Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KOOPERATÝFÝM FAYDALARI ve KURULUÞ ÝÞLEMLERÝ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• KOOPERATÝFÝM FAYDALARI ve KURULUÞ ÝÞLEMLERÝ

A. KOOPERATÝFÝN FAYDALARI
    Kooperatifin faydalarýnýþu þekilde açýklayabiliriz:
    -Bir güç odaðý ve iktisadî faaliyetler için bir baský aracýdýr.
    -Fertlerin tek tek altýndan kalkamayacaklarý iþleri gerçekleþtiren, mükemmel bir dayanýþma kuruluþudur.
    -Gelir daðýlýmýndan zarar görenlerin, bu zararlarýný etkisiz hâle getirmede denge oluþturan bir teþekküldür.

-Maddî ve manevî ihtiyaçlarýn en az maliyetle ortaklarýn ayaðýnda giderilmesi mümkün olabilmektedir.
    -Emek ve ürünün gerçek deðerini bulmasý saðlanabilir.
    -Bencilliði önler. Bu fonksiyonlarýyla kooperatifler insanî ve ahlâkî kuruluþlardýr.
    -Ýsraf önlenir. Maliyet düþer, üretim artar ve verimlilik yükselir.
    -Bir demokrasi okuludur; seçimle göreve gelip görevden ayrýlma sa­yesinde, toplum ihtiyaçlarýna daha kýsa sürede cevap veren ve insana hizmet konusunda en güzel fýrsatý veren kurumlardýr.
    -Tüketici, güvenilir ve kontrolden geçmiþ besin maddelerine kavuþ­muþ olur.
    -Fiyatlarýn aþýrý derecede yükselmesine engel olur.Ýstihdam saðlanmasýnda büyük rol oynayabilir.

B. KOOPERATÝF KURULU?Ý?LEMLERÝ

Tarýmsal amaçlý kooperatifler, tarýmsal bir faaliyeti gerçekleþtirmek üzere köy, belde ve ilçe merkezi gibi yerleþim birimlerinde kurulabilirler.
    Kuruluþ iþlemlerine geçmeden önce bu bölümde geçecek bazý keli­meleri ve anlamlarýný açýklayalým:
    Kooperatif Ortaðý Kimdir? Tüketici veya üretici olarak veya ekonomik ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýyla bir kooperatifi oluþturangerçek (insan) veya tüze| kiþi|erdir,

Müteþebbis Heyet Nedir? Kooperatif kurmak üzere bir araya gelen ve en az 7 gerçek ya da tüzel kiþiden oluþan topluluktur.

Anasözleþme Nedir? Kooperatifin unvaný, yönetim merkezi, çalýþma konularý ve uygulayacaðý hükümleri sýrasýyla ve yazýlý olarak göste­ren maddelerin hepsidir.

Kuruluþ Etüt Raporu Nedir? Kooperatifin kurulacaðý yerleþim biriminin/birimlerinin tarýmsal potansiyeli, coðrafî ve sosyoekonomik durumu hakkýnda bilgi veren araþtýrma raporudur.

Kuruluþ Sermayesi Teslim Tutanaðý Nedir? Kurucu ortaklar tarafýndan taahhüt edilen sermayenin peþin ödenmesi gereken en az 1/4'ü-nün, kooperatifin geçici yönetim kurulu üyelerinden birinde emanete alýn­dýðýný gösteren belgedir.

Bakanlýk Onayý Nedir? Kooperatif kuruluþunun mevzuata uygunluðunu belirten, anasözleþme üzerindeki Bakanlýðýn (Ýl müdürlüðünün) im­za, onay kaþesi ve mührüdür.

Tescil Nedir? Kooperatifin unvan ve ana sözleþmesinin mahallî ticaret sicili memurluðuna kaydettirilmesidir.

Ýlân Nedir? Kanun'un 3. maddesindeki (Adý, yönetim merkezi, süresi... gibi) hususlarýn Türkiye Ticâret Sicili Gazetesi'nde ilânen yayýnlan­masýdýr.
  • Fidanligi sponsor reklami
Working...
X