AKASYA Üretimi tohum ve çelikle olur. Tohumları sert bir kabuğa sahiptir.Doğada dibe düşen tohumların, çalıların yanmasından sonra çok kolay çimlendikleri görülmüştür.Bu nedenle tohumlar önce kaynar su ile muamele edilir, daha sonra soğutulur ve ekimden 24 saat önce ıslatılırsa çimlenme oranı artar. Çelikle üretimde ise çelikler Temmuz ayında o yılki sürgünlerden gövde çeliği olarak hazırlanır ve %0.8'lik toz IBA ile muamele edilerek şişlemede 2 kısım torf + 1 kısım kum karışımına dikilirler.Yaklaşık 4 hafta sonra %80 oranında köklenme meydana gelir.Ancak akasya üretiminde dikkat edilecek önemli nokta, bitkiler daima topraklı olarak yer değiştirilmelidir, aksi halde kolay zararlanırlar ve kurumalara neden olunur.Bunun için çelikler köklendikten sonra mutlaka saksılara dikilmeli ve topraklı olarak yer değiştirilmelidir.
Yazıları okuyunca korktum. Ben akasya fidanı,yada tohumu nasıl bulabilirim de bir deneme bahçesinde (Gülnarbahçem) arılar için kenarlara akasya nasıl dikebilirim diye araştırırken, yazılanlardan akasyanın oldukça arsız olduğunu öğreniyorum. O akasyalar giderek dikili olan meyve bahçeleri bölümlerinede sıçrar oralardada çoğalmaya başlar mı? Öyle bir durum varsa meyve bahçesi kenarlarına hiç bulaştırmamak gerekiyor.
Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkese selam ve sevgiler.
Sn Ağbiciğim:Yookk yaa... o kadar da değil.Gariban ağaçları suçlamanın alemi yok.Her akasya türü dipten sürgün vermez.Çalı gibi değildir.Boş alanlara,hazine aralarına ağaçlandırma olarak korkmadan dikiniz.Şayet tohum yada sürme olursa,ufak bir operasyonla söküp atabilirsiniz.Sağlıcakla kalınız.
Bahsettiğiniz ağaç tabiatta en rahat büyüyen ( yazın gecede 7-8 cm ), Budamayı en güzel cevabı veren bir ağaçtır.
Siz akasya yetiştireceğim derseniz suyunu ve azotunu eksik etmeyin o bir senede fide iken 6-8 kutura va 2,5 m boyun üzerine rahatlıkla ulaşır.
Arsız bitki olduğu doğrudur ama arsızlığı seçici olmamasıdır. Onu sarmaşıkla karıştırmayın arkadaşlar. Tohum ile üretimde çok zor işlemlerden bahsetmişler: sanırım onlar mimoza ve gülibrişim türleri için konuşmuşlar.
Yoksa Yabani akasyada ve ya normal türlerde böyle bir sorun yoktur hatta paşa bıyığı ve kıbrıs akasyasında dahi böyle bir sıkıntı yoktur. Saygılarımla bir garip kardelen.
bence kesin bulaşır kökleri yatay ilerliyor her sene git gide çogalıyor bence denemeyin bile
Merhaba. Bencede doğru dedikleriniz.Bende bahçemdeki akasyayı bayağı bir budattım.Sanki bana inat bahçenin neredeyse her yerinden akasyalar fışırmaya başladı.
yapmayın...Lütfen,yaa bu sitede ballı bitkiler bölümünde ve Uzmanselde yazdım.Akasyanın pek çok türü varrr!!!.Adamın gözünü korkutmayınız.Ballı akasyalırn büyük bir kısmı,altdan sürgün vermezzz.Fidan alırkende bunları sorup alacak.Sonra dikmekten vazgeçer sorumlusu olursunuz. selamlar.
Bizim bahsettiğimiz hemen her yerde yetişen adi akasya diğer ismiyle beyaz çiçekli yalancı akasyadır.Mesela top akasya için aynı şeyler kesinlikle söylenemez.
Fakat küçük bahçelerde dekoratif amaçlı olarak dikilebilecek bir ağaç denilemez.
Daha çok erezyon kontrolü için ve kırsal alanların yeşillendirilmesi için tercih edilir.
Kanaatkar , kolay üretilebildiğinden ucuz bir bitki olması, tercih sebebidir.
Evvelen Onbir ayın sultanı Ramazan Herkese hayırlı olsun diyerek başlıyorum.Akasya ağacı'nın ana vatanı ülkemiz değildir.Ülkemize 1800 yıllarda geelmiştir.Getirene sonsuz teşekkürler.Şu an Dünyada 700 çeşidi bulunduğu tesbit edilmiştir.Ayrıca ademoğlu'nun gen oynama ve pek çok çalışmasıyla bu iş ileriye gitmiştir.Şu an bu klavyenin başında iken bile pencereden yemyeşil bir akasya gözümüze ayrı bir güzellik katmakta.Anadoluyu bir geziniz,boz ve çorak yerlere ne güzel yakışır...Su istemez,gübre istemez,dağa,taşa dikiniz.Fazla söze gerek görmüyorum.Acınız internete bakınız,okuyunuz.Esen kalınız.
şimdiden teşekkr ederim
bir sorum olacaktı ben plastik bardaklara topladığım akasya tohumları diktim ve yaşadığım yerde muhtelif yerlere diktim.bunlar çimlenirmi?
Comment