Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GELECEĞÝN BAHÇESÝ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)

10. ülkemizin patates deposu olan Nevþehir’deki tarihe bakalým. 1970’li yýllarda verimi yüksek denilerek ithal patates tohumlarý kullanýldý. bu tohumlarýn gerek geliþ aþamasýnda veya gerekse yerelleþme aþamasýnda bir böcek türedi veya türetildi. bu böceði yok etmek için klasik DDT ilacý kullanýldý olmadý, baþka ilaçlar kullanýldý. olmadý, bu ilaçlar daha yoðun olarak kullanýldý, kullanýlan ilaç türleri çoðaldý. sonuç; böcekler bu ilaçlara karþý da korunarak yine hayattaydý ama patateslerimiz gitti, topraðýmýz zehirlendi, yer üstü ve yer altý sularýmýz zehirlendi, buradaki tarýmsal üretimimiz yok edildi. artýk patates deposu Nevþehir yokkk!!! yok ki devletin resmi kayýtlarýnda da yok!!! (662 sýra sayýlý Tohumculuk Kanunu görüþmelerinde milletvekili Orhan ERASLAN tarafýndan ifade edilmiþ ve TBMM tutanaklarýna yansýmýþtýr.) benzer þekilde Ordu ilinin bir ilçesinde de patates ekimi yokkk!!! bu olaylardan sonra da, patates dýþalýmýna (ithalat) baþladýk. ve buradaki verimli topraklar, ne yazýk ki verimli bir þekilde kullanýlamýyor.

sabýrla

Comment

11. bu ve benzeri nedenlerle topraklarýmýzda sadece yerel veya yerelleþmiþ (ki tohumun yerelleþtirilmesi kamu ve özel ar-ge kurumlarýnca yapýlmaktadýr.) tohum kullanalým. yabancý kaynaklý tohumlardan uzak duralým. özelikle yoðun miktarda ekim yapan çiftçilerimizi, köylülerimizi bu konuda uyaralým. unutmayalým; yerelliðini ve yerel tohumlarýný kaybeden toplumlar topraklarýný, topraklarýný kaybeden toplumlar vatanlarýný ve bayraklarýný kaybederler.

ve, ve çevremizi, çiftçimizi, köylümüzü, tarýmsal ürünleri kullanan halkýmýzý, yerel tohumlarý/ürünleri kullanmalarý, çoðaltmalarý konusunda sürekli uyaralým. bu þekildeki uyarýnýn; bize atalarýmýzdan emanet edilen tarýmsal tohumlarýn, gelecek nesillere devri konusunda toplumsal bir görevimiz olduðu gerçeði vurgulanmalýdýr. mevcut tohumlarýmýzý saklarken, bez, kaðýt, koyu renkli cam ve toprak (küp) ambalajlarda saklanmasýnýn daha uzun süreli olduðu da vurgulanmalýdýr. saklama konusunda naylon ve türevlerini kullanmayalým.

sabýrla

Comment

12 Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) benzer uygulama kamusal anlamda devlet tarafýndan tarým bakanlýðýna baðlý ar-ge birimlerince Tohum Koleksiyonu adý altýnda yapýlmaktadýr. ancak devletin hantal iþleyiþi bu uygulamayý çeþitli yönlerden kýsýtlamaktadýr. takdir edersiniz ki, küçücük bir harcama için onlarca yazýþma yapýlmak zorundadýr. ayný þekilde bir çeþit tarýmsal ürünün baþka türünü üretmek için de onlarca yazýþma yapýlmak zorundadýr. üst makamlardan onay almaksýzýn projenin geliþmesine destek olamazsýnýz. deðiþik kaynaklardan edinilen bilgilere göre hali hazýrda bu uygulamadan sorumlu olan birimlerde harcama ve projenin idame sorunu mevcuttur, yani projeyi yürütecek kaynaklarda sorunlar mevcuttur. bu durumda proje parasal yönden desteksiz kalacak ve projenin idamesi sonlandýrýlmýþ olacaktýr. diðer taraftan devletin herhangi bir projede sabit bir fikri yoktur. fikir devletin deðil, devlette o anda görev yapan makam sahiplerinin þahsi fikirlerinden ibarettir. siz her ne kadar o konuyu tartýþsanýz da, uygulayýcý makamda oturan ve karar mekanizmasýna sahip þahýslarýn fikri daha aðýr basar. sonuçta devletin fikirlerinde sýk sýk deðiþiklikler oluþur, kimisi projeyi devam ettirir ve kimisi de projeyi sonlandýrýr/bitirir. bazen de devlet, Antalya Zeytin Gen Bankasý aðaçlarýnýn yok edildiði gibi yaptýðýný kendisi yok eder. tekelci ve egemen güçler tarafýndan etmek zorunda býrakýlýr. devlet ayný politika doðrultusunda da yerelliði savunanlara karþý da bir köstekçilik oluþturur. ayrýca; …

sabýrla

Comment

13. kurmaya çalýþtýðým Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) uygulamasý; ticari bir faaliyet ve kazanç kapýsý deðildir. böyle bir düþünceyi tek baþýma yürütmek maddi ve iþçilik olarak çok zordur ve bunun da bilincindeyim. ancak, uygulamaya destek bulma konusuna gelince; Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)’nin yapýlmasýnda karþýlaþýlabilecek sorunlarda bir takým desteklere gereksinim duyulacaktýr. büyük bir kýsmý maddi sorun olmasýna karþýn hiçbir kimse/kurum/kuruluþun himayesine girmemek, olasý uzun vadeli gizli/gizlenmiþ tuzaklarý önlemek için destek kesinlikle, sadece bir kurum/kuruluþtan alýnmayacaktýr.

benzer þekilde renkli devrimi (!) ve hibrit üretimini (!) savunanlardan da hiçbir destek alýnmayacaktýr. yine -inanmadýðým için- organik üretimi (!) savunanlardan da hiçbir destek alýnmayacaktýr (bir kök domates fidesinden yaklaþýk 1600 kg. ürün elde etmek, organik üretim olarak adlandýrýlamaz) (bir kýsým üyelerin bu görüþüme þiddetle karþý çýkacaðýný baþtan biliyorum ve tepkilerini, kazanç kayýplarýna baðlýyorum). maddi destek gereken yerlerde, salt yerel kurum/kuruluþlardan iþgören/iþgücü ve/veya ayni konularda destek alýnacaktýr. uygulamanýn yürütülmesinde sadece ayni destek kabul edilebilir. ayni yardým karþýlýðýnda Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) uygulamasýna hiçbir kiþi/kurum/kuruluþ müdahale etmemesi gerektiði garantilenecektir.

sabýrla

Comment

Nisa Suresi (4) / 119 :
            “(þeytan) … Ve onlara emredeceðim de de Allah’ýn yarattýðýný deðiþterecekler”.

domateste devrim gibi buluþ. verim 1’e 8 katlandý. iþte buna organik üretim deniliyor.

aklýn ve mantýðýn yolu birdir. hiçbir kimyasal kullanmadan üretimde doðrudan böyle yüksek bir artýþ saðlanabilir mi? tohumda verim artýþýný saðlamadan, tohumu kimyasal iþlemlerden geçirmeden ya da üretim aþamasýnda kimyasal kullanmadan böyle bir üretime ulaþýlabilir mi? yorumunu sizlere býrakýyorum.

amacým hiçbir kiþi, kurum veya kuruluþu suçlamak deðil sadece organik tarýmýn gerçeðini vurgulamaktýr.

http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=4612

Comment

Balýk, baþtan kokar”.

organik tarýmýn uygulanmasýnda ilk olarak organik tohum kullanmaktýr. bu organik tohumu, sertifikasyon iþlemleri tamamlanmýþ (laboratuar ortamýnda -sözde- iyileþtirilmiþ tohumlar oluþturur. tohum üreticilerinin laboratuarlarýna giren tohumlar, elenir, ayýklanýr, yüksek verim adýna ýslah edilir ve renklendirilir (sözüm ona hastalýklarý karþý ilaçlanýyor). bir baþka deyiþle organik/sertifikalý tohumlar; birtakým kimyasal iþlemlerden geçirilir. bu mantýk da, daha iþin baþýnda; tohumcular sektörüne yaramaktadýr.

sertifikalý tohum kullanmak, ürün çeþitliliðini yok edeceði gibi yerel tohumlarý da edecektir.

iþte, yukarýdaki sözün özü : BALIK, BAÞTAN KOKTU.

yeþil devrim gibi, organik devrim de; hiçbir zaman kimyasalsýz olmayacak.

saygýlar

Comment

Cevap: GELECEÐÝN BAHÇESÝ

Ben sizin gibi düþünmüyorum. Tohumun asli zaten organik idi. Oynaya oynaya bu hale getirdiler. Kimyasal gübreleri yapýp, topraklarý da mahvettiler. Tohum ve topraklar bozulunca yetiþtiriler ürünler de bünye olarak zayýfladýlar ve dirençleri kýrýldý. Zayýflayan ve dirençi kýrýlan bitkiler de hastalýklar görülmeye baþladý. Bunun içinde bitkileri hastalýklardan zararlýlardan kurtarmak için kimyasal ilaçlar yapmaya baþladýlar. Kimyasal gübreler ve ilaçlar için kar amaçlý fabrikalar kuruldu. Þimdi herkez organik üretime geçse bu fabrikalarýn hali ne olur? Fabrikalarý kapatmak zorunda kalýrlar. Baþka bir deyiþle size bilgisayar satýyorlar. Birileri bilgisayar virusu yapýyor sonrada bu virusten kurtarmak için virus koruma programlarý yaparak para kazanýyorlar. Tarýmda uygulanan aynen böyle bir iþ. Ama yorulmak, dinlenmek yok. Biz organik tarýmý anlatmaya devam edeceðiz. Uygulama yaptýðýmýz yerlerde aldýðýmýz neticeleri resimler çekerek göstereceðiz. Organik ürünlerin damak tadýnýn nasýl yerine geldiðini, raf ömrünün nasýl uzadýðýný anlatacaðýz.

Comment

Sn Remzi Bey'e hak vermemek elde deðil;Ben örneðini vereyim.Bizim yöremizde bulunan yerli domates tohumlarýnýn ben her yýl tohumun alýr ekerim vede bir yýl önceki Dometesi verir.Hastalýklara karþý ilaç,milaç kulllanmam.geçen yýl bir fideciden almýþ olduðum domates'ler hemen sarardý.mantar ilacý kullandým,derken yaprak biti musallat oldu ve Yine ilaç...Neticede fideciden almýþ olduðum domates ürün olarak çok domates verdi ancak;Lezzet ve tat olarak bizim dometesi hiç tutmaz!!!Üstelik ne ilaç,ne iðne.Görünüm olarak bizim yerli domates çangal,çungal olsunnn!! Domatese mankenlikmi yaptýracaðýz.Yarabbiimmm..O ne tat,o ne lezzet.Öteki standart bildiðimiz domates,sanki tornadan çýkmýþ,hepsi ayný boyda.tat yok,sanki yerken kabuk yer gibi.Cýýýkkk..ben sevmedim arkadaþ.Bu yýl site adminlerine tohumlardan biraz gönderdim.Haa..bu arada bazý konular tartýþýlýr.Fakat tohumu bozan ademoðlu.saðlýcakla kalýnýz.

Comment

[quote=Behramkale;61970]Ben sizin gibi düþünmüyorum. Tohumun asli zaten organik idi. Oynaya oynaya bu hale getirdiler. Kimyasal gübreleri yapýp, topraklarý da mahvettiler.

sayýn behramkale hocam,
                    doðrusunuz, doðru söze bir þey denilmez. zaten benim de vurgulamak istediðim bu. bizim geleneksel diye tabir ettiðimiz ve hiçbir kimyasalýn kullanýlmadýðý tarým. öncelikle verim arttýrýyor diye þeker gübresi girdi. ardýndan diðerleri, diðerleri. gele gele yeþil devrimin sonuna geldik. artýk ürünlerde kimyasallar oluþtu. bu arada topraða da atýldý. eeee, baþka bir pazarlama yolu bulalým. organik tarým diyelim ama tohumu bizden alsýn, gübreyi bizden alsýn, alsýn da alsýn. Allah bilir, yaþarsak tekrar görüþürüz, fazla deðil 5-10 yýl sonra organik tarýmda verim artýþý adý altýnda yine ilaç kullanýlacak. bu arada sanmayýn organik gübrelerde kimyasal yok. ben amatörüm biliyorsunuz, organik gübreleri incelerseniz içlerinde KABUL EDÝLEBÝLÝR KÝMYASALLAR var. ama en baþtan organik tohum. ver parayý al tohumu. nerede kaldý bizim geleneksel, doðal tarýmýmýz?
                    iþte bunun için ben DOÐAL TARIM diyorum. bundan yaklaþýk 40-50 yýl önceki ülkemiz topraklarýnda yapýlan DOÐAL TARIM.
                    saygýlar

Comment

sayýn tabiatçý hocam,
                      siz de farkýna varmýþsýnýz. pazardan aldýðýnýz sanýrým israil ürünü tohumlar. girdiði yerde baþka hemcinslerinin yaþamasýna izin vermiyor. yani o araziye gelecek sene kendi tohumunuzu ekemezsiniz.
                      son baharda bende isterim sizin yerel tohumlardan bilginize.
                      saygýlar

Comment

Sn Mavi kartal:Yanlýþ anlaþýlmasýn ben baþkaca tohumlarla yapýlan tarýma karþý deðilim.Bu memleketin yasal organlarý var ve burasýda bir hukuk devleti.Anlatmak istediðim ülkemizin geleneksel tabi varlýklarýnýn yok olmamasý.Buradan tekrar yineliyorum.Erik bahçesi olanlar,yada kurmak isteyenler.Elimde yöremize ait yýllardýr süregelen kurutmalýk ve reçellik bir tür var.Emin olunuz kurusu hurma'dan güzel ve baðýrsaklarý mükemmel çalýþtýrýyor ve reçeli süper oluyor.Ýsteyene çeliklerinden gönderebilirm.Aþýlayýnýz,yetiþsin.Bu arada Sn Mavi Kartal size bu konuyla ilgili özel mesaj atdým.Saðlýcakla kalýnýz.

Comment

sayýn tabiatçý hocam,
                          arazi sorununu aþar aþmaz, sizden mutlaka baþta erik, diðer çeliklerden ve tohumlardan da talep edeceðim.
                          benim de asýl amacým; yerelliðimizi bozmadan yaþatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalýþmak.
                          saygýlar

Comment

Sayýn Mavi Kartal
                            ( ben amatörüm biliyorsunuz, organik gübreleri incelerseniz içlerinde KABUL EDÝLEBÝLÝR KÝMYASALLAR var.) diyorsunuz. Biz leonarditten bahsediyoruz. Leonardit doðanýn bize sunduðu eþsiz bir malzemedir. Leonardit doðadan çýkartýlýr, taþtan topraktan ayýklanýr. Öðütülür ve gerekiyorsa kurutulur. Sonrada satýþa sunulur. Piyasada bol miktarda bu þekilde leonardit bulunmaktadýr. Dünyanýn bütün kimya mühendisleri bir araya gelse leonarditi üretemezler. Bu için sertifikasyon kuruluþlarý leonarditi organik girdi olarak kabul etmektedirler. Leonarditin toprak ve bitki üzerindeki etkilerini bu sitede çeþitli yazýlarda bulabilirsiniz. Leonardit diðer ürünlere göre daha ekonomiktir. Hem organik tarýma dönün hem de paranýzýn bir kýsmý cebinizde kalsýn diyoruz.

Comment

sayýn behramkale hocam
                              bakýn, organik tarýmda sadece leonardit toprak kullanýlmýyor bildiðim kadarýyla ama þu noktaya kesin eminim : organik tohum kullanýlýyor. anlatmak istediðim sadece leonardit toprak konusu deðil ki sakýn ola ki üzerinize alýnmayýn. organik tarým kanunu ve yönetmeliðini incelediðinizde "Kabul Edilebilir Deðerlerde Kimyasallar"dan söz ediliyor. bu nasýl organik tarým?
                              buyrun, avrupa ülkelerinin tamamý organik tarýma yöneldi : aþaðýdaki konuyu sizin yorumunuza býrakýyorum. artýk viros kaynaðý salatalýk mý, domates mi bilmiyorum ama kesinlikle baþta avrupanýn savunduðu organik tarýmdýr diyorum.
                              saygýlar

http://www.hurriyet.com.tr/planet/17920076.asp?gid=381

http://www.karasaban.net/salatalik-dehseti/

Comment

Cevap: Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)

14. tekelci ve tröst ülkeler/kurum/kuruluþlarýn uyguladýðý politika gereði bazý yerel STK oluþumlarý ve/veya tohum/üretici firmalarý, tohum ve benzeri yerelliði koruma uygulamalarýna kýsa ve orta vadede (50.000 abd dolarýna kadar) destek verilirken uzun vadede bu oluþumu/grubu ele geçirme ve hakimiyeti/yönetimi altýna alma düþüncesi hakimdir. (bu tür bir oluþum grubuna katýldým. ancak araþtýrmalarým sonucunda yazýlý ve düþünsel olarak belirtmemelerine karþýn böyle bir sonuca ulaþtýðýmdan, bu -sözde- yerelcilik/yerelliði koruma oluþumundan uzaklaþtým. hemen hemen hepsi de belirli yabancý oluþumlarýn logolarýný taþýmaktadýrlar.)
                                (1960’lý yýllardaki karþýlýksýz Marshall yardýmýndaki süt tozu, un ve yaðýn, 1970’li yýllardaki yankýlarýný sonradan duyduk!)
                                bu tür yabancý kökenli oluþumlarýn ülkemiz ayaðýný bazen hýrs düþkünü vatandaþlar ve bazen da gerçekten masum ve temiz vatandaþlarýmýz temsil etmektedirler. masum vatandaþlarýmýz ne var ki masumiyetleri ve toplumsal düþünceleri nedeniyle gerçekleri görememektedirler. (deðiþik kurum/oluþumlarýn ücretsiz tohum daðýtmasý veya yerel tohum getirene hediye/bilgisayar verilmesi; boþuna deðil, sadece uluslar arasý/tekelci bir politikanýn sonucudur).

deðiþik koþullarla ve oyunlarla, içinde yabancý kiþilerin, tröst/tekelci sermayenin ve/veya düþüncenin olduðu hiçbir oluþumdan kesinlikle maddi, nakdi ve/veya ayni destek alýnmayacaðý gibi manevi destek de kesinlikle alýnmayacaktýr.

unutmamak gerekir ki Ulu Önder Atatürk’ün dediði gibi; “…Cebren ve hile ile aziz vatanýn …ve memleketin her köþesi bilfiil iþgal edilmiþ olabilir. …Hatta bu iktidar sahipleri þahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler.” (Söylev’den alýntý).

sabýrla,
                                sabrýn sonu mutlaka gelecektir.

hayalden düþünceye, düþünceden eyleme

saygýlar

Comment

Working...
                                X