fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KOOPERATÝF YÖNETÝM ve DENETÝM ORGANLARININ ÇALIÞMA ÞEKLÝ ve ESASLARI:

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KOOPERATÝF YÖNETÝM ve DENETÝM ORGANLARININ ÇALIÞMA ÞEKLÝ ve ESASLARI:

YÖNETÝM ve DENETÝM ORGANLARININ ÇALIÞMA ÞEKLÝ ve ESASLARI:
    KOOPERATÝFÝN DAÐILMASINDA TAKÝP EDÝLECEK USUL ve ESASLAR
    A. YÖNETÝM ve DENETÝM ORGANLARININ ÇALIÞMA ÞEKLÝ ve ESASLARI
    1. YÖNETÝM KURULU
    Kanun ve anasözleþme hükümleri çerçevesinde kooperatifin çalýþ malarýný yöneten ve temsil eden yürütme organýdýr. Genel kurul toplantý sýnda ortaklar arasýndan seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden teþekkül eder
    Yönetim Kuruluna Seçilme Þartlarý:
    1. Türk vatandaþý olmak,
    2. Ayný türde baþka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak,
    1. Türk Ceza Kanunu'nun zimmet, ihtilas, irtikâp, rüþvet, görevi suiistimal, sahtekârlýk, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, hileli iflâs, emniyeti suiistimal ve
    Devletin
    þahsiyetine karþý iþlenen suçlara iliþkin hükümlerine veya bu kanuna göre mahkûm olmamak,Kooperatif ortaðý olmak.

Þartlarý aranmaktadýr. Ayrýca tip anasözleþmelere göre:
    5. Birbirleri ile ve denetleme kurulu üyeleriyle 3. dereceye kadar (3.
    derece dahil) akraba olmamak,

6. Aralarýnda herhangi bir iþ ortaklýðý bulunmamak,
    7. Hacir altýnda bulunmamak,
    8.18 yaþýndan büyük olmak,

9. En az ilkokul mezunu olmak.Gerekmektedir.
    Yönetim Kurulu Nasýl Çalýþýr?
    Ýlk toplantýda gizli oyla görev bölümü yapar. Ayný toplantýda, mutat toplantý tarihlerini ve yerini belirler. Mutat dýþý toplantýya çaðrýnýn nasýl ve kimler tarafýndan yapýlacaðýna dair karar alýnýr.
    Yönetim kurulu salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar çoðunlukla alýnýr. Kurul, toplantý nisabýný kaybederse, boþalan üyeliklere denetçiler ye­dek üye çaðýrýr.
    Yönetim kurulunu temsile yetkili þahýslar, genel kurulun devredemeyeceði yetkileri kullanamaz.Yönetim kurulu, aldýðý kararlarý, sayfalarý noterce tasdik edilmiþ olan "Yönetim Kurulu Karar Defteri" ne tarih ve sýra numarasý ile yazmak mecburiyetindedir. Karar defteri, hazýr bulunan üyeler tarafýndan, toplan­tý yeri terk edilmeden imzalanýr.
    Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluklarý Nelerdir?
    Kendi tutanaklarý ile genel kurul tutanaklarýnýn, gerekli defterlerin ve ortak listelerinin muntazam hazýrlanarak saklanmasýndan ve iþletme hesabýyla yýllýk bilançonun kanunî hükümlere uygun olarak hazýrlanýp tetkik olunmak üzere denetleme kuruluna verilmesinden sorumludur.
    Yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif memurlarý, kendi kusurlarýndan ileri gelen zararlardan sorumludurlar. Bunlar, suç teþkil eden fiil ve hareketlerinden dolayý "Devlet Memurlarý" gibi ceza görürler.
    2. DENETLEME KURULU
    Kooperatif adýna yönetim kurulunun-iþ ve iþlemlerini denetleyen 3 asil ve 3 yedek üyeden teþekkül eder ve genel kurul tarafýndan seçilirler.
    Denetçiler, genel kurul namýna kooperatifin bütün iþlem ve hesaplarýný tetkik ederler.
    Denetçi Seçilebilmenin Þartlarý:
    1. Türk vatandaþý olmak,
    2. Türk Ceza Kanunu'ndaki zimmet, ihtilas, irtikâp, rüþvet, görevi su­
    iistimal, sahtek
    ârlýk, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, hileli iflâ
    s, emniyeti suiistimal
    ve Devletin
    þahsiyetine karþý iþlenen suçlardan veya Kooperatifler Kanunu'na göre mahkûm olmamak.

Anasözleþmelerde belirtilmek kaydý ile özel þartlar da aranabilir. Denetçiliðe seçilen asil ve yedeklerin birer tanesi ortak olmayabilir.
    Çalýþma Düzeni, Görev ve Ýnceleme Yükümlülüðü ve Denetçilikten Çekilme :
    Denetçiler yýlda en az 4 defa toplanarak kooperatifin iþlemlerini ve hesaplarýný denetler, mallarý ve kasayý sayar ve görülen noksanlýklarý, düzensizlikleri inceleyip bunlarý birer rapora baðlayarak "Denetçiler Denetim Raporlarý" dosyasýnda saklarlar.
    Denetçiler, genel kurul toplantýsýndan 35 gün önce bilançoyu, yönetim kurulunun hazýrladýðý yýllýk çalýþma raporu ve bütçeyi inceleyerek yýl­lýk rapor hazýrlar. Yönetim kurulunun çalýþma düzenini ve baþarý derece­sini takip ederek gerekli uyarýlarda bulunurlar.
    Denetçilerin yetkileri, genel kurul kararýyla sýnýrlandýrýlamaz.
    Denetçiler ayrýca, kooperatif zararlarýný kapatmak için genel kurula
    sunulacak teklifleri hazýrlayarak toplantý gündemine aldýrýr.

Yöneticiler, bu maksatla denetçilere defterleri ve belgeleri verirler. Denetçilerin istekleri üzerine müfredat defteri ve bu defterin hangi esaslara göre düzenlendiði ve her konu hakkýnda bilgi verilir.
    Ortaklar, gerekli gördükleri hususlarda denetçilerin dikkatini çekmeye ve açýklama yapýlmasýný istemeye yetkilidirler.
Working...
X