fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ağlayan Gelin Lalesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Ağlayan Gelin Lalesi

Ters lale Dünya'nın en değerli çiçeklerinden biridir. Dünyada bu cinse ait 100 tür vardır. Daha çok kuzey yarı kürede dağılım gösterirler.
    Ters lalenin gövde boyu 30 ile 100 cm arasında değişmektedir. Soğanları hafif basıktır. Yapraklar gövdede kiremit dizilişlidir. Gövdenin üst yarısında dairesel dizilişli olup mızrak şeklindedir. Çiçekleri çan şeklinde olup 1 ile 5 adet arasında değişmektedir. Çiçek açma dönemleri iklim şartlarına göre mart ve nisan aylarıdır. Çiçek rengi kırmızı turuncu ve nadiren sarıdır.

Soğanların dikim zamanı 15 Eylül ile 30 Ekim arasında değişmektedir. Dikim zamanına kadar, serin, havadar, güneş görmeyen yerde korunmalıdır. İyi işlenmiş tarlaya veya bahçeye 20 - 25 cm lik sıra dikim yöntemiyle lale soğanları 7 - 10 cm derinliğe dikilir. Çok az olmak üzere iyi yanmış küçük baş hayvan gübresi kullanılabilir. Genelde sulanmaz. Şayet mevsim çok kurak giderse bahar ayında 15 günlük aralıklarla iki defa sulanabilir.

Çiçek açma zamanı mart-mayıs aylarıdır.

Geçmişte yaşamış Asurilerin, her sabah göbeğinden su çıkardığı için Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği sırada, Meryem ananın göz yaşlarından yere akan damlalarla yetiştiğine inanılan Ters Laleler, aynı zamanda Hıristiyan aleminin kutsal çiçeği olarak da kabul ediliyor.

Comment

SELAMLAR ARKADAŞLAR BAHÇEMDE TERS LALE SOGANLARI VAR HER SENE MART VEYA NİSANDA ÇIKAR BU LALELER NASIL ÇOGALTILIR BİR ARKADAŞIMIZ TOHUNDAN BAHSETMİŞ BU LALELERİ TOHUMDAN ÜRETMEK MÜMKÜNMÜ TOHUMU NASIL ALIRIZ BU LALELER TOHUM VERİRMİ VEYSEL ÜNAL

Comment

Vunal kardeş tohumdan üretmek sabır işidir.Çiçek tohumlarının ekilmesi yoluyla yapılan çoğaltma kolaydır, ancak vakit alır. Ekilen bir tohumun satılabilir ebatta bir soğan halini alması 3 seneyi bulur. Bu çoğaltma yöntemi aşağıda sıralandığı gibi uygulanır.
        • Tohumlar tohum toplamak üzere ayrılan anaç soğanlardan toplanabilir.
        • Haziran - Temmuz ayları tohum toplama dönemidir.
        • Tohumlar tohum kapsülleri kuruduktan sonra toplanır. Bir çiçekte yaklaşık 3 - 5 tohum kapsülü olur. Her kapsül içerisinde de yaklaşık 200 tohum bulunur. Bu tohumlar kapsüllerde tam olgunlaşmadan toplanırlarsa çimlenmezler. Ancak bu tohumlar kapsüllerinde çok bekletilirlerse de su kaybı olur ve bu da çimlenme ihtimalini azaltır. En uygunu kapsüllerin ağzı açıldığı zaman tohumların toplanmasıdır.
        • Tohumlar toplandıktan sonra 6 - 13 hafta içinde ekilmelidir. Çimlenme olasılığı en fazla sonbaharda yapılan ekimlerdedir.
        • Bu süre içerisinde tohumlar bez torbalar içerisinde ağzı kapalı kuru bir ortamda saklanır.
        • Tohumların ekimi için meyve kasalarına organik madde yönünden zengin bol humuslu toprak doldurulur.
        • Tohumlar ekim aralıkları uygun olacak şekilde ne çok seyrek ne çok sık serpilir. Tohumların üstü elenmiş humus ve organik madde yönünden zengin olan 2-3 cm kalınlığında elenmiş toprak ile kapatılır. Toprak nemli kalacak şekilde düzenli sulanır.
        • Tohumlar oda sıcaklığında, yaklaşık 22 derecede, çimlendirilir. Bu nedenle tohumdan üretimin sera ortamında yapılması tercih edilir.
        • Dışarı koşullarında çimlenme oranı düşük kalabilir. Birinci seneden sonra kasalardan alınan yavru soğanlar önceden hazırlanmış uygun bir alana dikilir.
        • Tohum isterseniz elimde bol miktarda var.

Comment

Sevgili Peyzaj6134 benim bahçemdede var bu çiçekten bende hakkariden gelirken getirmiştim kesin dönüş yaparken adı ters lale orda öyle deniliyor ve dagda yetişiyor.kırmızı ve oranj rengi var.herkese sevgiler.

Comment

hocam 100 benim bahçemdede var yazlıkta fakat tohumla üretildigini bilmiyordum elinizde bol miktarda tohum oldugunu söylüyorsunuz rica etsem bana tohum gönderirmisini? ankara,da tohumdan yetiştirmek istiyorum tabii mümkünse şimdiden teşekkürler.

Comment

Ağlayan gelin, Fritillaria imperialis

Comment

Ben de bu çiçeği Fritillaria imperialis olarak biliyorum. Kırmızıya bakan rengi bende var,sarı olduğunu duydum. Soğanını satan arkadaş var mı?

Comment

Ağlayan gelin, Fritillaria imperialis 2

Bu bitki bizim toprakların bitkisi bahçelerde daha fazla olmalı.

Comment

Bende çok miktarda var arkadaşlar.Sarısını malesef bulamadım.Mor cinsi de var.O da hoş bir bitki.

Comment

Working...
                    X