fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KOOPERATİFİM FAYDALARI ve KURULUŞ İŞLEMLERİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KOOPERATİFİM FAYDALARI ve KURULUŞ İŞLEMLERİ

A. KOOPERATİFİN FAYDALARI
    Kooperatifin faydalarınışu şekilde açıklayabiliriz:
    -Bir güç odağı ve iktisadî faaliyetler için bir baskı aracıdır.
    -Fertlerin tek tek altından kalkamayacakları işleri gerçekleştiren, mükemmel bir dayanışma kuruluşudur.
    -Gelir dağılımından zarar görenlerin, bu zararlarını etkisiz hâle getirmede denge oluşturan bir teşekküldür.

-Maddî ve manevî ihtiyaçların en az maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabilmektedir.
    -Emek ve ürünün gerçek değerini bulması sağlanabilir.
    -Bencilliği önler. Bu fonksiyonlarıyla kooperatifler insanî ve ahlâkî kuruluşlardır.
    -İsraf önlenir. Maliyet düşer, üretim artar ve verimlilik yükselir.
    -Bir demokrasi okuludur; seçimle göreve gelip görevden ayrılma sa­yesinde, toplum ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap veren ve insana hizmet konusunda en güzel fırsatı veren kurumlardır.
    -Tüketici, güvenilir ve kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuş­muş olur.
    -Fiyatların aşırı derecede yükselmesine engel olur.İstihdam sağlanmasında büyük rol oynayabilir.

B. KOOPERATİF KURULU?İ?LEMLERİ

Tarımsal amaçlı kooperatifler, tarımsal bir faaliyeti gerçekleştirmek üzere köy, belde ve ilçe merkezi gibi yerleşim birimlerinde kurulabilirler.
    Kuruluş işlemlerine geçmeden önce bu bölümde geçecek bazı keli­meleri ve anlamlarını açıklayalım:
    Kooperatif Ortağı Kimdir? Tüketici veya üretici olarak veya ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir kooperatifi oluşturangerçek (insan) veya tüze| kişi|erdir,

Müteşebbis Heyet Nedir? Kooperatif kurmak üzere bir araya gelen ve en az 7 gerçek ya da tüzel kişiden oluşan topluluktur.

Anasözleşme Nedir? Kooperatifin unvanı, yönetim merkezi, çalışma konuları ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla ve yazılı olarak göste­ren maddelerin hepsidir.

Kuruluş Etüt Raporu Nedir? Kooperatifin kurulacağı yerleşim biriminin/birimlerinin tarımsal potansiyeli, coğrafî ve sosyoekonomik durumu hakkında bilgi veren araştırma raporudur.

Kuruluş Sermayesi Teslim Tutanağı Nedir? Kurucu ortaklar tarafından taahhüt edilen sermayenin peşin ödenmesi gereken en az 1/4'ü-nün, kooperatifin geçici yönetim kurulu üyelerinden birinde emanete alın­dığını gösteren belgedir.

Bakanlık Onayı Nedir? Kooperatif kuruluşunun mevzuata uygunluğunu belirten, anasözleşme üzerindeki Bakanlığın (İl müdürlüğünün) im­za, onay kaşesi ve mührüdür.

Tescil Nedir? Kooperatifin unvan ve ana sözleşmesinin mahallî ticaret sicili memurluğuna kaydettirilmesidir.

İlân Nedir? Kanun'un 3. maddesindeki (Adı, yönetim merkezi, süresi... gibi) hususların Türkiye Ticâret Sicili Gazetesi'nde ilânen yayınlan­masıdır.
Working...
X