fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Hastalıkları

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz Hastalıkları

Ceviz Hastalıkları

Cevizde önemli hastalık ve zararlılar; Antraknoz ve İç Kurdudur.

CEVİZ HASTALIK VE ZARARLILAR
    Cevizde önemli hastalık ve zararlılar; Antraknoz ve İç Kurdudur.
    Ceviz Antraknoz hastalığına bir mantar sebep olur. Bu mantar ilkbaharda meyve ağaçları uyanırken, havalar yağışlı ise, uyanır ve ceviz yaprakları kedi kulağı büyüklüğünü alır almaz, onları hastalandırmaya başlar.
    Yaprakların üzerinde etrafı kesin hudutlarla çevrili, kızıl kahverengi lekeler, sonraki günlerde koyu kahverengine dönüşür. Bu mantar sadece yaprakları değil, daha sonra yeni süren genç dal sürgünlerini ve meyvelerin yeşil kabuklarını da hastalandırır .
    Genel kış mücadelesi içinde şubat ayında %1.5-2’lik bordo bulamacıyla bütün gövde ve dallar yıkanmalıdır. Yağışlı geçen yıllarda muhtemel mantari hastalıklara karşı Mayıs-Haziran aylarında koruyucu olarak %0.5’lik bakır veya çinkolu ilaçlarla ya da %1’lik bordo bulamacıyla iki ilaçlama yapılmalıdır.
    Meyveler can eriği iriliğini alınca iç kurduna karşı Haziran ayında insektisit (parathion) ve koruyucu ilaç kullanılabilir.

Cevap: Ceviz Hastalıkları

cevizlerin kabuk kısmı sağlam fakat iç kışmı buruşuk,siyahımse kahverengi,meşinleşmiş şekilde ne olabilir ?

Comment

Yukarda yazılmış,okuyunuz.İlacınıda arkadaşımız önermiş sağlıcakla kalınız.

Comment

ayşe tercan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        cevizlerin kabuk kısmı sağlam fakat iç kışmı buruşuk,siyahımse kahverengi,meşinleşmiş şekilde ne olabilir ?
        soru soran arkadaşım.. haklı.. yanlış anlamadıysam cevizin içi kararıyor ve dökülüyor demek istiyor.. bu antraknoz değil.. haziran dökümü yada başka bir neden gibi geldi bana.. görmem lazım.. :-)

Comment

03/06/2010 tarihinde kırşehir karacaören kasabasında ceviz yaprağı kopardım. YAprağın üzerinde kırmızı renkli, kalem ucu büyüklünde küçük kabarmalar var. bu hastalık nedir cevaplarsanız çok müteşekkir olacağım. şimdiden teşekkurler. S. AYKUT

Comment

bezelye 40'a duyrulur. Hastalık yaprak uyuzu hastalığıdır. Bağlarda asma yapraklarında çok görülür. Armut yapraklarında görülür. ilkbaharda tomurcuktan yaprağa sonbaharda ise yapraktan tomurcuğa geçildiğinde uygulanır. şimdi ise özel olarak uygulanabilir. ilacın adı kükürt % 80 WP (sulu kükürt olarak bilinir)500 gr/100 lt suya iyi günler.

Comment

my15 üstadım çok teşekkurler. bu kadar hızlı cevap geleceği aklıma gelmezdi. Allah sağlık sıhhat versin sana. ::))))

Comment

tşk ederim. yanlız hastalık demişim hastalık değil zararlıdır. Yani yaprak uyuzu zararlısı

Comment

ceviz agacımda ki %90 ceviz in hepsi böyle bi tarafı kuru bi tarafı saglam sizce neden lütfen yardım edermisiniz.

Comment

merhaba freearas,
                    işlerimin yoğunluğu nedeniyle mesajı daha yeni görmekteyim. Fotoğraflar çok net değil ama görebildiğim kadarıyla bu bir hastalık değil. Bu güneş yanıklığı olarak adlandırılır. Ceviz meyvelerinin güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Yeşil kabukta renk değişikliği başlar. Sadece güneşin etkilediği taraf sararmaya başlar. bu sarılık sonraları kızıl kahverengine döner. dolayısıyla bu durum cevizin içinede sirayet ederek güneşten etkilenme durumuna göre hafif bir renk değişikliğinden tutunda iyice koyu bir renk değişimi yada kurumaya kadar gidebilir.
                    Ağaçlarda öğleden sonraki şiddetli güneş ışınlarının isabet ettiği direkt güneşe maruz kalan ağaçlar ve o ağaçlardaki meyvelerde görülür. Aynı ağaçlarda yaprak altında kalan meyvelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Yada kapama bahçelerde güneşin etkilediği batı yönündeki bahçe kenarında dikili kıyıdaki ilk ağaçlarda hasar çok olup, aynı ağacın doğu tarafında kalan ağaçta ise biraz daha az olabilir.
                    Genelde yerli çeşitlerin çoğunda meyve ağaçlarda açıkta teşekkül eder. Ama chandler gibi çeşitlerde ise meyve ağaç tacının her yerinde içkısımlarında dahil ve yaprak altlarında teşekkül ettiği için böyle bir sıkıntı ile karşılaşılmaz. iyi çalışmalar.

Comment

ceviz meyvelerinde bazen kabuğu kırıp içini açtığımızda yenen kısmın kararıp büzüştüğü görülüyor. meyve ufacık kalmış adeta. ancak tadları kötü olmuyor hatta bazen tatlı bile olabiliyor. bunun nedenini merak ediyorum kararıp büzüşüp ufak kalmasının nedeni nedir. acaba tozlanmayla alakası varmı.. cevap verirseniz memnun olurum teşekkürler...

Comment

hakan1986
                        cevizi ağaçtan topladıktan sonra (hasattan sonra) yeşil kabuğunu çıkartmadan güneşte kurutmaya çalışırsanız yada güneşte bırakırsanız içi kararır. Bunun olmaması için yeşil kabuk çıkarılıp, gölge bir yerde kurutulmalıdır.
                        kalın sağlıcakla....

Comment

Sayın my15 vermiş oldugunuz bilgi için çok teşekkür ederim bende bir hastalık sanıyordum . geçtigimiz yaz sıcaklar felkatti ben sadece dış yeşil kabuktan karardı sanıyordum . demekki ceviz kabugu içine de işlemiş. çok sagolun hayırlı günler.

Comment

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ancak bir sorum daha olacak ceviz içindeki sorun sadece renginde değil yani sadece karara yok bununla birlikte meyvesi de yani ceviz içi ufak büzüşmüş bir şekilde kalıyor. Normal boyutlarından daha küçük buda yeşil kabuğuyla beraber kurutmaya çalışmaktan mıdır yoksa döllenme ile ilgili felan bir sorun olmuş olabilir mi. tekrar teşekkür ederim.

Comment

hakan bey şimdi ceviz içindeki kararmalar ile ilgili burada daha önce yorumlar yapmıştım. Kararma ile birlikte büzüşmede varsa bu antraknoz olma ihtimali çok yüksektir. Bunun için ilaçlama yapmak gerekir. Tomurcuklar patlayıp yapraklar fare kulağı gibi olduğu dönemde ilk ilaçlama, yapraklar yarı büyüklüğe ulaştığında ikinci ilaçlama, meyveler iri bir nohut yada küçük bir fındık büyüklüğüne geldiğinde üçüncü ilaçlamalar yapılmalıdır. Bundan sonra iklim durumuna göre yağışlar çok olursa gene arada bir ilaçlama gerekebilir.İlac maneb 80 WP dir. Etki süresi 21 gündür. Üçüncü ilaçlamadan sonra 21 gün içerisinde yağmur olursa hastalık tekrar görülebilir. O yüzden 21 gün geçmeden 4.ncü ilaçlama yapılmalıdır.
                              Ceviz içinde kararma ve büzüşme tek taraflı ise bu güneş yanıklığıdır demiştim ve bu konuda freearasa cevap vermiştim bir önceki sayfada .
                              Döllenmedeki sorunlarda da bu şekilde meyveler teşekkül edebilir. Ama döllenme sorunu varsa ağaçlarda yeterli meyve olmaz. az olur. verim düşük olur. Tozlayıcı çeşitler düşünülmelidir. Ayrıca bahçe tesis yapılacak alanın etrafı açık ve havadar olmalıdır. Yanlız kuzeye kapalı yada korunaklı olmasında fayda vardır. diğer yerlerin açık ve havadar olması tozlaşmayı sağlayacağından döllenme sıkıntısını büyük ölçüde giderecektir.
                              Ayrıca bahçe yeri seçilirken özellikle çukur alanlar çukurlaşmış dere yatağı gibi etrafı kapalı alçak alanlara dikkat etmek gerekir. Çünkü buralarda havalarda don olayı görüldüğünde soğuk hava buralara çöker. Ağaçlarda meyve oluşmasını büyük ölçüde engeller tabi donun şiddetine ve süresine bağlı olarak. Biz buralara don çukuru demekteyiz. Yani harcanan fidana masrafa emeğe yazık olur.
                              Birde bahçe tesis ederken benim tavsiyem 10x10 m den aşağı dikim mesafesi yapılmamalıdır. Bazı yerlerde 7x7 yapanlar var. Fidancılar daha çok fidan satmak için bunu tavsiye etmektedirler. bu çok ama çok yanlış. Cevizde uzun vadeli düşünmek gerekmektedir. Doğru fidan doğru dikim doğru bahçe tesisinden sonra ilk iki sene şekil budaması çok önemlidir. ilerleyen yıllarda ağaçların bahçenizde ulu birer ağaç olmasını (yanlış anlaşılmasın ama siz yada sizden sonra gelecek nesillerin) sağladığınız takdirde 2 dekar lık bir ceviz bahçesi bile fabrika gibi çalışacaktır. Önemli olan bu. Daha söylenecek çok şey var ama bu yazdıklarıma uyduğunuz takdirde tecrübe ettikçe doğru olduğunu anlayacaksınız. Herkese kolay gelsin.

Comment

Working...
                              X