fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kimyon Tarlalarına Yabancı Ot Mücadelesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kimyon Tarlalarına Yabancı Ot Mücadelesi

Kimyon Tarlalarına Yabancı Ot Mücadelesi

ZARARI : Kimyon ekimi gün geçtikçe yayginlasmis ve ihraç edilen ürünler arasinda önemli bir yer almaya baslamistir. Yabanci otlar kimyon bitkisinin su, isik ve topraktaki besin maddelerine ortak olurlar. Hastalik ve zararlilara da konukçuluk yaparlar. Kültür bitkilerinin kalite ve verimini düsürerek ürün kayiplarina sebep olurlar. MÜCADELESI: 1-Kültürel Önlemler: a) Temiz tohum kullanmak b) Tarlayi dinlendirmek c) Ekim nöbeti (münavebe) uygulamak, d) Yabanci otlari tohum baglamadan imha etmek 2-Kimyasal Mücadele: Mücadele Zamaninin Tespiti: Kimyon tarlalarinda yapilacak ilaçli mücadele ilaçlarin özelliklerine göre a) Ekim Öncesi Ilaçlama: Ekiminden önce topraga uygulanir ve toprak 5-6 cm derinlikte karistirilir. b )Çikis Öncesi Ilaçlama: Tohum ekildikten sonra henüz çimlenme olmadan toprak yüzüne uygulama yapilir. c) Çikis Sonrasi Ilaçlama: Kimyon 4-5 yaprakli gelisme devresinde,yabanci otlar 2-5 yaprakli gelisme devresinde iken uygulama yapilir.
    Resim 1.Sirken(Chenopodium album)

Ilaçlama Sekli: Yabanci ot mücadelesinde istenen sonuca ulasabilmek için bazi hususlara dikkat edilmelidir. Ekimden önce tavsiye edilen herbisitler topraga uygulanip diskaro ve tirmik yardimiyla topragin 5-6 cm derinligine kadar karistirilmalidir. Daha sonra kimyon ekimi yapilmalidir. Çikis öncesi kullanilan herbisitlerde topragin iyi sürülmesi ve keseksiz olmasina dikkat edilmelidir. Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana düzgün bir sekilde atilmasina dikkat edilmelidir. Bunun için kullanilacak aletlerle önceden bir kalibrasyon (ayar) yapilmasi sarttir. ilaçli alanlardan ikinci kez geçilmemeli,ilaçlamada sürat azaltilip çogaltilmadan,ayni hizda gidilmelidir. Kimyon ekimi dikkatli yapilmali, tohumun toprakla iyice örtülmesi ne dikkat edilmelidir. Böylece ilaçlarin kültür bitkisine temasi önlenmis olur. Ilaçlama zamaninda hava sicakligi 8 oC’den az 25 oC’den fazla olmamalidir. Sakin, rüzgarsiz havalarda ilaçlama yapilmalidir.

konyatarım
  • Fidanligi.com

Cevap: Kimyon Tarlalarına Yabancı Ot Mücadelesi

merhaba arkadaşlar yaklaşık 40 dekar alana kimyon ekdik. ilk günlerde rengi gür ve canlı ama son bir hafdadır kimyonda bi hastalık meydana geldi. kimyon kurumaya başladı ve rengi soluklaşdı tabi tüm tarlayı etkilemedi ama henüz yeni başladığı için ilerde tüm tarlayı etkileyeceğini sanıyorum. netde aradım ama bulamadım. ilçe tarım müdürlüğüne numine getirmişdim onu gösterdim. ama malesef yapdığı tek şey netde kimyon zararlıları adında arama yapmak oldu. kimyon hastalıkları ve zararlıları hakkında bilgisi olan varmı. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Comment

Cevap: Kimyon Tarlalarına Yabancı Ot Mücadelesi

Haymanalı arkadaşım. bende bu sene ilk defa kimyon ektim. senn bahsetmiş olduğun kuruma olayını ben kısmen yaşadımm
      kurumanın zamanın tam olarak yazmamışsın ama. muhtemelen kimyon daha çiçek açmadan kuruma oldu.
      hatta kuruma o kadar hızlı olduki. hiç bi çare bulamadın kurumanın ne zaman olduğunu yazarsan sana kuruma hakkında bilgi verebilirim

Comment

Saygıdeğer üretici,

Kimyonda tarımındaki en önemli sorunlar; fungal (mantari) hasatlıklar ve yabancı otlardır. Üzülerek ifade etmek isterim ki, Tarım Bakanlığı bu konuda resmi bir tavsiyesi bulunmamaktadır. Gerçekte en sık rastlanılan Yanıklık ve solgunluk hastalıkları ile kimyasal mücadelede sınırlı miktarda etkili olmaktadır.
        Genellikle Çiçeklenmeye yakın zamanda başlamakla birlikte özellikle yağışlı geçen periyotlarda ürünün tümü elden çıkabilmektedir.
        yanıklık için en önemli kültürel mücadelelerden birisi aşırı olmamak koşulu ile geç ekimdir. Bizim geçen sen yaptığımız arazi araştırmalarında gerçekten yoğun olarak yanıklık ve solgunluk hastalıkları mevcut idi. Periyot oldukça yağışlı geçmişti. Haymana İlçe Tarım Müdürlüğündeki meslektaşlarımız eğer bitki korumadan mezun olmamış ise bu konuda maalesef çok yardımcı olamayabilir. İlçe Müdürü Hüseyin Bey ve Cengiz Bey bu konuda yardımcı olabilirler.
        Yrd.Doç.Dr.Göksel ÖZER Abant İzzet BAysal Üniversitesi

Comment

Working...
        X