fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

fusarium

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: fusarium

selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sayın Baran Bayram, Haklısınız Kapatalım. Ama önce beni bir dinleyin sonra kapatayım.

Teknik yönü talimattır peki bana talimattan bir alıntı yaparmısınız? nerede bunun talimatı?
    Soru şuydu: fidanlık genelinde tüm saksılı süs bitkilerinde yaprak solgunluğu var sebebi fusarium haricinde başka birşey olabilir mi?

Burası forum ortamı yani herkesin katılabileceği ve sorulara üyeler biliyorlarsa cevap ve tavsiye yorumlarıyla gönüllü yardım edebilecekleri bir ortam ve soruyu soran 15 yıllık tecrübeli bir fidanlık işletmecisi ve
    Özetle gelen cevaplar şunlar:

Selsarac: İlk mesajında gübreleme programını sordu ve B5A kullanmasını tavsiye etti.

Baranbayram: Foruma yazdığı ilk mesajında "Benim başım ağrıyor. Ben de mi B5A almalıyım?" diye konuya görüş yazıyor. Bilgisini katmıyor ve alaylı eleştiri yöntemini seçiyor. Teknik talimatı o zaman verseydiniz ya?

Selsarac: bekleyelim konuyu iyice anlayalım diyor.

Yaseminn: soruyu daha da açıklamak için tekrar yazıyor ve diyor ki "bitkilerimdeki yaprak solgunluğu yaprak formlarının kısmi olarak bozulması içe doğru kıvrılmalar besin eksikliğinden ziyade mantar enfeksiyonunu düşündürmez mi kaldıki bitkilerin gübrelemesi periyodik olarak yapılmakta 15 senedir ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyorum"

Selsarac: bunun zararlı yada hastalık olabileceğini ve Uzmansel servisine Prof. Dr. necip Tosun hocamıza sorulması için yönlendiriyor ve bu arada B5A kullanmasını vakit geçmemesi için yine tavsiye ediyor. Hala o bölüme bu soru sorulmadı.

Selahattin Yılmaz: Zıraat mühendisi olarak B5A hakkındaki tavsiyenin doğru olduğunu yazıyor ve vaktin boşa geçmesinin zararlarından bahsediyor.

Ebrar: Teknik talimattan fusarium konusunu aktarıyor ve Yine B5A hakkında olumlu mesaj yazıyor ve bunun gibi durumlarda başarısını anlatıyor.

Baranbayram: Hala bu konuya ilişkin olumlu bir cevap ve yorum yok. Konu b5A ve b5A yı tavsiye edenlere ilişkin.

Ebrar: Baranbayramın son mesajına cevap olarak B5A hakkındaki tecrübelerini aktarıyor, çünkü konu son mesajla B5A üzerine kaydırılmış oldu.

Baranbayram: dedi ki: "b5a yı tavsiye eden arkadaş sanırım hatasını anladı ve biraz daha bitki sahibini dinledikten sonra yorum yapmış olmayı yeğledi. Yani b5a yı tavsiye etmenin teknik yönü falan yok bu konuda ki olamazda." dedi ve hatalı tavsiye olduğunu söyledi.

Selahattin Yılmaz: B5A yı tanıyan bir mühendis olarak geçen yılki B5A yı tanımadan önceki tavrıyla aynı tavır gördüğünü yazdı.

Ebrar: Baranbayrama hitaben b5a tavsiyesinin Teknik olmadığını nasıl anladığını sordu. hala cevap yazılmamış

Baranbayram: Teknik yönü talimattır demiş ancak bu yeterli bir cevap değil. Ayrıca fusarium için yazılan Sayın Ebrarın mesajındaki tavsiyeler ne kadar bu konuya uygun düşer? Bu sorunun cevabı değil de fusarium hastalığının cevabı için doğrudur. Yani soruya gelen ilk cevabın teknik talimattaki fusarium talimatı çok uygun düşmezdi. Ki baştan bunun fusarium olmadığı da belirtilmiş.

Ve Baranbayram, paylaşımın ön planda olması gerektiğini belirterek konuyu bağlamış...

Tüm bu yukarıdaki soruyu soran yaseminn e ve yorumlarıyla katılan arkadaşlara ve görüşlerini paylaşanlara teşekkür ediyorum.

Netice;

Bu kadar yazma çizme sonrasında elimize geçenler;

Sayın yaseminn sorusunun cevabını birkaç kişiden tavsiyeyle aldı yada almadı ancak sorunu hala çözülmedi ve aradan bir hafta geçti...
    Necip hocaya sorunun sorulması tavsiye edilmişti halen sorulmadı, Takdir kendisine ait ben sadece tavsiye etmiştim.( acaba bu tavsiyenin altından ne çıkabilir)

Baranbayram gibi her söyleneni kabul etmeyen ve b5a hakkında kulaktan dolma bilgilerle tepkisini dile getirebilen değerli bir forum üyesi kazandık.

Bu kadar B5A tavsiyesi yazdık, B5A firmasından bırakın para pul almayı bir teşekkür dahi gelmedi. Kendimde B5A satamadım. Bundan sonra herkese başka bir para getirecek ürün tavsiyesi yazacağım. Aslında hata bizde, Bu ülkede menfaatsiz karşılıksız bir iş yapılmazmış, eğer parasal değeri olan bir ürün tavsiye ediliyorsa primini almadan ürün tavsiyesini yazmayacağım.

Bundan 3 yıl sonra B5A hakkındaki yorumlarımızın ne kadar doğru olduğunu hep birlikte göreceğiz.

Önyargıyla yazılan bir mesaj bu kadar destek görüyorsa kimin önyargılı olduğu taktirini üyelerimize bırakıyorum.
    Forum siteleri özgürce bilgi paylaşım yeridir, sorulan sorulara bilende bilmeyende yorum yazabilir. Amaç bir konunun her yönüyle ele alınması ve konuşulmadık bir yönünün kalmamasıdır.

B5A atılsaydı belki ve hiç etkisi görülmeseydi 70 TL zarar edilirdi. Şu ana kadar hiçbirşey yapılmadan bitkilerin kaybettiği form nedeniyle uğranılan zararın değeri ölçülebiliyor mu? halbuki B5A bir hafta içerisinde etkisini gösterebilirdi.

Halen bu soruna çözüm üretebilmiş değiliz. Benim tek derdim bu, Anlayan anlasın.
    Ha bu arada, Benim satamayıp elimde kalan B5A lar ne olacak???
    Sayın selsaraç;
    Ben kulaktan dolma bilgilerle b5a hakkında yorum yapmıyorum.Bilinçli üretim yapan çiftçilerimin ürünü deneme sonuçlarından yola çıkarak yorum yapıyorum.

Benim tepkim direk b5a yı tavsiye etmenizedir bunu bilin.
    Bunun yanında sorduğunuz teknik talimat ise 2 .mesajınızda yazdığınız ;

"Sorunlu bitkilerinizden Yakın plan fotoğraflarını, hatta yaprak detaylarına kadar 5-6 adet çekip, Bitki Hastalıkları, Fungisitler, Tohum Hastalıkları ve Çim Hastalıkları - BAHCESELFORUM linkindeki sayfada yeni bir konu açıp, sorunuzu ve sorununuzu Ege Üniversitesi Zıraat Fakültesi fitopatoloji uzmanı Prof. Dr. Necip TOSUN hocamızın cevaplaması için sorabilirsiniz. Sorunuzu sorduğunuz anda sistemimiz sayın hocamıza bir mail ile sorunuzun bir kopyasını gönderecek ve sayın hocam mesajınızın altına cevabını yazacaktır. Detaylı ve fotoğraflı bir şekilde sormanız en hızlı cevabı almanız için etkili olacaktır. Böyle bir sistem sadece bahcesel.com da vardır bunu da belirteyim."

Cümlelerinden sonra aranabilir ancak.
    Demek istediğim b5a yı tavsiye etmeden önce olayın derinine inmeniz gerektiğidir.
    Artı peysaj firması işleten birisinin de sadece besin elementi noksanlığını teşhis edememesinin de söz konusu olamayacağını bilmelisiniz.
    Şahsen ben; görülen solgunluğun kesinlikle besin noksanlığı olmayacağını düşünerek yaklaştım konuya.
    Sonrasında ise resim ya da sözlü olarak etmenin yayılması, hangi kısımlarda, hangi bitkilerde, kaç yaşlı bitkilerde, hangi gelişim döneminde, başlangıç ve ilerleme dönemleri gibi gibi kriteleri bilmeden nasıl yorum yapılabilir ki?

Anlayacağınız benim bu konuda, soru sahibine zerre kadar yorum yapmayışımın nedeni budur.(Bir şey anlamadan görmeden nasıl yorum yapılabilir ki?)

Her neyse sonuç olarak bana ithafen yazdıklarınız çok kırıcı bunu bilmenizi isterim.
    Ben bu konuda paylaşım yapmadığımın ve ilk mesajımla tamamen eleştiri yaptığımın bilincindeyim ve kasıtlı olarak yaptım.
    Çünkü bu konuda bu aşamada resim ve üreticinin ek bilgisi olmadan yorum yapmak ya da tavsiyede bulunmak bence imkansız, yapılırsa da hatalı. Bu yüzden sizin ilk tavsiyenizi tamamen hatalı buluyorum.

Son olarak her söyleneni kabul etsem ki zamanında ettik fakülte bitirmemiz nerde kalır?

Zaten ne geliyorsa başımıza her söylenene inanmaktan gelmiyor mu?
    Neden mi;

Adamlar dağı kiraladı, çuvalladı ve humik fulvik asit içeren leonarditi ürettik dedi inandık;

CLİNOPTİLOLİTE ürettik dediler dağın taşını yine çuvallayıp toprak regülatörü diye sattılar inandık vs vs vs.
    Ve benim bahsettiğim madenler uyanmayan meslektaşlarım tarfından hala satılıyor.
    Özellikle şu kriz ortamında bu maddelerin üretimi ve İCADI artarak çoğalıyor.

Onun için tarımda milada inanmıyorum ben artık.
    Bir maddeyi uygulayacaksınız ve hem gübre hem bgd hem de pesticidlerin tamamının uygulanmasını bırakcaksınız ve aynı kalite ve tonajda ürün alacaksınız.

İnananların yolu açık olsun...

Comment

Sayın Baranbayram, birbirimize kırılacak bir durum yok, kırdıysam özür dilerim.

Biz arkadaşlarımla forumu sırf teknik olarak tartışma ortamı oluşturalım diyerek açtık ve baştan hepsiyle anlaştık, teknik tartışma ayrıdır gönül kırmak hakarete varmamak şartıyla ayrıdır.

B5A hakkında hala yanlış yaptığımı düşünmüyorum. İlk mesajımda besin noksanlığını sordum yanlış mı yaptım? ne sorsaydım?

Bu mesajınızda mühendis olduğunuzu anlıyorum. Bende mühendisim. Ve Tüm tabuları yıkmak ve saplantılarımızdan kurtulmak, bilmediklerimizi öğrenmek ve bildiklerimizi tekrar hatırlamak için her yenilikten haberimiz olsun, herkes bildiğini paylaşsın diye buradayız. Umarım sizde bu düşüncelerle buradasınızdır.

Benim b5a tavsiyeme niye bu kadar taktığınızı anlayamadım. Ama mühendissiniz tepki göstermekte kendinize göre haklı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Benim de b5a yı kabul etmem kolay olmamıştır, bunu da belirteyim. Ama B5A hakkında hiç etkisini görmedim, birşeye yaramaz diyeni de hiç duymadım, bir yer söyledi onlarında amaçları belliydi...

Neyse bu konu burada bitmeli bence...

Bu arada yeni bir konuya girmiş oldunuz. Klinoptilolit, zeolit leonardit konusununa girdiniz. Ancak bu konuyu yeni bir başlıkta tartışmamız gerektiğiniz düşünüyorum. Burada cevap yazmak istemiyorum. yeni bir konu açarsanız tartışalım.

Sizinle seviyeli teknik tartışmalar yapmak istediğimi bilmenizi isterim.
      Sizinle tanıştığıma memnun oldum. Görüşmek üzere...

Comment

Sayın baranbayram, bizim için soru kadar soruyu soran kişinin hakkındaki bilgiler de çok önemlidir. Bu soruda, soruyu soran kişinin tecrübeli bir teknik alt yapısı olduğu belli oluyor. Dolayısı ile kişinin vardığı sonuç bizim için önemli. Burada,soruyu soran arkadaşımız, fusarium veya besin eksikliği gibi bir sorunun olmadığını tahmin ettiğini gene de, fusarium ihtimaline karşı ilaçlama programının da yaplmadığını bildiriyor. Bu durumda bizler, anlatanın teknik alt yapısına dayanarak ayrıntılı bilgi istemeyebilir, vardığı sonuçlar üzerinden meseleye yaklaşabiliriz.

Burada tavsiye edilen B5A nın teknik bir alt yapısı var. Bizler, B5A yı uzun zamandan beri kullanıyoruz ve vardığımız sonuçları birlikte istişare ediyoruz. Bunun için tavsiyemiz bilgi ve deneylerimize dayanarak varılan teknik sonuçlar üzerinedir.

Comment

Kısır bir döngüye girdik sanırım.
          Herkese saygılar, iyi çalışmalar.

Comment

Teşekkür ederim, sizede iyi çalışmalar.
            Saygılarımla

Comment

arkadaşlar konuyla ilgilendiğiniz ve görüşlerinizi samimi bir şekilde dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim öncelikle B5A isimli ürünü sorunlu bitkilerin bir bölümünde deneyeceğim bu kısımda ilaçlama planlamayacağım sorunlu bitkilerin diğer bölümünde ise direk ilaçlama yapıp sonucu da sizlerle hemen paylaşacağım herhangi bir olumsuzluk beklemiyorum bekleyip göreceğiz hepinize iyi çalışmalar diliyorum

Comment

Bu konudaki yazıların tamamını dikkatlice okudum. Yazan herkesi mesleki yeterliliği ve olgun tavrı için tebrik ederim.

Comment

Sayın Yaseminn, bence bir kısmına ilaçlama programı+B5A, Bir kısmına sadece ilaçlama programı, bir kısmına da sadece B5A uygulayın ve sonuçlarını bizimle paylaşın. Samimi yaklaşımınız için teşekkür ediyorum ve kolaylıklar diliyorum. ( B5A nın hiç bir ilaç ve gübre ile karışabilirliği yoktur. ilaçlama programı ile uygulanırken her zaman için tek başına uygulanmalı, diğer uygulamalar en az 5 gün sonra yapılmalı)

Comment

korkmayın b5A bakterileri mantari ilaçlarla bakır hariç uyum gösterir onun içindeki bakterilerin bazılarıda fungal özellikliidr zaten ama iyileştirmez sadece bitkiyi ayakta tutar etkisi gidince bitki ölür. mantari ilaölarla verebilirsiniz bakır ve preparatları hariç tabiiki.

Comment

Sonuçta B5A daha iyi sonuç alabilmek için saf su ile kullanmak en garanti olan yöntemdir.

Comment

arkadaşlar ''kabakta fusarium'' konulu elinde bilgi olan varmı?

Comment

Working...
                        X