fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

yerli tohum bankası

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: yerli tohum bankası

Merhaba , Satış temsilcisi olarak çalıştığım firma adına satışa çıktığımda,Görüştüğüm firmaların çoğunun sorduğu ilk soru,TOHUMLAR NEREDEN GELİYOR oluyor.(Bu zihiniyeti insanların kafasına yerleştiren yine bizim insanımız.)Aldıkları tohum mutlaka bir yerden gelmeli !
    Yerli tohum istemiyorlar.İthal olsunda başka birşey olmasın diyorlar.Bu zihniyetin yerleştiği bir ortamda,yerli tohumumuzu geliştirmek için gösterdiğiniz emeğe saygı duyuyorum.
    Ülkemizde , kullandığım tüm yabancı terimlerin türkçe olması dileğiyle...
    Saygılarımla...

Comment

Sizinle aynı fikirdeyim.Nedir bu yabancı hayranlığımız. Gittikçe dişa bağımlı oluyoruz.Buğdayımız bile dışarıdan geliyor. Bu konuda tarım Bakanlığı ve üniversiteler ne yapıyor merak ediyorum.Onlara sorsanız Dünya'yı fetediyorlardır. Hangi tohumda ıslah çalışması yapmışlarda Türkiyeye ve Dünyaya yaymışlar.Oysa bizim kendimize has kaybolmaya yüz tutmuş yüzlerce bitki türümüz var. Konya kadar bir devlet olan israil dünyada söz sahibi. Bizim yerli ırklarımızı alıp genleriyle oynayıp tekrar bize satmaya çalışıyorlar. Sömürgecilik artık topla tüfekle olmuyor, bizleri ömür boyu kendilerine mahkum ediyorlar.

Comment

Sn.Amatörce,
        Çok değil, kısa bir süre önce ,Tarımda uyguladıkları bu dışa bağımlılığı HAYVANCILIĞIMIZ üzerindede uyguladılar.Benim memleketim ARDAHAN,atalarım yıllardır hayvancılıkla geçimlerini sürdürdüler.Memleket çok da önemli değil.Binlerce insanın geçim kaynağı ellerinden alınıyor birer birer.Nereye gidiyoruz,ne olmak istiyoruz.neredeyiz.Ülkemde yüzlerce Ziraat Mühendisi -Ziraat Teknikeri iş arıyor.Yıllarca emek veriyorlar,karşılığını alamıyorlar.Devletimizin TARIM ve HAYVANCILIĞI geliştirme yolunda sağlam adımlarla Ülkemize yatırım yapacağını umut ediyorum...
        Saygılarımla...

Comment

fsimsek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Bu ülkede bu çalışanlarla bu proje geliştirilsin, ben bıyıklarımı keserim. Eleştirincede eleştiriyor oluyorum. Arkadaş Dünya bu işi kaç yıldır yapıyor haberiniz varmı? Hala daha ülkemizde araştırma safhasında, proje kapsamında, yapılacak, edilecek, cek, cak, falan, filan. Bakın arkadaş biraz gerçekçi olun ve afaki konuşmayın. Bu iş geniş kapsamlı araştırmayı ve gece gündüz çok çalışmayı gerektirir. Sözüm ona, Tembel Tarım teşkilatıyla mı bu iş başarılacak?..

Hiç yapmamaktansa en azından bir yerlerden başlamanın, o da yoksa başlamak için bir proje oluşturulup üzerinde çalışmanın da güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bazı gelişmiş tarım ülkelerden geride olabiliriz evet ancak bu durum böyle diye sürekli böyle kalacağı da düşünülemez. Her zaman olumlu düşünmekte fayda olduğu kanaatindeyim

Comment

amatörce Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Sizinle aynı fikirdeyim.Nedir bu yabancı hayranlığımız. Gittikçe dişa bağımlı oluyoruz.Buğdayımız bile dışarıdan geliyor. Bu konuda tarım Bakanlığı ve üniversiteler ne yapıyor merak ediyorum.Onlara sorsanız Dünya'yı fetediyorlardır. Hangi tohumda ıslah çalışması yapmışlarda Türkiyeye ve Dünyaya yaymışlar.Oysa bizim kendimize has kaybolmaya yüz tutmuş yüzlerce bitki türümüz var. Konya kadar bir devlet olan israil dünyada söz sahibi. Bizim yerli ırklarımızı alıp genleriyle oynayıp tekrar bize satmaya çalışıyorlar. Sömürgecilik artık topla tüfekle olmuyor, bizleri ömür boyu kendilerine mahkum ediyorlar.

Sadece Tarım Bakanlığı ve üniversitelere yük yüklemek doğru bir düşünce değildir. Ona bakarsanız Türkiye'de bir zamanlar özellikle Karadeniz bölgesin'de çok yüksek yetiştirme oranlarına sahip soya bitkisinin şuan küspesini yurtdışından gross tonlarca ithal etmekteyiz. Tarım üzerinde çok büyük politikalar dönmektedir. O bahsettiğiniz tohumda ıslah çalışmaları ve bunları dünyaya yaymak o kadar basit bir iş değildir. Özellikle tohum ıslahı ve muhafazası yani ıslah çalışmaları uzun yıllar isteyen bir iştir. Bu konuda kısa zaman dilimlerinde çok büyük gelişmeler beklememek gerekir. İçiniz rahat olsun, ülkemizde bu konuda gerçekten büyük çalışmalar sürdürülmekte. Sürekli böyle gitmez ...

Comment

sayın katılımcılar,
              ülkemizde de bir Tohum Gen Bankası kuruldu ancak unutmamak gerekir ki bu banka kurulurken sermayesi, yurtdışı kaynaklıdır. yani, GDO üreten tohum firmalarının destekleridir.
              piyasaya gelince, "BİZDE YERLİ TOHUM VAR" diyenlere de inanmayın derim, zira ellerindeki tohumlar ziraatçilerden yani GDO'lu ürünlerden alınan tohumlar.
              pazarda gördüm, minik minik paketler yapmışlar, satıyıca sordum, keyifle "ziraatçiden aldım" diyor. yani yerel tohum kullanmıyor.
              LÜTFEN, YEREL TOHUMLARI DOĞRUDAN ÜRETİCİDEN ALIN, KÖYLÜDEN ALIN, YERİNDEN ALIN, SAKSIDAN VEYA TARLADAN KENDİNİZ KOPARIN. ANA/BABALARINIZDAN KALMA, DEDELERİNİZDEN KALMA TOHUMLARA ULAŞMAYA BAKIN.
              saygılarımla

Comment

Tohum konusunda, bazı püf noktaları var, bunlardan biri izalasyon mesafesi. Selahattin Yılmaz hocanın bu konuda yazısını okumuştum, belki buradada vardır.

Bazi bitkilerde bu mesafe sıfır (domates) buda aklınızda olsun.

Comment

bütün yazılar böyle elalem uzaya tohum çıkarırken biz hala yerde yerli tohum peşindeyiz biZim yerli tohumlarla bir yere varamayız o yerli tohumlarla bir kilo domatesi bile yurt dışına pazarlayamayız sadece hibrit tohumlarala bunu yapa biliriz hibrit tohumlar olmasa yurt dışına imkanı yok satış yapamayız ve türk tarımı bir adım bile ileri gidemez bence daha iyi tohumlar bulmalıyız hibrit tohumlarımızı kendimizüretmeliyiz zaten birkaç seneye yerli tohum diye bişi kalmaz herhelde insanlar bahçelerine emek veriyo mesela 1 dölüm domates eksek yerli tohumlamesela 1 ton domates alıyosak hibrit tohumla 5 ton alırız bu adamın tarlasından alamadığı 4 ton domatese yazık deyiilmi

Comment

bazı tohumların 4000 ve bazılarının da 8000 yıl dayandığı, tarihsel ve bilimsel gerçeklerle kanıtlanmıştır.
                    bir süreden beri de mevcut yerel tohumlardan toplamaya başladım.
                    saygılarımla

http://groups.google.com/group/tohum...0d0de4c3?hl=tr

Comment

şimdi düşündümde bu konuyu mesela sizler 5 kilo süt veren ineklerin peşindesiniz halbuki ortalıkta 30 kilo süt veren bir sürü inek var şimdi ne diye 5 kilo süt veren ineğin peşindeyiz ikiside aynı yemi yiyecek ikisininde bakımı aynı maliyeti aynı diyer yandan 30 kilo süt veren inek her sene ikiz buzağı veriyor daha güzel süt veriyor hemde daha iyi buzğı veriyor gibi öle benim düşüncem ama diyer yandan bu inek 1 defa buzağı veriyor ertesi sene ölüyor tekrar 30 kilo süt verecek pahalı inek almamız gerekiyor>???

Comment

Sn.balböceği,
                        Amaç sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak.Birçok bilim adamı neden doğal beslenin diyor.

Comment

sayın balböceği,
                          kıdemli üye olmanız nedeniyle size duyduğum saygıdan şüpheniz olmasın ancak, yerel tohum kullanmaya gelince,
                          sizin 30 lt süt veren inek öldüğünde -ki ölecektir-, bizim 5 lt süt veren ineğe muhtaç kalacağınızı da unutmayın. paçayı kaptırdık mı, yandıkkkkkkkkkkkkkkkkkk
                          saygılar

Comment

malesef öyle ,biz neden yapmıyoruz.tohum için bile dışarıya bağımlı kalıyoruz.

Comment

Trusty Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Yanlis anlasilmasin, daha bugun katildim. Muhalafet etmek degil, sadece izlenimlerimi yaziyorum.

Son 20 senedir Kanada ve ABD'de yasadim/calistim.

ABD'de calisan, 10.000 Turk Profesor, 100.000 Yuksek Lisans, ogrenci ve mezunu var.

Bu insanlar, dunyanin en ileri teknolojileri ile okuyor, calisiyorlar.

Ama yurda donmuyorlar.

Bu kadar elit bir kitle, icerdeki beyinler, cozum odakli dusunse de pek degisen bir sey olmuyor..

Baska birtakim eksikler var.

Bobreklerini satisa cikaran koyluler, 14 Milyon icra dosyasi, surunen emekliler.

Gercekler bunlar.

Maalesef.
                              eksikliklerin en başında :yabancı dille öğrenim görmek geliyor .kendi anadilinle öğrenemeyen ,kişi onu nederece kendi kişisine aktarabilirki köreltiliyoruz.

Comment

yeşim Ç Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                eksikliklerin en başında :yabancı dille öğrenim görmek geliyor .kendi anadilinle öğrenemeyen ,kişi onu nederece kendi kişisine aktarabilirki köreltiliyoruz.
                                Tamam kabul ediyorum da yurt içindeki bilim adamları ve yöneticiler türkçe konuşuyor da ne yapıyor.?

Comment

Working...
                                X