fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz yetistiriciligi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: ceviz yetistiriciligi

Arkadaşlar,
    Antalya Elmalı'da 1190 m rakımda 4 yıl önce aşılı fidanlarla 100 dekara 1000 adet ceviz dikmiştim.Ovada çukurda olan bu fidanlar tuttu, ama sanırım dondan gelişmediler.
    Söküp eğimli yerlere dikmek istiyorum.Ne zaman ve nasıl söküp ve nasıl dikmeliyim?
    Yardımcı olursanız sevinirim.
    Saygılarımla.
    Op.Dr.Ulvi Sarıbaş
    Antalya
    [email protected]
    0532 3159032
    0242 2428842

Comment

Uzmanlar daha sağlıklı bilgi vereceklerdir. Benim deneyimlerimden çıkardığım sonuç ;yapraklar döküldükten sonra sonbaharda nakledilen 50 ağacımın tamamı sağlıklı.

Comment

Evvelen herkese selamlar,sağlık ve afiyetler.Öncelikle yukarıdaki yazımı lütfen dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.Güzel bir atasözümüz var."Acele işe şeytan karışır".derler. vede çok doğru.Hangi iş olursa olsun,ciddi araştırma ve etüt,plan,proğram ister.Fidan dikimi de böyledir.Dikilecek yerin topoğrafik yapısı,su durumu,toprak yapısı,coğrafi yapısı çok önemlidir.Evvelen vadi içleri ve geç sonbahar donları muhtemel yerler.Myevecilik özellikle ceviz için hiç uygun değildir.Toprağın yapısı,geçirgenliği,taban su özelliği mutlaka tesbit edilmeli ve mutlaka toprak analizi yapılmalı ve gerekli hallerde iş makinasıyla toprak işmesi yapılması iyi neticeler verir.Fidan seçiminde yöre iklimine uygun çeşitler seçilmesi mutlaka şartdır.Bu sitede yazılanlardan görüleceği üzere,şikayetler incelendikce çeşit seçimi önplana çıkmakta ve haklılığımızı adeta perçinlemektedir.İklimi soğuk giden yerlerde fidan nakilleri bahar aylarında Mart ortaları veya nisan başları.Ilıman geçen bölgelerde Sonbahar yani yaprak dökümünden sonra yapılabilir.Ancak yukardaki bilgiler yeniden değerlendirilerek her başarısızlığıda iklime yormak hatalı olabilir.Akılcı olmak,işin uzmanlarına danışmakda yarar görüyorum.4 yaşında bir fidanın sökülmesi epeyce işgücü ve masraf vede zaman kaybına neden olur.Üstelik bu fidanlar enaz 3-4 yıl gibi bir zamanda kökleri zarar gördüğü için gerileyecek ve büyüme duracaktır.Bu itibarla fidanların yerinde kalması ve dikilecek yere ya yeni fidan yada çekirdek dikilerek aşı yapılması daha uygun olur düşüncesindeyim.Bu arada şayet yeni fidan dikilecek olursa bölge iklimi için uygun çeşit seçilmesinde yarar vardır. selamlar,esen kalınız.

Comment

Merhaba, ben gruba yeni katıldım. Ceviz veya badem yetiştirmek istiyorum, Kırşehirin bir köyünde bulunan arazilerimizden birinde bu işe başlamak istiyorum, konuya çok yabancıyım "Hasta Kuş" gibi. Ziraat mühendisi bi arkadaşımdan duymuştum, yer göstermek kaydıyla devletten hem parasal destek alabiliyormuşuz hemde fideleri dikip etrafını çevirmeye kadar devlet yapıyormuş şeklinde... Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nı aradım bugün dekar başına 108 tl verdiklerini ve enaz 10 dekar bahçeyi hazırlayıp sunmamız gerektiğini öğrendim.

Kendi köyümde bu işin öncüsü olmayı çok istiyorum, arkamdan çok insan gelecek biliyorum, fakat tam bilgim olmadığı için maliyette korkutuyor beni.

Devletin nederece yardımı olduğu konusunda tam bilgi sahibi biri varsa beni aydınlatsın, çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkürler. Herkese başarılar.

Comment

Gelibolu'daki 7 donum tarlama ceviz dikmek istiyorum ama bu bolge icin hangi cins cevizler uygun olur bilmiyorum
            Arastirmalarim sonucunda bazi bilgiler edindim ama ne kadar dogrudur bilmiyorum
            Chadler ve Kaman1 karistirmak suretiyle iyi olacagini duydum bu arada tarlamda 5 adet buyuk ceviz var ama ne cinstir bilmiyorum
            Yardimci olursaniz sevinirim
            Saygilarimla
            Ridvan Dolcel

Comment

merhaba bende ceviz yetiştiriciligine başlamak istiyorum .öncelikle bi sorum olacak tarlamın üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor,acaba cevize veya ceviz bahçesine bir engel teşkil edermi.ikincisi tarla düz degil biraz yamaç(ama dik degil).şimdiden vereceginiz bilgiler için teşekkürederim saygılar

Comment

Bu tur bitkilerde en çok dikkat edilmesi gerekilen hususlar biriside arazi uzerinden uçak geçip geçmedigidir. Nedense uçak çok yuksektende geçse bazi hassas agaçlari kurutabiliyor ? Bir arastiriniz derim.

Comment

Yüksek gerilim hattı altında meyvecilik yapılmaz. Ağaçların tüm dengesini bozacaktır. Olmaz demiyorum. Sadece araştırma yapmış ve ileride olup olmayacağını kendiniz anlama imkanı bulmuş olursunuz. Yani yüzde elli şansınız var. Yazı tura atmak gibi bir şey... Ama benim ağırlıklı görüşüm yapmamanız yönündedir.

Comment

hocam vediginiz bilgler için teşekkür ederim.sözleriniz benim için önemli, buna göre hareket edecegim .

Comment

selsarac hocam biraz daha detay rica etsem çünkü bu araziyi alma aşamasındayım riske girmek istemiyorum vereceginiz bilgililer ışıgında arazi alımından vaz geçecegim.birde fidan temin edebilecegimiz güvenilir üretici adres,isim vs. çok teşekkürler

Comment

Arazi alıyorsan kardeş Şu kriterleri arada paran boşa gitmesin:
                        1-Sulama İmkanı varmı
                        2-Enerji alabileceğin alan yakınmı
                        3-Arazinin toprak katmanı (helezonu) ilk 120 cm nin altındamı
                        4-Hakim Rüzgar yönünden avantajlımı (meyilli araziler için önemlidir)
                        5-Ulaşım açısından sıkıntı varmı, yola yakınmı yolu varmı
                        6-Merkezi bir noktaya yakınlığı nasıl sanayiye uzak köye yakınmı

Meyve BAhcesi ise bu kriterlere dikkat et ama meyve bahcesi kurma niyetin yoksa o ayrı.

Comment

Bursa'da yüksek gerilim hattının altında incir bahçelerini gezmiştim.Gayet sağlıklıydılar.Bilginize...

Comment

sayın kardelen yazdıgınız arazi vasıflarına çok yakın .suyu var elektirik var yolu vs tamam ama 50-60 mt yükseklikten elektirik telleri , yüksek gerilim hattı geçiyor. selsarac hocanın dedigine göre meyve (ceviz)bahçesine zararı olurmuş tavsiye etmedi.bu konuyla ilgili geniş bilgiye ihtiyacım var.teşekkürler

Comment

Sevdakilic kardeş, Bende mucurluyum. Benimle irtibata geçerseniz, Varsa bir bilgi ve tecrubemiz sizlerle seve seve paylaşırım. Meyve almaya başladığım bahçemide birlikte gezeriz. Selamlarımla...
                              0542-2802442

Comment

arkadaşlar ben 4 yıldan beri cevizi arştırıyorum ceviz bahçesi için önce toprak tahlili sonra sulma suyu önemli ve rakım önemli cins belirlemede gerisi size kalmış bakarsan ba bakmazsan oda sana kakmaz

Comment

Working...
                                X