaçlarının da bu olduğunu öğrendim. Yani, hayvancılıkla uğraşanların birkaçının birleşip, küçük bir işletme haline gelebilmeleri. Böylece de hem yem, hem diğer teşviklerden yararlanıp, verimli hale dönüşmeleri.
Bu konuda Mehdi Eker, "Bugün hayvancılıkta Türkiye ortalaması, üç baş. Üç başla işletme mi olur. Hiçbir şey olmaz" diyor ve şöyle devam ediyor: "Amaç, entegre işletmeler kurdurup, işletmeleri büyütmek. Bundan sonra ölçek ekonomisini dikkate alarak hayvancılığa destek vereceğiz. Desteği de sadece damızlık yetiştirecek işletmelere vereceğiz. Ayrıca, organize hayvancılık bölgeleri de kuracağız."
Sohbetimiz sırasında son olarak Mehdi Eker, önemli bir noktayı dile getirdi. Kendi cümleleri ile sizle de paylaşıyorum: "İmkanlarımız sonsun değil, sınırlı. Bütçe ortada. Keşke herkese destek verebilsek. Ama imkan yok. Bu bütçeyle, elimizdeki imkanla en iyisini ve en verimlisini yapmaya çalışıyoruz."
Görünen o ki, Tarım Bakanlığı hayvancılık teşviklerinde yol haritasını çizmiş, plan ve programı yapmış. Uygulanacak teşvik sistemi de belli. Nasıl bir katma değer yaratacağını, üreticilerin söylediği gibi zarar verip vermeyeceğini ise zaman gösterecek.
Noyan Doğan - referans gazetesi
Geçen yazımda, Tarım Bakanlığı'nın hayvancılık teşvikine getireceği yeni uygulamaya değinmiş, aldığım duyumlara göre de geçen yıl 750-800 milyon YTL olarak öngörülen ancak 1 milyar YTL'yi aşan teşviklerin Maliye Bakanlığı'nı rahatsız ettiğini, o nedenle de teşvik uygulamasının değişmesinde Maliye Bakanlığı'nın etkili olduğunu yazmıştım. Yine aynı yazımda, Tarım Bakanlığı'nın hayvancılığa getirmeyi planladığı yeni teşvik sistemiyle; sadece hayvan başına üreticiye doğrudan ödeme yapılacağını ve teşviklerin en az 5, en çok da 200 baş hayvanla sınırlandırılacağını belirtmiştim. Getirilmesi planlanan bu uygulamanın da et ve süt üreticilerini ciddi anlamda rahatsız ettiğine dikkat çekmiştim.Bu arada hemen şunu da belirteyim, üreticilerin bir süredir Tarım Bakanlığı ile yakın temas içinde olup, yeni teşvik uygulamasının getireceği zararları anlatıp, Bakanlığı bu uygulamadan vazgeçirmeye çalıştığını biliyorum. Üreticilerden bu konuda aldığım izlenim ise, bakanlığın uygulamayı değiştireceği yönündeydi. Daha açık anlatımla üreticiler, Tarım Bakanlığı'nı uygulamadan vazgeçmesi konusunda ikna etmişe benziyorlardı.
Ancak geçen hafta perşembe günü katıldığım "2008-2012 Tarım Vizyonu" toplantısında Tarım Bakanı Mehdi Eker ile yaptığım sohbette, durumun sanıldığı gibi olmadığını gördüm. Mehdi Eker ile konuşmamdan edindiğim izlenim ise, uygulamayı planladığı yeni teşvik sisteminde ısrarlı olduğu ve geri adım atmayacağı yönünde. Yani, 5 hayvandan az, 200 hayvandan daha fazlası için teşvik verilmeyecek. Ve sadece hayvan başına üreticiye doğrudan ödeme yapılacak.
Çoğunluğu teşvikten yararlanacak
Sohbetimiz sırasında Mehdi Eker, eski teşvik sisteminin kaldırılmasında Maliye Bakanlığı'nın etkin olduğu yönündeki duyumların kendisine de geldiğini belirterek, yanlış bir söylenti olduğunu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile konunun hiçbir alakası bulunmadığına önemle dikkat çekti.
Teşviki 200 baş hayvanla sınırlandırmanın, son yıllarda hayvancılığın gelişimine katkı sağlayan büyük işletmelere darbe vuracağını ve bundan sonra belki de bu alana yeni yatırım yapılmayacağı yönündeki görüşümü, konuşmamız esnasında Tarım Bakanı ile paylaştım... Mehdi Eker, bu görüşüme katılmadığını belirterek, teşvikten yararlanamayacak çok az bir hayvan kalacağını vurguladı. Eker'e göre, yeni uygulamada da hemen hemen tüm hayvanlar teşvik kapsamına giriyor.
Sohbetimiz sırasında Mehdi Eker'e, beş taneden az hayvanı olanların da teşvikten yararlanamayacağı konusunda, geçen yazımda da değindiğim bir endişemi hatırlattım; "bizim köylümüz akıllıdır üçü-beşi biraraya gelir, teşviki kapar".
İmkanlarımız sınırlı, en iyisi yapıyoruz
Eker'den amaçlarının da bu olduğunu öğrendim. Yani, hayvancılıkla uğraşanların birkaçının birleşip, küçük bir işletme haline gelebilmeleri. Böylece de hem yem, hem diğer teşviklerden yararlanıp, verimli hale dönüşmeleri.
Bu konuda Mehdi Eker, "Bugün hayvancılıkta Türkiye ortalaması, üç baş. Üç başla işletme mi olur. Hiçbir şey olmaz" diyor ve şöyle devam ediyor: "Amaç, entegre işletmeler kurdurup, işletmeleri büyütmek. Bundan sonra ölçek ekonomisini dikkate alarak hayvancılığa destek vereceğiz. Desteği de sadece damızlık yetiştirecek işletmelere vereceğiz. Ayrıca, organize hayvancılık bölgeleri de kuracağız."
Sohbetimiz sırasında son olarak Mehdi Eker, önemli bir noktayı dile getirdi. Kendi cümleleri ile sizle de paylaşıyorum: "İmkanlarımız sonsun değil, sınırlı. Bütçe ortada. Keşke herkese destek verebilsek. Ama imkan yok. Bu bütçeyle, elimizdeki imkanla en iyisini ve en verimlisini yapmaya çalışıyoruz."
Görünen o ki, Tarım Bakanlığı hayvancılık teşviklerinde yol haritasını çizmiş, plan ve programı yapmış. Uygulanacak teşvik sistemi de belli. Nasıl bir katma değer yaratacağını, üreticilerin söylediği gibi zarar verip vermeyeceğini ise zaman gösterecek.
Noyan Doğan - referans gazetesi

Comment