DESTEKLEME, PROJE KONUSU VERÝLMESÝ ve PROGRAMA ALINMA ESASLARI
DESTEKLEMENÝN ESASLARI
Desteklenmek üzere programa alýnan kooperatifler genelge ile il müdürlüklerimize bildirilir. Tahsis þartlarýný yerine getiren kooperatiflerin tahsis belgelerinin düzenlenerek gönderilmesi istenir.
Desteklemeler, Bakanlýk kaynaðýndan olduðu gibi protokol ve öze þartlara baðlý kaynaklardan da saðlanmaktadýr. Bu konuda, teþkilatýmýz
dan bilgi alýnabilir. Bu bölümde, yatýrým programýna alýnma esaslarýný inceleyeceðiz.
KOOPERATÝFLERÝN PROGRAMA ALINMASI
♦ Yönetim kurulunun aldýðý karara istinaden, TEDGEM'ce uygun görülen özel veya tip projelerin yatýrým programýna girmesi için, bir dilekçe ile il müdürlüðüne müracaat edilir.
♦ Ýl müdürlüðünce proje incelenir. Uygun gördüðü takdirde, "YATIRIM PROGRAMI" na alýnmasý için TEDGEM'e bildirir.
♦ TEDGEM yatýrým programýna alýnmasýný uygun görürse, Devlet
Planlama Teþkilatý Müsteþarlýðýna bildirir.
♦ DPT Müsteþarlýðý, projeyi, uygun görüþle ödenek ihtiyacýný ayýrdýðý takdirde, yatýrým programýna alýr.
♦ Programa alýnan projelerin sabit yatýrýmlarý tamamlanýncaya kadar
her yýl yatýrým programýna teklif edilmesi gerekmektedir.
♦ TEDGEM'den proje konusu almýþ, iþletmeye geçmiþ veya geçecek
durumda olan kooperatiflerin iþletme sermayesi ihtiyacýnýn karþýlanabil
mesi amacýyla "TRANSFER PROGRAMI" na teklif edilmesi için, yönetim
kurulunun almýþ olduðu karara istinaden bir dilekçe ile il müdürlüðüne
müracaat edilmesi gerekir.
♦ Ýl müdürlüðü, bu kooperatif projesini inceler. Uygun gördüðü takdir
de, Transfer Programý'na alýnmak üzere TEDGEM'e bildirir.
TEDGEM'ce uygun görülmesi hâlinde, ödeneði daha sonra tespit edilmek üzere Transfer Programý'na alýnýr. Kooperatiflere iþletme sermayesi tahsis edilebilmesi için, transfer programýnda yer almasý gerekir.
YATIRIM PROGRAMINA ALINMA ESASLARI
Kalkýnma plânlarýnda ve yýllýk programlar ile icra plânlarýnda yer alan hükümler saklý kalmak kaydýyla, aþaðýdaki þartlar aranýr:
a- Kanunî organlarýnýn teþekkül etmiþ olmasý ve faaliyette bulunmasý,
b- Projenin gerçekleþtirilmesiyle ilgili her türlü tasarrufta bulunmak
üzere, genel kurulun yönetim kuruluna yetki vermiþ olmasý, kredi için yönetim kurulu kararý ile müracaatta bulunulmasý,
c- Ürünleri deðerlendiren ve pazarlayan projelerde ortaklarýn en az % 60'ýnýn geçiminin tamamýný veya bir kýsmýný, proje konusu tarýmsal üretimde bulunarak saðlamasý; üretim girdisi saðlayan projelerde ise, girdinin, ortaklarýn en az % 60'ýnýn ihtiyacýný karþýlayacak miktarda olmasý,
d- Etüdün deðerlendirilmesi sonucu, belirlenen konuda Genel Müdürlükçe hazýrlanmýþ veya uygun görülmüþ projenin bulunmasý.
PROGRAMA ALINACAK ÖNCELÝK KRÝTERLERÝ
Programa alýnacak kooperatiflerde þu nitelikleri taþýyanlara öncelik verilir:
a- Kalkýnma plâný ve yýllýk programda öncelik tanýnan konuda proje uygulayan,
b- Kalkýnmada öncelikli yörelerde proje uygulayan, c- Ýhracata yönelik proje uygulayan, d- Rantabilitesi yüksek olan,
DESTEKLEMENÝN ESASLARI
Desteklenmek üzere programa alýnan kooperatifler genelge ile il müdürlüklerimize bildirilir. Tahsis þartlarýný yerine getiren kooperatiflerin tahsis belgelerinin düzenlenerek gönderilmesi istenir.
Desteklemeler, Bakanlýk kaynaðýndan olduðu gibi protokol ve öze þartlara baðlý kaynaklardan da saðlanmaktadýr. Bu konuda, teþkilatýmýz
dan bilgi alýnabilir. Bu bölümde, yatýrým programýna alýnma esaslarýný inceleyeceðiz.
KOOPERATÝFLERÝN PROGRAMA ALINMASI
♦ Yönetim kurulunun aldýðý karara istinaden, TEDGEM'ce uygun görülen özel veya tip projelerin yatýrým programýna girmesi için, bir dilekçe ile il müdürlüðüne müracaat edilir.
♦ Ýl müdürlüðünce proje incelenir. Uygun gördüðü takdirde, "YATIRIM PROGRAMI" na alýnmasý için TEDGEM'e bildirir.
♦ TEDGEM yatýrým programýna alýnmasýný uygun görürse, Devlet
Planlama Teþkilatý Müsteþarlýðýna bildirir.
♦ DPT Müsteþarlýðý, projeyi, uygun görüþle ödenek ihtiyacýný ayýrdýðý takdirde, yatýrým programýna alýr.
♦ Programa alýnan projelerin sabit yatýrýmlarý tamamlanýncaya kadar
her yýl yatýrým programýna teklif edilmesi gerekmektedir.
♦ TEDGEM'den proje konusu almýþ, iþletmeye geçmiþ veya geçecek
durumda olan kooperatiflerin iþletme sermayesi ihtiyacýnýn karþýlanabil
mesi amacýyla "TRANSFER PROGRAMI" na teklif edilmesi için, yönetim
kurulunun almýþ olduðu karara istinaden bir dilekçe ile il müdürlüðüne
müracaat edilmesi gerekir.
♦ Ýl müdürlüðü, bu kooperatif projesini inceler. Uygun gördüðü takdir
de, Transfer Programý'na alýnmak üzere TEDGEM'e bildirir.
TEDGEM'ce uygun görülmesi hâlinde, ödeneði daha sonra tespit edilmek üzere Transfer Programý'na alýnýr. Kooperatiflere iþletme sermayesi tahsis edilebilmesi için, transfer programýnda yer almasý gerekir.
YATIRIM PROGRAMINA ALINMA ESASLARI
Kalkýnma plânlarýnda ve yýllýk programlar ile icra plânlarýnda yer alan hükümler saklý kalmak kaydýyla, aþaðýdaki þartlar aranýr:
a- Kanunî organlarýnýn teþekkül etmiþ olmasý ve faaliyette bulunmasý,
b- Projenin gerçekleþtirilmesiyle ilgili her türlü tasarrufta bulunmak
üzere, genel kurulun yönetim kuruluna yetki vermiþ olmasý, kredi için yönetim kurulu kararý ile müracaatta bulunulmasý,
c- Ürünleri deðerlendiren ve pazarlayan projelerde ortaklarýn en az % 60'ýnýn geçiminin tamamýný veya bir kýsmýný, proje konusu tarýmsal üretimde bulunarak saðlamasý; üretim girdisi saðlayan projelerde ise, girdinin, ortaklarýn en az % 60'ýnýn ihtiyacýný karþýlayacak miktarda olmasý,
d- Etüdün deðerlendirilmesi sonucu, belirlenen konuda Genel Müdürlükçe hazýrlanmýþ veya uygun görülmüþ projenin bulunmasý.
PROGRAMA ALINACAK ÖNCELÝK KRÝTERLERÝ
Programa alýnacak kooperatiflerde þu nitelikleri taþýyanlara öncelik verilir:
a- Kalkýnma plâný ve yýllýk programda öncelik tanýnan konuda proje uygulayan,
b- Kalkýnmada öncelikli yörelerde proje uygulayan, c- Ýhracata yönelik proje uygulayan, d- Rantabilitesi yüksek olan,

Comment