fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Solucanlarla Kompost / Gübre yapmak.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Solucanlarla Kompost / Gübre yapmak.

Arkadaşlar hepinizi selamlıyarak solucanlarla ilgi yazılarımı başka sitelerde üye arkadaşlarla paylaşım inancıyla genişletmek için burada da yazma ihtiyacı ile yazılarımı daha geniş kitlelere sunarak bilgi sürecinin daha hızlı paylaşılmasını amaçlamaktayım.
    Arkadaşlar solucan gübresi dünya gündemin de olmasına karşın bizim ülkemizde daha yeni tanınmakta, bu da gösteriyorki bu alandaki bilgilerin yetersizliğinden kaynaklandığı inancı içinde bizlerinde bu bilgi sürecini işletecek çalışmalarımızı yaygınlaştırmak zorundayız.

Solucan gübresine verilen önemin gerçek nedeni, sentetik ve kimyasal gübrelerle kirlenen toprakların elden çıkarak tarım yapılamaz hale gelen ve de üretilen besinlerin içeriğinde giderek artan kimyasal kalıntıların insanların sağlıksız beslenmeleri ile hastalıkların artması ile, insanların temiz tarım arıyışlarına bitki beslemede tek çare olarak gösterilebileceği gibi birleşik organik atıkların değerlenerek toprağa geri dönüşümüne en güzel bir uygulama olarak gösterilebilir.
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Cevap: Solucanlarla Kompost / Gübre yapmak.

Kadir bey Gelibolu yazlık bahçe resimlerinizi burada da görmek istiyoruz. Her halde bizleri kırmazsınız. Selamlar

Comment

Behramkale Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Kadir bey Gelibolu yazlık bahçe resimlerinizi burada da görmek istiyoruz. Her halde bizleri kırmazsınız. Selamlar
      Remiz bey bu sene daha istanbul da olduğumdan geliboludaki bahçemde bulunmuyorum, tabiki bahçemin güzelliklerini ortaya koyan kompost la ürettiğim solucan gübrelerine borçluyum.

İstanbuldaki bahçeli evimdede bu çalışmaları yürütmekteyim, şimdi burada arkadaşlarıma son yaptığım gübre hasadıyla ilgili paylaşımlarımı ortaya koyarak arkadaşlarıda bu işlere özendirip imrendirerek onlarında bu çalışmalarına yardımcı olmamız gerekmekte.

İmrendirerek sizlere konuyu sevdirmek.

Arkadaşlar yaprak çürüntüleri üzerinde toprak solucanlarının üremelerini sağlıyarak, mutfak atıklarından, kahvehanelerin çay atıklarınıda kullanarak oluşturduğum solucan gübresinin olgunlaşan kısmını alarak kurutma işleminden sonra ince elekten geçirerek nihayi işlemle has olarak solucan gübresine ulaşarak çeşitli aşamalardaki fotoğraflarını sizlerle paylaşarak yorumlarınıza sunuyorum,

Başlığa olan ilginizden yorumlarınızı bekliyorum, sevgiler saygılar.

Comment

Kadir bey çok güzel bir çalışma olmuş. Bu arada merak ettim neden bu sene gelibolu'ya gidemediniz bir rahatsızlık mı söz konusu. İster Gelibolu olsun ister İstanbul gübrelemenin sonucunda oluşan neticeleri burada görmek isteriz.
        Şu anda İstanbul'a leonardit getiriyorum. İsteyen arkadaşlara leonardit temin edebilirim. Güzel bir fırsat yakaladım. Gelen 20 ton leonarditin bir kısmı Azarbeycan'a, bir kısmı bir peyzaj firmasına gidecek. Bir kısmınınıda istanbul'da dostlarım ve tanıdıklarımla paylaşacağım.

Comment

Solucan gübre hasadı uygulamalarım.
          Solucan gübre hasadını Açıklıyarak bu konudaki nihayi işlemin hangi aşamalardan geçerek bu gübrenin kullanıma sunulmasını kendi kurduğum düzenek üzerindeki açıklamaları paylaşımlar sunuyorum.

Arkadaşlar solucan gübresi üretimi için 500lt polyester su tankını kullandığımdan en alt bölüme yapraklardan oluşturduğum kompost yatak malzemesi ile toprak üzerinde ürettiğim solucanları yerleştirerek , bundan sonra su tankını iki bölüm olarak ayırarak, mutfak atıklarının ilave edildiği bölüme atıkları solucanlara sunarak işlemi başlatmıştım.

Atıkları bıraktığım bölümdeki atıklar olgunlaşmalarından sonra, solucanların yatak bölümüne aktarımlar yapıyordum, yeni atıkları da olgunlaşanların arka bölümüne ilave ediyordum, bu süreç içinde solucanların yatak bölümünde artan atıkların işlenmesiyle soucanlar alt tabakalar inerek atıkların tamamamını işliyorlardı.

Hasat için bu bir kolaylıktı, alt tabakalardaki işlenen atıkları hasat için almak için bir gün önceden alt katmandaki işlenen atıkları alırken solucanlarda ortaya çıkıyor du, solucanlar daha sonra bu bölgeleri terk ettiklerinde gübre hasadı daha uygun duruma geldiğinde olgunlaşan gübre içinde sadece ufak solucan yavruları ve yumurtaları kalsada bunlar iyi bir gözlemle gübre içinden ayıklanabiliyordu.

Hasadı yapılan bu gübrenin direk güneş almıyan bir yerde, yere serilerek kurutularak eleme işleminden geçirilerek işlem tamamlanıyordu, elek üstü kalanlarıda bitki toprağına malç olarak sererek değerlendirmekteyim.

Bu uygulamalardaki açıklamalarımın ayrıntılarını ilgilenen arkadaşların yorumlarına uygun açıklamalar getirebilirim, ilgilenen arkadaşlara şimdiden kolaylıklar dilerim.

Comment

Herşey iyi güzel de soluncanları nereden temin edebiliriz?
            Birde şu kurduğunuz tankın düzeneğini resimli olarak paylaşabilirseniz çok müteşekkir olurum.

Comment

_Fena Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Herşey iyi güzel de soluncanları nereden temin edebiliriz?
              Birde şu kurduğunuz tankın düzeneğini resimli olarak paylaşabilirseniz çok müteşekkir olurum.
              Arkadaşım linkini eklediğim başlıktaki yazılarımı ukuyarak bu konuda daha detaylı bigi sahibi olabilirsin.
              solucanlarla kompost yapma - agaclar.net

Comment

Edu´isimli üyeden Alıntı
                Eray bey merhabalar.

Biz solucan gübresi üretimi yapmayı planlıyoruz fakat gübre ayrıştırma ve havus sistemini bütün herkes sır gibi sakladığı için kesn çözümlere ulaşamaıyorum. Bunun nasıl yapıldığını yani ayrıştırma kısmının nasıl olduğunu bana anlatır mısınz? Yani kısacası havurların altında özel bir düzenek elek sistemi mi var var ise nasıl bir sistemdir.

Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Arkadaşım Edu, size aşığıdaki linkte ve bu başlıkta solucan gübresi çalışmalarımı ortaysa koyan paylaşimlarımı bulacaksınız, bu bilgiler sizin üretimle ilgili konularda bir çok bilgiyi kapsamaktadır, sizden istediğim bu bilgilerin ışığında sizin işinize yararlı bilgileri alarak detaylar konusunda sizin paylaşımlarınılzla bu konuyu geliştirebiliriz, sizin mesajlarınızı bekliyor olacağım , sevgiler saygılar.

solucanlarla kompost yapma - agaclar.net

Comment

Eray bey,

öncelikle bu içten vermiş olduğunuz cevap ve ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. yapacağımız çalışma süresince her aşamayı burada siz değerli büyüklerimizle paylaşmaktan mutluluk ve onur duyarım.

Comment

Solucan gübresinde son aşama.

Açıklamalarım KaraGölge arkadaşıma.
                    Alıntı:
                    Orjinal Mesaj Sahibi KaraGölge

Sayın Epsody, 15 yıllık deneyimlerinzi ve araştırmalarınızı bizim gibi doğaseverlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Evet bahçeniz ve çalışmalarınız ilgimi çekti. Özellikle solucan gübresi üretimi çok ilginç geldi. Bununla ilgili size sorularım olacak.

Solucanları tek tek bahçeden mi topluyorsunuz?
                    Resimlerdeki kapta kaç tane solucan vardır?
                    Üretilen gübreyi nasıl kullanıyorsunuz?

Önerilerinizi beklerim.
                    Arkadaşım çalışmalarıma ilgi göstermenden dolayı ben teşekkür ederim, bu konudaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak benim için ayrıca bir zevk olacaktır.

Yaptığım kompost çalışmaları toprak üstünde olduğundan, olgulaşan kompost içinde topraktan bir çok solucan geçmektedir, olgunlaşan kompostu solucan gübresi üretimi sağladığım kaplara taşıyarak burada solucanlara yatak hazırlığı için kullanmım olarak düşünülmektedir.

Bu yatak malzemesi içinde gelen solucanlar aynı zamanda ufak parçalar halindeki mutfak atıklarıyla desteklendiğinde, resimlerini gördüğünüz üniteler içinde üremekteler, sayıları hakkında kesin bir kanaatim yoksada on binlerle ifade edilebilir.

Solucanların üretimlerini artırarak sayılarının yükseltilmesi, onların beslenme alışkanlıklarını en ideal şekilde karşılamakla ulaşılabilir, mevcut solucanların iyi beslenmelerini gübrenin içindeki kokonları gözlemliyerek sonuç çıkarabilirsin.

İyi beslenen solucanlar en iyi şekilde erginleşirken üreme olgunluğuna eren solucanlarda yumurtlıyarak ortama (kokon) bırakacaklardır, bu kokonlarında gübrenin besin içeriğine ve nemine bağlı olarak gelişerek gübre içinde doğumları gerçekleşerek çoğalacaklardır.

Ortamdaki solucanın, organik maddenin zenginliğine bağlı olarak bu kokonlar aynı topraktaki bitki tohumları gibi ortamdaki organik madde içindeki besinleri kullanarak, solucanın dışkıladığı kokon hacminin birkaç katı büyüklüğe erdiğinde kokon zarını parçalıyarak dünyaya geleceklerdir.

Comment

Solucan gübresi yaygınlaşıyor

Solucan gübresi yaygınlaşıyor

ERAY (Epsody)'lar çoğalıyor.

Alıntı:
                      Orijinal Mesaj Sahibi betül önen
                      Menemen'deki Gediz Nehri'nin tarımsal kirliliğini önlemek için Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi öğrencileri ''Gediz Dostu Çevreci Solucanlar'' projesiyle yaklaşık 4 ay önce harekete geçmiş.

Charles Darvin, 1860lı yıllarda toprağın arısıdır tezi ile solucanı bilim dünyasına tanıttıktan sonra bilimsel çalışmalar hızla bu canlıyı ortaya koymaya başlayınca, günümüzdeki son gelişmelerle bilim adamları solucanı çevre savaşçısı olarak lanse ediyorlardı.

Ben de kişisel çalışmalarla adeta bir darvin takipçisi olarak solucanlarla ilgili nekadar yazı yazılmışsa arayıp okuyordum, ilk olarak 1976 da bilim ve teknik dergisinde israilde solucan bayramının kutlandığına dair bir makale okumuştum.

Bu makalede filistin topraklarına yerleşen musevilerin bu toprakları ıslah ederek tuzundan arındırmayı amaçlıyan bir çalışmalar anlatılıyordu, halk el birliği içinde ufak akar suları bir gölette toplayarak çölün kumlarına saldıklarını, çölün kumları bu suları yutarak akabinde topraktaki tuzu ortaya çıkardığını, bu tuz tabakasını kazıyarak tekrar göletleri doldurup çölün kumlarına salarak işlem bir iki sefer tekrarlanarak tuz kazıması yapılırken solucana rastlanınca artık topraklarının tuzu kalmadığı solucanın yaşama ortamına olaşınca o günü solucan bayramı ilan ederek kutlamaya başlamışlardır.

Daha sonraları bu topraklarda amerikadan getirdikleri waşigton portakalı çöğürlerini dikerek yafa portakalı olarak dünya pazarlarına sokmuşlardır.

İlk yazım bu araştırma ile başlamış oluyordu, insanımız karıncayı, arıyı, kelebeği tanıyordu ama solucanı bilen yoktu, benim amacım bu canlıyı tanıma adına, çalışmalarımda kompost başlıklarında ortaya koyacaktım, lakin ilk başlığı açtığımda başlığa ilgi yoktu kendi kendime yazıyordum, hatta forumlarda solucanı konu alan başlıklarda en hararetli tartışmacı bendim bir çok kimse solucanı toprakta saksıda görmek istemiyordu hatta bir çoğunda fobileri yüzünden hep polemikler ile paylaşımlar kesiliyordu.

Zorlu geçen aradan sonra ağaçlar net çatısı altında forumlara solucanların konularları ile birçok başlık açılması ile bu canlıyı insanımıza kazandırmıştım, onurluydum muradıma ermiştim. Sizin gibi gençlerin arkamdan gelen bu çalışmalarda görmek beni ziyadesiyle memnun ediyordu.

Alıntı:
                      Orijinal Mesaj Sahibi betül önen;
                      Proje ve kırmızı California cinsi solucanlardan(diğer solucan türlerinden farkı sindirim sistemlerinin daha hızlı çalışıyor olması) elde edilen gübre(Vermikompost)nin marifetleri hakkında bilgi için:

Ben çalışmalarımı toprak solucanı üzerine kurmuştum, hangi cins solucanla başlanırsa başlansın, sonuçta solucanın beslenme alışkanlıklarına uygun mutasyon geçirerek ortama uyum sağlıyorlardı.

Yumurtadan çıkan ilk solucan bulunduğu ortamın organik yapısıyla genitik yapısı şekilleniyordu, hatta bu durum kokon içindeki yavruların ortamın organik yapısını algıladıklarından toprağa geçişlerde toprağın organik özelliklerini kabul etmeleri ile toprakta yaşamları başlıyor ve toprakla bütünleşerek evrimleşiyorlardı.

Bence en ideal dışkıyı toprak solucanları üretiyordu, diğer kültüre alınmış solucanlar bana adeta beslenmeleri sırasında fransız mutfağı arar gibiydiler, çünkü onların beslenme menülerinde toprak partakülleri yoktu yedikleri besinleri o yüzden çabuk sindiriyorlardı ve dışkıları bol olmasına karşın dışkıları gübre olarak iyi bir toprak şartlandırıcılığından uzaktı.

Bir örnek verecek olursam çiftlik tavuğunun eti ve yumurtası, bir köy tavuğu ile bir olurmuydu, benim tezim bilimseldi toprak solucanlarını kabulde, amerikalının kırmızı solucanı bu işi laiki ile yapılamaz, belki çok atık işlenebilirsede sonuçta toprak solucanların kalitesinde gübre (kest) edilemezdi.

Comment

Cevap: Solucan gübresi yaygınlaşıyor

ykaya194 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

benim sana sorum:
                        -solucanlar hangi şartlarda üretilir (toprakta,su dolu kutuda vs.)

Solucanlar genelde toprak canlıları olması sıfatıyla, toprak içinde yaşarlar topraklardaki organik çürüntülerle beslenmektedirler

Şayet topraktan izole edilecek olurlarsa uygun ortamlarda yaşatılabilirler, beslenme menülerinide toprak içinin organik madde içeriklerine bağlı olarak ot yaparak çürüntüleri verilirsede sebze ve meyve artıklarının ph koşullarını düşürmek için bir ön işlem olarak kompostlaştırılırsa menülerine katılabilr.

Bu çürüntüler onların beslenmesini sağladığında üremeleri için uygun sıcaklıklarda 15-30 derece de ergin olanlar üremeleri içi kokonlar oluşturacaklardır, bu kokonlarda 3-8 arasında yavru solucan bulunmaktadır.

ykaya194 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        -populasyonu nasıldır (bir solucan ne kadar zamanda kaç yavru verir ve büyüme süresi)
                        -hangi besinlerle beslenir
                        -toprak yığınında üretilirmi üretilirse gübre nasıl oluşur
                        Toprakların organik madde yoğunluğuna ve ph koşullarının 6-7 aralığında uygun ısılarda topraklarda populasyonlarını arttırarak üremeleri sağlanabilir, topraklarda solucanların bol bulunması halinde organik madde artıkları solucanlar tarafın beslenme maksadıyla tüketilince dışkıları topraklar için çok değerli besin maddesi ve bitkilerin toprakta sağlıklı yetişmeleri için gerekli ortamları oluştururlar.

Toprak bilimiyle uğraşan bilim adamları bu canlının toprakların en mükemmel bahçıvanı olduğunu söylerken aynı zamanda bu canlının topraklar üzerinde yaşarken büyük bir düzenleme yaptığını müşahade etmektedirler.

Comment

Solucan gübresi hasat çalışmalarım.

Solucan kompos'tu hasadına başladım, kompost ünetsinin solucanlara mama verilmeyen bölümünün tamamını kaldırdım, eleme esnasında, alt kısımlarda yeni doğmuş küçük solucanlara rastlasamda büyüklerin tamamı bu bölgeyi terk etmişlerdi.

Terk edemiyenleride elimle topluyarak uygun bölümlere yerleştirdim, alt bölümlerde gübre sıkışması gözleniyordu, buna sebeb hasad için uygun zaman bulamadığım için bu geçikmeden dolayı gübrenin alt kısımlarında sıkışmaya neden oluyordu.

50 litre solucan gübre hasadında bulundum uygun ortamlarda neminin bir bölümünü kuramasının sonunda geliboludaki bahçeme götürerek üzüm asmalarıma ve meyve ağaçlarıma uygulama yaparak, bitkilerimi mucize gübre ile buluşturacağım.

Comment

Bugün apartman önünde çöpe atılmakta olan yaklaşık 3 kg bozulmuş ayva ve diğer bir poşetde Nar kabuğu ve maydanoz ve marul yaprakları ve epeyce odun külü buldum.Bunları bir çuvala koyup arabamın bagajına yerleştirdim.Daha sonra;Babamın bahçesinden yaklaşık 2 çuval elma yaprağı ve 5 kğ çürümüş elmalarıda bir çuvala doldurdum.Bütün bunları kendi bahçeme götürdüm ve yaklaşık 1 çuval talaşla götürdüğüm bu atıkları yanmakta olan koyun gübresiyle harman etdim.Neticeyi göreceğiz bakalım.

Comment

Bu çalışma tüm toprak canlılarına sunulmuştur.

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Bugün apartman önünde çöpe atılmakta olan yaklaşık 3 kg bozulmuş ayva ve diğer bir poşetde Nar kabuğu ve maydanoz ve marul yaprakları ve epeyce odun külü buldum.Bunları bir çuvala koyup arabamın bagajına yerleştirdim.
                              Sayın Arkadaşım Seni bu davanışından ötürü kutuluyorum, bu davranışınız insanlık adına büyük bir örneklik arz ediyor. Çöp olmaktan kurtardığın bu organik atıklar esasında milli servet durumunda, lakin sizin gibi ince duyarlı ve anlayışlı kimseler sayesinde değer bulmaktadır.

Bu davranış aynı zamanda insanlık için asil bir davranışı sergilemektedir, anlıyorumki bu tür hareketler sizin ruhunuzdan gelen güzellğinde yansıması olmaktadır, ne mutluki sizin gibi insanların varlığı ile doğala olan özlemlerimiz huzur bulmaktadır.

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Daha sonra;Babamın bahçesinden yaklaşık 2 çuval elma yaprağı ve 5 kğ çürümüş elmalarıda bir çuvala doldurdum.Bütün bunları kendi bahçeme götürdüm ve yaklaşık 1 çuval talaşla götürdüğüm bu atıkları yanmakta olan koyun gübresiyle harman etdim.Neticeyi göreceğiz bakalım.
                              Arkadaşım TABİATCI; siz gerçekten de rumuzunuza laik bir doğa severlik içinde davranışlarınız karşılık gelmektedir, tabii ki bu yaptığınız öz verili davranışlarınız yerinde olarak toprak canlılarına yönelik besin kaynağı ve enerji sağlanarak bu canlılarda toprak içindeki faaliyetlerini, bu olumsuz kış şartlarına rağmen sürdürme gücü sağlanacağı kanaatini taşımaktayım.

Bu işlem içersinde c/n oranın aktifliği sağlanacak olan bu karışım içindeki organik mataryeller toprak içindeki canlılarına yaşamlarına destek sağlarken de, bu organik mataryeller işlem görürken toprağa yararlı minerallere dünüşeceğinden toprağın yapısınada katkılar sağlamış olacaktır, bu davranışın sonuçları şimdiden müspete ulaştırmış oluyorsun.

Seni tekrardan kutlarken işlerinde başarılarla sağlık ve esenlikler dilerim, sevgilerimle hoşça kal.

Comment

Working...
                              X