fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ardıç Üretim Teknikleri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Ardıç Üretim Teknikleri

ÜRETME TEKNİKLERİ
    Bitkilerde üretme ya tohumla (jenertif) veya dikimle (vejetatif) yapılır. Tohumla yapılan üretim, yani jeneratif üretim konumuza hayli uzak olup sadece çim sahalarını içine almakta olduğundan bu konuya değinmeyeceğiz.

Vejetatif yani dikim yolu ile yapılan üretim metodları : Çelikle üretim, daldırma ile üretim, aşılama ile üretim gibi çeşitli bölümlerde kısaca incelenecek, daha doğrusu bilgi vermekle yetinilecektir.

A- ÇELİKLE ÜRETiM :

Üretilecek bitkilerden alınan canlı bir parçanın (gövde, kök, yaprak gibi) dikilerek yeni bir bitki oluşturması işlemidir. Çeliklerin dikileceği toprakların geçirgen, humuslu ve nehir kumu içeren bir karışımda olmasına dikkat edilir. Bazı taksonların köklendirilmesinde torf veya perlit ilavesi işlemi hem çabuklaştırır, hem de iyi sonuç alınmasını temin eder..

Çelikle üretimin birçok türü vardır. En önemlilerini ele alalım :

Gövde Çelikleriyle Üretme :

Çeliklerin sertliğine göre 3 türlüdür. Yumuşak (yeşil) çelik,
    odunsu çelik ve sert (odun) çeliktir.
    Odunsu bitkilerin, taze. ilkbahar sürgünlerinden hazırlanan yumuşak çelikler daha çok süs bitkilerine uygulanır.

Başlıca türler : Azela, Acer saccaarum (şeker akçaağacı), Akebia, Amorpha (yalancı çivit), Ampelopsis (amerikan sarmaşığı), Aralia, Buxus (şimşir), Calycanthus (kadeh çiçeği, kış çiçeği), Campsis, Caragana, Cercis (erguvan), Chamaecyparis (yalancı servi) Comus (kızılcık), Cotoneaster (Dağ muşmulası); Crataegus (Ak diken, geyik dikeni), Diospyros (Trabzon hurması), Elegnus (iğde), Evonymus japonica (taflan) Forsythia (Altın çanak), Hedera (Sarmaşık), Hydrange (Onanca), Laburnum (San salkım), Ligustrum (Kurtbagrı), Liridodendron (Lale ağacı), Lonicera (Hanımeli), Magnolia. Malus (Elma), Morus (Dut), Prunus (erik), Robinia (Yalancı akasya), Salix (Söğüt), Syringa (Leylak), Tamarix <Ilgın), Ulmus (Karaağaç), Viburnum (kartopu), Weigelia...

Yumuşak çelikler daha çabuk ve daha kolay köklenirler. Bunlar tepe tomurcuğu taşıyan sürgünlerden (baş çeliği) alınır. Çeliklerin boyu 7-12 cm. olup 2-3 boğumlu olmaları yeterlidir. Çelik kesilirken son boğumun l cm. altından kesilmeli ve sabah erken saatlerde hiç bekletilmeden dikilmelidir. Burada dikkat edilecek önemli noktalardan birisi de çeliğin ters dikilmemesidir. Tomurcuklar yukarı bakacaktır.

Odunsu çelikler : Rhododendron (Orman gülleri), Pittosporum, Camelia, Azela, Prunus laurecerasus (Laz kirazı), Taxus (porsuk), Cryptomeria, Juniperus (ardıç) gibi toksanlara uygulanır. Çelikler Ağustos-Eylül de genç ağaçlardan alınır. Ağaç yaşlı ise bunların alt dallarından seçilebilir. Boylan 7-15 cm. olabilir.

Odun çelikleriyle yapılacak üretimde, yaşını doldurmuş, odunlaşmış sürgünlerden ilk baharda alınan çelikler kullandır.

Kök çelikleriyle üretme

Bu metod, kök sürgünü verebilen bitkilerde uygulanır.

Başlıca türler: Ailanthus (Kokarağaç), Aesculus (at kestanesi), Albizzia (pasa bıyığı), Calycanthus (Kadeh çiçeği), Cydonia japonica (süs ayvası), Daphne, Dex (Papaz külahı, Lagerstromia (Oya ağacı), Rhododendron (Orman gülü), Rhus (Sumak), Robinia (Yalancı akasya), Sringa (leylak), Wisteria (Mor salkım)...

Kökten alınan çiçeklerin boylan, gevrek yapıda olanlarda 3-5 cm., etli yapıda olanlarda ise 5-8 cm. dir.

Yaprak çiçekleriyle üretme :

Yapraktan yeni bir bitki üretilmesidir. Yaprağın yalnız aya kısmı kullanılır. Yaprak çeliğinin alınması hava koşullarına bağlıdır. Optimal koşullar : Isının 18-24°C, hava neminin yüksek ve ışığın bol olduğu koşullardır. Bu koşullarda iyi sonuç alınır.

Başlıca türler : Afrika menekşeleri, Sansevieria (Sansavarya), Eeheveria (Acı dülek), Crassus, Sedum (Dam koruğu), Camelia, Ficus elestica (kauçuk) gibi süs ve saksı bitkilerinden ibarettir.

Comment

seyyah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Bahcesel, Türkiye'nin bu konuda bence en iyisi.Fakat şahısların verdiği bilgilerde eksiklikler olabilir. Ortak akıl, herkesin bildiğini paylaşmasıyla tahakkuk eder.O yüzden herkes eksikliği ortaya koymak yerini eksik noktalara, bildiği kadarıyla takviye yapsın.Zannımca bu daha faydalı olur .
      sana katılıyorum abi bencede bahçesel türkiyenin bir numaralı bahçe sitesi ve çok faydalı bilgiler var mesela ben kendi adıma bu yüzden burdayım aslında burada her bilgi mevcut ama bu arkadaş gibi bazı arkadaşlar merak ettiği konuyu aramak yerine soru sormak daha basit geliyo mesela benim verdiğim bilgilerin hepsi bahçeselden alma site içinde mevcut ama bazı arkadaşlar arut pişt azıma düş arıyola andan sorun oluyo yoksa sitede yok yok mesela ben burda öğrendiklerimi bazı ziraat mühendisleri ağaç satıcıları bile bilmiyola bazen ağaç satıcılarıyla üreticilerle konuşuyom onların bile eksiği çok mesela ziraat mühendisi arkadaş var o bile cahandler cevizi bilmiyo ağaç satıcıları hiç bilmiyo tabiki mutlaka ben onların bildiği çok şeyi bilmiyorumdur ama burası bilgi paylaşım sitesi herkez herşeyi öğreniyo daha kolay soruların cevaplarına ulaşıyo gibi. bu sözlerim arkadaşa

Comment

Eskiya ziraat muhendisligine soyunursa .Zira sitedeki muhendislerimizde hos kopyala ya^pistir islemini kullaniyor ya.Kizdirdiniz eskiyayi ettiniz muhendis.Yuru be eskiya kim gecer bu alemde seniiiii.

Comment

yok abi liseyi 4 senede bitirdik ne ziraat mühendisliği lise bir çift dikiş sağlam olsun die aslında sorulara cevap vermek istemiyom zaten sorulan sorulara cevap vermek benim haddim deyil kelin melemi olsa başına çalarmış ama bakıyom bazı gariplerin sorduğu basit sorulara cevap veren olmuyo bende laf olsun altı dolsun diye karalıyom bişiler yani mesela bu arkadaş benim kıştan beri araştırdığım konuyu merak ediyo bende yardımcı olayım dedim arkadaş kendince hararetlenmiş

Comment

abi siteye laf yok ben şimdi bişiler deyince sankim siteye dil uzatmış gibi oldum gibi sankim yanlış anlaşıdım yan benim demek istediğim farklıydı yani anlatımlar foto veya video ile desteklene bilir dedim öle ama kötü anlaşıldı ama yinede bu siteyi kuranlardan ve içindeki yardım edenlerden allahı razı olsun onlar burada bir sürü kişinin işini kolaylaştırıyolar yardımcı oluyolar allahta onlara yardımcı olsun.

Comment

eşkiya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              yok abi liseyi 4 senede bitirdik ne ziraat mühendisliği lise bir çift dikiş sağlam olsun die aslında sorulara cevap vermek istemiyom zaten sorulan sorulara cevap vermek benim haddim deyil kelin melemi olsa başına çalarmış ama bakıyom bazı gariplerin sorduğu basit sorulara cevap veren olmuyo bende laf olsun altı dolsun diye karalıyom bişiler yani mesela bu arkadaş benim kıştan beri araştırdığım konuyu merak ediyo bende yardımcı olayım dedim arkadaş kendince hararetlenmiş
              Sen yine iyi dayanmisin eskiya orta birden terkim bende .Iste burda nasil olduysa tarim lisesine kabul edildikte ,orta okulu bitirmeden tarim lisesini bitirdik .Yani bende aslinda siyah cahilim bakma.Ne ogrendiysem yasamdan ogrendim.Hep dikkat ettim hangi bocuk neyi yiyor.Tv programlarini hiç kaçirmam ekolojiksistemle yada meslegimle ilgili olan.Gazeteler dergiler kitaplar derken kendimizi bulduk bulmasinada .Durabilirsen dur bakalim.Insan oglu hem yeni seyler istiyor yukselmek ama hep yukselmek.Aklimda var bir proje ama finale .Yani emeklilik oncesi kismetse yapacam.Karadeniz bolgesini didik didik edecem eko sistemin isleyisiyle ilgili.Klima sartlarinda bocuklerin etkileri olsun .Botanik cesitlilik olsun ama kismet .Sonrada kitaba çevirip universitelere verecem .Ilgilenirseler oda yani ilgilerini çekerse .

Comment

abi sen orta okul terk ola bilirsin ama büyük adamsın herkez sen gibi olamaz zaten mesela ibrahim tatlıses bazen diyoya mağarada büyüdüm imkanlarım azdı okul okumadım birde okuysaydım neler olurdum diye ama öle insan az çıkar ama bende baya araştırarak çok şey öğreniyorum ama araştırmak yetmiyo denemek uygulamak eksikleri görmek gerekiyo ama benim yapa bileceklerim kısıtlı ama basit şeyler yaparak hayatım daha güzel geçer zaten çok parada gözüm yok huzurum olsun yeter birde ekecek kadar tarlam olsa yeter zaten para kazanılır para kazanmak basit önemli olan işlemek işe gücenmemek çalışmak tutumlu olmak gibi gerisi kendiliğinden gelir ama öğrendiklerimle baya para getirici şeyler yapa bilirim gideri az getirisi çok gibi mesela bizim tarla var ama gideri çok gibi

Comment

Eskiya ben ortaokuldan din hocasinin yuzunden kovuldum gerci resmen toto giydi tum dersler ama aklim hep disardaydi.Merak ederdim nasil oluyorda bu kadar seyi tek bir guç var ediyor diye.Yasin henuz genç ve elinde arazin var .Bir kuçuk parçasini kendi sahsina ayir ve orada denemeler yap .Bu denemeler basarisiz olsada ,inanki sana çok seyler katacaktir.En onemli silah kendine guvendir.

Comment

zaten bende önce deniyom sonra uyguluyom mesela bu sene biraz aşı anacı aldım denemek için sonra işi öğrendimmiydi çok yaparım mesela seneye kışa biraz lale ve sümbül falan menekşe marul çiçeği tohumu alıp yapacağım ama deneme için oldumuydu sonraki senelerde en kötü ihtimal elide bir mesleğim olmuş olur

Comment

Eskiya ben ortaokuldan din hocasinin yuzunden kovuldum gerci resmen toto giydi tum dersler ama aklim hep disardaydi.Merak ederdim nasil oluyorda bu kadar seyi tek bir guç var ediyor diye.

abi bu konulara fazla takılma insanın aklını bozar böle konular aklını fazla zorlama sonra kafayı yersin allah göstermesin nasılsa herşeyi öldükmüydü öğreneceğiz biraz sabret daha erken öğrenirsin daha yaşın genç

Comment

Eskiya ben ortaokuldan din hocasinin yuzunden kovuldum gerci resmen toto giydi tum dersler ama aklim hep disardaydi.Merak ederdim nasil oluyorda bu kadar seyi tek bir guç var ediyor diye.

abi bu konulara fazla takılma insanın aklını bozar böle konular aklını fazla zorlama sonra kafayı yersin allah göstermesin nasılsa herşeyi öldükmüydü öğreneceğiz biraz sabret daha erken öğrenirsin daha yaşın genç
                        Eskiya turkler neden ozeldir biliyormusun.Imanda guclu amelde bozuk oldugu için.

Comment

Kapalisindan açigina .Sakallisindan sarapcsina bak .Hepsi amelde bozuk.Ama hepsi imanda saglamdir.Gozlemle kendinde dahil.

Comment

ama bana sorarsan bu dünya bi tiyatro sahnesii gibi zaten bize verilmiş rolleri oynuyoruz ama oynarkende kendimizden ve oyunculuğumuzdan bişiler katıyoruz kişilimizden falan yani zaten kurulu düzenin bir paarçasıyız ve bize verilen insan olma rolünü oynuyruz ve bu rolü oynarkende rolümüz erkek olmak evlenmek yuva kurmak yemek içmek yaşamak ve ölmek gibi kesin roller onun dışında pek bi rolümüz yok elimizden bişi gelmez benim dedemin hayattan tek birşey öğrendiğim dediği sözleri vardı yani kısmetin neyse onu yermişsin öle yani zengin olmak için çok uraşmış ama kısmetnden ileri gidememiş mesela bizde meyveleri soğuk vurmasın diye bir sürü emek verdik para harcadık hala 11 yaşındaki cevizler daha masrafını çıkarmaadı o halde herkez hala ceviz dikiyo ve bizde ama yinede biz kısmetimizden fazlasını yiyemiyoz demekki gibi

Comment

delimisin ne isin var Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Kapalisindan açigina .Sakallisindan sarapcsina bak .Hepsi amelde bozuk.Ama hepsi imanda saglamdir.Gozlemle kendinde dahil.
                              burası çok doğru adamlar var namaz kılyo sorsan ondan dindar kimse yoktur ama iş mefaata geldimi hak yemekte üslerine yoktur yani çelişkili bir iş insanlarınki hem namaz kılarlar hem kul hakkı yerler mesela yazın motorsiklet almıştık taksitli ikinci el adam her gittiğimde namaz kılardı çok dindardı ama benim senetin son 50 lirası kaldı onuda verip seneti alacaktım adam yan çizdi işleri karıştırdı ama yüzüne dedim sen nasıl dindarsın hem 5 vakit namaz kılıyon hem hakkımızı yiyon dedim adamda abim benim yaptığım hak yemek deyil fırsatçılık dedi bende ha fırsatçılık ha hak yemek dedim adamda fırsatçılık daha günah dedi. aslında benim babam derki orayı karıştırmıyayım
                              aslında derlerya bi hacıya bi hocaya güvenme diye::::::::::

Comment

ama bana sorarsan bu dünya bi tiyatro sahnesii gibi zaten bize verilmiş rolleri oynuyoruz ama oynarkende kendimizden ve oyunculuğumuzdan bişiler katıyoruz kişilimizden falan yani zaten kurulu düzenin bir paarçasıyız ve bize verilen insan olma rolünü oynuyruz ve bu rolü oynarkende rolümüz erkek olmak evlenmek yuva kurmak yemek içmek yaşamak ve ölmek gibi kesin roller onun dışında pek bi rolümüz yok elimizden bişi gelmez benim dedemin hayattan tek birşey öğrendiğim dediği sözleri vardı yani kısmetin neyse onu yermişsin öle yani zengin olmak için çok uraşmış ama kısmetnden ileri gidememiş mesela bizde meyveleri soğuk vurmasın diye bir sürü emek verdik para harcadık hala 11 yaşındaki cevizler daha masrafını çıkarmaadı o halde herkez hala ceviz dikiyo ve bizde ama yinede biz kısmetimizden fazlasını yiyemiyoz demekki gibi
                                Bak yavasca basladin kendini bulmaya eskiya.Dunya bir tiyatro sahnesidir ve birileri bizleri yonetmek ister ve rolleri verir.Iste burada rolunu almak istemeyen yani baska rolde oynamak isteyen isyanci olur.Yani uygulanan kurali tanimayan kisidir.Burada su var eskiya.Bu bana ait bir yasam biçimi ve ben oynuyorum.Demekki oyunun içerigide bana hitap etmeli baskalarinin yazdigina degil.Yani bu su demektirki eger kendini yetistirmek istiyorsan bunu basarabilirsin.Yeterki baskasinin yazdigi tiyatroyu degil .Kendi tiyatronu kurman gerekir.

Comment

Working...
                                X