fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GELECEĞİN BAHÇESİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB)

araziye ulaşım zor. zira sancaklı girişinde aracınızı bırakmak ve yaklaşık 10-15 dakika patikalardan yürümelisiniz. motosiklet mi? işe yaramıyor.

arazi yaklaşık 5-6 yıldan beri ekilmemiş öncesinde de sadece buğday ekimi yapılmış.

yani kimyasal açıdan çok temiz.

saygılar

Comment

Cevap: GELECEĞİN BAHÇESİ

kışlık tohum arayışım halen devam ediyorrr...

Comment

halen balkonda bulunan kudret narı. dede yaklaşık 1 haftalık, torun daha 1 günlük

saygılar

havalar çok sıcak, soğuk suyu görünce...

Comment

Sayın Mavi kartal
          Resimler çok güzel. Bu sıcak havalarda soğuk suyu bende bulsam içerim. bu arada zararlılar için doğal önlem;
          Yazarın kitabının sunuşunda yazdığı şu sözler onun doğa ve topluma karşı ne kadar sorumluluk duyduğunu ortaya koyuyor. Şunları söylemiş:

“Yaklaşık 10–12 bin yıllık tarımsal üretim sürecinin son 50–60 yıllık döneminde kimyasal yolla üretilen çok zehirli tarım ilaçlarının yoğun ve bilgisiz kullanımı, doğadaki dengeleri altüst ederek, çok ciddi çevresel sorunlar ortaya çıkarmıştır. Gelinen noktada sadece tarım ilaçları ve yapay kimyasallara dayalı bir tarımın sürdürülebilir olmadığı açıkça görülmektedir.”

Dr. Tezcan’ın kitabından bir örnek vermek istiyorum.

Reçete 1

Sarımsak –acı biber karışımı

Dört diş sarımsak dövülerek ezilir

Üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ eklenir, karıştırılır

Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber eklenir ve tekrar karıştırılır

Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür

Bu şekilde kapalı kapta bir gün bekletilir

Tülbentten süzülerek dört litre suya karıştırılarak uygulama yapılır

Uygulama alanı büyükse, aynı oranlarda daha fazla ilaç hazırlanır

Bu ilaç;
          -Beyaz sinekler
          -Yaprak bitleri
          -kırmızı örümcekler,
          -kelebek larvaları
          -Salyangoz ve sümüklü böcekleri bahçeden uzaklaştırır
          -Süs bitkileri ve sebzelerde kullanılır.

Bende yaptım ve uyguladım.

Comment

sayın behramkalem,
            öncelikle öneriniz için teşekkür ederim. kışın ve ilk baharda tesbih ağacından ve ısırgan otundan yaptığım ilacı kullandım. siyah sinekler kaldı, sizin yukarıda yazdığınız reçeteyi kullandım. şimdilerde de tütünden yaptığım reçetesiz ilacı kullanıyorum.
            ama siyah sinekler kaldı, toprak içinde kırkayaklara benzeyen yaratıklar var onlar da kaldı, hem toprak içinde ve hem yaprak yiyen solucanımsı bir yaratık var o da kaldı. ilaçları denemeye devam ediyorum.
            saygılar

Comment

bugün pazarda izmir/ödemiş ilçesi bozdağ yaylasından gelen çiftçilerle görüştüm ve kışlıklardan fide istedim. birisi tohumların hollanda malı olduğunu söyleyince istemedim. bir diğeri de bozdağ'da kullanılan tüm tohumların avrupa malı olduğunu, yerli tohum ekildiğinde ürünlerin küçük olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmediğini, yerli tohumları neden ekeceklerini söyledi. belki de haklıydı. bugünkü tohum ve/veya fide arayışım olumsuzlukla sonuçlandı.
              saygılar

Comment

kudret narının bugün itibariyle görünüşü (balkon görüntüleridir)
                saygılar

torun kudret narı 3 günlük

red robin domatesler

altın çileklerim, daha çiçek açmayı bekliyor

domatesler daha yolda

30 nisanda sayın acemi füsun'un verdiği selluka, yine oradan edindiğin hoya (mum çiçeği) ve yukarı köyden edindiğin yerel tohumlu reyhanlar

Comment

değerli site üyeleri,
                  hali hazırdaki elimde var olan tohum listesi, önceki mesajlarda yazılıdır. ve bu tohumların hiçbirisi savunmadığım/benimsemediğim tohum firmalarına ait değildir. hepsi de yerel ve doğal tohumlardır. bundan sonra edinecek olduğum tohumlar da, Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB) düşüncesine uygun olarak tamamı yerel/yerli tohum olacaktır.
                  saygılar

Comment

sıcak geçen bir yazdan sonra eylül başında araziye gittim. tabi su yok.

yağmur sularını toplamak için taşları dizdim ve set yapmaya başladım ama toprak kımıldamıyor, kazma girmiyor. yağmurları bekledim ve ilk yağmurlar yağdı. yarın tekrar araziye giderek, taşların üzerine toprak atıp setleri yapmaya başlayacağım. etrafta su birikintisi bulursam da ilk kışlık tohumları ekeceğim.

Comment

Çanakkale'nin güneyinde de bu yaz susuz ve sıcak geçti. Mart ayında 1200 m2 zeytinliğime 250 kilo bizim leonarditten attırmış ve sürdürmüştüm. Eylül ayı başında dönerken baktığımda zeytin ağaçlarımın yaprakları ve zeytinler koyu yeşil, çok canlı idi. İşin enterasan tarafı dört bir yanımda neredeyse zeytinler yok denecek kadar azdı. Benim zeytinliği gören diğer zeytinciler bu nasıl oluyor diye soruyorlar. Geçen sene bir tanıdığımız Geyikli ile Ezine arasındaki zeytinlikde aynı olmuştu.

Comment

cumartesi tekrar araziye gitti, hani İzmir yağışlıydı ya, arazide zerresi yok, toprak birazcık yumuşak sadece o. neyse, su bendi için 1 nci bentte taş yığmaya devam ettim, bu arada toprak da yığdım. yaklaşık yarım metre boyunda ve 10 küsur metre uzunluğunda. tabi kışlık tohumlardan hiçbirini ekemedim.
                        saygılar

Comment

25 eylül 2011 tarihinde arkadaşlardan aldığım, ayrıca İzmir Tarım fuarından edindiğim tohumlar aşağıdadır. son edindiğim tohumlarla birlikte; 80'i aşkın türde yaklaşık 350 çeşit/tür tohum sahibiyim. yağmurların yağmasını beklemekten başka umar yol yok.

saygılar

Comment

7 aralık 2011 tarihinde yağmur yağdı, 8 aralık tarihinde araziye gidildi.
                            su yokkkkkkkkkkk
                            yaklaşık 3 cm. yağmur yağmış (yani metrekareye 30 litre kadar) ama son 50 gündür yağışın olmaması nedeniyle yaptığım setlerde yine su yok. bu arada sıkışıklığımı atmak için kovalar koymuştum, onlarda bile çok az su birikmiş.
                            halen yağmur beklemeye devam ediyorum.
                            saygılar

Comment

Sn. mavikartal 5. Konunun tamamını okumadım ama niyetinizi ve varmak istediğiniz sonucu az çok anladım.

Bende hobi bahçemde ticari kaygı gütmeksizin yıllardır sizin niyetinize denk gelebilecek ufak çaplı çalışmalar yapıyorum.Bir farkla ki ben genelde bulduğum orjinal çeşitleri üretilmesini teşvik amaçlı bir yerlerden temin edip bir yerlere dağıtıyorum.Kıstasım dediğim gibi orjinal tek veya çok yıllık sahip çıkılmadığı takdirde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan çeşitler.

Hayırlı çalışmalarınıza nasıl destek olabiliriz.Yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağım.

Comment

domatesçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                Sn. mavikartal 5. Konunun tamamını okumadım ama niyetinizi ve varmak istediğiniz sonucu az çok anladım.
                                Bende hobi bahçemde ticari kaygı gütmeksizin...
                                orjinal çeşitleri üretilmesini teşvik amaçlı
                                Hayırlı çalışmalarınıza nasıl destek olabiliriz.Yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağım.
                                sayın domatesçi
                                sayfamı ziyaretiniz nedeniyle öncelikle teşekkür ederim. konunun tamamını okumanızı öneririm, zira satır aralarında birçok şey bulabilirsiniz.
                                çalışmalarımla ilgili ticari kaygım hiç yok, zira ticari mantıkla yaptığım bir çalışma değil. bu nedenle içim rahat.
                                tür ve çeşitlerin peşine düştüm, yok olmayla karşı karşıya olmayanlar dahil, zira günün birinde hepsi de yok olmayla karşı karşıya gelecek. bu nedenle bulabildiğim; sebzeler, hayvan yemi, tıbbi bitkiler dahil her şeyin tohumunu arıyorum. meyveler için biraz daha beklemem gerekli.
                                çalışmalarıma yardımcı olmak için sadece tohumlara gereksinim duyuyorum. varsa benim için 1'er çay kaşığı, 1'er yemek kaşığı, 8-10'ar tane yeterli, çünkü ekmek için her bir tohuma 3-5 metrekare yer ayırabilirim.
                                saygılar ve sevgiler

Comment

Working...
                                X