fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Doruk ağacı(ladin ) Üretimi nasıl yapılır.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Doruk ağacı(ladin ) Üretimi nasıl yapılır.

Sevgili Bahçesel okurları sizlere bu soruyu sormaktaki maksadım ithali 1000 Euro olan ağaçların bizim yerli üretimimizde daha ucuz olmasının sebeb ve sonuçları hakkındaki düşüncelerinizdir saygılarımla Sadettin Çakır.
    Kalite ise biz neden kaliteli yapamıyoruz
    Aşı ise biz aşı yapmayı bilmiyormuyuz

Cevap: Doruk ağacı(ladin ) Üretimi nasıl yapılır.

Sayın Kardelen, 1000 avroya ithal edilen bir ağacın aynısını Türkiyede yetiştiren bir fidanlık var mı?

Comment

yok desem doğru olur ama diyorumki neen yapmıyoruz neyimiz eksik sorum bu şekilde zaten. Hem diyoruz ki paramız az hemde gidiyoruz .... gibi ithale para veriyoruz. Mesela vermesek te bunu üretebilecek bir ekip kursakl ve biz artık onlara satsak ve bunda devamlılık sağlasak. Biz Dünya'nın en zeki milleti değilmiyiz hadi ozaman

Comment

Biz sabredemiyoruz. Bence tek sorun zaman.

İtalyadan İstanbula 80-90 yaşında ithal ağaçlar geldi.
        Belli ki o ağaçlar, fidanlık sahibine ancak dedesinden miras kalmış olabilir. Bizde kim torununa miras bırakmak için fidancılık yapıyor ki? Bizler en fazla 5 yıl bekleyebiliriz. 6 yıl çünkü ne olacağını bilemeyiz...

Comment

Evet sayın saraç bu işte sizden başka fikri olan yok herhalde arkadaşlar fikir yürütemezmi. Sayın saraç en önemli noktaya parmak bastınız bizde kimse 15 yıl bir ağacı satmak için beklemez çünkü bizde dinimizin bize emrettiği sabır yok. Ama bu bitanesi bence başka sebeblerde olabilir herkesi bekliyorum beyler fikri olan yokmu hadin bahçesel olarak biz bir şeyler yapalım bu konuda ve bugün yatırım yapalım ve bekliyelim.

Comment

kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Evet sayın saraç bu işte sizden başka fikri olan yok herhalde arkadaşlar fikir yürütemezmi. Sayın saraç en önemli noktaya parmak bastınız bizde kimse 15 yıl bir ağacı satmak için beklemez çünkü bizde dinimizin bize emrettiği sabır yok. Ama bu bitanesi bence başka sebeblerde olabilir herkesi bekliyorum beyler fikri olan yokmu hadin bahçesel olarak biz bir şeyler yapalım bu konuda ve bugün yatırım yapalım ve bekliyelim.
            sayın kardelen

bunun sebebi sabır eksikliği ve ekonomik nedenler sanırım. milletimiz kısa vadede elde edeceği az getiriyi uzun vadede elde edebileceği çok getiriye tercih ediyor. belkide buna mecbur.10-15 yıl sürekli masraf ederek bir fidanlığı finanse edecek kaç kişi çıkar.bu işe gönül vermiş kişilerde para yok.parası olanlarda da gönül yok.

gelir kaygısı olan başka bir işten geçimini temin etmeyen bir kişiden bunu bekleyebilirmiyiz.
            10 yıl emek ve para harcayıp yetiştiediğiniz ağacın maliyetinin çok altı bir fiyatla ithal edilip piyasaya sürülmeyeceğinin hiç bir garantisi yok.

ilanlarda sürekli ithal fidanlara rastlıyoruz

önümüzdeki yıllarda fidancılığın önündeki en büyük tehlikenin ithalat olduğunu düşünüyorum.

Comment

merhaba herkeze , ben kızıma 100 adet aşılı ithal mavi ladın bırakmayı düşünüyorum..

Comment

Kaliteli Fidan yetiştirmenin en önemli sorunu dışarıdan daha ucuza gelmesi ve türkiyede girdilerin çok pahalı olmasıdır. Dünyanın en pahalı akaryakıtı bizde. Başka ülkelerde işçilik çok ucuz. Bizde her ne kadar asgari ücret geçim için yeterli olmasa da asgari ücreti cebine koyup başka ülkelerde bir yıl bile geçirebilinecek ülkeler var. Mısır gibi, Hindistan gibi... yani bizde fidancılık rakipleri ülkelere göre birçok girdi pahalı. Birde buna ekonomik belirsizlikler ve bu işi yapanların maddi güçleri hesaba katılınca BİZDE KALİTELİ fidan yetişir ama en yaşlısı 5-6 yaşında olur. 30-40 yaşında bir fidanı ancak ithal ederiz.

KARABEKİRLİ hemşerime katılıyorum. Hatta ithal getirip satanlar yetiştirenlerden daha fazla kazanıyorlar çünkü 1 e aldıklarını 5 e satıyorlar. Kendim içindeyim biliyorum. Kimse saklamasın!!!

Comment

seracılarda saklıyor selsaraç bey ..
                  Hatta ithal getirip satanlar yetiştirenlerden daha fazla kazanıyorlar çünkü 1 e aldıklarını 5 e satıyorlar. Kendim içindeyim biliyorum. Kimse saklamasın!!!

Comment

Beyler çok sağolun selami bey sizi tekrar tebrik ediyorum. Evet doğrudur maliyetler fazla; çünkü avrupada fidan üreticileri zirai işletme olarak ele alınıyor. Ona göre vergi elektrik ve kredi hakları var bizdeki üreticiler ise sanayici gibi görünüyorlar şu anda. Ayrıca patlıcan üretecem de 10 yıl kirala yıllık kira 100 ytl dir ağaç yetiştirecem de 150-200 ytl arasıdır en azından. Bu konuda en güzel atılımı sapanca kaymakamı yaptı ama.... o bile suistimal edildi arkadaşlar. Ayrıca bizdede maliyetler Çok yüksek değil yıllık maliyet bizde fidan başı ortalama 1,5-1,8 YTL ama bunun en büyük girdisi yakıt ve nakliyedir. Halbuki tarımsal işletme olarak ele alınsa Avrupadaki gibi üret yeterki tarımcı ben destekleyeceğim dense biz kaliteli genede üretmeyiz emin olun neden çünkü alıcımız kaliteli değilde ondan çünkü alıcımız ucuzcu.

Comment

Tomurcu ii fikir ama bin tane bırak bir daire alsın ne dersin. Bence iyi düşün az para değil 20 yaşında mavi ladin formlu en az 200 ytl

Comment

kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        Tomurcu ii fikir ama bin tane bırak bir daire alsın ne dersin. Bence iyi düşün az para değil 20 yaşında mavi ladin formlu en az 200 ytl

İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. 20 yaşındaki bir ağacın sulama, gübreleme, repikaj, budama, ilaçlama, ve haliyle yer kirası... vs..

200 YTL ye kim 20 sene bekler?

Ben ithal eder, onu satarım. 15. senesinde ya sel basarsa?!!! Peyzaj sektörü yinede yatırım yapılacak bir sektör.

Comment

evet selami bey öle dersinizde üretmeden tüketmek nereye kadar devam edecek acaba birgün bu değirmenin suyu bitmeyecekmi bu ithal çılgınlığı ne zaman sona erecek sizce

Comment

eskiden çocuk doğduğunda onun için kavak ağacı ekerlermiş.çocuk evlenme yaşına gelince satar hem düğün masrafını çıkarırlar hemde kalan parayla iş kurarlarmış.o zaman ihalat yoktu tabiki

çinliler fidan olayını farketmediler sanırım daha.sektöre birde onlar girerse siz o zaman görün curcunayı

Comment

Günaydın girdiler bile şu anda türkiyedeki oya ağacı pazarı onların elinde. Yapraklı türlerin bazılarında da ellerine bir kaç yıl içinde geçirirlr canınızı sıkmayın

Comment

Working...
                              X