fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Pepino yetiştiriciliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Pepino yetiştiriciliği

Her derde deva pepino artık turan köyde,de yetiştirilmeye başladı

PEPİNOFidesi bulunur tek veya toplu fide satışımız vardır

Yücel Kınalı ,tarafından yetiştirilen pepino meyvesinin yararları şunlardır:

PEPİNONUN BESİN DEĞERİ

Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
    Besinin Adı Değeri
    Suda çözünebilen Kuru Madde %5,6
    Suda Çözülebilir Şeker 5,7 gr.
    Protein %0,1-0,4
    Yağ %0,1
    Hemiselilöz %0,5
    Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) %0,04-0,10
    Vitamin C 112 mg
    Potasyum 111 mg
    Kalsiyum 13 mg
    Fosfor 13 mg
    Sodyum 2,6 mg
    Magnezyum 3,1 mg
    Klor 1,1 mg

PEPİNO NEDİR?

Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.

Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya’dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.

YETİŞTİRİCİLİĞİ

Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25 OC ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak- kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever.Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir.

Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile yoğaltımı oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oC’nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.

Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlicanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen da hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır.
    Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır. Yeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde “armut kavunu” olarak adlandırılmaktadır. Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir. Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir. Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tadda ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır. Hasadın geciktirilmesi meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahve rengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir.

PEPİNONUN DEPOLANMASI

Ülkemizde şu ana kadar fazla miktarda üretim yapılmadığından dolayı depolama problemi hiç olmamıştır. İdeal depolama koşulları; 7,5-10oC ve % 90-95 oransal neme sahip bir ortamda 4-6 hafta kadar depolanabilir.

PEPİNONUN TÜKETİMİ

Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.

Her nekadar bu yıl deneme amaçlı yapmış olduğum dikimden yeterli verimi aldım ve 2010 yılında mart veye nisan ayında profosyenel bir dikimle organik olarak yetiştirmeye başlıyorum allah nasip ederse 1 kökle başlayıp şu anda 500 köküm var nisan ayında 3000 kök yapmayı ve mayıs itabari ile 6000 köke çıkartmayı planlıyorum 2010 temmuz,ağustos itibari ile türkiyenin hertarafına gönderilir fide isteyenler bu telden bana ulaşabilirler 0539 857 13 07

PEPİNO

PEPİNO Meyvesinin Bilinen Faydalı Özellikleri

1 - ŞEKER HASTALIKLARI,
    2 - KEMİK ERİMESİ,
    3 - DALAK YETMEZLİĞİ (TROMOKSİN),
    4 - BAĞIRSAK KANSERİ,...
    5 - GEN HASTALARI,
    6 - MİDE RAHATSIZLIĞI,
    7 - ANEMİ(KANSIZLIK) HASTALARI,
    8 - HEMOFİLİ HASTALARI (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı),
    9 - KİLO PROBLEMİ OLANLAR DAHA ÇOK TÜKETMEKTEDİR.

Eklenmiş Resim
  • Fidanligi.com

Cevap: Pepino yetiştiriciliği

Teşekkürler.

Comment

pepino üertiminde istanbul halinden gelen bu günkü telefonda toptan satışımız için ön anlaşmaya varıldı tam anlaşma sağlanırsa 6000 üretimi 20 000 köke çıkarmayı planlıyoruz

Comment

Hayırlı olsun.

Comment

pepino fidan satışlarrımız mayıs 15 2010 itibari ile başlayacayactır ilgilenenler tel ,den irtibata geçebilirler 0539 857 13 07

Comment

pepino satışlarımız halen devam etmektedir ilgilenenler için mükemmel fırsat

0530 156 26 07
            Last edited by pepinocu; 11.09.13, 15:28.

Comment

Pepinoda kardeş çelikleri güneş görmeyen yere suyun içine koy ve birazcıkta Enzim ve A.Asit katarsn 3 günde kökleniyor ve rahatlıkla saksıya dikebiliyorsun saygılarımla ( denemeyle sabit)

Comment

Amatör olarak Erdek'de buylunan yazlığımda pepino yetiştirmekteyim. Bu sene ilk defa yetiştiriyorum.Yede 5 kök saksıdada 8 kök pepinom var. Bu sene bol ürün aldım. Pepino yetiştiriciliğinden anlayan arkadaşlara sormak istiyorum. Pepinolarımı donmadan önümüzdeki seneye nasıl saklayabilirim. Duyduğuma göre pepino bitkisi + 5 dereceden aşağı yaşamıyormuş. Dışarıdakilerin üzerlerine kışa girerken naylonla örtsem ve bitkiyi köklerine yakın kessem ve köklerini toprakla gömsem donmadan kışı atlatabilirmi. Saksıdakileri içeri alsam olurmu. Bilgilerinizi rica ediyorum.

Comment

Kardeş ii bir sera yapıp üretime devam etmedikten sonra bir şey değişmiyor onun için +15 c ve üzeri sıcaklığı sağla ve çelikle üretime devam et hem pepinoda satarsın

Comment

SN. kardelen,
                    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Selamlar

Comment

pepinolarım beyaz pamukçuk gibi hastalık kapladı minik beyaz sineklerde uçuçuyor nasıl yok edebilirim..?

Comment

dünyam Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        pepinolarım beyaz pamukçuk gibi hastalık kapladı minik beyaz sineklerde uçuçuyor nasıl yok edebilirim..?

sevgili dünyam elinizde kaç kök pepinonuz olduğunu bilmiyorum fakat saksı içinde birkaç kök bakıyorsanız eğer sinek ilaçlarından herhangi birinsen sadece bir metre kadar üzerinden bir vaya iki fıstlayın yeterli olacaktır fazlasını yapmayınız yoksa pepinonuzun yapraklarını yakarsınız saygılarımla

Comment

amatörce Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Amatör olarak Erdek'de buylunan yazlığımda pepino yetiştirmekteyim. Bu sene ilk defa yetiştiriyorum.Yede 5 kök saksıdada 8 kök pepinom var. Bu sene bol ürün aldım. Pepino yetiştiriciliğinden anlayan arkadaşlara sormak istiyorum. Pepinolarımı donmadan önümüzdeki seneye nasıl saklayabilirim. Duyduğuma göre pepino bitkisi + 5 dereceden aşağı yaşamıyormuş. Dışarıdakilerin üzerlerine kışa girerken naylonla örtsem ve bitkiyi köklerine yakın kessem ve köklerini toprakla gömsem donmadan kışı atlatabilirmi. Saksıdakileri içeri alsam olurmu. Bilgilerinizi rica ediyorum.

değerli amatörce erdekte yaşıyorsunuz herhalde bende erdekliyim turan köyünde ikamet ediyorum pepinolarınız kurursa eğer turan köyüne ziyaretime gelirseniz ben size fidan verebilirim nisan veye mayıs aylarında saygılarımla Yücel Kınalı

Comment

sayın pepinocu
                            pepinolarım 2 kök büyük saksı içinde yetiştiriyorum boy bir metre oldu,onlarca çiçek verip meyve oluşmadı, yapraklar yemyeşil ama ilaçladıgım halde minik beyaz sinekler azalıyor yine oluşuyor pamukçuklar geçmiyor .aynı anda pepinoyla beraber aldıgım yer kirazları süper meyve verdi.

Comment

sayın pepinocu ,
                              resimlere bakılırsa benim pepino boy 1 metre oldugundan tepesini kesmem gerekir mi?

Comment

Working...
                              X