fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

TARIM KREDÝ KOOPERATÝFLERÝ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• TARIM KREDÝ KOOPERATÝFLERÝ

TARIM KREDÝ KOOPERATÝFLERÝ
    1972 yýlýnda çýkarýlan 1581 sayýlý Tarým Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ile bölge birlikleri ve Merkez Birliði organizasyonu içinde en üst seviyede teþkilâtlanmasýna imkân tanýnmýþtýr.
    Kurum tamamen özerkleþtirilerek Kuru
    mun sevk ve idaresi, ortaklar arasýndan seçilen üyelerin oluþturduðu yö­netim kuruluna býrakýlarak tamamen özel bir statüye kavuþmuþtur.
    TEÞKÝLÂT YAPISI
    a. Birim Kooperatifler
    1581 Sayýlý Kanun'a göre hazýrlanan anasözleþmeye göre:
    a.
    Bir tarým kredi kooperatifi en az 30 üreticinin bir araya gelmesiyle kurulabilmektedir. Talep, Merkez Birliði yönetim kurulunca Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý'nýn izin ve onayýna sunulmakta, onaydan sonra da tüzel ki­þilik kazanýlmaktadýr.
    b. Bölge Birlikleri
    Kurucu kooperatiflerce imzalanan ve noterce onaylanan birlik anasözleþmesinin Merkez Birliðince Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý'nýn onayý­na sunulmasýný müteakip birliðin kuruluþu ticaret siciline tescil ve ilân et­tirilir Teþkilâtýn hâlen 19Bölge Birliði mevcuttur.
    c. Merkez Birliði
    16 bölge birliði tarafýndan 17.05.1977 tarihinde kurulan tek üst kuru­luþ olup yönetim merkezi Ankara'dýr.
    ORGANLAR
    Genel kurul, dört yýlda bir olaðan toplantýyla, yönetim ve denetim kurulu üyelerini seçmektedir. Genel kurul­ca seçilen üst kurul temsilcileri, bölge birliðinin kurul üyelerini; bölge üst ku­rul temsilcilerinin katýlýmý ile gerçek­leþtirilen Merkez Birliði genel kurulu da Merkez Birliði yönetim kurulu üye­lerini tesbit etmektedir. Merkez Birli-ði'nde Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý ile T.C. Ziraat Bankasý'ný temsilen iki de­netçi de görev yapmaktadýr.
    KREDÝ SÝSTEMÝ
    Kooperatif bölgesinde kendisine^ait arazi üzerinde Merkez Birliðince tesbit edilen esaslarda üretim faaliyetinde bulunan ortak çiftçiler;'tarýmsal varlýk ve ekiliþlerine göre, talep ettikleri krediyi gösterir bir beyanname ile kredi talebinde bulunabilirler. Krediler, yönetim kurulunca onaylanmaktadýr.
    Ortaklara, Merkez Birliði ve T.C. Ziraat Bankasý'nýn mutabakatý ile ilân edilen ortak þahýs hadleri ve ikraz birimleri çerçevesinde kredi kullandýrýlmaktadýr.
    Krediler nakdî ve aynî olup nakdî kýsmý doðrudan ortaða ödenir. Ay­nî kýsmý ise, canlý ve cansýz demirbaþlar edinilebilmesi için aynî olarak verilmekte ve mal bedelleri tedarik eden kuruluþa veya malý satan anlaþ­malý firmalara ödenmektedir.
    KREDÝÇEÞÝTLERÝ
    A- Kýsa Vadeli Ýþletme Kredileri:
    Ýþletme (Çevirme), hayvansal iþletme, tohumluk, tarýmsal ilâç, kimyevî gübre, akaryakýt
    B- Orta Vadeli Yatýrým Kredileri:
    Tarýmsal araç ve gereç, hayvancýlýk donatma
    KREDÝ FAÝZLERÝ
    Kredi faizleri, her ay için 3 aylýk dönem süresince oluþan, 12 ay veya 12 aya en yakýn vadeli hazine bonosu ihale faizlerinin ortalamasýnýn % 5 fazlasýdýr. Buna % 2'lik ilâve yapýlarak kullandýrýlýr.
Working...
X