fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

çeltik bitkisinde gübreleme

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• çeltik bitkisinde gübreleme

Çeltik tarımı yapılan bölgelerin toprak yapısı ve çeltik bitkisinin ihtiyacı olan bitki besin maddeleri dikkate alınarak hazırlamış olduğumuz 15—20--1O+1,5 Zn formüllü gübremiz ile yüksek verimli ve kaliteli ürün elde edilir.
    Azot
    fizyolojik gelişme dönemine bağlı olarak uygun parçalar halinde verilmelidir. Azot, bitki boyu ve kardeşlenmeyi artırır, yaprak ve gövdenin koyu yeşil olmasını sağlar. Salkımda başakçık ve fertil dane sayısını artırır. Hızlı gelişmeyi teşvik eder. Azot eksikliğinde ise kardeşlenme azalır bodur bitkiler oluşur. Yaşlı yapraklar, saman rengi
    alır ve ölürler. Gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı yatmaya ve bazı matari hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
    Fostora
    çeltiğin erken gelişme devresinde ihtiyaç çok fazladır. Fosforlu gübrenin tamamı ekim öncesi toprağa verilmelidir. Fosfor kardeşlenme ve kök gelişimini artırır. Erken çiçeklenme ve serin iklim koşullarındaki dane doldurmayı teşvik eder, Fosfor eksikliğinde ise kardeş, yaprak ve salkım sayısı azalır. Dar, kısa dik ve koyu yeşil yapraklar oluşur. Hasat zamanı gecikir.
    Potasyum
    ekimden önce toprağa verilmelidir. Potasyum salkımdaki başakçık, dolu dane sayısını ve dane ağırlığını artırır. Bitkinin kötü hava koşullarına karşı yatma, hastalık ve zararlılara karşı direncini artırır. Potasyum eksikliğinde ise üst yapraklar kısa, düşük, yapıda ve kirli yeşil renktedir. Yaprakların uç kısımlarında kahverengi lekeler görülür ve bu lekeler daha sonra tüm yaprakta görülür. 1000 dane ağırlığı ve dane kalitesi düşer
  • Fidanligi.com

Cevap: çeltik bitkisinde gübreleme

Sayın Ubeyd bey zannedersem bitki besleme ile çok ilgileniyorsunuz. Ama hep yüzeysel anlatıyorsunuz biraz derinleştirmenizi istirham ediyim. Çeltikte gübreleme hangi çeşide ve hangi verim değerine göre bize anlattınız bu dekara 500 kg verimde atılması gereken gübre miktarımı. Ayrıca Çeltikte azotlu gübre olarak hep amonyum sülfatmı kullanmalıyız. Balddo ile Osmancık 97 ve geliştirilmişi olan Osmancık 98 in gübre isteği aynımıdır saygılarımla

Comment

Sayın kardelen Paylaşım platformumuz bahcesel forumsele renk kattınız. İlginiz için teşekkür ederiz.

Sayın ubeyd yüzeysel anlatıp konunun detaylarını da size bırakmış olmasın?

Sizinde bitki besleme konularında katkılarınızı bekliyoruz. çünkü Bilgi çok değerli ve herkes paylaşmak istemiyor. Sizi aramızda görmekten son derece mutluyuz. Selamlar

Comment

sayın saraç Graminea Familyası en az b.b. el. tüketimi yapan bitkilerdir Çeltikde bu Gruptan biridir ama bu cavabı siz değil ubeyd verirse sevinirim. ayrıca Baldo ile Osmancık 98 arasında 2,5 kg azot isteği farkı vardır. ince ayrıntı verip kaçayım arkadaşımızda gerekeni yazacağına eminim saygılarımla

Comment

Sayın kardelen Arkadaşım.
          Mesleğinizi bilmiyorum ancak gübreleme işleminde kesinlikle toprak analizi yapılmadan şu bitkiye şu kadar şu gübreden atılır demek yanlıştır.Ancak bitkilerin genel olarak isteği olan besin elementlerinin oranlarını söyleyebilirsin.
          Yukarıda Çeltik bitkisinde uygulanan gübreleri bitkinin hanği aksamında ne gibi etki yapar o anlatılmıştır.
          Bir de köylü mehmet ağa gibi köye gelen mühendisi denemek için bildiği bir soruyu sorup karşısındakini imtahan etme uslubunuz da çok ayıp.Varsa bildiğiniz tüyo, verip kaçmayın burası bilği paylaşım yeri hiç kimsenin bir başkasını sınav yapma yeri değil. Doğrusu çok yadırğadım.

Comment

Kardeş yadırgama istersen ben sana hep saygı duydum ve dedimki lütfen araştırırmısın. Ayrıca kimliğimi ve mesleğimi vede bilgimin ne olduğunu soruyorsan lütfen selami beyi arayıp sorabilirsin ben ne sölesem doğru olmaz. Ha burası bilgi paylaşım siteside olsa bazı konuılarda cimriyimdir sütten ağzım yandı artık yoğurdu dolaba koymadan yemiyorum. Selami bey beni tanır bilgiyi paylaşırım ama püf noktalarını ustalar her zaman kendine bırakmalıdır buna tecrübemle sahibim. Çeltik tarımı konusunda Size her şeyi anlatabilirim ama sizinlede tanışmak isterim onun için böyle bir şey yaptım paylaşım için zaman var saygılarımla

Comment

Sayın kardelen, her mesleğin bir ustası ve püf noktaları vardır. Ancak o püf noktaları da ancak ustanın elinde etkili olur. Sen ne kadar püf noktasını anlatsan da almayan almaz.

Bilgi herkesin hakkıdır ve paylaşıldıkça güzeldir değerlidir. Tecrübeler ise insanın kendine aittir ve ister paylaşır ister paylaşmaz. Bu nedenle kimse de ayıplanmamalı.

Ancak eğer bir yerde bilgi var, ve bu bilgi özel olarak tecrübelerinizle elde edilmemişse o bilgiyi kaynak göstererek foruma ve bahcesel üyelerinin istifadesine kazandırmak büyük erdemdir. çünkü Bahceselin misyonu budur. Bizler bunun için varız.

Hatta ve hatta tecrübelerinizi de paylaşmanızı bekliyoruz ki, sizin farkınız anlaşılsın.

Selamlar

Comment

Üstad yine damardan girdin ama canın sağolsun ben her şeye varım ama sen ubeyd isimli arkadaşı tanıyorsan slm sölersen ve onunla tanışmak isterim yanlış anladı biraz . Çeltik tarımında en önemli nokta gübreleme değil tarla hazırlığıdır Çünkü çeltik silisyumu çok sever embriyo ilk dönemde silisyumlu balçık toprakta ii gelişir ve tutunur bu dönemden sonra 21. günde (tohum tarlaya atıldığından itibaren) Dekara 15 kg kadar Amonyum sülfat atımı yapılır. Şimdi bana soracaklar toprak hazırlığında ne önerirsin : Oda ekimden bir gün önce halk arasında son düzleme denir onun hemen peşine 15-15-15 veya 20-20-0-2,5(zn)atımı tarlaya yapılır ama ben 15-15-15 i öneririm. Bunuda Toprak tahlil değerleri dikkate almak şartı ile 20-40 kg arasında değişir. Çeltik bitkisi 35 ile 45. gün arasında yabancı ot mücadelesi yapmak daha avantajlıdır (kuru ilaçlam sistemi için). Kuru ilaçlama yapıldıktan sonra tavalar su ile doldurularak 45-50. günler arasında 10-15 kg/da amonyum sülfat gübrelemesi yapılır.
                Birde Bu çok önemlidir İnanmayanlar TİGEM çarşamba çiftliğindeki Yrd.doç. Mevlüt ŞAHİN beye sorabilirler. ( Çeltik Araştırmalarının Başındaki kişi)Bilimsel nedenini size formül üzerinde beni ziyaret ederseniz anlatırım. Çeltik 65-75 inci günler arasında iken (halk tabiri ile yükte) Dekara 5-7 kg arasında eğer %33 Amonyum nitrat gübresinden atarsanız ortalama 100-150 kg osmancık 97 de-- 70-100 kg ise riebe ve reko çeşitlerinde net verim artışı alabilirsiniz Saygılarımla

Comment

İşte bu! teşekkürler Arkadaşım. Ubeyd bey bizim hem köşe yazarımız hem site kurucularındandır. Kendini yetiştirmiş bir zıraat mühendisi ağır abimizdir. Tanışmanız ikiniz içinde mutlaka iyi olur. Kendisiyle özel PM ile görüşebilirsiniz. Selamlar.

Comment

Sağol selami bey artı katmak isteyen varsa ben eleştiryede fikrede açığım. Evet selami bey başka istediğiniz bir şey varsa anlatabilirim ama ağır abimize söylemek isterim tanışalım ayrıca üstad artık şu reklam işini ufaktan ufaktan üçretli yapsanız nasıl olur fikir. Ha daha eksik kalan bir kaç not var onlarıda hafataya eleştiriler veya yazılardan sonra yapacağım

Comment

baldoda ne kadar fark yapar

Comment

üstad cemsanal ben zaten gerekeni yazmışım özel mesajla tekrar sormanıza gerek yoktu ama neyse ben yinede cevapladım. bu arada sakın dediğim kiloyu geçirmeyin yoksa bana küfredersiniz çünkü çeltiğiniz yatma yapabilir ben yaşadım babam attığı yerlerde 10 kilo civarı attığı yerler hep yatma oluştu saygılar sunarım.( beni dinlemedi )

Comment

slm üstad cevabın çok çabuk geldi ilginize teşekür ederim.
                          sizin bahsettiğiniz bitki osmancık içindi ben onun için sordum baldo diye özel yazmamın sebebi yeni üye olmamdan kaynaklanıyor bunun için özür. Ben manyas ovasında ekiyorum 4 yıldır bu işi yapıyorum siz 900-1200kg diye bahsetmişsiniz. ben gönen baldo cinsi olarak ekiyorum ve benim bulunduğum yerde 650-850 kg olarak değişiyor ben ilk ektiğin sene 650 kg. evvel ki sen 830 kg. geçen sene 840 kg. ortalama bu rakamları aldım baldo cinsi biraz daha hassas dediğiniz rakamlara halilbey ve osmancık ceşitlerinde ulaşılıyor. Bilgilendiriseniz sevinirim.
                          2009 yılı ekiminden bahsedeyim 10-24-10+çinko katkılı kök dekara 30 kg. attım gene dekara 20 kg tohum attım (kendi fikrim sık düştü normali bence 16 kg. iyi - geçen sene 18 kg idi) 25. günde ilaçlama ve 30. günde amonyum sülfat traktörle ortalama 23 kg attım. Ve arkadan 50. günde 15kg amonyum sülfat az geldi 20-25 arası kg arası görünüm olarak iyi düştü (kendi fikrim) şimdi 65. günde iyi olan yerlere 10 kg amonyum sülfat 15 kg attığın yerlere 15 kg geçmeyi düşünüyorum ve 70. günde çinko katkılı (transporter) yaprak gübresi ile birlikte Pas hastalığı için flint atmayı düşünüyorum kısmet olursa 75. günde 26 lık amonyum nitrat aymayı düşünüyorum. Ben şimdi 62. gündeyim anaçlarda gebelik başladı son yaprak ağızda şeker gübresini kardeşlerini yetiştirmesi için atmayı düşünüyorum taneyi beslemek için de nitrat atmayı düşünüyorum sizin fikrinizi almak için kendi planımıda ekledim.

Comment

telefonda görüştük artık gerekeni yaparsınız saygılar sunarım bu arada benim numaramıda biliyorsunuz istediğiniz zaman arayabilirsiniz saygılar

Comment

Working...
                            X