fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bahçelerde toprak ve bitki sohbetleri.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Bahçelerde toprak ve bitki sohbetleri.

abi kardelen biraz ters bi adam bana yardımcı olmaz ama benim aklımda başka bir fikir daha var tarlanın kuzey tarafına sık yer elması eksem birdahaki seneye rüzgarı biraz keser sence faydası olurmu geçen gün poyrazda yer elması kazıyordum ben yer elmalarının güneyinden kazdım buraya soğuk gelmiyordu yani az geliyordu ben cevizliğin kuzeyine yer elması eksem sence faydası olurmu

mesela bu sene çok tekerlek götürdük muhtemelen tarlanın kuzey tarafında yakacağız ve yeterince tekerimiz var dereceyi bir iki derece deyil yerine göre 10 derece bile artıra biliriz zaten geçen sene artı 1 ila 2 derecede soğuk vurdu oratlama biz o tarlayı 5 derece yapacak ateşi yakarız tek korkum cevizleri yakmak belki faydalı olur tekerleğimiz çok var 2 traktör kadar hatta getirirsem dahada çok biliyorum ormanlara atmışlar zaten şimdi biz bu işlemle hem soğuk vurmasını engellemiş olacağız hemde ozonun delinmesine yardımcı olacağız

Comment

Sn BalBöceği:kardelen ters bir arkadaş değil!!!...Kalender bir arkadaş.tabi sen onu tanımadığın için ona göre yorumunu yapıyorsun.İnsan hayatda gördüğü ve yaşadaığı olaylarla pişer,olgunlaşır ve şekil alır.Kardelende öyle...Suyu sert ve kendisi de Mert.Neyse....kişileri bırakıp,sorunuza bakalım.yer Elması küçük fidanları rüzgardan koruyabilir fakat ağaçlar büyüyünce bir yararı olmaz.Şu an havalar iyi,lakin ilerde ne olur? sahibi bilir.Fakat;elinizden geldiğinizce tedbirler almanız uygun ve yerinde bir karar.Kolay gelsin,başarılar dileğimle...

Comment

abi aslında bizim yaptığımız iş yanlış neden biliyonmu japonlar bile depremden korunmak için hafif tahta pipastik evler yapmışlar ama adamlar depremden ölmediler ama bu sefer depremin sebeb olduğu tusunami adamları öldürdü iş olacağına vardı şimdi biz ateş yaksak ya bu seferde dolu gelir cevizleri öldürürse diye düşünüyom ya sence

Comment

Sn Bal Böceği:En başta söyledik"Nasip,kısmet işi"...Fakat;Tevekkül bizde yanlış anlaşılıyor.Çalışcaksınız,emek vereceksiniz,ilme inanacaksınız ve Dua edeceksiniz...Sonrasını Kainatın sahibi,Yüce mevla bilir.Hayırlısı neyse o olsun!.Biz insan mantığıyla ve nefsimizin isteği doğrultusunda hareket ediyoruz.Bu bölüm bahçe sohbetleri ve size başımdan geçen küçük bir hadiseyi anlatayım.geçen yıl bahçeme 10 kök kavun fidesi diktim.tabi bunların yerini iyi hazırladım.Gübresini,çapasını,suyunu vs.Bu fideler serpilmeye başladı ve yaklaşık 2 şer karış oldu aynen bir tolu....fideler oldu bir kuru değnek.Ne yaprak kaldı... ne dal!!.Yaradana şükretdim.Ben evimin içindeki pencereden hadiseyi seyrederken,dışardaki tüm bitkiler bu iri tanelerle adeta dövülüyordu...Bir an kafamı dışarı çıkardım ve çıkarmamla,içeri girmem bir oldu.Kafam yarıldı ve şişdi...Neticede bizim kavunlar aynen niyazi olduuuu.Ancak;ben yılmayıp,o fideleri tekrar suladım ve gübreledim.İçlerinden üç tanesi tekrar gelişti,büyüdü ve meyveye yatdı.Üç kavun teveğinden toplam 18 kavun aldım.Mübarek ramazan ayında iftarımı kavunla aştım.İftara davet etdiğim Komşularım ve bizim hanım o kavunun benim bahçemde yetişdiğine inanmak istemediler.Dedilerki:"Biz ömrümüzde böyle Lezzetli kavun yemedik" belkide ben küsüp,o kavunlara bakmayıp,sulamasaydım o kavunlarda kuruyup gidecek ve hiç kavun alamıyacaktım?? Belkide Tolu vurmasaydı,Normalde her fide 1 kavun verecek 10 kavun alacaktım?.Özünüz doğru olacak son olarak " Niyet Hayır,Akibet hayır".

Comment

benim babamda cevizleri soğuk vurdu diye ağustosa kadar sulamadı 2 tanesi yarımları kurudu dierlerinin meyveleride yandı güneş tarafları içleri siyahlaştı:S

Comment

Sn Balböceğiediğim gibi...Küsmeyeceksiniz,gücenmiyeceksiniz..,yılmaya caksınız...,sabredeceksiniz...çaışcaksınız ve dua edeceksiniz!!!,Yeise düşmeyeceksiniz.karşığıını mutlaka alırsınız.Eğer alamıyorsanız,sizde bir terslik ve yanlış vardır.kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Toprak bitki ilişkileri.
                Bitkilerin kendilerini savunma sisistemlerinin varlığı.
                Arkadaşlar bitki yetiştirme konsundaki hassayetlerimizin topraklarımızdaki organik maddenin arttırılarak bitkilerin kök bölgelerinde emrine girmelerinin bir koşuluda toprak yapısında yapılacak düzenlemeler ile bitki köklerinin nem ve besin ihtiyaçlarının dengede sağlanması ile bitkimiz sağlıklı gelişirken, aynı zamanda kendini toprak içi olumsuzluklara karşıda güçlenerek savunma enzimleri sağlıyarak onun has zaralısına karşı kendini korumasını bilecektir.

Arkadaşlar bu konuyu açarak sizi bilgilendirmek isterim, nedir bu kendine has zararlı diyenlerinize cevap, bitki gelişimini sürdürürken, köklerinden toprağa kendine ait öz enzimler salgılamaktadır, bu enzimlerle topraktan sadece kendine lazım olan minerallerin alımını kolaylaştıran besinleri forma sokmaktadır, lakin bu özel enzimlerin müptelası olan özel zararlılarıda cezbettiğini bilmekte olduğundan, bu enzimlerin kök bölgesindeki zararlılar tarafından çalındığını fark ederek strese girmekte, bu seferde bu hırsıza gerekli dersi vermek için onu oradan kaçırtarak caydırıcı olacak önlem olarak onun istemediği hatta onun yapısına zarar verecek enzimleride kök bölgesinden toprağa bırakarak bu zararlıdan kurtulmayı başarmaktadır.

Tabii bu işlemler organik yapısı zengin topraklarda yetişen bitkiler üzerinde oluşmaktadır.

ERAY Açık Profil bilgileri ERAY - Özel mesaj gönder ERAY - E-Mail gönder ERAY - Daha fazla Mesajını bul Kişilerinize ERAY Ekleyin

Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

Topraklara drenajın önemi
                  Alıntı:
                  Orjinal Mesaj Sahibi Yücel Canpolat Mesajı Göster
                  Sayın ligustrum merhaba,dediğiniz gibi çim üzeri iki cm.kar kuşlar yaşam savaşı veriyorlar,[b]solucanların toprak yüzeyine yakınlığının nedenlerinin cevabını bilimsel olarak açıklayamam bu konu da Sayın epsody bize mutlaka yardımcı olacaktır
                  Sayın Yücel Canpolat; Samimi ilgine şükranlarımı sunarım, doğal yaşamın içindeki olayları yorumlayabilirsek bütün sorularımızın cevaplarınada ulaşabiliriz, kuşlarin doğal yaşam şartları içindeki mücadelelerinin sebebini kar altında toprağın içinde kendi rızklarını aramaya iten sebeb bütün canlıların zora düştükleri bir yerde toprağa dönüşlerindeki sırlarıda ortaya koymaktadır.

Her canlı toprağı eşeliyerek rızkını kazanabileceğinin bilincindedir, burada başta ligustrum arkadaşımın gözlemlerindeki kuşların topraktan solucanları toplamakta olduğunu belirten mesajındaki serzenişe verdiğim cevap yerinde olarak toprağımın drenajının olduğunu solucanlarında uygulanan malçın altında bulunduğunu belirterek gereken açıklama içinde bilgilendirmiştim.

Anlıyorumki bu açıklama kendisine kafi gelmemiş, önemli olan bunu açıklamış olması, burada sizin samimi ilginizle doğan bu ortamda açıklamalarım onuda tamamen ikna edecek düzeyde olacaktır.

Solucanların toprak yüzeyine yakınlığının nedenlerinin cevabını bilimsel olarak açıklayamam bu konu da Sayın epsody bize mutlaka yardımcı olacaktır Sevgili Yücel Canpolat kuşların rızklarının kazanılmasına sebeb buradaki toprak yapısının geçirgeliğine göre drenajının yeterli olmayışının bir göstergesi durumu vardır, hemde çok önemli bir şekilde ortaya konmaktadır, kar suları toprağa işlemesi bakımında yağmur sulardan ileri durumunda olmasına karşın toprak tarafından emilememesinin taban suyununda yüksekliğine işaret etmesidir.

Burada söz konusu solucanların hayatlarına mal olan bu olgunun toprak drenajının insanlar tarafından yapımasının bedelini solucanlar hayatları pahasına drene etme çabalarının göstergesi olarak biriken kar sularını toprak altına çekmek için verdikleri uğraşılarının bir götergesi olarak toprağın yüzeyinde olmaktadırlar.

Topraklarla ilgili yazılarımda bu konular üzerine endişlerimi belirten yazılarım olmuştur, en sonuncusuna bir örnekle sibel 774 arkadaşımın başlığında başlıyan bu mesajlar içinde endişlerimi ortaya koyan yzılarımda bu arkadaşıma bahçesini kurarken samimi paylaşımlar içersinde önceliği olan bu çalışamların yapılmadan toprak üstü çalışmaların yapılmasının anlamsızlığınıda dile getirmiş oluyordum.

Lakin Sibel774 arkadaşımız her nekadar bizlerin yardımlarını alarak bahçesini kuracağım desede, toprak üstü çalışmalarını sürdürmeye devam etttiğini gördüğümden bilimsel olan bu ön görülerimi bir uzmana bile danışmadan sürdürerek sonuçlandırmıştır.

Bu açıklamalarım hep samimi paylaşımlar taşımaktadır, lakin bu açıklamalarımı anlama gücüne sahip olunmadan yersiz eleştirilerde almaktayım, suçum varsa biraz topraklardan yana yorum yaptığımdır.

Samimi anlayışınızdan dolayı bu açıklamaları başlığınızda yapma fırsatı verdiğiniz için size şükranlarımı sunarım, sevgiyle hep güzellikler içinde olasınız.

Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

Working...
                  X