fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çam üretimi nasıl yapılır

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çam üretimi nasıl yapılır

hazelnut Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben çam kozağındaki tohumları aldım plastik çay bardaklarına diktim bu tohumlar filizlendiler ot şeklinde oldular bunları kapalı ortamda tutuyordum bunların bir kısmı çürüdü bir kısmıda kurudu bu fideleri kurutmamak ve çürütmemek için ne yapmam lazım?
    Cam kozalagindan çikartip ekmis oldugunuz tohumlarin çimlenmesi sevindirici ancak niçin plastik bardak? Iç mekanda yada ona benzer mekanlarda tohumlarin çimlenmesine yardimci olmak amaci ile tutariz sonra ana vatanina .Yani topraga geri ekeriz.Sunu yapmayi denedinizmi? Bahceniz var ise bahceye eder yok ise balkona yada kapinin onune hiç farketmez .Bir kab gibi uygun olan bir nesneye toprak doldurunuz ve içerisine ekiniz.Disarida dogal yasaminda buyusunler ve gerekir ise saksilara almaya baslayabilirsiniz.Benim sahsi dusuncem budur.

Comment

seyyaah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Selam bahçemde bulunan bu çam kozalakarından ne zaman ve nasıl tohum alabilirim.şuan şubat ayına yaklaşıyoz birtanesini aldım kırdım içinde birşey yok yardım ederseniz memnun olurum.saygılar. resim ekleyecem ama ekleyemedim.
      Sevgili seyyah bahcendeki çam agacindan kozal aldiysan ve içinden bir sey çikmadiysa bunun bir çok nedeni vardir.Bu nedenleri hem taniyalim hemde onlem alalim.Once iri bir tufek bulman gerekir sincaplar için .Eger agacin uzerinde iki yada uç yil kalmis ise kozalak avucunu yalamk iste buna denir Ote yandan geciktiysen toplamaya kozalaklari eger ,içindde degil yerde aramalisin tohumlari

Comment

bilgicatac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Herkeze merhabalar,

Yaklasik bir senedir fistik cami ve cinsini bilmedigim birkac cam turlerinin kozalaklarindan topladigim tohumlardan uretim yapmaya calsiyorum. Bir cok forumdan ve siteden de acilan konulardan bu konu hakkinda bilgi topladim. Ancak sayisiz kere yaptigim denemelere ragmen cimlenmeden 1-2 hafta sonra fidelerin boyunlari bukuluyor. Edindigim ve uyguladigim yontemleri asagida siraliycam;

* Tohumlar Eylul Ekim gibi toplanip Subat Mart gibi ekilmeli.
        * Sulamada cok dikkat edilmeli, cimlenene kadar toprak kuru kalmamali, cimlendikten sonra asiri sulama kokleri curutuyor, ( gubreyle katilmis su verilebilir.)
        *Gunes isigi kuvvetlenmesi icin, yagmur suyu daha iyi beslenmesi icin onemli. (Gunes isigi konusunda celiski icerisindeyim; tanidigim bir cicekci , cimlendikten sonra boya gidip zayiflamamasi icin uzerini delikler acilmis siyah poset yada benzeri bir seyle kapamami onerdi. BU YAPILMALIMI????
        *fidenin boyu saksinin derinliginin yarisina ulasinca daha buyuk saksiya gecilmeli ( Henuz bu asmaya gecmek kismet olmadi. ) genc fidanlar kokleri cok hassas oldugundan saksi degisimi yapilirken havayla mumkun oldugunca temasin azaltilmasi icin hizli hareket edilmeli.
        *Uretim yapilan yer ruzgar alan bir ortam olmamali.

Birde kumlu topragin kullanilmasi gerektiginden cok bahsediliyo. Kumlu toragi sordugum bir kac yerde bulamadim. Fakat bu kez gecen yaz aldigimiz 2 tane cilek fidelerinin topragini normal gubreli saksi topragiyla karistirarak kullanmayi dusunuyorum. acik kahverengi ve macun kivaminda bir toprak. izmir topragiymis sanirim. Bu topraktan sonuc alabilirmiyim?

Eksik yada yanlis uguladigim bir konu varsa lutfen bu konuda tecrubeli ve tohumdan yetiskin bir fidan elde etmeyi basabilen birileri yardimci olursa cok sevinirim.

Tesekkurler,
        B.Bilgicatac.
        Arkadasim seninkide genel insanlarin sorunu ile ayni ve anlatamiyorum anlasilamiyorum sakal birakacam .Tohumlar çimlendikten sonra disariya çikartiniz ve unutmayinizki ekili olduklari kabin alti delik olmali.Eger imkaniniz var ise bellenmis topraga direk ekim yapinizki koklenmeler hizlansin.

Comment

nediye çam üretmek için uğraşıyonuzki ormanda çok var büyük çamların altında ordan toplayın ha zevk için yapıyosanız evin içinde çimlendikten sonra dışarı alın muhtemelen siz çanakların veya çimlenme yerinin altı delik deyildir su verdiğinizde bu suda uzun süre kabda kalınca çamları çürütür

Comment

Zevk için yapıyorum. Keşke söylediğiniz sebeplerden olsaydı fakat büyük saksılarda da denedim altı delik kaplarda da. Günesten ve rüzgardan korunması için tente ve benzeri önlemler aldım ama nafile. Sanırım sorun, kullandığım toprak. Şimdi killi olduğunu umduğum açık kahverengi macunumsu içinde tek tük yaldızımsı parıltılar olan bir toprağı gübeli saksı topragıyla karıstırarak uyguluyorum. Toprak sıcaklığını korusun diye siyah naylonda örttüm.3-4 gün öce ektim ve dinlenmiş su ile 3 günde bir 1/3 bardak su veriyorum. Bu arada kapalı, nispeten serin bir balkonda duruyor. Çimleniceğinden şüphem yok ama ya sonrası? Bu arada İstanbulda apartman dairesinde oturuyorum. Dolayısıyla biraz büyüyene kadar bahçeye ekme şansım yok.

Comment

Bu arada dediğiniz gibi hiç olmazsa küçük bir fideden de yetiştirmek beni bir nebze olsun tatmin edicek. Hem bu düşünceyle hemde gezmek için geçen sonbaharda Belgrad ormanlarına gittim. Fakat ordada çam ağacına rastlamadım. Sadece orman girişine ulaşmadan Bahçeköy den sonra dar olan yol üzerinde çam ağaçları var. Yol durmak için müsait olmadığından ordaki fidelere ulaşmakta nasip olmadı.

Comment

bilgicatac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Bu arada dediğiniz gibi hiç olmazsa küçük bir fideden de yetiştirmek beni bir nebze olsun tatmin edicek. Hem bu düşünceyle hemde gezmek için geçen sonbaharda Belgrad ormanlarına gittim. Fakat ordada çam ağacına rastlamadım. Sadece orman girişine ulaşmadan Bahçeköy den sonra dar olan yol üzerinde çam ağaçları var. Yol durmak için müsait olmadığından ordaki fidelere ulaşmakta nasip olmadı.

işte bu yüzden şehirde yaşayanlara acıyorum

eyerki çam üretmek istiyorsan toprağını çam altı toprağından getir çamların dökülen yapraklarının çürümesiyle oluşan en üst toprak biz eskiden fidan yetiştirmek için getirirdik ama yasak zaten o yüzden getirmiyoruz ama kaliteli yumuşak bi çayır toprağı senin için daha uygun olur ve çam yetiştiriciliği ile ilgili daha çok bilgi edinmen lazım veya imkanın varsa bi çam yetiştiren ağaç şirketine kadar git burbal abi gitmişti ona sor

Comment

selam ben çam ağacının tohumdan fidana fidandan ağaca geçiş aşamalarını arıyorum
                  lütfen hepsini bir toparlarmısınız

Comment

peki ya gelişmiş çamların gübrelemesi ve budaması ne zaman nasıl olacak.bu bitkiler en çok hangi besin elementine ihtiyaç duyarlar

Comment

Mavi ladin hangi aylarda aşılanır.

Comment

Arkadaşlar bende tohumdan hobi olarak çam yetiştirmek istiyorum ; tohumu da kendim biyerlerden bulup ekmek istiyorum , İstanbul'dayım herhangibir ormana gidip kozalakların içindeki fıstığı ayırarak tohum elde edebilir miyim ve bu fıstığı ayırdıktan sonra hemen mi yoksa belli işlemlerden geçirerek mi toprağa ekmeliyim , yardımcı olursanız sevinirim..

Comment

Eğer ki siz çam türü olarak Karaçam ve ya Kızılçam dikmek isterseniz tohumdan üğretmesi zordur.Ama size Mazı Türünü önerebilirim.Çok güzel bir görünüşü var ve tohumdan kolaylıkla büyüyor.

Comment

Tohumu bu aylarda olgunlaşıyor.(Mazının)

Comment

Comment

Tolga bey teşekkürler , bizim bahçedede bu tür çam mevcut ve üzerinde resimdeki gibi epey kozalak var ; tohumu kozalağın içinden mi çıkaracağız acaba ve tohumu toprağa ne zaman ekmeliyiz?

Comment

Working...
                                X