fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Balkonda solucan yetiştirerek solucan gübresi üretmek.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Balkonda solucan yetiştirerek solucan gübresi üretmek.

Arkadaşlar solucan gübresine ulaşmak için sizlere balkonunuzda basit düzenekler içinde başlanarak daha gelişmiş düzenler kurularak hem bitkisel kaynaklı atıklarımızı değerlendirerek hemde içeriği çok zengin gübreyi yani solucan gübresini üretmede başlangıç medotları ortaya koyarak paylaşımlara açarak, yepyeni bir hizmeti sizin yorumlarınıza sunarak bu konuyu açmış bulunuyorum.

Arkadaşlar balkonlarımızda başlattığımız bitkisel hobi faaliyetlerimizi geliştirerek toprak solucanlarının üremelerini sağlıyarak solucan gübremizide üreterek, adeta bir bitki yetiştirir gibi toprak solucanlarıda yetiştirerek kendimize olan öz güvenimizide arttırmış olacağız.

İşe nasıl başlıyacağımızın noktasında hepimizin balkonlarında boş saksı ve içinde bitki toprağımız mevcut, saksılarımızda toprak değişimi sırasında rastladığımız solucanları bu hazırda bekleyen toprak dolu saksıda toplıyarak bu toprak solucanları beslemek için, pişmiş yemek atıklarıyla beraber yumurta kabuklarını ufalıyarak bu canlıların beslenmelerini üremelerini mütakip daha sonralar her türlü mutfaktan çıkan bitkisel atıklarımızı parçalıyarak solucanlarımıza sunabiliriz, bu atıkları doğrudan toprağa bırakmadan arayaya kuru yaprak parçaları yumurta kolilerini ufaltılarak serilmesi ile verilebilir
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Cevap: Balkonda solucan yetiştirerek solucan gübresi üretmek.

Balkonda solucan gübresi üretiminde pratiklik.
    Arkadaşlar kendi uygulamalarımla basit ve pratik olarak solucan gübresi üretimini sağladığım yöntemlerime bir yenilik daha katarak her evin balkonunda vede herkesin kolaylıkla üretebileceği bu mucize gübreyi tüm bitki severlerin yapabileceği pratik buluşu sizlere sunmaktan kıvançlıyım.

Arkadaşlar yöntemimin pratikliği tek kap içinde gübre üretimi sağlanıyor, solucanlarımıza her hangi bir üründen yatak malzemesi gerektirmiyor başka bir ortamda oluşturduğumuz organik atık ve malzemelerin kompostlaştırılmasını sağlıyarak .5x.5 gözlü bir elkten geçirilen bu kompost malzeme solucanların bulunuduğu ortama bırakılarak solucanların bu kompost malzemeyi sindirim sistemlerinden geçirmesinin ardından dışkılarında değerli olan bu gübreye dönüşmektedir.

Solucan gübresinin oluşumunun sağlandığı kabıda gene bir pratik yöntemle kendimiz yapabiliriz burada lazim olan kap 20ila 30 litrelik bir plastik bidonu dikine keserek oluşturabiliriz, kestiğimiz bidonun yarısı yere baza oluşturmak için ters bir şekilde koyarak üstünede solucan gübresi üretim ünitesini koyabiliriz, solucanların üstünü strafor malzeyi koyarak hem ısı hemde nem izalasyonu sağlabiliriz.

Bu uygulama içinde olacak arkadaşlara detaylar konusunda paylaşımlarım sürecektir, sevgilerimle hepinize iyi günler.

Comment

Click image for larger version

Name:	bahçeden resimler 365.jpg
Views:	1
Size:	272.5 KB (Kilobyte)
ID:	77187Solucan Kokonları. Son güncelleme çalışmalarımda solucan üremelerini takip etmek için kokon oluşumu gözlemlerimi sizlerle paylaşabilmek için bu resimleri ekliyerek bu konudaki bilgilerinizin gelişmesine katkı sağlamaktı, sevgilerimle.
      Last edited by ERAY-Kadir; 25.02.12, 08:09.

Comment

Solucanların türlerinin oluşmalarına dair.

Arkadaşlar , Solucan gübresi üretiminde genelde yağmur tipi toprak solucanları ile sıcak gübre yığınları içindeki solucanlarının eşleştrmelerinin sonucunda meydana gelimiş yavrularından oluşmaktadır, solucanlarda tür değişiklikleri beslenme alışkanlıkları ile meydana gelmektedir.

Hangi tür atıklardan solucan gübresi oluşturulacaksa bırakılan solucanların ortama alışma süreleri içinde ortam şartlarına uygun türlerin gelişimleri yönünde yavrular ürettikleri ve bu yeni doğan yavrularında ortamdaki besinlerden ilk yararlanma sırasındaki ilk ısırıkla beraber de yeni türün özellikleri gelişerek ortama ayak uydurarak anne ve babalarından farklı oluşumlar içinde davranış biçimine girererek yaşamlarını sürdürmekteler.

Ortamın şartları ile organizmaları biçimlenmekte olduğundan, benim bu gözlemlerimle toprak içindeki yağmur solucanlarını toprak üstünde oluşturduğum kompostun içeriğine bağlı olarak yüksek sıcaklık ortamları içinde bulunan solucanları seçerek bu türler içindeki solucanların daha hareketli ve daha iyi bir canlılık sergilediklerini görmekteyim.

Kompost için çeşitli ağaç yaprakları mutfak atıkları kahvelerin çay atıkları ve bıldırcın gübrelerinin olgunlaşırken içeriğinin bazı bölgelerinde ısısıda yükseldiğinden toprağın içinden gelerek bu yüksek ısılara dayanabilen solucan türlerinin bu ortam içinde beslenmelerini sağlama yönünde bu bölgeler içine girmekteler bu tavır içinde dayanıklıklarında ortaya koyarken yeni bir oluşum sergilemektedirler.

Benim bundan sonra yapacağım şeyde onların bu kompost ortamındaki ısısına eş değer bir ortamda bulunmalarını sağlamak olmaktadır, Ortam ısısı ve beslenmelerini bu değerler içinde tutarak bunların yaşamlarıda stabil tutmasıyla da bu türün özellikleri içinde üretim sağlamaktayım.

Comment

gübreyi nasıl alıyoruz topraktan nasıl bir sistem var açıklayabilirmisiniz

Comment

murat çifter Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Arkadaşım murat çifter; öncelikle ilgine teşekkür ederim, öncwlikle ürtilen gübrenin hasadına deyinmek isterim. benim çalımalarım toprak solucanından gübre üretmeye yönelik olduğunu belirtmeliyim.

Solucan gübre çalışmalarının ana mataryeli olarak toprak üstünde kompost üretirken bu kompostun olgunlaşmaya başlamasıyla kompostun tabanındaki topraklarda solucanlar toplanmaya başlamakta ve buralarda üreyerekte çoğalırken burala kendi yumurtalarını bırakmaktalar.

Bu bölgeden olgunlaşan kompostu alarak, solucanlara gübre yaptığım ünitelere aktararak solucanların yaşamalarını sağlamak için yatak oluşturmaktayım, daha sonralarıda bu yatak malzelerinin üzerine öğütülmüş mutfak atıklarından yüzde yirmibeş oranında katarak süreci başlatıyorum.

Bu arada kompost içinde oluşan sulucanlarıda toplıyarak bu ünitelere ileve etmekteyim, solucanlar ortamtadaki organik materyelleri tüketirken dışkılarınıda üst yüzeye bırakmasktalar.

Üst yüzeyde toplanan dışkılar hasat sırasında ortamda solucanlar varsada ortamı terk ederek derinliklere sığınıyorlar.

Comment

Solucan gübresinin hasadının yapılması.

murat çifter Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Arkadaşım murat çifter; Solucanlarımızı bir ünite içinde bulundurduğumuzu varsayarsak, ön işlemden geçerek olgunlaşmış çürüntülerimizi bu ünitenin içinde bulunan yatak tabir ettiğimiz kompost, torf veya karton parçaları üzerine sermekteyiz, bu serilen solucan besin maddelerini solucanlar tarafından tüketildikten solucanlar burayı terketmekteler, solucanların terkettikleri bölgelerin üzerine dışkılarını bırakmaktadırlar.

Gübre ihtiyacımız olduğunda hasat için uygun bir ıspatula veya bir küçük kürek ile alınarak, hasat sonrası buralara tekrardan solucanlara besin çürüntüleri verilebilir. Mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarının yanında çay posalarını ilave ederek bir ön işlem için bu atıkların doğranarak küçültülmesi ile bu atıklar mikro organizmalar tarafından ön işleme tutulmalarıda kolaylaşmaktadır.

Comment

ERAY-Kadir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Solucanların türlerinin oluşmalarına dair.
                Arkadaşlar , Solucan gübresi üretiminde genelde yağmur tipi toprak solucanları ile sıcak gübre yığınları içindeki solucanlarının eşleştrmelerinin sonucunda meydana gelimiş yavrularından oluşmaktadır, solucanlarda tür değişiklikleri beslenme alışkanlıkları ile meydana gelmektedir.
                ...
                Bir çok yerde, farklı üyelik isimleri altında sordum, cevap vermediniz; şimdi bir kez daha sormayı borç biliyorum. Darwin sadece 50 yılını solucanları araştırmaya vermiş birisidir. Üstelik, evrim teorisinin fikir babasıdır. Darwin dahi solucanların beslenme biçimiyle "tür değiştirdiğini" iddia edecek kadar cüretkâr olamzaken, siz hangi kaynağa dayanarak, yukarıdaki alıntıda belirttiğiniz gibi bir tespitte bulunmaktasınız sayın Eray-Kadir? Solucanların faydası üzerine tespitlerinizi paylaşabilirsiniz, tamam ama fazla ileri de gitmeyin lütfen. Ben ABD Üniversitelerinde doktora yapmış akademisyenlere sordum, nasıl bir cevap vereceklerini bilemediler. Adamlar sorunun saçmalığına şaşırdılar muhtemelen.

Demek Darwin, 50 yılını harcamasına ve "tüm canlılar önemlidir ama en önemlisi solucanlardır" tespini yapmasına rağmen, ıspatlansa kanun olacak olan evrim teorisini şu sizin yukarıdaki gözleminizi gözden kaçırmış olsa gerek ki, teoriden öteye götürememek gafletinde bulunmuş, yazık!

Haddinizi biliniz ve lütfen kaynak göstererek konuşunuz.

Öyle yeme alışkanlığı değişince tür değiştirmek de neyin nesiymiş? Farklı solucan türlerinin çiftleşmesiyle farklı türlerin meydana çıktığını iddi etmek için hangi bilimsel araştırma yaptınız ve hangi taksonomi anahtarına göre konuşuyorsunuz?

Comment

Bilgilerin paylaşım dayanakları

balkon Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Bir çok yerde, farklı üyelik isimleri altında sordum, cevap vermediniz;
                  Sayın Arkadaşım, balkon, öncelikle başlığa katılım gösterdiğiniz için teşekkür ederim, mesajınızın içeriği bakımından sorgulamaya yönelik bilgiler içermekte olduğundan, ben de size cevabım öncelikle bu sorgulamaları açıklığa kavuşturmayı mütakip konu başlığı ile ilgili bilgilerin paylaşımını sağlamak olduğundan, benim de sizin üzerinizde sorgulamaya giderek, benim paylaşımlarıma eleştiri getiren sorgulamalarınıza kaynak bilgi vererek nerelerde ve hangi üyelik altında sorularınızı yöneletttiğinizi açıklamanızdır.

Bende vereceğiniz bilgiler ışığında yazdığım mesajları vede cevapları kontrol etme imkanı bularak sizin üzerinizdeki bu kanaatlerin doğruluğu ile kesintiye uğruyan bu bilgi paylaşımın işlerliğini sağlamayı düşünmekteyin, bu konuda yardımcı olacak bilgileri ekliyerek paylaşımların önünü açarak size gereken açıklamalarda bulunarak sizi daha ileri yönde bilgilendirebilirim, sevgiler saygılar.

Comment

... bu konuda yardımcı olacak bilgileri ekliyerek paylaşımların önünü açarak size gereken açıklamalarda bulunarak sizi daha ileri yönde bilgilendirebilirim, sevgiler saygılar.
                    Sayın Eray-Kadir,

sözü yine dolandırıyorsunuz. Size nere hangi isimle soru sorduğumun artık bu aşamada bir önemi yok. İşin bu kısmını geçtim. Yukarıda bilgileri eklemekten bahsediyorsunuz o zaman hemen ekleyiverin ve eğer ben yanılıyorsam sizden özür dileyeyim. Eğer konuşacak isek, bilimsel hipotezleriyle birlikte usule uygun deneye ve yayınlanmış akademik çalışmalara dayanarak konuşalım. Olur mu? Malûm, güzel Türkiyem'de insanlar pek de kaynak aramadan ne desek, hele hele ne yazsak hemen inanma eğilimindedirler. O zaman ha bir ticeri üretici tüketiciyi kandırmış, ha bilimsel kökenini belirtmeden herhangi bir kişi, ne fark var arada?

Saygılarımla.

Comment

Geçmişi unutanlar hüsran içinde olacaklar.

Sayın Eray-Kadir,

sözü yine dolandırıyorsunuz. Size nere hangi isimle soru sorduğumun artık bu aşamada bir önemi yok. İşin bu kısmını geçtim. Yukarıda bilgileri eklemekten bahsediyorsunuz o zaman hemen ekleyiverin ve eğer ben yanılıyorsam sizden özür dileyeyim. Eğer konuşacak isek, bilimsel hipotezleriyle birlikte usule uygun deneye ve yayınlanmış akademik çalışmalara dayanarak konuşalım. Olur mu? Malûm, güzel Türkiyem'de insanlar pek de kaynak aramadan ne desek, hele hele ne yazsak hemen inanma eğilimindedirler. O zaman ha bir ticeri üretici tüketiciyi kandırmış, ha bilimsel kökenini belirtmeden herhangi bir kişi, ne fark var arada?

Saygılarımla.
                      Sayın balkon, sözü dolandırmaya gerek yok, daha önceki tahütlerinizi yerine getirerek sizden istediğim açıklamaları almadan konu içinde tartışmam mümkün görünmüyor, özürünüz bu durumu düzeltemez, ben bu konuda çok ciddiyim geçmişte yaşananları göz ardı ederek sizinle tartışmalara girmek istemiyorum. Saygılarımla.

Comment

Sayın balkon, sözü dolandırmaya gerek yok, daha önceki tahütlerinizi yerine getirerek sizden istediğim açıklamaları almadan konu içinde tartışmam mümkün görünmüyor, özürünüz bu durumu düzeltemez, ben bu konuda çok ciddiyim geçmişte yaşananları göz ardı ederek sizinle tartışmalara girmek istemiyorum. Saygılarımla.
                        Eray bey,

sizden özür falan dilediğim yok. Ne münasebet! Çıkıp adam gibi kaynak gösteremiyorsunuz, onu söyleyin bunu söyleyin deyip duruyorsunuz. Siz şunu çok net ispatladınız, toprak solucanlarıyla da gübre üretilebilir. İyi de kimse de zaten bunun aksini iddia etmiyor ki!

İşin aslı ise şudur ki, kimse bu solucanlarla gübe üretilemez demiyor zaten. Fakat ev tipi, balkon tipi üretimde ve ticari boyutlu üretimlerde bu iş toprak solucanlarıyla zor oluyor. DİKKAT! olmuyor demiyorum, zor oluyor diyorum. İş bu kadarla kalsa iyi, ama ne demeye, kültür solucanı, doğal olmayan ortam solucanı vb manalara gelecek mesnetsiz, kahnağı nelirsiz, ispatlanmamış verilerle ortaya çıkıyorsunuz.

Amacım sizinle tartışmak değil. Bu konuda sizde acayip bir egoist tutum var. Sadece paylaşmayı beceremiyorsunuz. Karakteriniz hep öne çıkmaya çalışıyor bu nedenle sizinle tartışmak zaten manasız. Ama, yıllrımı gerek kaynapınan okuma, çeviriler ve yaptığım ve yapacağım röportajlarla solucanlara vakfetmişken çıkıp da sizin gibi kaynağını İNATLA belirtmeyen bir zata, yalan yanlış bilgilerle literatürü kürletme lüksünü tanıyamam. Biliyorsanız söyleyin kaynağını da belirtin. Bilmiyorsanız biliyormuş gibi ahkâm kesmeyin.

Her gittiğiniz yerde her kes sizinle tartışmak zorunda mı yahu! Adınızı duyup da intertene girmeyecek adamlar var. Siz ne diyorsunuz!

Unutmayın, siz işi abartınca insanların fikir ve inanç hürriyetine dahi laf uzatacak boyuta erdirebiliyorsunuz. Bir bardak soğuk su için ve işinize bakın. Yalan yanlış SOLUCANLARLA ilgili olarak rastgele bilgi paylaşmayın yeter.

Comment

Eray bey,

sizden özür falan dilediğim yok. Ne münasebet! Çıkıp adam gibi kaynak gösteremiyorsunuz, onu söyleyin bunu söyleyin deyip duruyorsunuz. Siz şunu çok net ispatladınız, toprak solucanlarıyla da gübre üretilebilir. İyi de kimse de zaten bunun aksini iddia etmiyor ki!

İşin aslı ise şudur ki, kimse bu solucanlarla gübe üretilemez demiyor zaten. Fakat ev tipi, balkon tipi üretimde ve ticari boyutlu üretimlerde bu iş toprak solucanlarıyla zor oluyor. DİKKAT! olmuyor demiyorum, zor oluyor diyorum. İş bu kadarla kalsa iyi, ama ne demeye, kültür solucanı, doğal olmayan ortam solucanı vb manalara gelecek mesnetsiz, kahnağı nelirsiz, ispatlanmamış verilerle ortaya çıkıyorsunuz.

Amacım sizinle tartışmak değil. Bu konuda sizde acayip bir egoist tutum var. Sadece paylaşmayı beceremiyorsunuz. Karakteriniz hep öne çıkmaya çalışıyor bu nedenle sizinle tartışmak zaten manasız. Ama, yıllrımı gerek kaynapınan okuma, çeviriler ve yaptığım ve yapacağım röportajlarla solucanlara vakfetmişken çıkıp da sizin gibi kaynağını İNATLA belirtmeyen bir zata, yalan yanlış bilgilerle literatürü kürletme lüksünü tanıyamam. Biliyorsanız söyleyin kaynağını da belirtin. Bilmiyorsanız biliyormuş gibi ahkâm kesmeyin.

Her gittiğiniz yerde her kes sizinle tartışmak zorunda mı yahu! Adınızı duyup da intertene girmeyecek adamlar var. Siz ne diyorsunuz!

Unutmayın, siz işi abartınca insanların fikir ve inanç hürriyetine dahi laf uzatacak boyuta erdirebiliyorsunuz. Bir bardak soğuk su için ve işinize bakın. Yalan yanlış SOLUCANLARLA ilgili olarak rastgele bilgi paylaşmayın yeter.
                          Bu mesajına aşağıdaki lnkteki mesaj cevap niteliği taşımaktadır, buyurun okuyun. Solucanlarla Kompost / Gübre yapmak. - Sayfa 5

Comment

Working...
                          X