fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İYİ TARIM UYGULAMALARI Hakkında Kısa bilgiler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• İYİ TARIM UYGULAMALARI Hakkında Kısa bilgiler

İYİ TARIM UYGULAMALARI
    İyi Tarım Uygulamaları denilince; tarımsal üretimin çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek Şekilde kontrollü olarak yapıldığı, bu üretimin sonucunda elde edilen ürünün sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırıldığı işlemler zinciri akla gelmelidir.

İYİ TARIM UYGULAMALARININ KAPSADIĞI HUSUSLAR
    1. Gıda güvenliğine yönelik tedbirler
    2. Çevreyi ve toprağı korumaya yönelik tedbirler
    3. Üreticilerin ve tarım işçilerinin sağlık, güvenlik ve refahına yönelik tedbirler iyi tarım uygulamalarını oluşturur.

İYİ TARIM UYGULAMALARI KİME, NE FAYDA SAĞLAR?
    ♦ İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile yaşadığımız çevreyi ve toprağı koruruz. Unutmayalım ki, gelecek nesillere kirletilmemiş bir çevre ve toprak bırakmak hepimizin vazifesidir.
    ♦ İTU yapan üretici sağlıklı hayatın dostudur. O,hem kendisinin ve çalışanlarının hem de sunduğu güvenilir tarım ürünleriyle tüketicinin sağlığını korur.
    İTU, tarımda çalışan işçilerin sosyal haklarında da iyileşme imkanı sağlar.
    ♦ İyi tarım ürünleri, halkın sağlıklı yaşam ve sağlıklı tüketim yapma bilincini geliştirir. Bu bilinç geliştikçe iyi tarım ürünleri giderek daha fazla talep edilecektir. Artan taleple birlikte, iyi tarım ürünlerinin pazardaki rekabet gücü büyüyecektir.
    ♦ Dış pazarda ürünün fiyatı kadar kalitesi ve güvenilirliği de önemlidir. İyi tarım uygulamaları ürünün güvenilirliğini ve kalitesini artırdığı için dış pazarlara daha kolay ihraç yapma imkanı sağlar.
    ♦ Rekabet gücünün ve pazarlama imkanlarının gelişmesi sayesinde üretici daha fazla kazanç elde etmeye başlar.

İYİ TARIM SERTİFİKASI HANGİ ÜRÜNLERE, NASIL BİR SÜREÇTE VERiLiR?
    İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası, tarımsal üretim yapan ve bu sertifika için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvuruda bulunanlara verilir. Başvuruda bulunan üreticilerin üretim süreci bu kuruluşlar tarafından denetlenerek, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak üretildiği anlaşılan ürüne/ürünlere "iyi Tarım Sertifikası" verilir.

"İyi tarım uygulamaları kontrol ve
    sertifikalandırma işlemleri, Tarım ve Köyişleri
    Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen kontrol ve
    sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılır."

izlenebilirlik ve kayıt tutma: İyi Tarım Uygulamaları Sistemi, ürünün çiftlikten sofraya kadar izlenebilir olmasına dayalıdır. Bu nedenle üreticiler yapmış olduğu tüm uygulamaları kayıt altına almalı ve ürünün tüketilinceye kadar izlenebilmesi sağlanmalıdır.

İyi Tarım Uygulamalarında her yıl iç denetim yapılacağından çiftçilerin, üretimin her aşamasında yaptıkları işleri kayıt altına alarak bu kayıtları saklamaları gerekmektedir. Yeni müracaatlarda ise, inceleme tarihinden önceki yıllara ait tüm bilgiler kayıtlı olmalıdır.

"Yapılan tüm tarımsal faaliyetler çiftçi tarafından kayıt altına alınmalıdır"

Kontrol ve sertifikalandırma işlemleri: Kontrol ve sertifikalandırma işlemleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılır.

Sertifikasyon ise, yapılan bu kontroller sonucunda iyi tarım uygulamaları kriterlerine göre üretildiği anlaşılan ürünün belgelendirilmesidir. Bu şekilde elde edilen ürüne "İyi Tarım Ürünü Sertifikası " verilir.

Yetkili kuruluşlar, üretimin ilk aşamasından başlayarak hasat ve pazara arz edilmesine kadar olan süreçte uygulanan işlemlerin, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.

Kontrol; tarımsal faaliyetlerin iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirlemek, üretim sürecini gözlem altına alarak düzenli kayıtlar tutmak ve gerek görülmesi halinde ürünün niteliğinin laboratuar analizleri ile test etmektir.
  • Fidanligi.com

Iyi tarım uygulamaları nasıl yapılır?

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?

İyi Tarim Uygulamalari (İTU) gerek kaliteli ve verimli bir tarimsal üretim gerekse güvenli gida tüketimi açisin¬dan oldukça önemlidir. İTU ile üreticileri¬mizin kazanci ve rekabet gücü arta¬caği gibi tüketicile¬rin sağliği da korunmuş olacaktir.
    ÖNCE KARAR VERİNİZ!
    İyi Tarim Uygulamalari topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarini kapsar. Ka¬rar vermeden önce üretim alaninda daha önce yetiştiri¬len ürün veya tarimsal faali-yetler bilinmeli, insan sağliği ve çevreye olan etkileri de-ğerlendirilmeli, kontrol altina alinamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi tarim uygulamalarinda kullanilmamalidir.

KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ

Üreticiler üretim kararini vermeden önce risk değerlendirmesi yapmalidir. Risk değerlendirmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarinin varliği, arazinin ilk kullanimi, parazit ve diğer asalaklarla bulaşik olmasi ve bitişik alanlara etkisi göz önünde tutularak yapilmalidir.Toprak sağliğinin korunmasi, tarim ilaçlarina bağimliliğin azaltilmasi ve bitki sağliğinin maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalidir.

ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ
    İyi Tarim yapmaya karar verdikten sonra gerekli pro-sedürü yerine getirmek üzere yapilacak ilk iş, İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayit altina alinmasini sağlamaktir.

İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR
    Üretim sirasinda yapilan bütün işlemler çiftçiler tarafindan kayit altina alinmali ve bilahare yapilacak kontroller için sakli tutulmalidir. Bu kayitlarda, ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamani, uygulama nedeni, teknik izin, kullanilan kimyasalin ticari ismi ve miktari, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanindan kaç gün sonra hasat yapilmasi gerektiği, sulama zamani, yöntemi ve miktari gibi bilgileri içer-melidir.

ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR
    Toprağin işlenmesinde erozyonu azaltacak ve toprağin fiziksel yapisini koruyacak teknikler kullanilmali
    Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalik ve zararlilara karşi dayanikli olmali.
    Sertifikali tohum, fide veya fidan kullanilmali.

Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanimi için toprak analizleri yilda en az bir defa, yaprak analizleri ih¬tiyaç duyulduğunda yaptirilmali. Gübreleme toprak yapi¬sina göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda ya-pilmalidir.

Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanimi ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayit altina aliniz.

Su kaynaklarini en iyi şekilde değerlendirebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacaği suyu temin edebilecek sulama
    sistemleri kurulmali. Sulama için asla atik su (kanalizasyon suyu) kullanil¬mamalidir. Risk değerlendirme esaslarina baki-larak, sulama suyu kaynaği yilda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mi¬neral kirleticiler bakimindan analiz ettirilmeli.
    > Hastalik ve zararlilarla mücadelede "Entegre Mücadele Teknik Talimatlari" doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmali. Son çare olarak kimyasal mücadele yapilmalidir.
    > Bütün pestisit uygulamalari ile ilgili kayitlar tutulmali. Pestisit kalinti analizlerinin sikliği risk değerlendirmelerine göre yapilmali. Maksimum kalinti limitlerinin aşilmasi durumunda ise bir acil eylem plani mevcut olmalidir.
    > Hasat hijyenik koşullarda yapilmali.
    > Tarim işletmesindeki bütün olasi atik ürünler (Ka¬
    ğit, karton, plastik, ürün kalintisi, yağ, kaya yünü vb.) ile
    muhtemel kirlilik kaynaklari (kimyasallar, yağ, yakit,
    ses, işik kalinti, paketleme evinden çikan akintilar) belir¬
    tilmelidir.

İşletmedeki olasi atik ürünleri ve kirlilik kaynaklarini belirtiniz.

> Tarimsal kimyasallari kullanan, taşiyan ve uygula-yan işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yar-dim eğitimi alan kişiler bulunmalidir.

ÜRÜNÜ SERTİFİKALI OLARAK PAZARLAYINIZ
    Ürününüz Tarim ve Köyişleri Bakanliğinca yetkilendi-rilmiş kuruluşlar tarafin¬dan İyi Tarim Ürünü Sertifikasi ile belgelendirilir.
    İTU ile üretilen ürün-ler tüketicinin daima ter-cih edeceği güvenilir gi-dalardir.
    Unutmayiniz ki, İyi Tarim Ürünü Sertifikasi ürününüzün markasi olacaktir.

Comment

Cevap: İYİ TARIM UYGULAMALARI Hakkında Kısa bilgiler

Bu mesajımda da DOSYASEL servisimize eklediğim 3 adet ek dosya bulunmaktadır. 3 ayrı ürünün nasıl İTU ile yetiştirilebileceği anlatılmaktadır.

BAHCESELFORUMSEL - DOSYASEL - İyi Tarım Uygulamaları ile Turunçgil Yetiştiricili
      BAHCESELFORUMSEL - DOSYASEL - İyi tarım uygulamaları ile Domates Yetiştiriciliği
      BAHCESELFORUMSEL - DOSYASEL - İYİ TARIM UYGULAMALARI İLE BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ

Comment

Cevap: İYİ TARIM UYGULAMALARI Hakkında Kısa bilgiler

İyi tarım uygulaması ile organik tarım arasındaki fark nedir?

Mesela ben İstanbul B.çekmecede bahçemde hobi olarak yetiştirmiş olduğum bir meyveyi alanyadaki prefosyonel üreticinin meyvesi ile karşılaştırdım arada farkla olduğunu gördüm. Aradaki fark prefosyonel yetiştiricinin meyvesi daha tatlı ve iri olduğuydu, benim yetiştirdiğim ise ilaçsız, susuz, kendi haline bırakılmış ve taneleri ufaktı daha ekşimsi ve asit oranı fazlaydı, tam olgunlaşmışının ise asitli olması sebebiyle tadı çok güzeldi. Aslında pazara çıkacak ürünün bir hafta öncesinden bitkiye verilecek olan suyu kesmek gerekiyor lezzet açısından bu önemli

Comment

Working...
        X