fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ağlayan Gelin Lalesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ağlayan Gelin Lalesi

Adıyaman'ın Gerger ilçesinin yüksek tepelerinde yetişen ve doğal hazine konumundaki Ağlayan Gelin Lalesi, Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
    Adıyaman'ın Gerger ilçesinde doğal ortamda yetişen ve ilçeye has bir çiçek olan Ağlayan Gelin Lalesi'nin, doğadan sökülerek ihracatı yasaklandı. Doğal Çiçek Soğanları Derneği ihracatın sadece üretim kanalıyla yapılmasına karar verdi. Yurt dışına çok fazla sayıda ihracatı yapılan Ağlayan Gelin Lalesi, son dönemlerde iç pazarda da büyük rağbet görüyor. Belediyeler tarafından çevre düzenlemesinde kullanılan çiçekler, Gerger ilçesinin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Uzun yıllardan beri Ağlayan Gelin Lalesi yetiştiriciliği yapan Kadir Aslan, Ağlayan Gelin Lalesi'nin yöreyi tanıtmanın ve geliştirmesi için en büyük doğal hazine olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İlçemize ait olan ve bu bölgede yetiştirilen laleler ilçemizle özdeşleşmelerine rağmen ilçemizden alınarak başka bölgelere kaydırılmaya çalışılmaktadır. Sadece lale üreticiliği değil, lalelerin tohumlarını da üretmeye başladım. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir devre ismini vermiş olan bu çiçekten ülkemizde 31 çeşit olarak doğal türü bulunmasına rağmen bizim bölgede yetişen Ağlayan Gelin Lalesi bunlar içerisinde en değerlisidir. Doğal Çiçek Soğanları Derneği tarafından ihracatçı firmalara üretiminin yapılması konusunda tavsiyede bulunulmuştur. Derneğin Bilimsel Araştırma Kurulu bu bitkilerin doğadan sökülerek ihracatını yasaklamış ihracatın sadece üretim kanalıyla yapılmasına karar vermiştir. Yüksek yerlerde yetişen ve yurt dışına ihraç edilen laleler son dönemlerde belediyelerin çevre düzenlemelerinde kullandığı ve rengiyle çevreye ayrı bir görünüm kavuşturan lalelere yönelmesiyle iç pazarda da önemli bir yer edinmiştir. Biz bu yıl yaptığımız çalışmalar ile doğadan soğan söküp bu çiçeklerin soyunu tüketmek yerine tohumlarını ekerek daha fazla üretim yapmayı hedeflemekteyiz. Eğer bu ürünün yetiştirilmesi ve pazarlanması esnasında bizlere gerekli destek sağlanır ise en kısa sürede ilçemiz adını tüm dünyaya duyuracaktır" (HA-OÇ-Y) 16.04.2008 14:12 TSİ (İhlas Haber Ajansı)

Cevap: En Büyük Doğal Hazinesi Ağlayan Gelin Lalesi

Bu lale türü hakkarinin şemdinli ilçesinde yetişir. Ve adı da şemdinli lalesidir. Ağlayan lale olarak hiç duymamıştım belki yöreden yöreye değişiklik gösterebilir. Ama aslı şemdinli lalesi veya ters laledir...

Comment

Cevap: Ağlayan Gelin Lalesi

ŞAH TACI (Fritillaria) değilmi bu?

Comment

doğru bildin "ŞAH TACI"

Comment

Akcabey, neden Ağlayan Gelin Lalesi demiş? bunu biz şah tacı olarak biliyoruz. Yetişme yeri konusunda da sorun var galiba. Ağrılı değilmiydi bu şah Tacı?

Comment

valla nerelidir bilemem ama benim bildigim isanin carmıha gerilmesi ile basini ters cevirip aglayan lale olmasi gerek ama emin degilim sanirim yurt disina izinsiz cikmasi yasak ve meryem ananin evinin bulundugu bolge vatani ama yaniliyor olabilirim

Comment

Okulda iken bu bitki üzerine araştırma yapmıştım. Tekrar dediğim gibi bu lale türü hakkarinin şemdinli ilçesini yüksek dağlarında yetişir. Ve adı şemdinli lalesi veya ters laledir...

Comment

Muş, Adıyaman ve Hakkari illeri dağlarında bulunmaktadır ve halk arasında Ağlayan gelin ters lale olarak bilinmektedir..

Comment

galiba bende oyle duymustum

Comment

Selamünaleküüüm.
                    Terslale, Ağlayangelin, Şahtacı...
                    Adı her neyse diyecem de,
                    Ağrı'lı mı, Muş'lu mu, Şemdinli'li mi, Gerger'li mi?....
                    Her nereliyse diyemeyeceeeem.
                    Ben adını Terslale diyeyim.
                    Bahçede yumrularını ayırıp, bol miktarda çoğaltabildiğimi de söyleyeyim.
                    "Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)",
                    27.12.2001 tarih, 24623 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmelik"
                    15.04.2007 tarih, 26494 sayılı Resmi Gazetede, 2007-4 sayılı tebliğ hükümleri uyarınca da ihracının izne bağlı olduğunu yazayım.
                    Doğal ortamda üreme geçmişi hangi ilimizde en eski ise, hangi ilimizde doğal üreme ortamı yaygın ise o il adına tescil edilmesinde de fayda olduğunu belirteyim.
                    Yetiştirilebildiği ortamlarda da bütün renk-şekil kolleksiyonunu yetiştirip, güzelliğini seyredelim, bileşimini araştırıp, fazlasını ihraç edip, kazanç elde etmeye bakalım derim.
                    Bu noktadan ileri de Ziraat Mühendislerine, Tıbbi bitkicilere, Marka tescil firmalarına ve ihracatçılara iş düşüyor.
                    Ben yetiştirebildiklerimin resmini buraya koyamadım.
                    Çalıcağım.
                    Saygılarımla.

Comment

kesin şah tacı bencede

Comment

arkadaşlar bu çiçeğin soğanı ben de çok miktarda var hem de iki türü. özel mesaj atarsanız temin etmek için yardımcı olurum....

Comment

Evet arkadaşlarım yorum yapmışlar ve devam etmişler arkadaşlar Lalenin anavatanı bu ülkedir hatta ilk aşısı bu vatan topraklarında yapılmıştır. Ters lale ise çok eskidir ve bahsettiğiniz yüksek bölgelerde yetişir İlk sanatta kullanan osmanlı mimarisidir ve Mimar sinan eserleridir. Araştırma yapan arkadaşımdan ayrıntılı bilgi istiyorum ters lalenin türkiyede kaç türü vardır. Yetişme alanları nelerdir lütfen araştırmanız varsa bize öğretin.

Comment

En İyisini İsmet Bey Yazmış.Helel olsun!! adı ne olursa olsun,memleketimizin tabi varlığı,sahip çıkalım;ürettelim tescillendirelim.Kazanalım.Bizim KONYA vilayetimiz kadar olan Hollanda,bizden aldığı Lale sayesinde köşelik oldu;Biz hala yatıyoruz.Hollandalılar lalemize,Yunanlılar Baklavamıza ve Hacivat -Karagözümüze,başkalrıda başka şeylerimize sahip çıkıyor.Bunlara dur dememiz lazım Diyorum ve İsmet Bey kardeşimden varsa soğaınından istiyorum Başarılar saygılar,esen kalınız.

Comment

Arkadaşlar ŞahTacı yani Ağlayan Lale yani Ters Lale, yani Hakkari Lalesi'nin doğum yeri Hakkari olup, vatanı burasıdır. Yakın coğrafyalarda da yetişebilmektedir. Ters lale tarihte pek çok efsaneyle anılmaktadır. Bunlardan en önemli ikisi Vatkan'ın uğruna servetler dökebileceği Meryem'in Gözyaşı efsanesi ve Edirne Selimiye Camii efsaneleridir.
                              Dün,Bugün ve hatta yarın ters laleler hem Vatikan için kutsaldır hem de bizim için.
                              Bilindiği üzere Hakkari,Şemdinli,Kudüs gibi bölgeler hristiyanlarca kutsaldır ve bu kutsallığın içinde en önemli mitlerden biridir bu laleler.

Comment

Working...
                              X