fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Solucan Gübresi Yapımı

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Solucan Gübresi Yapımı

    İlk Aşama:


    Gübre çürütme sistemi

    Tüm at çiftlikleri ahırlardaki altlıkların ne yapılacağı ile ilgili aynı derde sahiptir. Bazı çiftçiler mantar yetiştiriciliği at gübreyi kullanırken, bazı çiftçiler de çürütülmüş at gübresini kullanmaktadır. At gübresi çürütüldükten sonra temiz ve kullanılabilir olmaktadır. Çünkü bakteriler, fazla ısı üretmenin yanı sıra birikinti içerisinde canlı bir şey bırakmamaktadırlar (ne yaban ot tohumu, ne de başka bir canlı bu ortamda yaşayabilmektedir) . Bu işlem sonucunda at gübresi suni gübre niteliğinde bir maddeye dönüşür.

    Başka bir doğal yöntem ise; yer solucanları kullanmaktır. Yer solucanları gübre içerisindeki talaş, yaprak,saman ve bitkisel atıkların çoğunu tüketirler. Yediklerini birinci sınıf toprağa dönüştüren yer solucanları, aynı zamanda bulundukları topraklardaki faydalı mikroorganizmaların sayısını kısa bir sürede yedi kat arttırır. Bu işlemle çok verimli toprak elde edilir. Birçok ülkede bu yöntem doğal atıkları dönüştürmede kullanıldığı için yer solucanlarının pazarı oluşmuştur.

    Solucan Siparişi Almanya

    Her iki yöntemde benzer ön hazırlıklar yapılır. Aralarındaki tek fark; solucanlar için altı toprak olması şarttır. Bakteri yönteminde bu şart değildir.



    Bu tür çürütme sistemlerinde bir atın altlığını sığdırabilmesi için asgari ebatlara uyulması gerekir. Eğer solucanlar ile çalışılacaksa ideal sıcaklık 0–25 derece arasında olmalıdır. Solucanlar 0–25 derece arasında kendilerini iyi hissederler. 45 derecenin üstündeki sıcaklıklarda ölürler. Çürütme alanının bir bölümü 2x2 m. olup yükseklik 1.5 metredir. İki metrelik demir direkler 0.5 metre derinlikte toprağa sabitlenir ve bahçe çit teliyle iç taraftan çevrilir. Kısa taraflarda tel kapı vazifesini görecek şekilde yaklaşık 2.2 metre uzunlukta tutularak her iki tarafta birer kapıya sahip olunur.

    Gübre doldurma işlevi A kapısının kapalı tutularak B kapısından gerçekleştirilir. İlk işlem; gübrenin 0.8 m. doldurularak suyla nemlendirilip bir gün sonra karıştırılmasıdır.Daha sonra gelen gübre eski gübrenin üzerine serilerek devam edilir. Bu işlem öbür uca kadar devam eder. Bu kısım dolduktan sonra A kapısı açılarak çürütülmüş gübre alınır. Burada dikkat edilmesi gereken B kapısının olduğu yerde bir miktar bırakılmasıdır. Yoksa başlangıçta yapılan işlemin (nemlendirme ve karıştırma) tekrarlanması gerekir.

    Solucanlarla yapılan çürütme işlemi ise A köşesinde 85 cmlik yatak hazırlanır ve bunun üstünde 30 cmlik derinliğinde çukur açılarak solucanlar içine dökülür. Daha sonra işleme gelen gübre birikintinin üstüne ve önüne dökülerek uygulamayı devam etmektedir. Alanın sonuna gelindiğinde hemen yan tarafa bir alan kurulur ve B taraftan doldurmaya devam edilir. Solucanların ilk alandan ikinci alana göç etmesine birkaç gün beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda ilk alandaki toprak alınır ve aynı işlem tersine başlatilir. İyi şartlarda solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Eğer çok fazla olurlarsa bahçe veya tarlaya aktarılarak toprağın yumuşatılması, havalandırması ve mikroorganizmaların çoğalması solucanların sayesinde bırakılan bölgede gerçekleşmektedir.
    Bir numaralı bahcivan, solucandır



    Söz konusu çürütme alanı yaklaşık üç at için yeterlidir. Daha fazlası için alanın uzatılması gerekir. Aynı anda birkaç alan yan yana konuşlandırılabilir.2x10 m. ebadında ve 1.5 m. yükseklikteki bir alan beş at için yeterlidir. Solucanlarla çalışılıyorsa, solucanların sayısına bağlı olarak daha az yerde daha fazla gübre işlenebilir. Çünkü solucanlar gübrenin eski hacmini % 37den, % 15e indirmektedir. Çürütme usulünde ise hacim % 35a kadar inmektedir.

    En etkili sistem;ilk önce gübreyi çürütmek, daha sonra solucanlarla gübreyi işlemektir. Bu işlemle çok verimli bir toprağa sahip olmak mümkündür.

    Konu ile ilişkin başka kaynaklar
    Oranic Worms
    Composting System for Small Horse Farms


    Kaynak

  • #2
    Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

    her zaman soylerim dogal olandan sasmamali bu degerli bilgiler icin tesekkurler

    Comment


    • #3
      Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

      Teşekkür ederim Sayın Selahattin bey,

      Toprak dersinde hoca solucanların faydalarını sıralarken ben hemen atıldım ve bir soru patlattım dedim ki: madem solucanlar bu kadar faydalı ise iç mekan süs bitkilerinde her saksıya bir solucan atalım. Bakalım ne olacak, tavsiye edermisiniz demiştim." Hoca bana sadece gülmüştü... ve bu sorunun cevabını hala alamadım. sizinle bu konuda yazışabilirmiyiz?

      Comment


      • #4
        Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

        Güzel bir soru.

        Bence atamazsınız. Ancak atamama nedeniniz faydasız olduğundan değil. Elbette gayet güzel bir fikir solucan atmak zira inanılmaz faydası olur. Gelelim atamama nedeninize:

        Modern insanımız betonlar içerisinde yaşadığı ortamlarda çok farklı canlı görmeye alışık değil hele hele toprağa maksimum derecede faydalı solucanlar için hiç değil. Çoğu insan solucanı bırak dokunmak, görmekten bile tiksinir o nedenle saksılara solucan koyarsanız o saksıyı satamazsınız.

        Esas mesele solucan gübresinin son derece faydalı olduğu zaten mesleki çevrelerimiz tarafından biliniyor mesele avama kıvrım kıvrım bu canlıyı sevdirmekte

        Comment


        • #5
          Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

          Solucanlar masum yaratıklardır. Saksıda da olsa, topraktada olsa canlı kökleri yemezler. Çürümüş bitki parçaları ve toprak ile beslenirler. Ancak aşırı hareket ederlerse saksıya verilen suyun hemen aşağıya akması nedeniyle sulamada sorun olabilir. Başka bir sorun olmaz.

          Bence faydalıdır. Selahattin bey in dediği gibi solucanlı saksıyı evinizde tutabilirmisiniz ona karar verin

          Comment


          • #6
            Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

            yuz yil once kahvaltida peynir zeytin yenildiginde sabahlari peynir zeytinmi yenir denirdi corba dururken peki simdi herkez yiyor neden birileri de saksida solucani baslatmasin su an icin herkez kotu gozle baksada yillar sonra alisilacaktir

            Comment


            • #7
              Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

              Bende destekliyorum. Teşekkürler arkadaşlar.

              "Her Çiçek saksısında 1 solucan" hareketi başlatalım o zaman...

              bize katılan var mı?

              Comment


              • #8
                Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                Saksıda Solucan fena fikir değil ancak insanların zevkleri ve bakış açıları çok önemlidir. Üretici olarak solucanlı toprak veya solucanlı bitki satılamaz. Ancak yetiştirici ve hobi sahibi insanlar deneme olarak yapabilirler. Bilhassa büyük saksılarda ve açık alanlarda, parklardaki büyük saksılarda ve kötü topraklı saksılarda bu canlıların büyük faydaları olacaktır.

                Bu aşamada bence,solucandan çok solucan gübresi kullanımı ve bilincinin geliştirilmesi daha çok önem taşıyor.

                Saygılarımla...

                Comment


                • #9
                  Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                  Ben İşin başka boyutuna değinmek istiyorum.Bu değerli hayvanlar,tüm canlılar gibi katliama maruz kalıyor.Özellikle Amatör olta balıkcıları tarafından.Bu hayvanların yararları gündeme getirilerek öldürülmeleri yasaklansa olamazmı?

                  Comment


                  • #10
                    Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                    arkadaşlar saksıda solucan bitki için kesinllikle yaralıdır.
                    fakat bitkiyi düzenli olarak sulamaktayız. ve solucanın çamurlu bir toprakta yaşaması imkansız.
                    1.i sebep su solucanın açtığı galerileri kapatarak solucanı havasız bırakır ve solucan yüzeye çıkmak zorunda kalır.
                    2.i az su verdiğinizi düşünelim. toprak sürekli ıslak kaldığı için oksijen miktarı az olacak toprakta. ve aneorobik ortamda çoğalan bakteriler solucana zararlı olacak ve ölümüne yol açacak.

                    Comment


                    • #11
                      Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                      Arkadaşlar saksıda solucan fikrini geliştirme açısından size kendi fikrimi koymak istiyorum.

                      Solucanı saksıda beslersek solucanın dışkılarıda saksıdaki bitkiye en iyi bitki besini sağlamış oluruz, sorun sadece solucanı neyle beslememiz gerekir. Mutfak artıklarından bunu hazırlayabiıiriz bu atıkların çürümelerini hızlandırıp bladırdan geçirip bu çürüntü eriyini saksıda kullanırsak hem bitkiyi hemde solucanı uyum içinde yaşatmış oluruz burada bize düşen solucanın sevdiği çürüntüleri hazırlamak işini saksıdaki mıkroorganizmalara bırakırsak saksı toprağındaki oksijezeni kaybederiz .
                      Solucanın sevdiği çürüntüleri hazırlama başarımız eko sisteme katkı sağlıyacaktır arkadaşlar.
                      Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

                      Comment


                      • #12
                        Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                        Solucanlar aç kalmazlar. Toprak varsa, yeterli organik madde varsa extra bir şey katmanıza gerek yoktur. Ayrıca mutfak artıkları kompostlaştırılmadan bitki köklerine veya saksılara verilemez.

                        Comment


                        • #13
                          Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                          ben kendi deney düzeneğimde bunu bizza test ettim solucanlı saksıdaki bitilerim daha verimli oldu. ve diğerlerinden gözle görülür farkla daha büyük.
                          ayrıca solucanlara organik destek olarak cay posası patates püresi ve çürümüş yaprak verdim.

                          ve yine katkıda bulunduğum saksılardaki bitkiler solucanlı fakat extra orgaik katkı vermediğim bitkilerden daha büyük oldu.
                          ayrıca organik destek vermediğim saksıda solucanlar haliyle daha küçük kaldı.
                          yavrulama daha az olmak la birlikte sayıları da azaldı

                          Comment


                          • #14
                            Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                            Sevgili arkadaşlar;
                            bende diyorum ki, küçük yada büyük bahçesi olanlar bahçede solucan çoğaltma ve bu solucanlardan solucan gübresi üretme işi yapamazlar mı?
                            Nereye baksak solucan gübresinin faydaları sayılmakla bitmiyor. Bu kadar faydalı olduğuna göre bahçelerde solucan gübresi üretimi niçin artmasın.
                            Bu konuda Selahattin Yılmaz beyin koymuş olduğu yazıdan bu üretimin çok da zor olmadığı gibi bir his aldım. Selahattin bey yada bu konuyu yakından bilen başka arkadaşlar varsa bizi aydınlatmada yardımcı olabilirler mi?
                            Ülkemiz tarımının verim ve kalitesini yükseltmek için solucan ve solucan gübresi üretim konusu üzerine bilgilerimizi ve tartışmalarımızı derinleştirmede oldukça yarar var sanıyorum. Selam ve sevgiler.

                            Comment


                            • #15
                              Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

                              Sevgili mustafaduru, solucan gübresi yapımı organik tarıma geçişle birlikte insanların dikkatini çeken bir ürün. Çöüzm organik olarak arandığında her zaman bu tür sonuçlara ulaşılacak ve arandıkça yaygınlaşacaktır. Tek sorun insanların gözünün önünde olmasını sağlamaktır işte bahcesel.com bunu yapmaya çalışıyor.

                              Comment

                              Working...
                              X