fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Genel sorular.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Genel sorular.

Bir konuda anlasalim eskiya.Dunyadaki hiç bir kimse bitkilerin tamamini taniyamaz.Gunde en az bir cesit bitki uretiliyor.Kesin bilgi almanin en kolay yolu latincesidir.Aksi normal bir isim uzerinden alinacak bilgiler asla yeterli olmayabilir.Ornek vermek gerekirse abelia dedigimizde yada sordugumuzda hangi abelia oldugunu bilmek zorundayiz .Bunuda ancak latince ismi ile ogrenebiliriz.Bilgi almak istiyorsak bitkiler uzerinde sorulari sormadan once ne istedigimizi bilmek ve askaride olsa latince isminin ne oldugunu ogrenmemiz gerekir.Inanki bunu yapar isen zaten aradiginida bulacaksindir ve ustune çok daha degisik turlerinde farkina varacaksindir.Su sekilde dusun birde .Aradigin bir çesit meyve diyelimki yaban mersini .Vaccanium olmasi gerek yanlis hatirlamiyorsam latincesi.Bu sekilde arar isen karsina çesitleri çikar ama latince isminin yaninda soy isim olarak da latincesini yazarsan aradigini bulursun ve net bilgilere ulasirsin.Ornek vermek gerekir ise su sekilde verebiliriz.

Latince adi/ prunus
    Latince soy adi/ glandulosa

Goruldugu gibi sadece prunus olarak ararsan asla tam hedefine varamazsin ancak isim olarak ararsan hem tam bilgiye ulasir hemde latince isimleri ogrenmis olursun.

Fleur d'un Prunus

Classification [1] [modifier]
    • Les Amandiers et les Pêchers ne sont pas réellement dissociées dans la plupart des classifications. Ils forment le sous-genre Amygdalus. Celui-ci regroupe des espèces fruitières et des espèces ornementales.
    • Les arbustes nommés parfois merisiers ne forment pas un groupe à part entière.
    Clade Amygdalus-Prunus [modifier]

Sous-genre Amygdalus (amandiers et pêchers) [modifier]
    Sous-genre Prunus [modifier]

Section Armeniaca (les abricotiers) [modifier]
    Section Penarmeniaca [modifier]
    Section Prunocerasus [modifier]
    Section Prunus (les pruniers) [modifier]
    CLADE Cerasus-Laurocerasus-Padus [modifier]

Sous-genre Cerasus [modifier]

Prunus cerasus (griottier)

Section Cerasus (les cerisiers) [modifier]
    Section Laurocerasus (les laurier-cerises) [modifier]
    Section Microcerasus [modifier]

Prunus tomentosa

Sous-genre Emplectocladus [modifier]
    Espèces dont le sous-genre est discuté [modifier]
    Prunuslerden hangisi gibi bir soru çikar ortaya.

Comment

abi yani sen gerçek hayatta bahsettiğim chander ve pedro cevizlerini görmedin bilmiyosun yani onlarla ilgili direk bi,lgin yok herhalde abi bu cevizlerin bilgilerini ben buldum ama tabiatcı kafamı karıştırdı

Comment

CHANDLER CEVİZ
        Chandler ceviz ceşidi, çok verimli bir çeşit,geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilir.geç uyanır donlardan etkilenmez.Meyve eti beyaz, iç verimi yüksektir.Mayıs ayında yapraklar uyanmaya başlar ve 9. Ay sonlarında hasat yapılır.İç verimi çok yüksektir.
        Cevizin İklim ve Toprak İstekleri
        Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının yetiştirilmesi uzun zamana bağlı olmakla beraber, 400-1800 saat soğuklama ihtiyacıyla dünya üzerinde en çok yayılan meyve türlerinden birisidir. Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Mutedil iklim meyve türlerinden olan ceviz, hem yüksek ve hem de düşük sıcaklığa karşı hassastır.
        Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olmaktadır. Bu zararlanma -36 °C'de başlamakta, -43 °C'de çok şiddetlenmektedir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise -10 °C'de zarar görmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9 °C ile -12 °C'de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C'ye, tam çiçeklenme döneminde -1°C’ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür.
        Toprak İsteği
        Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz ağacının gelişmesi ilkbahardan başlayarak meyvenin olgunlaşıp yere düşeceği zamana kadar devam eder. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur.
        Fazla oranda kireç ihtiva etmeyen ve su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği arttırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
        Ceviz ağaçları her ne kadar yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.
        Yer seçimi bakımından ceviz tarımını sınırlayan en önemli faktörlerden birisi, taban suyu seviyesi ve suyun kalitesidir. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur.
        Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Yüksek taban suyu seviyesi drenaj kanalları açılarak düşürülmediği durumda da birkaç yıl içinde ağaç tamamen kurur. Bu bahçelerde fidanlar gelişme çağında iken hiçbir gelişme noksanlığı ve belirti göstermemesine karşılık, 5-7 yaşlarındaki fidanlar 5-6 m boy aldığında, cevizlerin gelişme düzeni bozulur ve bahçede taban suyunun daha yüksek olduğu yerlerden başlamak üzere, ağaçlar kurumaya başlarlar. Ceviz, toprak tuzuna dayanım yönünden orta derecedeki meyveler sınıfına girmektedir. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.
        Budama
        Ceviz için en uygun terbiye sistemi ‘Değiştirilmiş doruk dallı’ (Modifiye lider) sistemdir. İlk 2-3 yıl terbiye sisteminin oluşturulması tamamlanmalıdır.
        - İleriki yıllarda verim budaması büyük önem taşır. Cevizde kalın dal kesiminden kaçınmak gerekmektedir. Ancak ağaç üzerindeki 0.5-3 cm kalınlığındaki dallardan çıkarma işlemi yapılmalıdır.
        - Yine gelişme döneminde bitkiler üzerindeki ince dallardan alınabilir. Buda kışın bitki üzerinden aşırı dal çıkarımının önüne geçer. Kalın dal çıkarılması gerekiyorsa mutlaka aşı macunu ile kesik yüzey kapatılmalıdır. Budama sonucunda oluşan artıklar mutlaka toplayıp uzaklaştırmalıdır.
        Uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü dişi çiçekler yıllık sürgünlerin ucunda teşekkül etmektedir. Budama da;yan dallarda meyve veren çeşitlerde derin olmamak üzere uç alımı yapılabilir. Yan dallarda meyve verme eğilimi az olan çeşitlerde uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır.

Sulama
        - Ceviz kurağa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sulama ile verim artmaktadır. Su ağacın gelişmesine, iç oluşumuna iyi olmasına meyve gözü teşekkülüne olumlu etkide bulunur.
        - Sulama imkanı mevcutsa salma sulama , damlama sulama gibi sulama teknikleri kullanılabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, cazibe (salma) sulamalardan sonra bahçede oluşacak olan kaymak tabakasının kırılmasıdır.Ayrıca sulama suyunun bitkinin kök boğazına değdirilmemesine dikkat etmek gerekir. Ekolojilere göre değişmekle birlikte yıllık su ihtiyacı 1300-1500 mm.’dir.
        Hasat
        Bölgeler ve çeşitlere göre hasat zamanı Eylül başı ile Ekim ortalarına kadar devam eder.Hasat tarihini belirlemede en önemli kriter Perikap’ ın çatlayıp kuruması (1/3) ve meyve kabuklu halde iken Higrometre ile takribi %15 nem ihtiva ettiğinde hasat işlemi gerçekleştirilmelidir.Hasat edilen meyveler kabuklu olarak gölgede kurutulmalıdır. Hasat esnasında ağaç üzerinde yara dokusu açılmamalıdır. Ağaç dibine dökülen meyveler bir an evvel yeşil dış kabuklarından ayrılıp Kurulmaya bırakılmalıdır.

.................................................. ......
        yani ben sana latince ismni bulsam bile sen bana bu bilgileri vereceksin ama tabiatcı abi ben bu soruyu sorduğumda karma karışık bi cevap verdi olmaz der gibi yani senin burda bu cevizleri yetiştirmen evde limon yetiştirmek gibi olur der gibi bişişer dedi ama ben pek fazla bişi anlamadım soruyu sana sormamdaki amaç ise sen belki biliyosundur görmüşsündür diye yani gerçek hayatta belki bir duyumun falan vardır diye sordum aslında çalda bir tane cerrah yalova cevizleini kesmiş bunlardan aşılamış ve çok memnunmuş o yüzden sormuştum aslında bizim buraya çal çok yakın denizli çal ama tabi atcı kafamı karıştırdı sütyetmez beyde bi cevap vermedi aslında bu konuy u merak etmemin sebebi -3 ve -1 dereceye bile dayanıyomuşya bu ceviz birde geç yapraklanıyomuş ben onu merak ediyom işte olay bu aslında abi ben bu cevizden bir kaç tane dikip damızlık yapıp üreteceğim ama bu tabi baya zaman alır ama bi yöndende bu işte kendimi geliştire bilirsem imkanlarda el verirse çala gider bakarım:

Comment

Ismi = Saissetia oleae

Turu = bocuk

Yarattigi sorun = aci su ve mantarlasma

Ilgilendigi turler = Incir,zeytin,portakal ve ailesi,armut ve ailesi ,yaban mersini,vs.

Agaca verdigi zarar= Sonuncta kuruma ile gacin kaybi.

Meyvelere verdigi zarar= baktari.

GENEL TANI

Bitkilerde but ur bocuk olusmadan once bakir ile bitkilerin enfeksiyonlara karsi guclendirilmesi gerekmektedir.Ozellikle organik tarimda tam bir sorun olan bu bocuklere karsi etkili ilaçlama mevcuttur.Ancak organik tarimdan kaynakli kimyasal ilaclamalarin mumkunati yoktur yada organik tarimdan çikilip normal tarima geçilmesi gerekmektedir.Organik tarima uygun iki sekil ilaçlama mevcuttur.Birincisi kis sezonu icerisinde kislik ilaclama adi altinda organik olarak hazir satilan ilaçlar.Ikinci ilaçlama ise evde herkezin yapabilecegi ilaçlamadir.Bu ilaçlama kesinlikle dogal olarak uretilmis maddeler ilen yapilabilmektedir.Ekenomik olarak daha ucuza gelmekte hemde kullanim olarak daha elversli olmaktadir.

Comment

abi tam şimdi buldum ben bilgileri birtane arkadaşımın tanıdığı ziraatçı varmış onu aradık sorduk oda son moda ceviz dedi ama güzelmiş yani en idaal ceviz gibi bişi ama adam bize 10 kadar getirtecek hemdaha ucuz tane 13 lira .aslında arkadaşte netteki görüntüleri görünce oda cevize aşık oldu

Comment

Efendim!! Kimseye akıl vermek haddimiz değil.Kimseye kızmak helee..asla ve asla..her kes'in benim yanımda ayrı yeri varr.Bunları yazdıktan sonra kendimizce uygun gördüğümüz bazı noktaları tekrar hatırlatalım.Gerçi;bu yazdıklarımın hepsi sitede defalarca yazıldı ammaa,velakin,velattalinnn...Öncelikle ne dikecekseniz aklınızda bir şekillendiriniz,daha sonra bölgenin arazi yapısı(topografik yapısı,rüzgar durumu,vs.)sulama durumu,taban suyu,yağış miktarı,meteorolojik durumu,iklim yapısı vs.İyice fizibilitesi değerlendirilir.Daha sonra ne dikilecekse,ürünün pazarlama imkanları,hasat durumu vs iyice araştırılır.Daha sonra o civarda o ürün varmı? varsa o işi yapanlarla istişareye geçilir.Bu işin nasıl olacağı hakkında bilirkişilerden yardım alınır.Yukarda yazdığım konularda eksiklikler olabilir.Tamamlayan olursa onada teşekkür ederim.Şimdi bitkiyi dikip,yada ekip ondan sonrada veryansın etmenin alemi yoookkk.sağlıcakla kalınız.

Comment

abi biz yine anlaşamamışız şimdi bizim 100 kadar ceviz var zaten on yaşında tek sorunumuz her çiftçinin olduğu gibi ilk bahar geç donları onun dışında başka sorun yok yani pazarlama bile basit yani biz bu seneki cevizlerimizi bile yok sattık gibi bişi aslında biz cevizleri bitirdikten sonra bile alan müşteriler geldiler birdaha almak için ama tek sorun ilk bahar geç donları ben zaten chandler cevizi bu yüzden araştırıyorum ama şimdiye kadar edindiğim tek bilgi var oda daha kimse doğru düzgün denememiş yani deneme aşısında aslında süper bi cevizmiş çokta güzelmiş ama herkezin tek korkusu var kış soğukları eyer kış çok ser geçerse ağaca zarar verirmiş tek dert bu ama zaten bizim ağaçların bile gövdelerinde kuruluklar çatlaklar var biz onları yaz sıcağından olduğunu sanıyoduk ama kışın sert geçmesindenmiş netice olarak öğrendiğim şeyler chandler ve pedro cevizleri şu an dikilecek en idaal cevizler çok verimli süper cevizler budanan bi cins ceviz soğuklara biraz daha dayanıklı ama kış sert olursa telikeli ola bilir 7çarpı7 m dikiliyo eyer budama biliniyosa 4çarpı7 yani eldeki veriler bunlar bu gün 2 tane aldım ama aldığım sdatıcı bile bilmiyo nasıl bişi dik bak sonra banada bildir diyo ama adam bana yamuk yaptı parayı peş verdidim adam cevizin birini aşılı getirdi yaklaşık 1 karış kadar dieri ise üzerine aşılı ama aşısı sürgün vermemiş daha öle sadece yaprak aşılı yamuk yaptı.yani olay bu araştırmalar son sürat sürüyo

Comment

Eskiyanin bahsettigi cevizin latince ismini bilen varmi acaba?

Comment

latince ismini bulursak google ye yazdığımızda amerikadaki ceviz bahçeleri karşımıza çıkarmı?

Comment

bence googleye latice ceviz yazalım sadece latince (ceviz) o cevizde muhtemelen karşımıza çıkar ama benim yabancı dilim kıt

Comment

Sen su cevizin turkiyedeki turkçe ismini verirmisin?

Comment

chandler ve pedro ama okunuşu çaklıt

Comment

Juglans regia var al sana latincesi sizin oralarda en fazla kaç derece soguk oluyor. bu isim chadlere aittir . soguk iklime govde dayanikli yapraklar sozun yasamaz diyor emme isin içine tomurcuklar girdinmi isler degisiyor

Comment

geçen sene bizim buraları -1 derecede ilk bahar geç donları cevizleri öldürdü ama bir kısmını ama verim 4te1 düştü ama ondan önceki sene -2veya-3 olması lazım o sene hiç verim alamadık nerdeyse ve ondan önceki sene ise -4 tü ama o sene bütün yapraklar öldü ve ağaçlar hayalet ağaç oldu ve tekrar yeni baştan sürgün verdi ama ondan önceki seneler hiç soğuk olmadı sadece bu küresel ısınma denilen şey icat olduktan sonra oldu bu durumlar mesela bizim kaysı ağaçlarıda cevizlerle aynı dayanıklıkta onlardanda 3 senedir nerdeyse satış yapamıyoruz yiyecek kadar bile kaysı olmuyor ama son 3 seneden önceki senelerde kaysıların verimden dalları kırılıyodu yani olay bu şimdi chander ceviz bizim buralarda daha iyi bi cviz olurmu yetiştirsek mesela şebin cevizden daha dayanıklı olurmu bu neticelere göre birde bizim rakım 970

Comment

hocam benimde size bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.2009 ilkbahar ekmiş olduğum yarı bodur m106 anaclı elma bahcem var acaba ağaç aralarına pancar veya buğday gibi ürünler ekilebilirmi? ekilirse ağaçlara ne gibi zararları olur?şimdiden teşekkürler.

Comment

Working...
                                X