Aziziye-94
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Nohut çeşit kataloğu _ Sertifikalı Nohut çeşitleri
Collapse
X
-
Cevap: Nohut çeşit kataloğu _ Sertifikalı Nohut çeşitleri
NOHUT ÇEŞİTLERİMİZDEN DİYAR-95
Tescil Yılı 1995
Çeşit Sahibi Kuruluş Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Morfolojik Özelliği 50-75cm boyunda, dik gelişen, orta derecede dallanan bitki yapısına sahiptir.
Dane Özelliği Krem tohum rengine sahip, iri taneli, koçbaşı dane şeklinde, 100 tane ağırlığı 40-45 g ‘dır. Pişme durumu iyidir.
Tarımsal Özelliği Kışa dayanması toleranslı, kurağa dayanıklı, geççi bir çeşittir. Kışlık ekim için uygundur.
Verim Özelliği Verimli (Ortalama 150-200 kg/da)
Hastalık Zararlı Durumu Antraknoza dayanıklı
Tavsiye Edilen Bölgeler Bütün bölgelerde yetiştirilebilir.

GÖKÇE -Nohut
Tescil Yılı : 1997
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
Hasat esnasında bitki boyu 30-35 cm, Bitkide ortalama dal sayısı 3-4 adettir.
Tarımsal Özellikler :
Olgunlaşma gün sayısı 105-110 olan erkenci, Kurağa ve yatmaya dayanıklı, Tane dökmeyen bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
Uygun yetiştirme tekniği ve normal iklim şartlarında ortalama verim 150-200 kg/da arasındadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Antraknoz hastalığına (Ascochyta rabiei) orta dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri:
Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 45-47 g, Pişme süresi ıslatıldıktan sonra 50-62 dakika, Elek analizinde 8mm’de % 55, 9mm üzerinde % 40 oranında tane elde edilmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin nohut yetiştirilen alanlarına önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Nohut Ekim Alanlarının % 15’inde yetiştirilmekte, 90.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 99 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
Üretim Hakkını Alan Firma:
TİGEM
ER - 99 -Nohut
Tescil Yılı : 1999
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Morfolojik Özellikleri :
Yarı dik, 30-35 cm boyunda, Dal sayısı 3-4 adettir.
Tarımsal Özellikleri :
Adaptasyon kabiliyeti yüksek, Tane dökmeyen ve aynı zamanda olgunlaşan, Ekimden 100-110 gün sonra hasat olgunluğuna gelen, Makineli hasada uygun bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
Ortalama verim 160-200 kg/da arasında değişmektedir.
Antraknoz hastalığına orta dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 47-48 g, Elek analizinde 9 mm de % 36,5 oranında, 8 mm de % 62,5 oranında tane elde edilmektedir. Pişme süresi ıslatıldıktan sonra 95 dakikadır.
İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Nohut Ekim Alanlarındaki yaklaşık % 0,1 pay ile ekonomik anlamda önemli bir katkısı bulunmamaktadır.
UZUNLU - 99 -Nohut
Tescil Yılı : 1999
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Morfolojik Özellikleri :
Bitki boyu 45-50 cm, dik gelişen,yüksekte bakla bağlayan, dal sayısı 2-3 adet olan bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri :
Ekimden sonra 100-110 gün arasında hasat olgunluğuna gelir.
Tane dökme görülmemekte ve bitki üzerinde olgunlaşma aynı zamanda olmaktadır.
Verim Özellikleri :
Tane verimi 150-175 kg/da arasında değişmektedir.
Antraknoz hastalığına karşı toleranslıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 50-51 gr, Elek analizi ise % 38.8 oranında 9 mm, % 42.5 oranında 8 mm ve % 17.3 oranında 7 mm tane elde edilmektedir. Yaş pişme süresi 75 dakikadır.
İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile benzer ekolojilere önerilmektedir.
AKÇİN - 91 -Nohut

Tescil Yılı :1991
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Morfolojik Özellikleri :
Dik gelişen bir çeşittir. Hasat esnasında boyu 40-45 cm ve dal sayısı 3-5 adettir.
Tarımsal Özellikleri :
Kurağa dayanıklı ve Orta erkenci (110-115 gün) dir, Tane dökme görülmemekte ve bitki üzerinde olgunlaşma aynı zamanda olmaktadır.
Verim Özellikleri : Tane verimi 130-150 kg/da arasında değişmektedir.
Hastalık ve Zararlı Durumu: Antraknoz hastalığına karşı toleranslıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 42-44 gram, orta irilikte,Yaş pişme süresi 97 dakikadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :İç Anadolu Bölgesi ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
KÜSMEN - 99 -Nohut
Tescil Yılı :1999
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Morfolojik Özellikleri :
Geniş (basit) yaprak yapısı ile diğer nohut çeşitlerinden farklı bir özellik göstermektedir, Hasat esnasında bitki boyu 30-35 cm ve dal sayısı 3-4 adettir.
Tarımsal Özellikleri :
Makineli hasada uygundur, Tane dökmez ve ekimden sonra 90-100 gün arasında hasat olgunluğuna gelir, çiçeklenme sonrası verilecek bir su ile verimi artar.
Verim Özellikleri:
Tane verimi 145-180 kg/da arasında değişmektedir.
Antraknoz hastalığına orta derecede dayanıklı, Yapraklarının geniş olması nedeniyle nohut sineğine hassastır.
Teknolojik Özellikleri :
Taneleri açık krem renginde ve koçbaşı tipinde,100 tane ağırlığı 50-51 gr, Elek analizinde ise % 31.7 oranında 9 mm,% 45 oranında 8 mm, % 22 oranında ise 7 mm tane elde edilmektedir, Yaş pişme süresi 97 dakikadır, Tane rengi, şekli, iriliği gibi kalite özellikleri iç tüketime ve ithalatçı ülkelerin isteklerine uygundur.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmekle birlikte geniş yapraklı olduğu için daha çok taban suyu yüksek ve yağışın fazla olduğu alanlara ekimi uygun görülmektedir
Comment
-
Cevap: Nohut çeşit kataloğu _ Sertifikalı Nohut çeşitleri
diyar 95 kışlık bir tohum mu.kasım ayın da mı ekiliyor. benim kışlık olarak elimde tohum var.2 yıldır ekiyorum.çok iyi bir verimi var.kasım ayında ekiyorum.kışın donmuyor.dayanıklı ve verimli boyu uzun.biçerdöverle biçiliyor.ama ismini bilmiyorum.sadece kışlık nohut diye aldım denedim ve memnunum şu an tohumunu satıyorum.
Comment
-
Forumun güncellenmesi başlıbaşına bir iştir. Onbinlerce mesajın içerisinden teknik bir konunun değiştiğini tespit etmek ve değişen zamana bağlı olarak gelişen hataları görmek ancak meraklısına nasip olur. Ayrıca üyelerin mesajlarına müdahale etmemiz de sınırlı bir haktır. Olur olmaz yerde mesajları değiştiremeyiz. Tabiki haklısınız. Forum bilgilerini sık sık güncellememiz gerekir. Buna hak veriyorum ancak gönüllü işletilen bir forum sitesinden de profesyonellik beklememek gerekir.
Comment

Comment