fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

üzüm aşısı hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• üzüm aşısı hakkında

şimdi ben birtane sitede üzüm dallarını kalem aşısı yapıp köksüz gömdüklerini gördüm benim merak ettiğim bu işi bende yapmak istiyorum ama orda ayrıntılı anltılmıyor sadece site reklamı bu işi bilen varsa açıklayıcı bi şekilde anlata bilirmi bide gövdelerini iple bağlmmışlar aşı yerlerine boya çlmışlar bunun hakkında ben 1000 kadar üzüm çeliği gömdüm bunlar ziraattan alma süper üzümler bizim buralarda omayan bizim buralrda yetişenlere göre çok lüks ve güzeller bunları önümüzdeki sene satacağım ama isterimki iyi olsun ki kaliteli satayım ben sadece dallardan budayıp gömdüm aşısız o aşı şekli çok zormu basitmi bilen vrmı weya masrflımı
    şimdi bide merak ettiğim benim internetteki sitelerden öğrendiğim aşı ve çelikten üretilen ğaçlar aslının aynısı oluyomuş sadece tohumdan alınanlar bozuluyormuş şimdi üzümde çelikten üretme olduğuna göre neden aşılanıyo?
    birde bu çeliklerin kolay kökleşmesi için ilaç varmış bu doğrumu suyla karıştırılıp kökleri suda bekletiliyomuş?

yani üzüm aşısı hakkında bilgi vere bilecek biri varmı veya benim çelikten ürettiklerim kaliteli olurmu veya ben bunları satınca insanlra haksızlık etmiş olurmuyum

Cevap: üzüm aşısı hakkında

iyi çok bilgi edindim sağ olun var olun bende deneme yanılma tekniğini kullanırım

Comment

TABİATCI amaca nerdesin sen bari yardımcı ol

Comment

Öncelikle herkese kolay gelsin.Bildiğimiz kadar yardımcı olmaya çalışalım.Üzüm aşısı Genellikle Floksera riski olan bölgelerde,Amerikan asma anaçlarına aşılanır.Ancak kışı soğuk geçen ve Floksera olmayan bölgeler ile aşırı kireçli topraklarda tavsiye edilmez.Zira bazı Amerikan anaçları kirece karşı hassadır.Bu nedenle aşı yapacağınız anacı bölgeye göre seçmenizde yarar vardır.Öte yandan üzüm için seçtiğiniz çelikler ilerde kestiğiniz,yani çelik aldığınız üzümlerin aynısını verecektir.Profosyenel manada fidan üretimi yapmak istiyorsanız,Öncelikle pazarlama işini,daha sonra tesis işini ele almanız gerekir.Yukardaki bilgiler doğrultusunda hareket etmenizde yarar vardır.Esen kalınız.

Comment

Herkezin anlıyacağı şekilde anlatacak olursak.
          Şimdi bir bağ türü var çok dayanıklı ve uzun ömürlü fakat üzüm vermiyor yada az verim oluyor.
          Bir üzüm bağıda varki dayanıksız ömrü kısa ama çok güzel üzüm veriyor.
          Eğer üzümü güzel olan bağdan çelik alıp dikerseniz verim güzel olur ama ömrü kısa olur. Toprak şartlarından etkilenir.
          Ama verimsiz ama kökleri güçlü ömrü uzun olan bağı dikip üzerinede üzümleri güzel bir bağ aşılarsanız. Hem uzun ömürlü ve dayanıklı hemde güzel üzüm veren bir bağınız olur.

Dedem bağını dikerken yarısını ziraatten aşılı almış fidanların. Kalan yarısınıda verimli üzümün çeliğinden dikmiş. Aşılı bağlar aynı verimi verirken çelikten dikilenler yaşlanmaya ve verimi azalmayaşladı ve en sonunda o kısımdaki bağlar söküldü. Aşı olayı budur.

Kolay köklenme için IBA denilen köklendirme hormonu var ama bu hormonlar baya pahalı sitemizde üye olan salahattin yılmaz beyle görüşebilirsiniz. Hem şiparış hem bilgi için.
          Bunun dışında köklerini sıcak tutarsanız köklenme daha çabuk olur bahar geldiğinde hazır köklenmiş olduğu için vakit kaybetmeden gelişmeye başlar. Sanırım ziraatte deli çelikleri aşılıyorlar sonra ısıtıcılı yataklara yatırıp kıştan köklendiriyorlar.

Aşı yerlerine sürdükleride aşı macunudur. aşıyı koruyup su kaybını önlemek için.
          benden bu kadar

Comment

Öncelikle Herkese iyi günler dileyerek yazıma başlamak istiyorum.İlk önce yukardaki yazımı tekrar okumanızı tavsiye ediyorum.Dünya bağcılığında floksera bağcılığın baş düşmanıdır.Kök flokserası yerli çeşitlerin köklerini kısa zamanda tüketerek kuramalarına sebep olur.Öte yandan sadece amerikan anaçlarından bahçe tesisi halinde ise;Yaprak Flokserası,yaprakları yiyerek asma bitkisinin kurumasına neden olabilir.Bu nedenle Amerikan asma anaçlarına yerki çeşitler aşılanarak floksera zararlısından kurtulabilir.Yurdumuzda kışları soğuk geçen bölgelerde şu an floksera zararlısı görülmemektedir.Ancak bazı Amerikan Asma anaçları bu bölgelerdeki kirece karşı hassasdır.Öte yandan bazı amerikan asma anaçları yerli çeşitler ile uyum sorunu çıkmaktadır.Bu itibarla bağ tesisi kurarken yer seçimi çok önemlidir.Bölgenin topoğrafik yapısı,Taban toprağı,iklim,sulama ve su durumu gibi konular araştırılmalı,Mutlaka işin uzmanlarından yardım almalıdır.Öte yandan yörede geçerli ve pazar payı olan çeşitler seçilmesi büyük önem taşır.Asma Bitkisine geçerli olan aşı çeşitleri aşağıda belirtilmiştir.Bu işi yapan büyük firmalar makina ile aşı yaparak başarı oranını artırmıştır.Öte yanda kurulu bağlarda erken ilbaharda kalem aşıları ve yazın ise durgun yongalı göz aşısı yaparak çeşit değiştirilebilir.Öte yandan bağda en önemli olan konulardan biride budame ve terbiye sistemidir.Kolay gelsin,başarı dileklerimle..

Comment

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adresine bir bakmanızı öneririm...

Comment

Sn.Sefa 78 kardeşim,ilginize teşekkür ederek başlıyorum.Şu an 50 yaşındayım,az-çok mektep medrese gördüm.Yıllardır da üzüm bağım mevcut,Ehh bahar döneminde sağa,sola budama ve aşıya giderim.Boş zamanlarımda bahsetdiğiniz sitelere girer,yeniliklerden istifade etmeye çalışırım.ARI ve AŞI benim mesleğim.Reklama kaçmaz umarım Tüm site üyelerine bağ konusunda bir kitap tavsiye edeceğim.Bilgi ve becerileri dünyaca kabul görmüş hocalarımızdan 5 Kişinin hazırlamış olduğu GENEL BAĞCILIK kitabı. Yazarları:Prf.Dr.hasan ÇELİK-Prf.Dr.Y.Sabit AĞAOĞLU-Prf.Dr.Yılmaz FİDAN-Dç.Dr.Birhan MARASALI-Dç.Dr.Gökhan SÖYLEMEZOĞLU. Kitap SunFidan.A.Ş yayınları.İsteme Adresi:TEL:02367392245.Bunlardan Sn Hasan ÇELİK hocam ara,sıra görüşlerine başvurduğum,son derece beyefendi bir insan ve halen ANKARA Üniversitesi bahçe Bitkileri bölüm başkanlığı yapmıştır.Epeydir kendisiyle görüşemedik.Ayrıca bahse konu,aşı çeşitlerini pek çok kez başarıyla uyguladım.selam ve dua ile Esen kalınız.

Comment

Sn TABİATÇI...Benim önerim konuyu açan arkadaşa yönelikti.Ancak yanlış anlaşılmaya mahal verdim sanırım.Size bir öneri değildi yaptığım.Karşılıklı olmasını istemem ama kitaba göre ziraat olmadığını siz de biliyorsunuz. Kaldı ki bahsi geçen hocaları ben de iyi tanıyan biriyim. (Bu arada Birhan hoca ve Gökhan hocanın Prof. olduğunu belirtmek isterim). Hocalara ulaşamayacağını düşündüğüm için arkadaşa enstitü tavsiyesinde bulundum.Saygılarımla...

Comment

Sn Sefa 78 Kardeşim:Esteğfurullah,sizin samimiyetinize inanıyorum.Burası Forumsel bölümü.tartışacak,fikirlerimizi beyan edeceğiz.ne siz beni tanıyor,nede ben sizi tanıyorum.beyanlarınızda gayet beyefendice bende alıngan biri değilim.Değerli hocalarımızın prf. olması bizi de mutlu etdi.selamlar,başarılar dileğimle.

Comment

iyide siz konuyu nerelere taşıdınız ben şimdi bahçeme 1000 in üzerinde çelik gömdüm deneme amaçlı sonra internette aşılanıp gömüldünü gördüm ben bunu yapmak istedim isterimki aşılı üzüm satayım ama siz o profesör bu profesör kavgası ediyonuz benim istediğim ben insan lara aşısız üzüm satacağıma sonuçta insanlar para verecek artı mutlu olacak kendilerine bi amaç edinecekler hayal kurarak bu fidanı dikecekler demem o ki isterimki bu işin iyisini yapayım benim merakım bu iş nasıl yapılır hangi tarihte yapılır nasıl yapılır ama yinede sağ olun biraz bilgi edindim ama tam uygulayamam bu bilgilerle tabiatcı amca tek isteğim ben uşakta bu işi nasıl yapa bilirim aşı ile üretimi yinede çok sağol diyer arkadaşada çok teşekkür ediyorum sağ olun

Comment

şmdi siz bana ne yapmam gerektini anlatmamışsınız bu işi başarmak adına bari ben size yapacaklarımı anlatayım şimdi ben dedemin 20-30 yaşında bağı var o bağın çeliklerinden alılıp anaç olarak kullanacağım sonra bunlara kalem aşısı vurup aşıyerlerini bağlayıp üzerine macun süreceğim sonra bunları nemli talaşa gömüp seraya koyacağım tutanları alıp poşete yerleştireceğim benim yapacağım bu doğrumu sağolun

Comment

birde TABİATCI amcaya laf yok o olmasa bu sitenin hali harap acemilerin sorduğu her soruya profesyonelce cevap verip bilgilendiriyo adam sağolsun var olsun diyerlerine kalsak sordumuz hiçbir soruya cevap vermezler herhalde ben bir iki bişi sordum istediğimcevapları alamadım neyse

Comment

Sn sebasteli daha önceki mesajımdada dediğim gibi üzüm veren bağ çubuğuna aşı yapılmaz üzüm vermeyen ama dayanıklı bağlara üzüm veren bağ aşılanır. Ki kökleri kuvvetli dallarıda verimli olsun.

Amarikan anaçları dedikleri bağ turü üzüm vermeyen bir bağdır ama dayanıklı olduğu için üzerine aşı yapılarak kullanılır.
                            Dedenizin bağğından aldığınız çubuklara aşı yapmakla elinizdeki güzel üzüm veren bağları direk dikmek arasında pek bir fark olamaz diye düşünüyorum.
                            Tabiatci bey yanlışmı söylüyorum.

Comment

Sn SEBASTELİ
                              Ülkemizin bağ alanlarının büyük bir kısmı floksera ve nematod zararlılarıyla bulaşık durumdadır. Bu zararlı asma köklerini emmek suretiyle hem besin maddelerine ortak olmakta, hem de köklerde yaralar meydana getirerek asmaların gelişmelerini önlemektedirler.
                              Bu zararlıların yayılma alanı hızla artmaktadır. Günümüzde ise, bölgeler arasında yaşanan yoğun bir materyal nakli, bilinçsiz uygulamalar ve karantina işlemlerinin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı bağ alanlarımızın tamamının floksera ile bulaşık veya bulaşma potansiyelinde olduğu kabul edilmektedir.
                              Flokseralı bağ alanlarında ise yerli üzüm çeşitlerinden alınan çeliklerin doğrudan köklendirilmeleri yoluyla ekonomik anlamda bağ kurulması mümkün olmamaktadır. Çünkü Vitis vinifera L. Asma türüne ait üzüm çeşitlerinin kökleri floksera zararlısına karşı çok duyarlıdır. Günümüze kadar bu zararlıya karşı uygulama değeri olan kimyasal bir korunma metodu ise henüz geliştirilememiştir. Floksera ve nematodlara karşı en iyi çare ise dayanıklı Amerikan asma anaçlarının kullanılmasıdır. Bu nedenle floksera ile bulaşık alanlarda bağcılığın yapılabilmesi için yerli çeşitlerin bu zararlıya karşı dayanıklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılanmaları veya bu aşılama sonucu elde edilen aşılı-köklü asma fidanlarının kullanılmaları zorunludur.

Öncelikle olaya bilimsel manada yaklaşmak gerektiğini düşündüğüm için yukarıdaki paragrafı kendi ifadelerimi kullanmadan size aktarmak istedim.

İfadelerinizden konuya yabancı birisi olduğunuzu düşünüyorum.Ayrıca kimsenin kimseyle Profösör kavgası yapmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Sn TABİATÇI konuya güzel yaklaşmış.Ancak eksikleri olduğunu düşündüğüm için sizi kamu kuruluşuna yönlendirmek istedim.Maalesef görüyorum ki sizin için sadece bir kişinin söylemleri doğru.O zaman bence forumu kirletmeyin ve bilgisine inanıp güvendiğiniz insanın görüşünü almak için sadece ona yazın.

Konu açıldığından beri geçen bazı yanlışları da düzeltmek istiyorum. Sn.KARASELVİ bahsetmiş ama "çeliklerin kolay kökleşmesi(?) için ilaç" diye tabir ettiğiniz şey IBA (indol bütirik asit) köklendirme hormonu. Köklenmesi zor olan anaçlarda ve köklenme yüzdesini arttırmak için kullanılmaktadır. Diğer bir söyleminiz olan "boya çalmışlar" ifadesinde geçen boya ise parafin (değişik renkeleri vardır). Aşılanmış çelikler parafine bandırılıp kaynaştırma odasına alınır.Kaynaştırma odasının belirli bir sıcaklığı ve nem yüzdesi vardır. İşin teknik boyutuna girmek istemiyorum.Kabaca istediğniz bilgiler bundan ibaret diye düşünüyorum

Sonuç olarak karşılıklı polemik yapmayı amaçlamadım.İfadelerimden de bunun anlaşılacağını düşünmüştüm.Yazdıklarımı tekrardan okumanızı rica ediyorum.Tekrardan söylemek isterim kimseyle sizin tabirinizle "kavga" içinde değiliz.Foruma yazdığınız ifadelere dikkat etmenizi rica ediyorum. Tüm forumsel üyelerine saygılar sunuyorum...

Comment

Working...
                              X