fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Anız yakmak niçin zararlı?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Anız yakmak niçin zararlı?

Bilindiği üzere hububatta hasat dönemine girmiş bulunmaktayız. Öncelikli olarak çiftçilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyoruz. Ülkemizde Bakanlığımız tarafından yıllardır önlenmeye çalışan hububat anızlarının yakılması konusunda yapılan çalışmalar sonucu epey yol alınmış durumdadır. Ancak zaman zaman lokal de olsa anız yakmalara rastlanıyor. Anız yakmak toprağı çölleştiriyor, her yıl hasat sonu çiftçiler tarafından toprak yüzeyinde kalan sapların yakılması sonucu bir çok mikroorganizmanın da yok oluyor.

Anız yakıldığında toprak yüzeyinde aşırı dereceye ulaşan bir sıcaklık tabakası oluşuyor. Anız yakmayla toprak verimliliği azalır. Toprak verimliliği üretimi etkileyen en önemli etkendir. Her çiftçi toprağının verimli olmasını ister ve bunun gayreti içerisinde bulunur. Toprak verimli oldukça daha sağlıklı ve daha bol üretim yapılır. Bir toprakta ne kadar çok ve çeşitli türde bitkisel ve hayvansal canlı yaşıyorsa toprağın verimliliği de buna bağlı olarak o derecede yüksektir. Diğer bir ifade ile toprağın verimliliği içerisinde barındırdığı canlı türlerine ve bunların miktarına bağlıdır. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2–3 cm derinliğinde ki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır.
    Anız yakmak hava kirliliğine sebep olması ve karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olmasının yanı sıra anız yangınları komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine ormanlara ve pek çok yaban hayvanına zarar vermektedir.
    Muhtarlar ve kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu ve duyum aldıktan sonra tutanakla tespit edip, idari ve adli mercilere sunmalarına; anız yakma olayını duydukları halde bunu idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereğince yasal işlemler yapılacaktır. Aynı zamanda anız yakan kişilere 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 6831 sayılı orman kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince hapis ve para cezası bulunmaktadır.

Cevap: Anız yakmak niçin zararlı?

paylaşımınız için teşekkür ederim ancak
    topraktaki mikroorganizmaları ortadan kaldırdığına inanmıyorum çünkü toprakta mikroorganizmalar sadece toprağın ilk 5 cm lik tabakasında bulunmaz derinlere doğru inildikçe sayıları azalmakla beraber bu organizmalara rastlanır. anız yakıldığı zaman yukarıdaki boşluğu büyük bir hızla kapatırlar. ayrıca anız yakma o yılki yabancı ot tohumlarını yok eder. zararlılara da zararı dokunmaktadır. anız yakıldıktan hemen sonra sürüm daha kolay yapılmaktadır. bunların yanında sizin de söylediğiniz gibi bir sürü sakıncaları bulunmaktadır. doğru uygulamalarla toprak organik maddesine katkıda bulunabilecek bir üretim artığının yakılması bitki besleme açısındanda tartışmalıdır.

Comment

Olmadııı...Şimdi,siz om yakılan anızların içindeki,böcek,yılan,hatda kuşlar'ın bile yandığını gördünüzmü???,yada onların yerinde olmak istermisiniz???,her yıl binlerce hektar ormanımızın bu anızı yakacağım diyen vatandaşlarımızca yakıldığını,bu vatandaşlarımızın adli makamlarca haklarında işlem yapıldığını gördünüzmü??.Üstelik toprak bir bütündür kardeşim!! adeta yaşayan bir canlıdır;öyle sizin bahsetdiğiniz gibi organik maddeler ve faydalı canlıllar hemen oluşmuyor ki.Bunun için yılların geçmesi gerekli yaaa.Şuda bir gerçek tabiatda her bir nesnenin ayrı bir işlevi var,sizin bugün zararlı dediğiniz bitki yada canlı,öbürsü gün karşınıza faydalı olarak çıkar.geçen bir belgeselde izledim Tanzanyada adamlar fareleri eğitip mayın temizletiyorlar üstelik %98 oranında başarılılar.Bu yakma işini unutunuz.selamlar

Comment

dostum sen ii konuşyorsun ama atılan herbsitler, pestisit ve nematisitler ateşin yaptığı şeyi yapmıyormu? ayrıca bu canlıların yerini doldurması seneler almıyor aylar bir kaç ay içinde toprak kendini toparlıyor bu konu hakkında gerekli bilgiyi prof. dr mehmet biçici (çü.bitki koruma) den alabilirsiniz ziraatte yapılan her uygulama anız yakma kadar kapsamlı olarak düşünülüp ele alınsaydı bu gün türkiye tarımda çok farklı biyerde olurdu. orman yangınları için ben birşey söylemiyorum gidipte ormanın yanındaki tarlada anız yakın demek benm için bir intihara onay vermek gibi birşey ama doğaya verilen zarar olarak size şöyle bir örnek vereyim . 1metrekare toprakta toprak işleme derinliğinde yaklaşık 250 bin ot tohumu bulunur. çukurovada bu rakam 90 000 almanyada ise 100-250 adet civarında ve bunun nedeni herbisitler. birde bunu tartışalım ozaman ? bu ülkede olan şeyler çok basit çıkacak yasa bir takım insanların cebini dolduruyorsa bu fazla deşilmez araştırılmaz ama eğer ceplere zarar bir uygulama var ise bu ortadan kaldırılır. sözüm anız yakma için değil tarımda kullanılan yöntemlerin gerekli kadar araştırılmadan ve denetlenmeden özel idarelerin ellerinde bulunması.
        bana göre ABD bunu gelişmekte olan ülkelerin hepsinde uyguluyor. çünkü onlar verimliliği düşürmek istiyor çünkü onlar şirketlerinin kar etmesini istiyor artık bölmek parçalamak ve yönetmekle uğraşmıyorlar aç brak yönet yöntemini uyguluyorlar bunun en açık örneği amerikanın son eyaleti alaska, petrol yataklarınca zengin , rusyadan buğday yardımı sonucu alındı. obamanın baş danışmanında bir gıda uzmanı olması bu konuda başka bir doğrulama. dünyada açlığın son 10 yılda bukadar artmasının nedeni gerçekten ne acaba? biz burda anız yakmayı tartışa duralım onlar tarımı nasıl elimizden almayı pilanlasınlar ... bir ülkenin en büyük serveti olan tarım ve tarımla uğraşanların azaltılmasına yönelik politikalar ve ziraat sektörlerinin birer birer yabancı girişimcilerin eline geçmesi normal bir drummu?
        nese çok konuştum galiba anızdan girdik politikadan çıktık diceğim oki binlerce yıldır üretim yapılan bu topraklar son 30 sene nye bukadar çoraklaştı özelliklerini yitirdi? bunların iyi araştırılması gerekirr ya bizler yanlış yapıyoruz yada binlerce yıldır bu topraklarda üretim şans eseri yapılmış. yanlışım varsa özürdilerim...

Comment

Sayın neofar01 bende katılıyorum. Toprak canlı bir varlık ve toprakın ilk 20 cm kalınlıgında mikroorganizma faaliyeti yaygın olarak bulunmaktadır.Yani siz ilk 5 cm kalınlıgındaki canlıları yaksanız bile toprak sürümü ile tekrar toprakdaki mo faaliyeti devam etmekte ve kendini yenilemektedir. Ancak kimyasallar ise her şeyi yakıp yıkmakta. Sayın tabiyatcı siz de köydesiniz bilirsiniz Anadoluda eskidende anız yakılırdı ama bir sonraki yıllarda topraktaki bitki ceşitliliği ve yabancı otlar aynen çıkardı.Tabiyatı rengarenk renk cümbuşü sarardı.Peki şimdi yani Herbisitlerin yogul olarak kullanılması ile nerede kaldı o güzelim yabancı ot renk çümbüşü. Ne bitki kaldı ne faydalı böcek daha da beter oldu.

Comment

Şimdi Değerli kardeşlerim: İşi karıştırmayalım,siyaset siyasetcilerin işi.Doğal dengenin bozulduğunu,abur,cubur vede futursuzca ilaç kullanıldığını ve ilaçların bu topraklara vede dengeye ne kadar zarar verildiğini bende biliyorum. Sizinle hemfikirim.Anadolu'nun uçsuz, bucaksız ovalarında küçücük bir kibrit ne yapıyor??? O yangının önünde 10 tane itfaiye duramıyor. o güzelim leylekler,bildırcınlar cayır,cayır yanıyor. vayyyy,vayyy.Tabi ki benimde içim yanıyor.Ağzımı bozmayım o....leri ahhh,ahhh.Benim istediğim anızda yakılmasın,o zarar veren ilaçlarda kullanılmasın,kullanılırsa da zorunlu hallerde ilmi olarak ve bilinçli olarak kullanılsın.Bu işler geniş ve teferruatlı konular öyle,bir kaç satırla izahlanması mümkün değil,selamlar.

Comment

Anız yakmak demek cehennemi dünya üzerinde kurmak demektir, insanlara dinsel öğretilerde neden cennet vaad ediliyorda cehennem ateşi ile cezalar öneriliyor, Cehennem ateşinden medet ummak şeytanla dost olmak demektir.

Arkadşlar bizler birer doğa ve çevre dostu olarak toprak üstündeki ateşleri yakmamanın ötesinde ateşin etkisinden daha fazla etkilere sahip bir gübleme sistemi olan, insanın dar düşünceleriyle doğayı taklit ediyorum diyerek sadece bitkileri beslemeyi amaçlayan, fakat onuda yetkisiz ellerde kullanımına sunarak bitkilerde başlayan kalıntılar, toprakta daha fazla tahribatlara sebeb olmaktadır.

Bu toprakların dün anız yangılarıyla, bu gün mineal gübre kullanımıyla doruğa yükselen bu gidişatı ancak tarım bakanlığının yetkileri ile zehir ve toksinlerin alımını satışını kullanımını cok sıkı denetleyen birimlerle sağlama yoluna gitmelidir.

Yoksa bu topraklar üzerindeki rant paylaşımının sonu nereye gideceği belli olmayan serüvenlerle topraklarımızı çöle çevirme yarışında hızlarını kesmeden devam edemiyeceklerini bildiklerinden şimdide topraksız tarım diye, biten topraklarda şimdi suda bitki yetiştirelim teraneleri yaparak suların da işini bitirme telaşında kendilerine yandaş bulmada geçikmemişler, sonuçta toprakla suyun arasındaki farkı gördüklerinde bitkilerin gen yapılarıla oynayarak yeni üretim modelleriyle insanlığı bir deneysl macera içinde beslenme sorununa çareler üretme telaşlarına girmişlerdir.

Bu gün gdo lu ürünler diye bitkilerin gen yapılarını bozanlar yarın insanlığın sonunu getiren genitiği değiştirilmiş ürünlerle beslenen insanların hastlıklarına çare bulmadaki düşüceği durumları şimdiden görüp düzelmek zor olmasa gerek.

Sonuç topraklarımıza sahip çıkmaya, korumaya, onun arganik yapısını güçlendirmeye, atıklardan arındırmaya, başlamanın tam başında olduğumuz kanısındayım.
              Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

Working...
              X