fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kompost uygulama çalışmalarım dan örnekler.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Kompost uygulama çalışmalarım dan örnekler.

Toprak içinde kompost'un faydaları.
    Arkadaşlar bu mesajımda anlatacaklarım bahçesi olan arkadaşlarıma çok yönlü bir kompost oluşumunun faydalarını açıklamak istiyorum, bu kompost çalışmamın bahçelerde toprakları rotasyona tabi tutarak bitki yetiştirme parselleri üzerinde 50cm.genişliğinde,50cm. derinliğinde, boyu konusunda kendi bahçelerinin ölçülerine uygun boyutlarda toprakta açaçakları çukurları, bahçeden çıkan otlar ve diğer atıkları veya mutfaktan çıkan atıkları kompost oluşumu için ilk bahardan kış başlayana kadar bu çukurlara doldurup üstünü tekrar toprakla kapatarak süreci başlatabilirler.

Çukura doldurulan atıkların hacimlerinin ufaltılması için bol su ile nemledirerek, çukurumuzun içinde boşluk kalmıyacak sıkışmanın sağlanmasıyla çukurumuzda daha fazla atık biriktirebiliriz.

Çukurumuzdaki atıklar toprak içi canlılar ve solucanlar tarafından işlenerek çok değerli bir bitki yetiştirme toprağına dönüşecektir, bahar gelince sebzelerimizi yetiştireceğimiz toprak hazırlığı telaşı yaşamıyarak bitki ve sebze fidelerimizi buralara dikim yapabiliriz.
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Cevap: Kompost uygulama çalışmalarım dan örnekler.

Sn.TABİATCI; öncelikle böyle bir çalışma içinde olmandan dolayı seni kutlarım, ayrıca bu yaptıklarını bizlerle paylaşarak bu bilgilerin yeni yorumlar içinde bir çok bilginin ortaya koymasını sağlıyacağından size topraklar adına şükranlarımı sunarım

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar...Özellikle sonbaharın dökülen yapraklar,kurumuş otlar vs.'yi yığın halinde biriktirdim.
    Arkadaşım açıklamalarını uygun bölümler halinde alıntılıyarak yorumlar içinde daha yararlı paylaşımlar sağlıyacağı umuduyla ilk bölümde bahçelerde sonbahar temizliği içinde yapılan yaprak ve diğer organik mataryellerin toplanması ile, bahçelerde organik kirliliğe meydan verilmediği gibi bu kirliliğin topraklarımızda oksidasyon ile zararlıların üremesinin ününe geçilmektedir.

ArkadaşlarÖzellikle sonbaharın dökülen yapraklar,kurumuş otlar vs.'yi yığın halinde biriktirdim.Altına biraz sebze tevekleri dizdim,daha sonra hızardan çıkan takribi 1 çuval talaşı döktüm,içerisine bir kaç çuval ceviz yaptağı karıştırıp, üzerini ahır gübresiyle kapatdım en son bu karşımı toprakla örtdüm.Yağmur ve yağışlar üzerinden geçti.Ceviz yapraklarını karıştırmamdaki amaç;içindeki karbonla kompost yapımının daha hızlanması.
    Organik atıkların çeşitliliği içinde kompostlaşma daha değerli bir içerik kazanacaktır, bu çeşililiğin içindeki işlem süreci topraklarımıza katacağımız organik değerlerinde ileri yönde bir sentez sağlıyarak, bu organik atıklar üzerindeki zararlı birikimlerinde pasifeze olmalarını sağlıyacaktır.

Ayrıca içerisinde bulunan Kükürt'ün besin elementlerini ayrıştırması.Acaba sonuç nasıl olacak?
    Atıkların üzerindeki kükürt bileşimi ile kompost içeriğinin asid özelliğini miktarı oranında alkali yaparak bu ortama uygun canlıların yaşamına destek sağlarken, diğerleri üzerinde baskılama oluşturacaktır.

başarılı olabilecekmiyim.Bu konuda yorumlarınıza açığım ve şimdiden
    teşekkürler.
    Çalışman topraklar adına iyi yönde olduğu kanaati içindeyim son sözü topraklar söyliyecektir.

Sizin yaptınız bu çalışma üstünüze düşeni fazlasıyla yapmış olmanız ile hakkınıza düşeni aldıktan sonra geriye kalanı topraklara teslim etmiş olmakla görevinizi laik ile yaptığınızı söyleyebilirim.

Saygılarımla.

Comment

Kompost'ta KEFİR kullanmak.

Arkadaşlar istanbuldaki kompost çalışmalarında bahçemde dökülen ağaç yapraklarına ilaveten çevredende topladığım kavak, ceviz, at kestanesi ve daha bir çok ağaç yapraklarını sonbaharda dökülmesiye benim için büyük bir organik kaynak bolluğu yaratmaktadır, çevrede bazı arkadaşlarımızın bıldırcın ve güvercin yetiştirmeleri ilede bunların dışkılarınıda oluşturacağım komposta azot malzeme olarak katmaktaydım.

Geçen senelerde bu malzemelere ilaveten kahve hanelerin çay artıklarını katarak aktifleyicilik sağlıyordum, bu seneki aktifleyiciliği KEFİR'i katarak daha uygun bir kompost aktiflicilik sağlıyacak kanaati içindeyim.

Bilindiği üzere Kefir'in insan beslenmesinde kullanılmakta, sindirim sistemlerinde biyo aktif özelliği sayesinde aldığımız gıdalardan maksimum yaralanmayı sağlamaktadır, burada kullandığım Kefir de aynı etki ile kompostuma biyo aktif katkı sağlıyarak, etkin olan mikro organizmaların kompost içeriğinde üremeleri ile olgunlaşan kompostum sayesinde topraklarıma daha zengin içerikli organik madde sağlarken aynı zamanda faydalı bakterileride topraklarımda aktifliği içinde zararlılardan azami şekilde kurtulmuş olacağım.

Comment

Cevap: Kompost'ta KEFİR kullanmak.

Komşu bahçenin dökülen ceviz yapraklarını toplayarak kompost yığınına katmak bugünkü işimin önceliği oldu, bahçeden topladığım 8 büyük çuval dolusu ceviz yaprağını her çuvalı kompost yığınına ilave etmeden önce 2lt. kefirle ıslatmaktaydım.

Uygun zamanda iki bahçeninde yapraklarını kompost yığınına ilave ederek bu senenin ot ve yaprak toplıyarak kompost işlemini tamamalamış olacağım, şimdiden yığında 2ila 3 ton malzeme toplandı, yığının altında kalan bölümlerinde solucanlar görülmeye başlandı, olgunlaşma alttan yukarıya doğru ilerliyor.

İşlem sonunda 500lt kompost eldeedeceğim.

Comment

Working...
        X