fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GELECEĞİN BAHÇESİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: GELECEĞİN BAHÇESİ

Bu tür girişimler son derece iyi niyetli girişimler olsa da nihayetinde yalnız kalma tehlikesiyle ve artan maliyetler karşısında başarısızlığa mahkumdurlar. Bireysel olarak en fazla birkaç sene devam edebilirsiniz. Devlet eliyle olmadığı sürece bu tür girişimler hobi olmaktan öteye geçemez. Bence tohumları elinizde kendi başınıza korumaya almak yerine çevrenize dağıtmak ve üretimini teşvik etmekle, internetten tohum paylaşım ağları kurmakla daha başarılı olabileceğinizi düşünüyorum. Zor bir iş seçmişsiniz. Başarılar dilerim.

Comment

sayın selsarac hocam,
      uyarınız için teşekkürler, yazının devamında bu konu da ayrıntılı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. konuyla ilgili yaptıklarım, yapacaklarım, beklentilerim hepsi de yazının devamında olacak. sabırla
      saygılar

Comment

4. tüm bunların toplu olarak değerlendirilmesinde; gerek doğasal olarak korunma, gerek yerel tohumların korunması ve gerekse gelecekte hiçbir teknoloji ve enerjinin kalmayacağından hareketle tohumları gen bankalarında saklamanın yanında toprağa ekili bir durumda saklamak da bir çözüm yoludur. buradan elde edilen tohumların bir kısmı da uygun ortamlarda saklanmaya çalışılacaktır. (artık benden sonra kalabildiği kadar…). bu amaçla insanların kullandığı/kullanabileceği her türlü meyve ve sebzenin ekili halde bulundurulması için tohum gen bankası benzeri geleceğin tohum bahçesi (GETOB)’ni oluşturmaya çalışıyorum… bir amatör olarak zira ben ziraat mühendisi değilim.

not; tüm okurlara : sorularınız, önerileriniz olası sorunlar ve çözümleri lütfen açıklamaktan kaçınmayınız.

Comment

Yıllar evvel hatırladığım bizim yöreye has SarıKız denen yerli patates (bizim deyişimizle kompir) vardı.
          Daha çok tonaj veriyor,daha az hastalıklı diye diye hibrit tohumları piyasaya sürdüler.Yerli kompirimiz yok oldu gitti.
          Bence en güzeli yerli tohumlara dönmek,dönebilmek.Güzel bir tohum ağı kurarak ticari kaygılar olmadan bu tohumları dağıtabilmek lazım.

Comment

haklısınız sayın ugurtelefon,
            patates deposu nevşehir, organik tohumla eke eke elden çıktı, şu anda nevşehir patates deposundan çıktı ardiyeye dönüştü.
            yerli tohumları kullanmaya devam.
            saygılar

Comment

Saklanacaksa organik ürünler, tohumlar saklanmalı, yoksa saklamanın bir faydası yok. Biraz daha fazla ürün alacağız, biraz daha fazla para kazanacağız diye insan sağlığı ile oynayıp durdular. Şimdi nasıl geri döneriz diye uğraşıyorlar. Bunun için sertifikasyon firmaları kurdular. Yetişen ürünlerin içinde kimyasal kalıntı var mı? yok mu? diye inceliyorlar. Bilinçlenen ülkeler önce sertifikası var mı? diye bakıyorlar, arkasından ürünün analizini yapıp kimyasal kalıntı var mı? diye bakıyorlar. Varsa al ürününü geri götür diyorlar. Bizimkilerde dışarıya satamayınca iç piyasaya sürüyorlar. Biz de bilinçsizce şekline, güzel görümüne bakıp pazardan marketten alıp alıp tüketiyoruz. Her keze sağlıklı bir hayat diliyorum.

Comment

Geleçegin bahçesine organik Tohum hediye edeçek varmı ? Varsa eğer hangi organik tohumu verecek lütfen yazsın.
                Ben Başlıyorum. Domates-Kabak-Mısır-Fasulye tohumları 20 sene öncesinin
                Saygılarımla.

Comment

sayın behramkale,
                  görüşlerinize katılıyorum ancak kesinlikle ihracat düşünmüyorum. kaldı ki bol bol ürün yapıp da ticaretini de düşünmüyorum. sadece yerel/yerelleştirilmiş tohumlarımızı, otlarımızı ve meyvelerimizi ekili vaziyette tutmayı hedef aldım. bu yüzden sertifikasyon işlemi yapmayı düşünmüyorum.
                  diğer taraftan, 11 martta meydana gelen japonya depreminde, o kadar iyi yapılan ve korunan nükleer santrallar bile zarar gördü. dünya üzerindeki tohum gen bankalarının, böyle bir felakette zarar görmemesi mümkün değil. hep birlikte birşeyleri ekili olarak tutarsak, belki benim Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB) tahrip olur ama içanadolu veya karadeniz bölgesindeki başka bir GETOB tahrip olmaz.
                  saygılar

Comment

sayın hk50
                    görüşleriniz ve tohum yardımınız için çok teşekkürler. ama biraz daha beklememiz gerekiyor. Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB) ile ilgili görüşlerimi yavaş yavaş bir açıklayayım, bilahare siz ve diğer forumdaşlardan zaten tohum yardımı talep edeceğim. ben yaklaşık 2 yıldan beri bekliyorum bu görüşlerimi açıklamak için. biraz daha bekleme zorunluluğun var. şimdilik emanetlerim sizde kalsın. olur mu?
                    sabırla ve saygılar

Comment

Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB)

5. Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB)’nin oluşturulmasındaki amaçlar ve gerekçeleri yukarıda anlatılmaya çalışılmıştır. tüm bunların ötesinde, genetiği değiştirilmiş tohumlar, hibrit tohumları vb. bu türevde oluşturulacak tohum vermeyen üretimlere bir çözüm yolu yaratmaktır. mevcut tohum gen bankalarının (tohumlar, soğutuculu kasalarda belirli ısılarda muhafaza edilmekte ve ekimleri az miktarda düşünülmüştür.) tahrip olmasının yanında (11 mart Japonya depreminde çok sağlam yapılan nükleer santrallerde de çatlama olmuş ve hali hazırda kullanılamaz durumdadır) benim veya -benim gibi- bizlerin ekecek olduğumuz araziler de yok olabilir ancak, bu bahçelerin çoğalması sonucunda bazıları tamamen ve/veya bazıları kısmen kurtulabilir. her şeyin en iyisini Yüce Allah bilir. öte yandan; GETOB’lardan elde edilecek ürünlerin/tohumların bir kısmını uygun ortamda saklayabilirsek (mezarlar ve evlerin bodrumları dahil), bizden sonraki nesillere günümüz şartlarına uygun yerel, bozulmamış, GDO’suz, hibritsiz, kimyasal işlemsiz tohumları aktarabiliriz.

sabırla

Comment

6. bazı üyelerimiz ekim konusunda aceleci davranıyorlar. biliyorum ekim sezonu geldi, tohumları toprakla buluşturma zamanı geldi. Ancak, bazı adamlar ülkemizin, patates dışalımına yönelmesi için 1970’li yıllardan beri beklediler. Bu beklemenin planları ise 1950’li yıllarda yapıldı. Muhtemelen de bu uygulama kararını verenler, bu planı yapanlar çoktan öldü gitti. Aceleye hiç gerek yok, her şey yavaş yavaş. bir yağmur tanesi olmalıyız bazen. Damla damla birleşmeyi bilmeliyiz. Bazen de yeri geldiğinde birleşerek de okyanus olabilmeliyiz. Çıvgın gibi fırlamalıyız yerimizden. Kaynak gibi fışkırmalıyız hep birlikte. Ama sabırla. Unutmamamız gereken bir ilke :

Yağmur; damla damla yağar ve okyanusları damlalar oluşturur.

sabırla

Comment

7. yapılan inceleme ve araştırmalarda tespit edilen bir nokta da; “insanlık tarihinde hayatta kalabilmenin temel bir kuralı gelecek mevsim için tohum saklamak olmuştur.” bu düşünceden hareketle, bir sonraki yıl ekeceğimiz ürünler için tohum üretmek ve muhafaza etmek zorundayız. bizler, bizden önceki nesillerin emaneti olan tohumlarla büyüdük ve bu emanetleri bizden sonraya bırakmak zorundayız.

ne dersiniz?

uygulamanın geliştirilmesi ve uygulanması aşamasında olumlu ve olumsuz tüm fikirlerinizi bekliyorum. olumlu fikirlerin ve paylaşımların beni destekleyeceğine; diğer taraftan olumsuz fikirlerin ve paylaşımların ise, karşılaşabilecek olduğum sorunların çözümünde öngörücü, uyarıcı ve yol gösterici olacağına, yolumu ve çizgimi daha da düzelteceğine, çıkması olası sorunları daha kolaylıkla aşacağıma katkıda bulunacağına inanıyorum.

sabırla

not (buraya yazmak istemediğiniz eleştirilerinizi ve görüşleriniz ile bu siteyle iletişimimin kopması halinde bana mavikartal5@gmail e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.)

Comment

Sizi kutluyorum. Çok güzel bir olayı gerçekleştiriyorsunuz. Aslında hepimiz yapmalıyız. Geçen sene ektiğim organik domateslerin tohumlarını bu sene ekmek için sakladım. Şimdi onları çimlendireceğim. Bu sene ektikten sonra daha fazla tohum yapmayı hedefliyorum. Diğer ürünlerde de aynı şeyi yapmalıyız. Sayın mavikartal bu işte öncülük ediyor. İnşallah bu bir başlangıç olur ve hep beraber tohum biriktirme işini hallederiz.

Comment

Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOP)

8. ayrıca, Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB) benzeri bahçeleri oluşturmaya her birlikte başlayalım. bahçelerinize istediğiniz ürünleri ekmek için seçimde herkes serbesttir, ancak; bir tek noktayı unutmamak gerekir: Anadolu’daki kazılardan elde edilen bilgiler ışığında Anadolu insanlarının ilk tohum yiyeceği arpa ve darıdır (amerika’da darı, hindistan’da pirinç). bu siteye üye olanların, konularda görüş bildirenlerin, bu yazıyı okuyanların, bahçesi olanlarından hiçbirinin arpa ektiğini düşünemiyorum. lütfen ilk ürün olarak ARPA ve DARI ile Nuh Peygamberden emanet olan ZEYTİN ekmeyi unutmayalım. ARPA ve DARI ile ZEYTİNin bahçelerimize ekilişini de Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB)’nin bir nişan olarak kabul edelim. özellikle bu üç ürünü sürekli ekelim ve canlı tutalım.

sabırla

Comment

9. balkon ve teras bahçeciliğine gelince; yürürlükteki kısıtlayıcı tohum kanunu ile ilgileri yok. ayrıca ekim alanı itibariyle tür/çeşit azlığı sorunu mevcuttur. bu nedenle balkon ve teras bahçeciliği yapan forumdaşlar; her şeyi ekin, tohumlarını alın, paylaşın. belki verim düşük olacaktır olsun, amacınızı; verimden çıkartın, tohum korumacılığına yönlendirin. az bir ürün alsanız da tohumlarınız, tohumlarımız olacaktır küçük çiftçiye ve geleceğe. el altından veya açık açık ve ücretsiz olarak dağıtın küçük ve yerel çiftçilere. merak etmeyin onların da sizlere verecekleri bir şeyleri olduğunu apaçık göreceksiniz. böylelikle hem doğal ürünle beslenmiş olursunuz, hem yerel tohumlarımızı ve türlerini korumuş olursunuz ve hem de kim bilir, geleceğin tohum depolarını oluşturmuş olursunuz.

sade çiçekseverler, siz de aramıza katılın, çiçeklerin arasında 1-2 saksı da meyve-sebze yetiştirin. belki yarın, kendi tohumlarınızdan bana da verebilirsiniz, size verebilecek olduğum fazlaca çiçek tohumum yok ve olmayacak da. ben de sayenizde; çeşit ve tür sayımı artırabilirim.

sabırla

Comment

Working...
                                X