fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

sulama

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: sulama

araştırma derken peki sende bir veya bir iki ürünü melezleyip yeni ürünler yapıyorlar sende yapa bilirmisin mesela bizim tarladaki cevizleri soğuk öldürüyor ilk bahar geç donları fakat komşunun cevizi var köyün içinde onun birtane yaprağı bile soğuktan ölmüyo ama o köyün içinde olduğu için ola bilir veya buralardaki yerli cevizlerden ondanda ola bilir mesela bu cevizi iyi bir cevizle melezlesek hem verimli hemde ilkbahar geç donlarına dayanıklı yapa bilirmiyiz veya bizim buralarda farklı ceviz çok ben soğuk vurduktan sonra araştırsam soğuk öldürmeyen veya soğuktan etkilenmeyen cevizleri bulup çoğaltsak ama bunlar kaliteli ceviz olmaz bunları kaliteli hale getire bilrmiyiz çünkü benim düşüncem herkez buralarda şebin ve bilecik ceviz dikiyo ama onları soğuk öldürüyo herkez ondan şikayetçi birkaç sene sonra millet verimli cevizden öte ilk bahar geç donlarına dayanıklı ceviz arayışı içinde olacak

Comment

Sayın Eşkiya; Sizin Bahsettiğiniz tozaklama olarak tabir edilir. Bu şekilde ürün elde etmek Labaratuar işlemlerine girer. Benim araştırmalarımalarıma "aramak" diyelim. Yapılanları arayıp bulmak gibi. Yörenizdeki ceviz yetiştiriciliği de iyi bir fizibiliteye bakar. Önce Havası. Suyu, İklim yapısı hakkında gerekli bilgileri iletirseniz. Sizin oralarda yetişecek ceviz cinsleri hakkında yardımcı olabilirim.

Comment

Yörenizdeki ceviz yetiştiriciliği de iyi bir fizibiliteye bakar. Önce Havası. Suyu, İklim yapısı hakkında gerekli bilgileri iletirseniz. Sizin oralarda yetişecek ceviz cinsleri hakkında yardımcı olabilirim

abi ben bu bilgileri buralarda çok paylaştım ama bütün bahçesel ekibi olarak içinden çıkamadık bi orta yol bulamadık ben enson chandler diye bir ceviz varmış sadece birtek sitede fotoğrafları var onda karar kıldım ama onuda bulamadım sadece o ceviz dierlerine göre birazdaha geç yapraklanıyomuş hıdırellez civarı yaprak açıyomuş bu buralar için sevindirici bir haber ama yer yer deyişiyomuş yani bizim buralarda hıdırellez civarı yapraklanacak diye bir şart yok daha öncede yapraklana bilir ama ben 2 tane buldum aldım deneme için birazdaha alacaktım bulamadım daha doğrusu çok iyi tanımadıktan sonra güvenme dediler çünkü yok satıyomuş ondan kazık yersin dediler yani demem oki bizim buralarda hıdırellez civarı son ilkbahar geç donu oluyo yani hıdırellezde daha yeni yaprak açacağı için fazla sorun olmaz soğuk yönünden ve bu chandler ceviz -1 derece soğuklara bile dayanıyomuş doğru yalan bilmiyom sadece söyleyenlerin yalancısıyım ben hatta birtane adam röportaj vermiş bütün yalova cevizleri kesmiş bu chandler cevizden aşılatmış aslında biz birtane yöntem duyduk cevizleri ilkbahar geç donlarından korumak için cevizlere küçük fiskiyeler taktık üzerine ve soğuk 0 derecenin altına düşerse suyu açıyoruz ama bu sene soğuk sun 1 hafta boyunca hep 0 ın altında gitti denedik hayret içinde kaldık çünkü cevizleri komple buz kaplıyo ve aslında o buz eriklerdeki ve kaysılardaki çiçekleri tamamen öldürmüyo ama yüzde yüz korumuyoda yani netice olarak baya emek ve para harcadık yani üzerine bu fiskiyelerden koymadığımız kaysı ve erikler üzerine fiskiye koyduklarımzdan daha az etkilendi yani keşke koymasaydık emekler boşa gitti aslında cevizler daha sürgün vermedi ama korkuyoruz ve bu sistemi cevizlerde denemeyeceğiz ateş yakacağız çünkü ağacın üzeri felaket derecede buzla kaplı oluyo suyu açınca bu buzun cevizlerin sürgünlerini öldürmesinden korkuyoruz yani olay bu bu sorunun içinden kimse çıkamadı sütyetmez hoca bile işallah sen çıkarsın yani benim duyduğuma göre bu sistem ağacın üzerinde çok ince zar gibi bir buz tabakası oluşturuyo dediler ve bu buz tabakası ağacı sürekli 0 derecede tutuyomuş ve ağaç ısısının yüzde ellisini bu buza bırakıyomuş kalan yarısınıda kendi içine dağıtıyomuş öle dediler ama hiçte öle deyil ağaç kırıstal ağacı gibi oluyo görenler hayret ediyo ağaçların üzerleri kışın çatıdan sarkan buz lar gibi oluyo böle umarım bişi anlamışsındır baya karmaşık takıldığın yer olursa sor

ardafidancilikmakine.com/cevizresimleri.ASP

Comment

Merhabalar Sayın Eşkiya; Uşak ilimizin neresindensiniz? Sizin oralaran havası gibi insanından da ben birşey anlıyamadım. Lütfen cahilliğime veriniz. Yazılarınızı okudukça sizde büyük bir kültür birikimi görüyorom. Sanki, bir Edebiyatcı gibi kelimeler kullanıyorsunuz! Fakat imla kurallarına hiç bakmıyorsunuz. Bu da beni şaşırtıyor. Yarım şive ile köylü ağzı kullanıyorsunuz. Derine inildiğinde çok güzel İSTANBUL şivesi konuşuyorsunuz. Ben kendi çapımda bir yorumcu olarak; sizin portrenizde zorlanmamı hoş görürsünüz. Umudundayım.
          Böyle bir iklimde yetişen biri için bunu size yakıştırmamak elde değil.
          Gelelim sizin cevizlerdeki erken uyanmaya; ya da yörenizdeki geç donlara:
          Ağaçların iklime alışması zor oluyorsa; siz alıştırın. Nasıl mı?
          Kışın ağaçların altını çanak yapıp su doldurun. Hatta bu işlemi Geç donların görüleceği günler tekrarlayın. O zaman ağaçlar geç uyanacak, ve dondan etklenmeyecektir. Çünkü bitkilerin uyanması Usarenin yürümesi ile olur. Tepeden sulama bitkideki usareyi de dondurarak şok etkisi yapacaktır. Bu da gözlerin ve sürgünlerin donması demektir.
          Tabiki bu benim acizane fikrimdi. Tartışmalara açık olsun ki gerçekleri bulalım.

Comment

herhalde usere dediğin bitkinin acı suyu olsa gerek ama tepeden suladığımızda geceleri suluyoruz su don tutuyo ve aslında o don çiçekler tamamen öldürmüyo ama tamamende korumuyo yani gereksiz birşey boşa emek şimdi hepsini söküp tabandan sulayacağız tek artısı tepeden sulamanın yazın ağaçlarda basra denen sinek olmuyo ama sizin dediğinizden anladığım ağacın dibini çanak şeklinde oyup oraya sıcak günlerde su doldurursak ağaç havaların soğuk olduğunu sanıp gözleri uyanmayacak olsa gerek aslında ben kendi gözlemlerimle bişi daha keşvettim soğuk lara dayanıklılık birincisi cinslerle çok alakalı ikincisi bakım mesela bizim biraz ığdır kayasası var birazda şekerpare ığdırlar soğukdan daha az etkilenmiş şekerpareler daha çok etkilenmiş baya fark var birde bizim tarlanın ilersinde ikitane yan yana tarla var oradaki bahçenin birisi bakımlı dieri ise hiç bakılmıyo bakımlı tarla fazla soğuktan etkilenmemiş ama bakımsız kaysılarda çiçek kalmamış ve o bakımlı tarlada bile iki tür kaysı var biri diyerinden daha az etkilenmiş yani karışık bişi ama seneye muhtemelen kışa girerken ağaçlara yaprak gübresini daha çok vereceğiz birde soğuktan koruyucu yaprak gübreleri var onları deneyeceğiz birde ateş yakacağız
            birde bi soru sormak istiyorum cevaplarsan sevinirim şimdi cevizlerin yaprakları daha çıkmadı biz şu an cevizler yaprak gübresi versek cevizler kabuklarından bu yaprak gübresini içine alırmı yani şu an işe yararmı? geçen sene aldığımız birtane yaprak gübresi vardı demir çinko bakır karışımı bişi ama çok güzel bi ilaçtı geçen sene babam almış baya palıydı biz karşı çıkmıştık neden bu kadar para verdin diye ama denedik çok güzel bizim sararan ağaçları bile yeşilleştirdi elmaları falan babamda adam bu sene yine gelmiş 2 tane almış zaten parası harman üstü verilecek ondan işte öle yani bu yaprak gübresini şu an versek cevizlere işe yararmı yani ağacı güçlendirmek açısından

birde herkez benim türkçeme çok takılıyo farkındayım biraz farklı hatta size göre birazda sert olsa gerek herkez şikayetçi ama buraların normal konuşma tarzı aslında sizin yazdıklarınız bana normal geliyo ama benim yazdıklarım size anormal geliyo yani benim suçum yok uşak denizli afyon gibi ege şivesi böyle (bakbi len hadi gari)) gibi aslında düzeltmek için fazla uğraşmıyom ondan neysek oyuz sizin yazı şeklinizde bana çok kibar geliyo site geneli ben buralarda öyle konuşsam benim hakkımda iyi demezler zaten bahçeselde beni böyle seviyo o yüzden takılıyoz gidiyoz aslında bende çok iyi türkçe konuşa bileyom alışmadık kıçta don durmazmış öle aslında şu an işim vardı sırf senin yazını merak ettim ondan girdim gideceğim muhtemelen yarın okurum kendine iyi bak iyi davran

Comment

Sayın eşkiya; Sizin şivenizden ve imlanızdan benim bir şikayetim yok. Ben de ISPARTA'lıyım. Yöresel şiveniz benim de aşina olduğum bir şivedir. Fakat siz bu şiveyi kullanırken gizli kalan kültür birikiminden bahsettim. Çünkü kullandığınız kelimeler bir Edebiyatçıyı andırıyor. Neyse bu konular aramızda kalsın.
              Usare: Bitkinin öz suyudur. Acı suyu değil. Su dolu bur testi donarsa kırılır. Su dolu bir dal da donarsa kurur.
              Babanızın aldığı yaprak gübresi "Ferromek" olsa gerektir. Bitkilerin ilk sürgünlerinde açık yesil-Sarımsı yeşilikler görülüyorsa: Toprağınızda demir minerali eksik demektir. Toprağı analiz ettirip kesin çözüme bakılmalıdır. Yaprak gübresi geçici bir çözüm olur.
              Yaprak gübresini de şimdi vermeniz keseye zarar verir. Bitkiye zararı yoktur. Faydası da olmaz. Zaten adı üstünde "Yaprak Gübresi"
              Haa.. Sizin yazılarını okurken; Acaba diyorum. Bizim Eşkiya tam teşekküllü bir çiftcimi? Ya da Çiftçiliğin okulunu bitirmiş bir Ziraatçı mı? Sizin sormuş olduğunuz sorulardan iki alternatif çıkarıyorum.
              *1- Bizim Eşkiya; Dost Bahçivanı bilgisi var mı diye İmtihan ediyor.
              *2- Ya da böyle bir sohbet ortamı yaratarak; ziyaretçilerimizin sıkılmadan faydalanmasını sağlamak istiyor
              Her ikisi içinde yapsanız size teşekkür ederim.
              Arasıra http://www.cicekansiklopedisi.com/'u ziyaret ederek eksik ve kusurlarımızı da hatırlatırsan memnun olurum.

Comment

abi senlede anlaşamadık aramızda diolok sıkıntısı var aslında sitedeki herkezle var benim diolog sıkıntım bizim biraz ceviz ağacı var 100 kadar biz umudu bu cevizlere bağladık yani bu cevizler şebin ve yalova bir ve birazda karışık şimdi bu cevizler 10 yaşında yani çok iyi ürün alıp parasal olarak iyi para kazana biliriz diye düşünüyoruz ama son üç senedir cevizleri soğuk öldürüyo ilk bahar geç donları biz geçen sene cevizleri bu soğuktan korumak için erik ve kaysıları bunların üzerine fiskiyeler taktık ama bu fiskiyeler işe yaramadı çünkü don olmayacak günde bile hava sıcaklığı -1 dereceye düştümü ağaçların üzeri felaket bir buzla kaplı oluyo yani faydası olacağına zararı oluyo neyse bizim kaysıları yüzde 90 falan erikleride yüzde 60 falan soğuk öldürdü ama cevizler hala açmamıştı onların bazılarını vurdu uçlarını yani sürgün verecek gözlerin bazılarını çok az kabarmıştı onlarıda vurdu yani bu sistemi kurduğumuza kuracağımıza pişman olduk neyse ben aslında senden öğrenmek istediğim şey cevizleri güçlendirmek için şu günlerde yaprak gübresi versek ceviler güçlenirmi yani soğuklara karşı daha dayanıklı olurmu veya cevizleri soğuktan korumak için başka bi ilaç kullana bilirmiyiz? aslında biz yanda bitane ilaç var cropaid diye onu alıp kullanacaktık ama bitane abi o ilacı nekadar yetire bilirsin dedi zatende yüzde yüz faydası olmazmış bizde zatende masraf etmiyelim diye almadık kullanmadık ama zaten cevizleri az soğuk vurdu aslında bazı bir iki ağaç erkenci ceviz vardı ama isimlerini bilmiyom oonları çok vurdu diyerleri az neyse zaten bu ilkbahar geç donlarının içinden kimse çıkamıyo baya karmaşık ve zor bi konu zaten çareside yok ama zararı azaltmanın yolları var ama uygulamak zor yani ben sana demiştimya bahçesel ekibide içinden çıkamadı diye öle yani aslında bu konuyu sütyetmez hoca bile anlamadı yani kısmette ne varsa o yapacak bişi yok soğuk olursa ateş yakacağız falan öle.

Comment

Sayın Eşkiya; Diyalog sıkıntımız falan yok. Ben seni çok iyi anlıyorum. Son Baharda bütün ağaçların altını çanak yap. İçlerine su doldur. Kış Mevsimi boyunca ağaçların altı ıslak kalsın. Kışın donan ağaçlar geç uyanır. (Bizim oralarda tek çekirdekli ağaçların altına kar doldurur teperdik. Çiçek açmaları geç olurdu.) Siz suyu dibine değil tepeye koymuşsunuz. Şimdi yapacağınız tek şey %1'lik bordo bulamacı ile ilaçlamanız. Bakır Sülfat gözlerin açılmasını geciktirir. Nasıl yapıldığını http://www.cicekansiklopedisi.com/' dan öğrenebilirsin. Hayatta imkansız diye bir şey yoktur.

Comment

ozaman ben seni yanlış anlamışım ben sandımki şimdi ağaçların dibini çanak yapıp şuan su dolduracağız ağaçlarda serrinlikten dolayı hala kış sanıp uyanmayacaklar diye anlamıştım ama senin dediğinide yapa bilirim bir iki ağaçta denerim olursa olur aslında bu soğuk vurma olayı baya karmaşık ve içinden çıkılmaz bir konu mesela geçen sene en az soğuk vuran cevizi bu sene ençok soğuk vurmuş nedenini anlayamadım kkarmaşık bişi boş ver abi zaten benim araştırmalarıma göre ilk bahar geç donlarının çaresi yok var ama çok az var onu boş verelim sen bana çiçek yetiştiriciliğini öğret bu hafta birisi pazara çiçek getirdi ama çeşit çesit çiçekti ama adam peynir ekmak gibi sattı şimdiki hedefim ne fidan nede ceviz artık çiçekle uğraşacağım masrafı az yeri az gideri az falan ama abi sen hala bana sümbül ve lale soğanlarını nerden bulacağımı söylemedin

Comment

abi cevizi bir kenara bırakalım zaten soğuk öldürdü bütün hevesim kırıldı benim senden bir isteğim var ben normalde satmak için hiç çiçek yetiştirmedim ama yazında çiçek yetiştirip satamam dier işlerimi engeller ama bütün kış ben boş sayılırım o yüzden senden rica etsem bana kışın ekip yetiştirip baharda şu sıralar sümbül lale gibi çiçekler hangileridir öğretirmisin pazara birtane adam getirmiş baya güzel ve farklı çiçekler vardı zaten ben çiçek yetiştirsem pazara götürmeden bu civarda yine satarım şimdi benim ve kardeşimin bir pilanımız var yazın birtane sera alacağız ama küçük bi sera mesela 7 metre uzunluğunda ya olur ya olmaz masrafları ben çekeceğim işi öğren meside benden kardeşimle birlikte çiçek yetiştirip bu mevsim satacağız ama biz mesela benim kaynanada sümbül ve biraz lale var onun kaynanasındada var ortada birleştirip onların soğanlarından alıp dikeceğiz ve satacağız ama ben sümbül ve lale soğanını pahalı biliyodum ama sen ben sana uygun fiyata bulurum dedinya bende ona dedim sitede bir abi var bize yardım edecek dedim oda bulursan çok yaparız dedi yani bakımı ondan bakım derken poşet doldurma yabani otlar ve sulama gibi sonra satıp ortak olacağız ama aslında hala sen bana bu soğanları nerden bulacağımı söylemedin ama neyse senden isteğim kışın yetiştirip bu mevsimde sata bileceğimiz başka ç,içeklerin iisimleri lazım ben arştırıp bulurum sen isimlerini ver yeter ama bakımı ve büyümesi basit olanlar birde mesela biz çiçekleri poşetlere diktik bu çiçekleri en hızlı ve en güzel şekilde nasıl büyüte biliriz diyer çiçekçilerinki gibi yani hangi gübreleri yaprak gübreleri kullanmalıyız mesela pazarda satılan sümbüller baya güzel ve büyük oluyolar ve çiçekleri çok oluyo üzerinde ama bizim buralarda bahçede yetişenler az çiçek veriyo mesela üzerinde birkaç çiçek oluyo öle yani bizde nasıl bi bakım ve toprak hazırlığı yapmalıyızki öle güzel olsunlar aslında benim bildiğim şu an yetişe bilecek çiçekler lale sümbül marul çiçeği ve menekşe birde onbiray çiçeğimi ne var onlar ama çiçekçilerde bürsürü çiçek var mesela güle benzeyen çiçek var renk renk süpürgeye benzeyen çiçek var ama isimleri yabancı o çiçekçiyede sormam yanlış olur gönüllü söylemez öle yani beni anladınmı bilmiyom ama olay bu ilk defa çiçekçilik yapacağız ama yetiştire bileceğimiz çiçekler kısıtlı o yüzden senin bildiğin kışın açacak çiçekler ve bakımı ve toprak hazırlığı lazım

Comment

Merhabalar Eşkiya; "Mediven basamak basamak çıkılır." "Armut birer birer yenilir." diye bizim Atasözleri vardır. Onun için önce bizim fizibilite dediğimiz bir çalışma vardır. Yapacağın işin yöresel ham madde ve imkanlarını araştır. Bulundiğiniz bölgede seracılık işlemleri ne alemde. Serayı kurarsın ısıtma giderleri sattığın malı götürür. Ürettiğin mallar sadece sizin yörede satılacaksa ihtiyaç duyulan malları üretmeye bakacaksın. Bunlar: Çiçek , Sebze Fidanları, Meyve Fidanları , Ya da bunların ihtiyacı olan bitki toprağı, Bitki besinleri olabilir. Yörenizde bu imkanları sağlıyacak materyalları gözetle hangisi daha müsait ise ona göre bir çalışma yapalım. Meyve bahçelerinde de vaz geçme. Çünkü başarının sırrı; Azimden geçer. Azimli ol çalışmana devam et. En iyisini yaptığını göreceksin. Sana söz verdiğim soğanları unutmuş değilim. Soğanların söküm zamanı gelsin. Randımanlarını görelim. Sana en iyisini refarans vereceğimden emin olasın.

Comment

sayın dost bahçivan abi ben seni anladım zaten meyvecilikten vaz geçme gibi bir lüksüm yok zatende vaz geçmem zaten allah içime sevgisini ve merakını falan fazlasıyla koymuş o sadece şaka idi aslında ben soğuk vurmaya yönelik cevabı buldum gibi ama seneye belli olacak şimdi ben iki tane chandler ceviz almıştım onları daha çabuk büyüsünler diye seraya koydum ama hala yaprak açmadılar oldukları gibi duruyolar yani herhalde chandler ceviz sankim geç yapraklanacak gibi olmazza sonraki senelerde cevizleri aşılarım veya yeni üretimleri bu cevizden yaparım ama kesin deyil hala deneme aşamasında ama cevizler tüplü fidanlardaydı öle. seracılık konusuna gelince zaten çok fazla bi sera almayacağım sadece en karlı seracılıkta çiçekçilikmiş gibi yoksa ben serada sebze fidanıda yetiştire bilirim ve çok rahat satarım ama çok sera almam lazım ama küçük bir sera yapsam içine çiçek yetiştirsem binlerce çiçek yetişir mesela biz küçük poşetlerde salatalık ve domates fidesi yetiştirip satıyoruz ama çok ucuz oluyo ve yeterince satılmıyo mesela tanesi 25 kuruşa falan satılıyo ama aynı poşetlerde imkanları biraz zorlayıp sümbül ve lale yetiştire bilsek çok daha kazançlı olur diye düşünüyorum tane 2 lira gibi aslında buralarda fazla sera yok sera işleri bize ters ve pahalı bi işlem oluyo zaten sera kuranlarda azına yüzüne bulaştırıyo seracılığı benimki küçük basit bişi olacak ve sadece kışın içinde bişiler çiçek yetişecek zaten kışın yetişen çiçek cinslerini serada yetiştirip ürünü birazdaha erkene çekmek amacımız ve soğuklardan biraz korumak ama içine ısıtma sistemi kurmayacağız okadar masraf edemem çünkü ben şu an serayı nasıl alacağım diye düşünüyom öle ama bizim buralarda çiçekçi yok hepsi dışardan geliyola çiçekçiler izmirden falan aslında bizim buralarda güzel sebze fidanı satılıyo ama onları şu an yapamam karmaşık bişi gibi sonra benim maksadım öğrenmek uygulamak ve daha sonra iyi yapa bilirsem yaparım işime gelirse mesela 4 senedir falan kendi çapımda gül ve asma kökleştiriyordum bu sene kendi çabalarımla ilmini öğrendim nettende ve buradaki arkadaşlarında yardımı ile baya öğrendim yeterince ve bu sene çok yaptım yani deneye deneye ama netten bilenlere sormak daha iyi ve başarılı oluyo gibi aslında ben ağaç fidanı aşılayıp satacaktım ama sitede herkez sen gibi deyilki yol göstersin daha yapamazsın edemezsin zordur bu işler dediler falan ama onuda yaptım sayılır mesela biraz gül biraz asma gömdüm çelikten ama baya çok var biraz meyve fidanı aldım aşılayacağım normal bi amerikan anaçlarına asmalara yapılan aşıyı sordum herkez aşıyı öretmek yerine ters tepki verdiler ben biraz 10 kadar denedim köksüz bir acı omçaya aşı denedim aşıların gözleri kabarmış muhtemelen bir haftaya kadar sürgün verirler kalem aşısı yaptım erikler sürgün verdi ve hiç boş yok ama cevizler bazıları kabarmış sürgünler bazıları daha vakit var herhalde öle yaparım yani sorun olmaz. yani aslında abi bizim buralarda fidan yetiştiricisi yok meyve fidanı çiçekçi yok asma kökleştirip satan bile yok hepsi dışatan geliyo benim maksadım farklı bir iş yapmak gibi yani bölgemizde bu eksikleri ben tamamlamam lazım gibi yani bu arştırdığım meyve fidanı yetiştiriciliği sebze yetiştiriciliği çiçekçilik chandler ceviz falan yani hepsini boşuna araştırmıyorum bu işleri ben yaprasam başara bilirsem peynir ekmek gibi satılır mesela geçen hafta pazarda birtane dede var asma satıcısı ama aşısız 400 tane asma sattım diyo doğru yalan bilmiyom ama birkere gördüm iyi satışı vardı öle yani buralarda bu işler eksik öle çok yazdık herhalde umarım beni anlamışsındır aslında buralarda bana yol göstere bilecek birileri yok o yüzden bu sitedeyim burdayım ama bazen sorduğum sorular ters tepiyo gibi kötü oluyoz herkez bana kızıyo yani sana sorduğum cevizleri soğuk vurması bu yüzden di aslında biz o soruya cevap bulamadık cevabı yok ama o soru yüzünden baya sorun yaşadık meyve fidanı yetiştiriciliğide öle onuda öğrenemedim bu siteden ama baya kafamı ağrıttı sorunun cevapları oda öle aslında sanada bu soruları sorarken baya korka korka sordum

Comment

Dost Bahçivan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Sayın eşkiya; Sizin şivenizden ve imlanızdan benim bir şikayetim yok. Ben de ISPARTA'lıyım. Yöresel şiveniz benim de aşina olduğum bir şivedir. Fakat siz bu şiveyi kullanırken gizli kalan kültür birikiminden bahsettim. Çünkü kullandığınız kelimeler bir Edebiyatçıyı andırıyor. Neyse bu konular aramızda kalsın.
                            Usare: Bitkinin öz suyudur. Acı suyu değil. Su dolu bur testi donarsa kırılır. Su dolu bir dal da donarsa kurur.
                            Babanızın aldığı yaprak gübresi "Ferromek" olsa gerektir. Bitkilerin ilk sürgünlerinde açık yesil-Sarımsı yeşilikler görülüyorsa: Toprağınızda demir minerali eksik demektir. Toprağı analiz ettirip kesin çözüme bakılmalıdır. Yaprak gübresi geçici bir çözüm olur.
                            Yaprak gübresini de şimdi vermeniz keseye zarar verir. Bitkiye zararı yoktur. Faydası da olmaz. Zaten adı üstünde "Yaprak Gübresi"
                            Haa.. Sizin yazılarını okurken; Acaba diyorum. Bizim Eşkiya tam teşekküllü bir çiftcimi? Ya da Çiftçiliğin okulunu bitirmiş bir Ziraatçı mı? Sizin sormuş olduğunuz sorulardan iki alternatif çıkarıyorum.
                            *1- Bizim Eşkiya; Dost Bahçivanı bilgisi var mı diye İmtihan ediyor.
                            *2- Ya da böyle bir sohbet ortamı yaratarak; ziyaretçilerimizin sıkılmadan faydalanmasını sağlamak istiyor
                            Her ikisi içinde yapsanız size teşekkür ederim.
                            Arasıra http://www.cicekansiklopedisi.com/'u ziyaret ederek eksik ve kusurlarımızı da hatırlatırsan memnun olurum.

Degerli meslektasim yukaridaki alintimin kusuruna bakmayasin .Sadece anlayamadagim için soruyorum.Kisin bitkinin oz suyu yada aci suyu yokmu oluyor acaba? Anlamadigim kisin don yaptiginda oluyorsa kamelyalarda yaprak dokme mevcut degil.Peki onun yapraklari neden olmuyor diye sormak istedim? Sonucta kamelya eksi 20 don içerisinden rahat çikiyor don yapmadan ve yaprak kaybina ugramadan? Ancak ilginçtirki kamelyalarda eksi 7 dedimmi çiçekleri donuyor yani tomurcuklar ve oluyor.Simdi oz su yapraktan çekiliyorda tomurcuktanmi çekilmiyor yada neden bir saksilik sardunya donda oluyorda bir ortanca degil gibi bir çok soruda cevap beklemek ozrunda kaliyor.Aydinlatirsaniz sevinirim zira aklim karisti.

Comment

Merhabalar; delimisin ne isin var Usare hareket halinde iken bitki canlıdır. Usarenin hareketi durduğu zaman kış uykusuna yatar. Soğuk kanlı hayvanların uykusu gibi ölmezler. Ama hiç birşeyde hissetmezler. Bitkilerin genetik savunması da böyle oluyor demekki.

Comment

eşkiya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                sayın dost bahçivan abi ben seni anladım zaten meyvecilikten vaz geçme gibi bir lüksüm yok zatende vaz geçmem zaten allah içime sevgisini ve merakını falan fazlasıyla koymuş o sadece şaka idi aslında ben soğuk vurmaya yönelik cevabı buldum gibi ama seneye belli olacak şimdi ben iki tane chandler ceviz almıştım onları daha çabuk büyüsünler diye seraya koydum ama hala yaprak açmadılar oldukları gibi duruyolar yani herhalde chandler ceviz sankim geç yapraklanacak gibi olmazza sonraki senelerde cevizleri aşılarım veya yeni üretimleri bu cevizden yaparım ama kesin deyil hala deneme aşamasında ama cevizler tüplü fidanlardaydı öle. seracılık konusuna gelince zaten çok fazla bi sera almayacağım sadece en karlı seracılıkta çiçekçilikmiş gibi yoksa ben serada sebze fidanıda yetiştire bilirim ve çok rahat satarım ama çok sera almam lazım ama küçük bir sera yapsam içine çiçek yetiştirsem binlerce çiçek yetişir mesela biz küçük poşetlerde salatalık ve domates fidesi yetiştirip satıyoruz ama çok ucuz oluyo ve yeterince satılmıyo mesela tanesi 25 kuruşa falan satılıyo ama aynı poşetlerde imkanları biraz zorlayıp sümbül ve lale yetiştire bilsek çok daha kazançlı olur diye düşünüyorum tane 2 lira gibi aslında buralarda fazla sera yok sera işleri bize ters ve pahalı bi işlem oluyo zaten sera kuranlarda azına yüzüne bulaştırıyo seracılığı benimki küçük basit bişi olacak ve sadece kışın içinde bişiler çiçek yetişecek zaten kışın yetişen çiçek cinslerini serada yetiştirip ürünü birazdaha erkene çekmek amacımız ve soğuklardan biraz korumak ama içine ısıtma sistemi kurmayacağız okadar masraf edemem çünkü ben şu an serayı nasıl alacağım diye düşünüyom öle ama bizim buralarda çiçekçi yok hepsi dışardan geliyola çiçekçiler izmirden falan aslında bizim buralarda güzel sebze fidanı satılıyo ama onları şu an yapamam karmaşık bişi gibi sonra benim maksadım öğrenmek uygulamak ve daha sonra iyi yapa bilirsem yaparım işime gelirse mesela 4 senedir falan kendi çapımda gül ve asma kökleştiriyordum bu sene kendi çabalarımla ilmini öğrendim nettende ve buradaki arkadaşlarında yardımı ile baya öğrendim yeterince ve bu sene çok yaptım yani deneye deneye ama netten bilenlere sormak daha iyi ve başarılı oluyo gibi aslında ben ağaç fidanı aşılayıp satacaktım ama sitede herkez sen gibi deyilki yol göstersin daha yapamazsın edemezsin zordur bu işler dediler falan ama onuda yaptım sayılır mesela biraz gül biraz asma gömdüm çelikten ama baya çok var biraz meyve fidanı aldım aşılayacağım normal bi amerikan anaçlarına asmalara yapılan aşıyı sordum herkez aşıyı öretmek yerine ters tepki verdiler ben biraz 10 kadar denedim köksüz bir acı omçaya aşı denedim aşıların gözleri kabarmış muhtemelen bir haftaya kadar sürgün verirler kalem aşısı yaptım erikler sürgün verdi ve hiç boş yok ama cevizler bazıları kabarmış sürgünler bazıları daha vakit var herhalde öle yaparım yani sorun olmaz. yani aslında abi bizim buralarda fidan yetiştiricisi yok meyve fidanı çiçekçi yok asma kökleştirip satan bile yok hepsi dışatan geliyo benim maksadım farklı bir iş yapmak gibi yani bölgemizde bu eksikleri ben tamamlamam lazım gibi yani bu arştırdığım meyve fidanı yetiştiriciliği sebze yetiştiriciliği çiçekçilik chandler ceviz falan yani hepsini boşuna araştırmıyorum bu işleri ben yaprasam başara bilirsem peynir ekmek gibi satılır mesela geçen hafta pazarda birtane dede var asma satıcısı ama aşısız 400 tane asma sattım diyo doğru yalan bilmiyom ama birkere gördüm iyi satışı vardı öle yani buralarda bu işler eksik öle çok yazdık herhalde umarım beni anlamışsındır aslında buralarda bana yol göstere bilecek birileri yok o yüzden bu sitedeyim burdayım ama bazen sorduğum sorular ters tepiyo gibi kötü oluyoz herkez bana kızıyo yani sana sorduğum cevizleri soğuk vurması bu yüzden di aslında biz o soruya cevap bulamadık cevabı yok ama o soru yüzünden baya sorun yaşadık meyve fidanı yetiştiriciliğide öle onuda öğrenemedim bu siteden ama baya kafamı ağrıttı sorunun cevapları oda öle aslında sanada bu soruları sorarken baya korka korka sordum
                                Merhabalar sayın eskiya; Senin çalışmaların kendine göre hoş, sen bunları araştırırken, farkında olamadan kendini de geliştiriyorsun. Yörenizin iklim yapısına göre çalışmalar tercih etmen de mantıklı. Çiçekçilik yapmana gelince bulunduğun iklimde çiçekçiliğin maliyeti yüksek olur. Benim size önerdiğim sebze fidanı yetiştirmesi; Size hem zaman kazandırır. Az da olsa para kazandırır. Asma yetiştiriciliğine gelince: Aşılarını devamlı Acı (Deli) omca dediğin Amerisan asmalarına yap. Çünkü Aşılarda ANAÇ'ların çok önemi vardır. Eğer yerin müsayit ise şimdiden Anaçları dikmeye başla. Ben sana asma aşılamadaki verim yüksekliğini çizimli olarak gönderirim. İyi Çalışmalar dilerim.

Comment

Working...
                                X