şimdi ben biraz fidan ağacı alıp aşılıyacağım ama tam olarak bu işi nasıl yapacağımı nasıl başlayacağımı bilimiyorum biliyorum ama az biliyorum yani bu işin başından sonuna ayrıntılarını bana anlatabilecek biri varmı rica etsem yani ilk toprak hazırlığından ağaçların dikimine aşısına aşı bakımına suyuna gübresine falan hepsini rica etsem çevremde bu işi yapan kimse yok o yüzden sizden yardım bekliyorum baştan sona anlatsanız mesela tarla ilaçlanıyormuş herhalde ilk başta sonra tarlaya ot ilacı atmalımıyım hangi ilaçları atmalıyım hangi gübreyi kulanmalıyım mevsimine göre fidanlara hangi ilacı atmalıyım falan şimdiden teşekürer
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
AŞILI FİDAN YETİŞTİRME
Collapse
X
-
Cevap: AŞILI FİDAN YETİŞTİRME
Sayın sebasteli, o kadar geniş bir soru sordunuz ki, cevaplamak için ömrümüzü versek yine de sonuna gelemeyiz. Sitemizde bu sorduklarınızın tamamı var. Biraz araştırma yapmalısınız. yukarıdaki hızlı arama bölümünde aramanızı yapınız. Konuların tamamının cevabını aynı sayfadan beklemeyiniz. Ayrı ayrı, tek tek arayınız. okuduğunuz sayfalarda anlamadığınız bir husus yada yeni bir sorunuz olursa sorunuzu tek bir konu ile ilgili olarak sorunuz. Size tüm tarımı yada bahçeciliği tek bir sayfada anlatabilecek birini tanımıyorum. Bahçesel sitemiz bunun için burada zaten... Siz soracaksınız, bilenler cevaplayacak, bilgi paylaşıldıkça çoğalacak ve değer kazanacak. Saygılarımla
-
iyide ben google den arıyorum sadece yetiştirenlerin sitesi var yani yetişmiş ağaçlar çıkıyo böyle benim gibi yeni başlıyan birine yardımcı olacak bir site bulamadım o yüzden sormuştum herhalde soru sorma hakkımı bitirdim buraya baya konu açtım ama kötü niyetle veya siz mecbursunuz bunlar nasıl olsa bana anlatır niyetiyle sormadım nasılsa siz herşeyi biliyonuz biri çıkar bi açıklama yapar diye sormuştum aslında ben tabiatcı bey yardım eder sanıyordum o yüzden sordum neyse ben ona özel olarak sorayım yinede çok saol aslında zaten ben ağaç aşılamayı biliyorum ama eksiklerim varmı diye merak ettim aslında merak ettiğim her şeye konu açsam bu sitede yüzlerce konu olur neyse ben bi araştırayım sonra merak ettiklerimi eksikleri sorarım sağol yinede
Comment
-
sn. sabasteli fidanüretimi yapmak için önce üretim yapacağın alanı tarlayı toprak tahlili yaptırman gerekiyor.önce tarım il veya ilçe müdürlüğünde bitki koruma şübe müd .müracat et ön bilgiyi oradan al aksi halde ürettiğin fidanı satamazsın konu çok geniş burada yazamam. daha sonra ekim sürecine gelirsen bu günlerde ekim yapacağın tarlayı hazırlaman lazım . ekim yapacağın çöğürün yoksa bursa inegöl cerrah kasabasından temin edebilirsin fidan üretimi uzun bur iştir hepsini bugun anlatmam mümkün değil sen anlattıklarımdan başla sırası geldikçe ben sana yardımcı olurum . bazı türler toprak seçer sizin ekim yapacağınız yer neresi çevrenizde bu işi yapan varmı . zaman zaman bilgi alış verişi yaparız.
bende fidan üreticisiyim takıldığınız yerde yardımcı olurum
ben düzceliyim. [email protected]
Comment
-
karnabatfidan kardeşim çok saol açıklama için buralarda bu işi yapan yok o yüzden buraya konu açtım ben sanmıştımki burdaki site yöneticileri falan bazı konularda açıklamalı bilgi veriyorlar uzun uzun mesela ceviz aşısı hakkında dikimi hakkında mantar yetiştiriciliği falan gibi bazı konuları uzun uzun bulmak mümkün bende bu işi yapmak istiyorum o yüzden sormuştum site sayibi önce araştırma yap sonra sor dedi aradım bulamadım neyse mesajın için çok saol aslında bizim buralarda her tür meyve ağacı yetişir ben biraz aşılama yaptım kendi bahçemize iyi oldu iyi sonuç aldık o yüzden aşı yapacağım ama biz o ağaçları önce tarlaya diktik sonra aşıladık bahçenin içine sıralı mesela her ağacı kendi sırasına dikip öyle aşıladık o yüzden özel bakım yapmadık ağaçlara o şekilde bile başarılı olduk kaldıki güzelce dikilip damlama çekilse gübrelense ilaçlansa daha güzel ve verimli bi iş olur düşüncesindeyim zaten bu sene bu şekilde yapıp deneyeceğim yinede en güzeli deneme yanılma yolu gibi bişi
Comment
-
Sayın sebasteli, Soru sorma hakkınız bahceselde sınırsızdır. Lütfen beni yanlış anlamayınız. Sorduğunuz soruların cevapları tamamiyle sitemizde var. Arama yapmanız için bu sayfaların en üst kısmında arama kutularına istediğiniz kelimeleri yazabilirsiniz. Sonuçlara hızlıca ulaşırsınız.
Ben yukarıdaki mesajımda site yöneticisi olarak sorularınıza net cevaplar almanızla ilgilenmiştim. O amaçla da sorularınızı tek tek ayrı ayrı sormanızı tevsiye etmiştim. Forum kullanıcıları kısa ve net cevaplar vermeyi tercih ederler. Herkes bildiğiniz gibi çok iyi klavye kullanamıyor. Bilenler dahi şimdi bu soruyu cevaplarım ama 2 saatim gider diye düşünüyorlar. Ancak kısa ve net sorular olursa daha hızlı cevap alırsınız daha sonra konu açılır genişler zaten...
Karnabatfidan'a da bu mesajımla teşekkür etmiş olayım.
Comment
-
Sn Sebasteli:Öncelikle bu iş o kadar değil.Ayrıca üretceğiniz fidanlarınızı nasıl pazarlayacağınız? Öncelikle onları düşüneceksiniz.Yeterli kadar araziniz vede bu arazide mutlaka sulama suyu olacak.En başta mutlaka toprak tahlili yaptıracak vede mutlaka seranız,vede binanız olacak.Bu binada işletme odası,ısı odası eğer ticari düşünüyor iseniz aşılama odası gibi tesisiniz olacak bunları yapmak içinde belli bir sermayeye ihtiyacınız olacak.Yetiştireceğiniz fidan çeşitlerinde çeşit seçip,branlaşacaksınız yani süs bitkisimi,orman ağacımı,bağmı,meyve fidanımı bütün bunların içinde bile çok çeşit ve tür mevcut.Yukardaki tesbitleri iyice yapıp ondan sonra sitedeki arkadaşlar yardımcı olacaktır.Bu iş öyle göründüğü kadar kolay değil.Hobi başka,profosyonel üretim başka şeyler.Sağlıklı günler dileğimle.
Comment
-
şimdi tabiatcı bey kardeşim benim düşüncem bu iş çok basit asında basit olmasının sebebi biz 15 dölüm kadar bahçe yapıyoruz sebze ve meyvecilik ama kazancı anca kendimize yetiyor zar zor ama benim 15 dönüm fidan bahçem olsa kıyak adam olurum artyı ben böyle işleri severim allah vergisi bir huy yani ağaç dikmeyi aşılamayı oyalanmayı falan neyse asında pazarlama demişsin pazarlama buralarda en kolay iş çünkü buralarda bu işi yapan yok yani dıştan geliyo fidan satıcıları ama kimse bu satıcılardan memun deyil milleti kazıklıyorlar kimsenin güveni yok ağaç satıcılarına benim düşüncem ise şimdi bizim tarlada çok güzel ağaçlar var kayısı şeftali elma erik kiraz ama biz ilgilendiğimiz için bu ağaçlar çok werimli ve güzel yani o kadar verimliki ben her sene şeftalilerin dalarının altına birer tane ağaç dayarım öğle dururlar demem o ki ben bu ağaçlardan aldığım aşıları gören herkez havada kapar mesea bizde şebin ceviz var bizim buralara göre süper bi ceviz ben o cevizden aşıladıktan sonra herkez havada kapar yani pazarlama sorunum olmaz yok satarım herhalde gibi ama asında benim asıl düşüncem ben bu sene bu işi deneme amaçlı yapacağım yani 500 kadar ağaca deneyip yapacağım yani zaten fazla para yatırımı yapamam o yüzden sordum bu soruyu ben biri açıklama yapar sandım kitaptan falan bende onu bilgisayardan çıkattırıp kağıda saklayacaktım ona göre yapacaktım onu merak etmiştim aslında merak ettiğim konular basit ama neyse bide toprak analizi falan demişsiniz 20 seneden fazladır bahçivancıyız bizim tarlaya bir defa ziraatcı geldi oda walilik domates fidesi vermişti onu konturol için dahada bahçe başka ziraat mühendisi görmedi artı bizim buralarda tarlasını analiz ettiren adam çıkmaz fazla biz bu konulara uzağız deneme yanılma metodunu kullanırız gibi bişi yani devetin ziraat odaarı ile aramız iyi deyildir zatende igilenmezler onlara kalırsak yandık ben bu siteden daha fazla bigi edinirim burası daha iyi gibi bişi
şimdi benim anlamadığım mantar hakkında uzun uzun bilgi verimiş ve daha birçok konuda bu konuda neden bilgi verimiyo benim merak ettiğim şeyer ise şunar
tarlaya dikim yapılmadan önce verilen ilacın adı
ağaçların kök kanseri olmaması için ilaç veriliyormuş anu merak ediyorum
birde fadanlara vermem gereken gübre han gi gübre ağaçları daha fazla büyütür
hepsi bu
Comment
-
asında siz beni anlayamıyonuz ondan aramızda sorun oluyo uyuşmazlık benim düşüncem ben tarlaya bir dönüm kadar yere kuş kirazı diktim aşıladım 50 kadar baya başarılı oldu ama onlara özel bakım yapmadık gübre bile vermedik sadece o sene içinde pancar vardı onla birlikte sulandı o kadar biz o bahçedeki kirazlarda bile başarılı olduk benim düşüncem özel bakım olsa daha süper olur falan aslında zaten benim bu işi yani burdan öğrenmem imkansız yani öle bişi olsa millet eline bir kitap alır ağaç profesörü olur ben zaten bu işi biliyorum ama bazı püf nok taları var eksiklerim var onları merak ediyorum yani eksiklerimi tamamlamam lazım gibi bişi saygıar bide bu işi neden çok zor görüyorsunuz onu anlamıyorum bu iş domates yetiştirmekten daha basittir olsa gerek birde bu son cevabım vede son sorumdur bu siteye çok soru sordum konu açtım tabiatcı bey kardeşimizden başka kimse adam akıllı cevap vermiyo zorla üstelersem öyle oluyo cevap ben buraya merak ettiklerimi bimediklerimi öğrenmek için giriyorum he cevap vermek size kalmış ama cevap vermeniz lazım aslında çünkü her açtığımız konuya her yazdığımız mesajın altına çarşaf gibi reklam yapıyonuz sizinde bize yardımcı olmak boynunuzun borcu şimdi ben burda bitane ürün gördüm cropait diye onu alıp deneyeceğim bu sene ama sadece 2 şişe alıp deneyeceğiz buna karar verdik ama umduğumuz gibi olursa seneye en az 5 şişe alırız artı başkalarıda alır falan neyse demem oki sizin bize yardım ettmek boynunuzun borcu hani burası işini iyi yapan ve çok sevenlerin sitesiydi daha hala okadar yazı yazdım hala bu işi nasıl yapmam gerektiği konusunda yardımcı olan yok bari en azından bana deyinki bu işi ik toprağını hazırla toprağı nasıl hazırlamam konusunda yardım cı olun daha sonra dikimde yardımcı olursunuz daha sonra aşılamada falan sonra bakımda böyle konuyu bölerdik basit olurdu ama sizde onu göremedim bunu yapsanız gözümde büyürdünüz hayatım boyunca size minnet duyardım en azın dan sneneler sonra ben bu işi bahçesel diye bir site var ordan öğrendim derdim neyse allah yolunuzu açık etsin asında yani demem oki sebastei arkadaş git önce tarlayı hazırla sonra kalanına sonra yardımcı oluruz tarlayıda şöyle hazırlayacaksın die bir bigi verirdiniz yeterli idi
Comment
-
sayın selsaraç bey ben sizin dediğinizi yaptım forumdaki bütün fidan yetiştirmeyle alakalı yazılarınızı okudum ama çok saçma buldum siz hala olayın farkında deyilsiniz kitaptan almışınız yazmışınız ama ben ordaki okuduklarımla bi fidanlık kuramam şimdi farzedelim benim 1 dölüm boş tarlam var suyumda var buraya fidanlık yapacağım şimdi olay şu önce burayı ilaçlıyacağız ot ilacı birde mantarilacı verecekmiyiz böyle bişi varmı sonra süreceğiz derince bunuda öğrendim sıra geldi ağaçları dikmeye ne kadar mesafe ile dikeceğim dikerken hayvan gübresi kullanılacakmı birde normal alma gübre verecekmiyiz vereceksek hangi gübre kullanılacak şimdi diktik bitti sulamaya geçeceğiz kaç günde bir ne kadar sulamalıyım bahar geldi aşılayacağız aşılamadan önce 1 hafta önce ağaçları sulayacağız birkaç gün öncede üzerlerini keseceğiz buda tamam aşıladık tutmayan aşıları napacağız tekrarmı deneyeceğiz aşılar tuttu diyelim çöğürün aşıdan üsteki kısmını ne zaman veya ne kadar keseceğiz tamamen kesecekmiyiz kestik dielim bakımda hangi gübreyi kullanacağız hangisi daha kolay büyütür ağaçları merak ettiklerim bunlar umarım bu sefer anlaşırız bana bunlar lazım çok basit aslında birkaç satır yazı aslında fidan yetiştirme tekniğini sizin kafanızdan yazmanız lazımdı basitce böyle düşünüp yazmalısınız konuyu bu şekilde ele almalısınız bence bu şekilde anlatsanız herkez fidanlık kurar ben aslında internet dışında hiç fidanlık görmedim ama şu yukarda ki sorularıma cevap verirseniz çok basit zorlanmadan fidanlık kurarım aşılarım bakarım sorun olmaz şimdiden teşekkür ederim
Comment
-
Sayın Sebasteli, Ben bu işi sosyal sorumluluk projesi olarak yapıyorum ve mesaim sonrası ilgileniyorum. Bu işten şimdiye kadar para kazanmadım, kazanacak da görünmüyorum. Bu nedenle hiçbirşey boynumun borcu değil. Cevap yazmak zorunda değilim. Ayrıca bu bir meslek. Yemek tarifi değil ki... Kaldı ki yemek tariflerinde bile aşçıdan aşçıya aynı tarifte bile lezzet farklı olur...
Sorularınızı tek tek ayrı ayrı sorun diyorum, siz toptan soruyorsunuz. sorularınıza cevap yazabilenler vardır ve olacaktır. Benim bilgi seviyem sorularınızı cevaplandırmaya yeterli gelmiyor.
Comment
-
Sayın sebasteli aramıza hoşgeldiniz, tarım işleriyle uğraşmak güzel bir şey.. Şimdi ben cevap vermek istesem hangi sorunuza cevap veriyim bir umman bu işler. Şu sorduğunuz sorulara bir profesör dahi bir anda cevap veremez. Cevap yazmaya kalksa gene ciltler dolusu kitap yazması gerekecektir. Mesela bir tüme varım yapalım; (Okuyun anlayacaksınız)
Siz bir tarım işiyle meşgulsünüz, halbuki bilim yüzlerce koldan oluşur, elektronik, makine , biyoloji, tıp.. Tarım da bunlardan bir tanesi.. Tarım içinde kollara ayrılır, meyvecilik, sebzecilik vs., meyvcilik kendi içinde dallara ayrılır, bilmem ne, bilmem ne.. O da içinde dallara ayrılır...o da , o da...Eğer siz, sorularınızı en basitinden sormaya başlayarak, cevaplarını algılarsanız ve teker teker bu edindiğiniz bilgileri kendi faydanıza göre kullanırsanız ortaya bir iş çıkar ve amacınıza ulaşırsınız..
Mesela ben bir Biyologum. Biyoloji bölümü de, bütün bilim dalları gibi bir daldır,canlılıkla alakalı tüm verileri kapsar, ama ben meyve yetiştiriciliğini bilmem. Uzmanlaştığım bir dal vardır. Ancak bu uzmanlaştığım dalda sorulan soruları cevaplayabilirim, kaldı ki; bu bile oldukça büyük bir umman, herşeyi bilmek imkansız. Yüce yaratıcı ne müthiş yaratmış ki; kendi dalımızda bile cevaplayamadığımız sorular ve sorunlar bulunmakta..
Dediğim gibi, küçük küçük bilgileri toplayıp kendinize göre bir malzeme çıkarmanız gerekir.Elinizdeki veriler ne kadar küçük olursa, o kadar kolay kullanılır hale getirirsiniz, küçük parçaların kullanılması, büyüklerine kıyasla daha kolaydır.
Bu yolu deneyiniz derim..
İşiniz zor, yaptığınız iş çok mukaddes. Çok araştırmalısınız..
Ha bir de; kitap bilgisi demişsiniz de, her insanın algılama biçimi farklı farklıdır, kafa yorup bilgileri kendinize göre, kullanım şeklinize göre yontunuz derim. İnşaallah ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Saygılar...
Comment
-
cevap hayatımda hiç ağaç aşılamamış olsam sizin dediğiniz şekilde bu işin çok zor eğitim gerektiren aşırı tecrübe gerektiren bir iş oldunu sanırım neyse zaten ben ümidi kestim bari ben kendi yapacaklarımı anlatayım şimdi ben 500 kadar ağaç alacağım bunlar fazla yer kaplamaz zaten birazda kendimden ceviz gömeceğim aşılamak için ama önce yerini hazırlamam lazım derince süreceğim traktörle sonra ağaç dikeceğim sıraları bizde çift yönlü pulluk var yolak açmak için onla açacağm buraya biraz güre atacağım biraz da çürük hayvan gübresi toprakla biraz karıştıracağım oraya ot ilacı atacağım şimdi tarla hazır olmuş olacak sonra ağaçları alıp dikeceğim diplerine damlama çekeceğim baharda aşılayacağım sayın saraç hepsi bundan ibaret bunun neresi zor neresi uzun ben onu anlayamıyorum neyse bu muhhabbet zaten sıktı kafamı fazla kurcalıyo burda noktalayalım sizden ricam birdaha mesaz yazmayın burda kapansın birde bu sitenin kuruluş amacı bizim için yardım almak sizin için yardım etmek bilmem anladınızmı sitenin kuruluş amacı bu ben buraya bilgi almak için giriyorum tamam şimdi biz muhabbeti bozduk ben biraz iğneli konuştum gibi oldu ama ben hala soruma cevap alamadım ben buişi uzun uzun istemiyorumki basitce çünkü hiç gerçek anlamda fidanlık görmedim görmüş olsam birazdaha fikrim olur bu konuda neyse ağaçları alacağım adamdan öğrenirim birazınıda sizin şu an bana yaptığınız benim içimdeki hevesi kırmaktan başka bişi deil neyse sizden ricam bu konu kapansın zaten başka bi arkadaş daha bu konuyu sormuş öğrenmek için onada aynı etmişsiniz sanki bu işin öğrenilmemesini istiyor gibi sanki bu işi öğretmek istemiyonuz gibi falan neyse ben sorumun cevabını başka yerlerde bulurum birtek siz yoksunuz aslında şimdi büyük ayıp ettiniz biz öğrenmek için can atıyorken siz öğretmemek için bu işi yapamassın der gibi yazıyonuz neyse yolunuz açık olsun
aslında ben sorumun cevabını buldum ya siz bu işten anlamıyonuz yada öğretmek bilgi vermek istemiyonuz gibi sanki falan feşman kem küm
neyse bb
ama başarırsam yazın fotağrafları forma koyarım saygılar ama yinede aslında bu siteden çok şey öğrendim onun için teşekkürler saraç bey bu konuyuda öğrensem iyiydi ama neyse zaten aramızdaki muhabbet komik bir hal aldı fidan aşılamaktan çıktı size gerçek hayatta başarılar dilerim aslında bu işi yapmanız büyük iş aslında çok kutsal bi iş yapıyonuz ama ben size kırgınım neyse 3 haftalık falan bahçesel üyesiyim aslında birde diyer üyelikle mesajımı yollayamdım buraya kopyalayıp yollamayı deneyeceğim
Comment
-
aslında ben sizin bana ne anlatmak istediğinizi anladım siz dionuz ki bu iş burda anlatmakla olmaz git bi yerlerde çalış internet üzerinde deil gerçek hayatta araştır öğren bu iş çok karmaşık yapamazsınız falan diyonuz başaramazsın dionuz gibi falan banada sizin söyledinizin aksine sanki bu iş çok kolaymış gibi geliyo sanki bu işi yaparsam zengin olacakmışım bu iş benim için bir fırsat gibi geliyo birde düşünsene ben ağaç aşılayacağım satacağım insanlar alacak yiyecekler mutlu olacaklar onu amaç edinecekler benim sayemde gibi ben öleceğim benim sayemde var olan ağaçlar yüzlerce yıl yaşayacak insanlar o ağaçtan nefes alacak falan bilmem anlata bildimmi burası biraz abartılı gibi oldu aslında merak ettiğim başka bi konu daha vardı seraların içinde dilcikli aşı yapıyoıla onu soracaktım nasıl oluyo die yani bende şu an 50 kadar 1 yaşında ceviz ağacı var ben bunları söksem aşı zamanı ingiliz aşısı yapsam poşete koysam verimli olurmu adamlar fotoğraflarda öle yapıyolar die soracaktım ama sormayacağım neyse biraz ağaçta denerim bundan sonra soru yok
Comment

Comment