fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KOOPERATÝFLERDE GENEL KURULUN ÇALIÞMA ESASLARI

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KOOPERATÝFLERDE GENEL KURULUN ÇALIÞMA ESASLARI

GENEL KURULUN ÇALIÞMA ESASLARI ve TOPLANTHMÝSABI
    A. GENEL KURULLARIN ÇALIÞMA ESASLARI
    GENEL KURUL
    Genel kurul, bütün ortaklarýn temsil edildiði en yetkili karar organýdýr.
    Genel kurula katýlma konusunda, Kooperatifler Kanunu (Yapý kooperatifleri hariç) bir sýnýrlama getirmiþtir. Kuruluþ genel kurulu hariç, genel kurul toplantýsýnýn yapýlacaðý tarihten en az 3 ay önce ortak olan her or­tak genel kurula katýlma hakkýna sahiptir.
    Genel kurul toplantýlarý; kuruluþ, olaðan ve olaðanüstü olmak üzere üçe ayrýlýr:
    1. Kuruluþ Genel Kurul Toplantýsý: Ana sözleþmenin ilânýndan sonra, en geç bir ay içinde yapýlmasý gerekir. Bu genel kurula, genel kurul ta­rihine kadar kayýt olmuþ bütün ortaklar katýlarak kooperatifin yönetim ve denetim kurullarýný seçerler.
    2. Olaðan Genel Kurul Toplantýsý: Her yýl hesap dönemi sonundan
    itibaren 6 ay içinde (1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasýnda) yapýlýr.
    Bu genel kurul toplantýlarýna, genel kurul tarihinden 3 ay öncesine kadar ortak olmuþ kiþiler katýlabilir.
    3. Olaðanüstü Genel Kurul Toplantýsý: Haklý bir gerekçeye dayalý
    olarak; yönetim kurulu, denetçiler, ana sözleþmede belirtilen sayý
    da orta­
    ðýn yazýlý müracaatý, ortaðý olduðu üst birlik veya tasfiye memurlarý tarafýndan çaðrýlarak yapýlýr.
    Belirtilen þekillerde toplanamadýðý takdirde, Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, genel kurulu toplantýya çaðýrma yetkisine sahiptir.
    Olaðanüstü genel kurul talebi olanlar, yönetim kurulundan baþlamak üzere, silsileyi takip ederek bir üst birime müracaatýný bildirir. Çaðýrma görevi ve yetkisi olan kurul ve kurumlar, olaðanüstü genel kurul müracaatýný,10'ar gün içinde sonuçlandýrmak zorundadýr.

Cevap: KOOPERATÝFLERDE GENEL KURULUN ÇALIÞMA ESASLARI

GENEL KURULU OLAÐANÜSTÜ TOPLANTIYA KÝMLER ÇAÐIRABÝLÝR?
    a-Ortaklar (4'ten az olmamak üzere, en az 1/10 ortak),
    b- Yönetim kurulu,
    c- Anasözleþme ile bu hususta yetkili kýlýnan diðer bir organ,
    d- Denetçiler kurulu,

e- Ortaðý olduðu üst birlik,
    f- Tasfiye memurlarý,
    g- Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý,
    Genel kurulu toplantýya çaðýrma yetkisine sahiptir.
    GENEL KURULA ÇAÐRI ve GÜNDEM
    Çaðrýnýn, yetkili organ ve mercii tarafýndan ana sözleþmede belirtilen þekil ve surette yapýlmasýönemlidir.Genel kurulu toplantýya çaðýrma görevi (Kuruluþ genel kurulu hariç), genellikle yönetim kuruluna aittir.
    Yönetim kurulu o yýla ait genel kurul toplantýsýnýn yapýlacaðý tarihten
    15 gün önce mahallî gazeteyle, gazete yoksa, mahallîörf ve âdetlerin gerektirdiði duyurma usulleriyle toplantýçaðrýsý yapar. Ýlânda, çoðunluðun saðlanamamasý hâlinde, ikinci toplantýnýn tarihi de belirlenir. Bu süre 15 günden az 30 günden fazla olamaz. Bu çaðrý, yazýlý olarak imza karþýlýðýca olabilir. Toplantý ilânýný ihtiva eden yazýya gündemi de ekleyerek ilân
    ve toplantýnýn baþlama günü hariç- 15 gün önceden kooperatifin kapýsý­
    na; ortaklarýn bulunduðu yerleþim merkezinin muhtarlýk ilân yerine asýlý
    r.
    Ýlân tutanaðý mahallî muhtarlýkça onaylanýr. Ana sözleþmenin deðiþtiril­
    mesi söz konusu ise, yapýlacak ilânda deðiþtirilecek madde numaralarýnýn yazýlmasý ile yetinilir. Ýlânlarýn bir örneði toplantýdan en az 15 gün evvel Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý mahalli teþkilâtýna ve mülkî idare amirliðine gönderilir. Dörtten az olmamak üzere, ortaklarýn en az
    1/10'u tarafýndan genel kurul toplantýsýndan en az 20 gün önce yazýlý ola­rak bildirilecek hususlarýn gündeme konulmasý zorunludur.
    GENEL KURUL TOPLANTISI NASIL YAPILIR?
    Toplantýya katýlan ortaklarýn "Hazýrun Listesi" ni (Hazýr bulunanlar listesi) imzalamasýndan sonra, çoðunluk saðlanýnca toplantýya baþlanýr.
    Toplantý; yönetim kurulu baþkaný veya üyeleri, bulunmadýklarý zaman, genel kurulca gösterilecek bir ortak tarafýndan açýlýr.
    Genel kurulu idare etmek üzere ortaklar veya üst kuruluþ temsilcileri arasýndan baþkanlýk divaný seçilir. Baþkanlýk divaný; baþkan, baþkan vekili ,iki katip ve iki oy ayýrýcýsý olmak üzere 6 kiþiden oluþur.Baþkanlýk divanýnýn oluþmasýndan sonra gündeme geçilir ve görüþ­melere baþlanýr.
    Ýlk toplantýda çoðunluk saðlanmazsa, toplantý; ayný yerde yapýlmak þartýyla, ilânda belirtilen gün ve saate ertelenir.
    Genel kurulda alýnan kararlarýn geçerli olabilmesi için, tutanaðýn kanuna uygun düzenlenmesinin yanýnda, diðer belgelerin de baþkanlýk divaný ve Bakanlýk temsilcisi tarafýndan imzalanmasý gerekir.
    ORTAKLAR, OY'UNU NASIL KULLANIR?
    Kurulda; ortaðýn sermayesi ne olursa olsun ve yönetim kurulunda bulunsun ya da bulunmasýn, bir oy hakký vardýr. Oylar, gizli veya açýk oy þeklinde 2 þekilde kullanýlmaktadýr.
    B. TOPLANTI NÝSABI ve KARAR NÝSABI
    a. Toplantý Nisabý:
    ilk genel kurul toplantýsý için, genel kurula katýlma hakkýna sahip or­taklarýn çoðunluðunun (yarýdan bir fazlasý) þahsen toplantýda bulunmasý gerekmektedir (Pancar ekicileri kooperatifinde vekâleten de olmaktadýr). Çoðunluk saðlanamadýðý takdirde, ikinci toplantý, hazýr bulunanlarla yapý­lýr. Baþkanlýk divanýný oluþturacak kadar ortaðýn katýlmasý zorunludur.
    b. Karar Nisabý:
    Kanun ve anasözleþmelerde aykýrý hüküm bulunmadýkça:
    a- Genel kurul kararý ve seçimlerde, oylarýn yarýdan bir fazlasýnýn,
    b- Kooperatifin daðýlmasý veya diðer bir kooperatifle birleþmesi ya da anasözleþmenin deðiþtirilmesi için, fiilen kullanýlan oylarýn 2/3'ünün,c- Ortaklarýn þahsî sorumluluklarýnýn aðýrlaþtýrýlmasý veya ek ödeme yükümlülükleri hakrarlar için, bütün ortaklarýn 3/4'ünün, Rýzasý gerekli Kararlar, hazýr bulunmayan veya olumlu oy kullanmayan bütün ortaklar için geçerlidir.

Comment

Working...
    X