fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kanola

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kanola

KANOLANIN AVANTAJLARI: Kanola yağ bitkileri içinde en erken olgunlaşan ve ilkbaharda ilk çiçek açan kültür bitkisidir. Dekara tohum miktarı iyi ayarlanırsa seyreltmeye ihtiyaç kalmaz. İlkbaharda hızlı geliştiğinden dolayı yabancı otların barınmasını engeller, kendinden sonraki bitkiye temiz toprak bırakır. Buğdaydan bir ay daha erken olgunlaştığından kendinden sonra ki ikinci ürüne erken ekim fırsatı verir. Az masraflı bir bitkidir. Sarı açan çiçekleri de arıcılık içinde faydalıdır.

TOPRAK HAZIRLIĞI: Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen her toprakta yetişebilmektedir. Kanola tohumu çok küçük olduğundan iyi hazırlanmış bir tohum yatağına ihtiyaç duyar. Önceki bitkinin hasadından sonra toprak pullukla sürülür ve goble disk çekilir. Ekimde tohumun istenen derinliğe düşmesini sağlamak için tapan çekilmelidir.

TOHUMLUK SEÇİMİ: Çiftçiler kendi hasat ettikleri üründen kesinlikle tohumluk ayırmamalıdır. Alınacak tohumluğun ekileceği bölgede denenmiş ve kış soğuklarına dayanıklı olması gerekmektedir. Her yıl kanola üreticileri mutlaka sertifikalı yeni tohumluk ekmelidirler. Kışlık çeşitlerin verim potansiyeli yüksek olduğundan bölgemizde kışlık çeşitlerin ekilmesi daha avantajlıdır.

EKİM ZAMANI VE ŞEKLİ: Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısının en az 10-12˚C olması gerekmektedir. Bundan daha yüksek sıcaklıklarda tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Çukurova’da en uygun ekim zamanı 10 Ekim-10 Kasım tarihleri arasındaki dönemdir. Bu dönemde tavlı toprağa ekilen kanola, kışa 6-10 yaprakla girer ve -15˚C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Dekara atılan tohum miktarı 500-700 gramdır. Kanola, yonca ve buğday gibi küçük tohumları ekebilen mekanik veya pnömatik mibzerle 1,5-2 cm derinlikte ekilir. Kanola ekiminde sıra arası mesafe 17-30 cm ve sıra üzerindeki bitkiler arasındaki mesafe ise toprak verimliliği ve yağış durumuna bağlı olarak 4-6 cm arasında olabilir. Aşırı sık ve derin ekimden kaçınılmalıdır.

BAKIM: Tarlada yabancı ot olarak hardal varsa kanola ekimi önerilmemektedir. Toprakta taban suyu yüksekliğine ve su tutulmasına karşı çok hassas olduğundan yağışlı dönemlerde tarlada göllenme olursa su hemen tahliye edilmelidir.

GÜBRELEME: Kanola tarımında toprak analizi sonuçlarına göre hazırlanacak uygun bir gübreleme programının önemi büyüktür. Azotlu gübrelerin yarısı ekimden önce veya ekimle birlikte, diğer yarısı ise ekimden sonra Ocak-Şubat aylarında verilmelidir. Kanolanın saf azot ihtiyacı dekara 13-20 Kg’dır. Fosforlu gübrelerin tamamı ekimden önce toprağa verilmesi, bitkiler tarafından ileri ki gelişme dönemlerinde kolay ve yeterli alınmasını sağlar. Toprak analizi sonuçlarına göre gerek duyulursa ekim öncesinde dekara 5-10 Kg saf fosfor, 10 Kg’a kadar potasyum verilebilir.

EKİM NÖBETİ: Tarım yapılan alanlarda aynı bitkinin aynı tarlaya üst üste ekilmesi toprağın fakirleşmesine ve o bitkinin hastalıklarının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kanola tarımından yüksek verim alabilmek için ekim nöbeti (münavebe) yapılması zorunludur.

YABANCI OT MÜCADELESİ: Yabancı ot mücadelesi kanolanın ilk yetişme devresinin ilk ayında çok önem taşır ve yapılması %20-30 oranında daha fazla verim alınmasını sağlar. Kanola bitkisi 30-40 cm boylandığında gür gelişip gölge yaparak diğer yabancı otların gelişmesini büyük ölçüde engellemektedir. Kanola tarımında ekim öncesi trifluralin etkili maddeli yabancı ot ilaçları 150 cc/da ölçüsünde pülverizatör ile toprağa uygulanıp goble disk veya diskaro ile 10-12 cm derinliğe iyice karıştırılırsa etkili bir yabancı ot kontrolü sağlamaktadır. Ekim sonrası çıkış öncesi kullanılan yabancı ot ilaçları tarla yüzeyine atılır ve toprağa karıştırılmaz. Çıkış sonrası kullanılan ilaçların, yabancı otların 2-4 yaprak olduğu küçük dönemde kullanılması çok etkili olmaktadır. Uygulamada geç kalınırsa kanola bitkilerine zarar verebileceği gibi yabancı otlarda iyi kontrol edilemez.

HASAT: Kanola hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve kapsülleri tamamen kuruyup sararır, sarı bir renk oluşur. Tohum kahverengine dönüşmüşse hasat zamanı gelmiş demektir. Tohumdaki hasat rutubeti %10-12 düzeyinde olabilir. Akdeniz bölgesinde 10 Mayıs’tan itibaren kanola hasadı yapılabilmektedir. Dekardan alınan verim ekilen çeşidin verim gücüne ve toprak verimliliği ile iklim koşularına bağlı olarak 250-400 kg/da arasındadır
    Kaynak:Çukobirlik
  • Fidanligi.com

Cevap: Kanola

slm ben tekirdağ çorluda yaşıyorum bu sene kanola ekmek istiyorum ama benim yerlerin hepsi kumlu yerler ve bu senede buğdaydı ayçiçek ekmek istemiyorum çünkü verimi çok düşük bana ne önerebilirsiniz şimdiden teşekkürler

Comment

Sayın Tayyer bey 3 senedir çorlu ve silivri çıvarında yogun olarak kanola ekimi yapılıyor ve de iyi verim alınıyor.Artık kanolanın hasad ve pazarlama sıkıntısı da yok yeriniz kanola için uygun bence deneyebilirsiniz.Ancak eğer yeriniz çok kumlu ise kış ayarına girmeden su isteyebilir.

Comment

teşekkür edrim cvp verdiğiniz için ama kumlu yerlerde tavsiye etmiyolar ben şuan yerlere kobra çektim hazır zamanı geldimi ekmeyi amaçlıyordum kum yerler için ne tohumu tavsiye edrsiniz

Comment

herkese slm ben yıne kanoladan bahsetmek istedim bizim burda antalya yağ fabrikası var bu sene kanolaları oraya verildi ama elde ettiği yağların elinde kaldığı söyleniyor doğruluk derecesini bilmem sadece kahve muhabeti ama doğruysa önümüzdeki sene kanolaları nereye verebiliriz bunu sadece yağ fabrikalarınamı vermek zorundayız

Comment

Kanola yağının elinde kalması pek mümkün değil. Sadece yağ fabrikaları değil biyodizel üreten çok sayıda firmalar da alım yapıyor.Merak etmeyin elinizde kalmaz.Yani pazarlama sıkıntınız olmaz.

Comment

Working...
            X