fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KOOPERATÝFLERDE PAZARLAMA

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KOOPERATÝFLERDE PAZARLAMA

PAZARLAMA
    PAZARLAMA NEDÝR?
    Pazarlama: Bir ürünün, bir malýn, bir hizmetin satýþýný geliþtirmek amacýyla tanýtma, paketleme, satýþ elemanlarýnýn yetiþmesi, piyasa ihtiyaçlarýný tesbit etme ve karþýlamayý ihtiva eden etkinliklerin bütünüdür. Kýsaca, tüketicinin satýn almak istediði ürün veya hizmetin tanýtýlmasý, ulaþtýrýlmasý ve sunulmasýdýr.
    PAZARLAMA KANALINDA KOOPERATÝFÝN BULUNMASI ÜRETÝCÝ ve TÜKETÝCÝ AÇISINDAN NEDEN ÖNEMLÝDÝR?
    Kooperatiflerin ürünlerini kendilerinin pazarlamalarý hâlinde, bundan en çok üretici ve tüketici istifade edecektir. Ülkemizde ürünler birkaç el deðiþtirerek tüketiciye ulaþmaktadýr. Bu durum, ürün fiyatlarýnýn yüksel­mesine sebep olmaktadýr. Yükselen fiyatlar tüketicinin talebini azaltacak­týr. Halbuki kooperatifin devreye girmesiyle, üretici ve tüketici arasýndaki aracýlar ortadan kalkacaktýr. Buv durum, makul fiyat ve daha çok tüketim demektir. Diðer bir ifadeyle, üretici için daha çok gelir, tüketici için makul fiyat ve daha fazla tüketim demektir.
    Üreticilerin hepsinin ürünlerini iþleyip sýnýflandýrma, ambalajlama, depolama, nakliye gibi imkânlara sahip olmamalarý; üretim faaliyetlerinin yýl boyunca devam etmesi ve pazarlamaya yeterli zamaný ayýramamalarý kooperatifin önemini ortaya koymaktadýr.
    Tarýmsal amaçlý kooperatifler; ürünleri toplulaþtýran, sýnýflandýran, iþleyen ve uygun ambalajlamak suretiyle pazarlayan, fiyatýn oluþmasýnda denge kuran bir organizasyon olarak üreticinin gelirini arttýrmanýn yanýnda ürünlerin tüketiminide kolaylaþtýracaktýr.
    TEMEL SORUNLAR NELERDÝR?
    Temel sorunlar
    þöyle sýralanabilir:
    a- Ortak sayýsýnýn azlýðý,
    b- Sermaye yetersizliði,
    c- Kooperatiflere kredi veren özel finans kuruluþlarýnýn olmayýþý,
    Devlet yardýmlarýnýn ihtiyacý karþýlamamasý,
    d- Ortak-kooperatif iliþkisinin zayýf olmasý,
    e- Sermaye yetersizliði ve hammadde alýmýnda avans sistemi uygulanmamasý nedeni ile yeterli hammaddenin temin edilememesi,
    f- Günün þartlarýna uygun teknolojiye geçilememesi, maliyet ve kalite yönünden rekabet imkânýnýn sýnýrlý olmasý,
    g- Hammadde temini ve pazarlama konusunda kooperatifler arasý ve kooperatif-üst birlik iliþkilerine iþlerlik kazandýrýlamamasý,
    h- Üretim ve çalýþma izinlerinin olmamasý.
    Hammaddelerini mamul maddeye çevirebilmeleri için; ücret karþýlý­ðýnda çalýþma izni ve üretim izni almasý gerekir. Eðer iþletme küçük çap­lý ve mamullerini kooperatif mekânýnda pazarlamakta ise, bütün üretim dallarý için tek bir ücret alýnmaktadýr/Üretim izni süresi 10 yýldýr. Bu izin­lerin alýmýnda kooperatiflerimiz daha duyarlý olmalýdýr.
Working...
X