fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Toprak Analizi Mutlaka yapılmalı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Toprak Analizi Mutlaka yapılmalı

Sayın Üyemiz Ankara dahil çoğu Tarımsal Araştırma merkezlerimizde toprak analizi yapılmakta.Gidip sorabilirsiniz.Onlar sizi yönlendirir.( kendilerinde yoksa.Varsa zaten çok cüzi bir fiyata analiz yapıyorlar.)

Comment

sayın ubeyd toprak analizi yapılmıyor demedim.Toprak analizi yapıldıktan sonra bu toprakta şu gübreye şu miktarda ihtiyaç var. Bu toprakta şu bitki iyi yetişir bu bitki yetişmez diyecek kimse yok benim dediğim odur.Bunları bilmiyeceksem neden analiz yaptırdım.

Comment

Analiz verilerini size sunan Ziraat Mühendisi olmayabilir. Bir kimyacı olabilir. Verileri elinize aldıktan sonra yörenizde hangi bitki ekim veya dikimi yapacaksanız o bitkinin istediği besin elementine göre atacağınız gübreyi il-ilçe tarımdaki her ziraat mühendisi size söyler. Veya söylemesi gerekir

Comment

Analiz numunesini verirken ne dikeceğinizi veya ekeceğiniz söyleyen vatandaşa, zaten analizi yapan kurum yada kişiler verilecek gübreyi önermektedirler.Sn Ubeyd'in dediği doğru analizi yapan Ziraat mühendisi olmayabilir.Ama Bilgili bir ziratci bu neticeye göre gübre verir.Mesela çalıştığım kurumda toprak tahlil Laborauar mevcut ve şahidim; Hatda dahada ileri gideyim Laborantlar bile yazıyorlar.Esen kalınız.

Comment

Analiz verilerini sunan kişi ziraat yüksek mühendisi; kaşesinde öyle yazıyor.Analiz sonuçlarını daha önce burda yazdım ve yardım istemiştim.

Comment

Sayın kurtuluş siz bu analizi eğer laben gibi tse belgeli ve hem alınabilir hemde bulunan madde analizi yapan firmalarda yaptırırsanız ben size hertürlü yardımcı olrum ama sarı çizmeli mehmet ağa olrsa kusura bakma telefonla kimse doktorluk yapmıyor. Çünkü kızarsınız belki şunu ifade ediyim toprak analizinde alınabilir makro mikro elementler ph E.c kireç organik madde kil tın oranı gibi şeyler ve alınan yerin adı ve iklimi çok önemli npk şu yardımcı ol o zaman ben ne desem yalan olur kusura bakma yalan söyleyemem. Birde alınamayan lar var onları da aldırmanın yollarını aramalıyız. Bakın Örnek Türkiyedeki bütün topraklarda potasyyum yüksek çıkar ama ama ama alınabilir potasyum oranı bulunanınn % 10 zor çıkıyoır sebeb çok basit ya kireç ya ph yada ağır metaller. Siz veriyorsunuz analizi adam diyorki aman potasyum atma ama bakıyorsunuz bitki size bağırıyor kardeşim senin çevrende potasyumlu gübre satan bir varlık yokmu ondan sonra vay ben bunu Bana söyleyen Ziraat Mühendisinin diyorsun İşte bende sana ben o tahlili adam gibi yaptırmayanın derim yaptır tahlilini zaten ankara üniversitesinden hocalar kimyasal ilaveler öneriyor bende sana eurogap a göre öneriyim gübreyi %40 organik %5 ilaveler % 55 te kimyasal takviyeli veya hepsi senin istediğin gibi vermessem o zaman konuş ülkedeki bunca güzide meslektaşım hakkında saygılar

Comment

Sn kardelen çok haklı; Bu iş sadece basit toprak analiziyle olmuyor.Analiz yaptırdığınız yer sadece tarla bitkileri(buğday,arpa vs) göre basit analizler.Cevizin Bor,Çinko,Demir gibi elementlerede ihtiyacı var.Bizim bazı Laboratuarları önermemiz etik değil.İnternete bakınız.Ayrıca daha önceki yazımda belirtmiştim 3.lü dip kazanı dozerle yaptırınız.Bu iş için eski köy hizmetleri(şimdi il özel İdaresi oldu) onların iş makisanı çiftcilere kiraya veriyorlar.İlinizden yardım alınız.Riperlemeyi çapraz yaptırınız;cevizi Bahar ayında diktirecekseniz,en az 1,5 metre derinliğinde çukurları şimdiden açtırıp,kışın yağacak yağışlarla taban yumuşayacaktır.Şayet çekirdek dikecekseniz,Tabana az miktarda(Tabanı kavrayacak kadar)ağaç yaprağı(kuru gazel);Cevzi yada çam olamayacak seridikten sonra iki kürek yanmış ahır gübresini toprakla karıştırıp; çukuru kapatınız.Her bir çukura dikörtgen şeklinde köşelere tahmini l karış aralıklarla dikiniz.Malesef yurdumuzun büyük bölümü aşırı kireçli, bunun için riperlemden önce yanmış ahır gübresi seriniz.En önemli nokta gübreyi laçlamyı unutmayınız.Sizin için burada analiz yapan arkadaşla görüştüm; Kireçten dolayı organik madde ve geçirgenliğinin az olduğunu belirtdiler ve AminyumSulfat önerdiler.Ayrıca bu konuyu Uzmanselde Sn Sütyemez Hocamada sormanızda yarar görüyorum.Size kolay gelsin,başarılar dilerim.

Comment

Ben toprak analizini Tarım ve köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genelmüdürlüğü Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarında yaptırdım.Bunun daha üst modeli varmı bilmiyorum.

Comment

İşte mesele orada burada sen ne istediysen bütün labaratuvarlar onu yapar ayrıca her zaman iyinin iyisi vardır . Bu konuda TSE belgesi almış ve işini ii yapan labaratuvarlar var. onun için panik yok sadece doğru yerde doğru zamanda doğru analiz önemli tarımj zaten basite alındığı için bu kadar bu güne kadar bu şekilde zor duruma düşürüldü. Türkiyede 3 konuda herkes çoooooooooooooook bilir bunlar tarım tıp ve din ama üçüde önemli ve sadece uzmanların bilmasi gereken konulardır. Siz tahliliniz düzgün yaptırın ayrıntıyı bana fa layın ben size ayrıntılı cevap vereceğim. Ama öncelikle ben anlttım yazımda var doğru yerde ve doğru taleple analiz ve bilgi istiyorum

Comment

Sn Kardelen ve Sn Rodina çok haklı. Doktora gidiyorsunuz teşhisi bulup, size ona göre ilaç yazıyor.Bu İşte aynen böyle. Yeterki Uzman doktora gidelim.Ama vatandaşımız bunları hala kavrayamadı;Bu iş mide hastası olan insanın, kalp ilacı almasına benziyor.Birde Sn Rodina'nın dediği Bu Köy Hizmetleri müdürlüğüne ait Laboratuvarlar'ın bir kısmı kapandı,bir kısmındaki personel ya emekli oldu,yada başka kuruma geçti.Ben o kurum personeliyim.Şahsı kanaatimce bu laboratuvarların dahada genişletilmesi ve Meyvecilik ve sebzecilik ilgili genel tahlillerinde yapılması için genişletilmesi gerekliydi.Bu kurumun yaptığı tahliller sadece arpa, buğday vs gibi tahıl'a yönelikdi yada Şuda bir an önce yapılabilir.Bu Laboratuvarlar Tarım Bakanlığına devredilir ve Adam akıllıca bir sistem kurulur ve Vatandaşa yönelik eğitim, yayınlarla duyurulur.Esen kalınız.

Comment

Working...
                      X