Arkadaşlar Organik atıkların değerlendirme aşamalarından bir taneside kompost öncesi bu atıkların malç uygulamasında kullanılmasının öneminin vurguluyarak toprağa faydalarının araştırılması bakımından bu başlıkta arkadaşları bilgilerini paylaşmaya, organik atıkların bertarafını sağlama yönünde sorusu olan arkadaşları da bu başlıkta yazmaya davet ediyorum.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Organik Malç'ın mucize oluşumları.
Collapse
X
-
Cevap: Organik Malç'ın mucize oluşumları.
Malç'ı yakından tanıma.
Arkadaşlar malçın en önemli özelliklerinden bir taneside hastalıkların kaynağının ilaçlar ve zehirler kullanmadan masrafsız ve artı değer sağlayan oluşuma hizmet etmesidir, malç uygulanan topraklarda solucanların barınmalarına yataklık ederek populasyonlarının artışının sağlanması ile bir savunma, besleme ordusunu kurmuş olacağız.
Konuyu biraz açmam gerekirse bahçemizdeki malç uyguladığımız toprakların nemin artmasından solucanlar buralarada toplanacaklar çürümeğe yüz tutmuş malçın onlara bir ziyafet sofrası kurması ile buralarda nüfüslarını artırarak çürüntüleri işleme faaliyetleride arttığında menülerine topraklarda bulunan azgınlaşmış bakteri ve mikroorganizmalarıda katarak topraklarımıza eniyi gübre ile beraber enzimleri oluşturmanın yanında bu zararlıların populasyonlarınıda elimine ederek baskılanmasını sağlıyacaklardır.Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
-
Topraklar için etkinliklerim.
Toprak dostlarına açıklamalarım.
Ey toprak dostları.
Önce bu konuya ilgi duyanlara teşekkür ederim. Topraklara yapılacak hizmetlerin hesabı yapılamaz, bu hesabın sonu hüsran demekdir hasadla kaldırdığımız ürünle beraber toprak yapısının organik özellik değerleride dibe vurmaktadır.
Toprak hazırlığı ve yeni ekim dönemine kadar toprak içi canlıları beslenme barınma zorlukları içinde kalmaktalar, halbuki hasat içinde ürünün samanını bulunduğu yerde bırakmış olsak bile bu büyük bir değer ifade eden bir organik madde katkısı sağlıyacak bir oluşumla beraber malç olayına hizmet edecekdir.
Bu da bir maliyet yaratacak bir olay değildir, tabi olaylara bakmasını bilmek önemli, ama bizim tarım insanımız sinekten yağ çıkaracak hesaplar içinde toprağın değerleri olan samanı satarak ek gelir sağlama düşüncesiyle toprakların sömürüsüne meydan vermektedir.
Kaldı ki bu açıklamalarımı anlıyacak düşünce yapısında insanı görmek mümkün değil, ispatı meydanda değilmidir, mevcut anızı yakarak mazot tasarufu içinde olan insanın toprakların organik yapısına verdiği zararı tasavvur edilememekle bu durum daha net anlaşılmaktadır.
Arkadaşlarımın başlığa getirilen yaklaşımlarından kendi payıma bu yorumu yaptım, katılımlarınızın devamını beklerken, topraklar adına yorumlarım sürecektir.
Topraklar adına şükranlarımı sunarım.
Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment
-
Forumlarda uygulamalı paylaşıma örnek.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi idris şenol
ceviz ağaçlarına malçlama yaptık
orak zamanı olması münasabetiyle bolca saman balyasi bulduk
Sevgili İdris Şenol, Samimi anlayıştaki yaklaşım için şükranlarımı sunarım, bu mesajınızdaki malç olayına vurgu yapmanızdan anlıyorumki siz bu konuyu özünden kavrayan gerçek bir samim paylaşımcı oldunuz.
Size cevabım olacak bu mesaj içinde malç olayında güncel bilgilerimide paylaşacağım, geçen sezonda bahçemde malç çalışmalarımı resimliyerek paylaşmıştım, bu uygulamanın sonuçlarını dün yaptığım yakın bir gözlemle malç olayının mucizesinin ayrıntılarını sizlerle paylaşacağım.
Arkadaşlar bizler bahçelerimizde bitkilerimizi suluyarak bitki yetiştirmenin beyhude olduğu kanaatine vardım bu kanaatimi sonucunda bitkilerle üretim yapacaksak bitkilerimizi değilde toprağımızı sulamak zorunda olduğumuz bir gerçek olduğudur.
Geçen sezondaki malç uygulamasında öğüttüğüm dal yongaları toprak içinde tam bir karbon malzeme görünümüne girerek malçın bulunduğu bölgeler içinde gözle görülebilecek binlerce canlının faaliyet alanına döndüğünü müşaade etmiş oldum, adeta malç malzemesi onlar için adeta bir ziyafet alanı gibi bu organik maddelerin toprağa sunulmasını sergiliyorlardı.
Buralardaki nemin diğer toprak parçalarına göre gözle gürelecek farklar yaratarak, suyun sunulumundaki gerçekleride vurguluyordu, su ile malç bir arada topraklarda mucizelerin ötesinde oluşum sağlıyordu.
Gözle görülen bu canlılar topluluğu boş topraklarda görülmüyordu, anlaşılıyorki gözlegörülenin ötesinde malç, topraklarda etkin mikro organizmaların etkinliğini arttımaktaydı.
Buradan vurgu yaparak bütün toprak dostu arkadaşlarıma sesleniyorum, topraklarına dışardan mikroorganizma aramalarının boş olduğunu topraklarında mikro organizma çoğaltmanın yönü toprakların başta malç uygulaması ile organik madde ilavesi ile suyun topraklardaki önemini gözle görülür hale getirecektir
Boş toprak yüzeyine bırakılan suyun önemi bitki köklerine ulaşmadan sadece direk bir nemin etkisinden başka bir yarar sağlamıyordu, sonuçta bizler sdece bitkilerinizin köklerini suluyorduk halbuki malç olayında bu etkiler aysberkin su yüzeyinde görünen kısmından daha fazla olduğu gerçeğiyle mütaala edilebilir Malç uygulanan toparakların sulardan yararını tariflerle anlatılmıyacak kadar çok yüksek olduğunu belirtmeye çalıştım.
Bundan böyle malç uygulama çalışmalarımı hızlandırarak topraklarım için daha önemli faydalar sağlıyacağım, bu konun önemini vurguluyan paylaşımlarada daha fazla zaman ayıracağım, Çünkü Malç'ın mucizesi tezahür etmiş oldu benim içinYaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment

Comment