fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

NEDEN ALKOL ALMIYORUM

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: NEDEN ALKOL ALMIYORUM

Çoğu Sarhoş Edenin Azı da Haramdır:

Sarhoşluk veren içkiler, zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı te`sir edip sarhoş ederken, alışkanlık arttıkça aynı miktarın te`sir etmediği görülmektedir. Bu sebeble içkiyi önlemenin en kesin yolu, azını çoğunu, hepsini yasaklamaktır. İşte İslâm da, bu maksadla çoğu sarhoşluk veren nesnelerin azını içmeyi de haram kılmıştır. Resûlüllah Efendimiz, İslâmın bu konudaki hükmünü şu şekilde ifade etmişlerdir:

"Çoğu sarhoş eden şey`in azı da haramdır..."

Kaynak

Soru

ben biyoloji 4.sınıf ogrencisiyim. bakteri dersinde FERMANTASYON olayını işledik gecen gun. ve hocamız kefirde, bozada ve gazozda cok eser miktarda alkol bulundugunu soyledi. AROMALI malt iceceginde ise olmadıgını soyledi. bu dedigim alkol oranı %0,01 falan civarında. ben simdi bu yukarda saydıklarımı icsem GUNAH MI? cok az miktarda. ve sarhos etmez. lutfen kısa bir cevap ve acık ve net bir cevap veriniz

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Bir içecekte % 0,5'in altındaki oranda alkol bulunmasıyla o içecek haram olmaz. Sizin bahsettiğiniz içeceklerdeki oran bunun altında olduğuna göre bu içecekleri içmeniz helaldir.

Kefir içmek hakkında bilgi almak için tıklayınız...

İçerisinde "alkol" geçen kelimelerin bulunduğu tüm sorular ve cevaplar için buraya tıklayınız.

Mezheblerle alakalı kafanıza takılan soruları da buradan bulabilirsiniz.

Saygılarımla..

Comment

biomer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Çoğu Sarhoş Edenin Azı da Haramdır:

Sarhoşluk veren içkiler, zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı te`sir edip sarhoş ederken, alışkanlık arttıkça aynı miktarın te`sir etmediği görülmektedir. Bu sebeble içkiyi önlemenin en kesin yolu, azını çoğunu, hepsini yasaklamaktır. İşte İslâm da, bu maksadla çoğu sarhoşluk veren nesnelerin azını içmeyi de haram kılmıştır. Resûlüllah Efendimiz, İslâmın bu konudaki hükmünü şu şekilde ifade etmişlerdir:

"Çoğu sarhoş eden şey`in azı da haramdır..."

Kaynak

Soru
      ben biyoloji 4.sınıf ogrencisiyim. bakteri dersinde FERMANTASYON olayını işledik gecen gun. ve hocamız kefirde, bozada ve gazozda cok eser miktarda alkol bulundugunu soyledi. AROMALI malt iceceginde ise olmadıgını soyledi. bu dedigim alkol oranı %0,01 falan civarında. ben simdi bu yukarda saydıklarımı icsem GUNAH MI? cok az miktarda. ve sarhos etmez. lutfen kısa bir cevap ve acık ve net bir cevap veriniz

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Bir içecekte % 0,5'in altındaki oranda alkol bulunmasıyla o içecek haram olmaz. Sizin bahsettiğiniz içeceklerdeki oran bunun altında olduğuna göre bu içecekleri içmeniz helaldir.

Kefir içmek hakkında bilgi almak için tıklayınız...

İçerisinde "alkol" geçen kelimelerin bulunduğu tüm sorular ve cevaplar için buraya tıklayınız.

Mezheblerle alakalı kafanıza takılan soruları da buradan bulabilirsiniz.

Saygılarımla..
      Cogu zarar ise azida haram ise niçin zemzem suyu helaldir? (yuz litre içtiginde zararlidir ve cogu olmaktadir)

Comment

Sarhoşluk veren içkiler, zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı te`sir edip sarhoş ederken, alışkanlık arttıkça aynı miktarın te`sir etmediği görülmektedir. Bu sebeble içkiyi önlemenin en kesin yolu, azını çoğunu, hepsini yasaklamaktır.

Bunların dışında bir sorun olursa gerekli siteye sor. Cevabını alınca da bizlerle paylaş.

Comment

Merhaba
          konular çok zora sokulmuş tersini ispatlamak için. Yasaklar bence insanın nefsinin gidebileceği yerlere göre konulmuş. Kimsenin nefsi 100 litre su içmek istemez. Ama komaya girecek kadar alkol alan çoktur. Bir birleriyle benzer olmayan şeyleri örneklendirirsek sonuç alınamaz.

Kimse benim yaptığım bir şeyin nasıl yapıldığını benden daha iyi bilemez çünkü onu ben yaptım. Allahın yarattığı bir şeyide ondan daha iyi kimse bilemez. Bilmeleri için önce onu yapabilmeleri gerekir. Alkol hücrelere yararlımıdır zararlımıdır bunu o gözle görülemeyecek kadar küçük hücreye insanların bu zamandaki teknolojiyle bile yapamadıkları şeyleri yaptıran Allah daha iyi bilir çünkü onu o yaratmıştır. Tüm ayrıntılarını o bilir.

İnsanlar sadece deneme yanılma ve gözlemle yaratılan şeyler hakkında bilgi edinmeye çalışırlar. Bir arabaya bakıp nasıl yapıldığı hakkında mantiklı kararlar vermeye çalışmak gibi ama en iyi tahmin bile nasıl yapıldığından çok uzaktır. En iyisini o arabayı yapanbilir.

Bilimde hata yapar. Yıllarca ıspanakta demir yüklü diye yedik durdum cizgi filmlerini izledik çocuklara bol bol yedirdik ama bu gün bilim biz hata yapmışız diyor. Ispanakta demir çok çok azmış.

Demek bilim her şeyibilir diyip Allah yerine bilime inanmamak gerekmiş. Önce kendimizi bilimden yana değil Allahtan yana hissetmeliyiz. Zaten bilim din paraleldir islamı doğru anlayan herkez bilmede önem verir. Tüm dünyaya temizliği teknolojiyi insanlığı öğreten islamdır.

Konu derinleşecek ama daha iyi bir bakış açısı için şunu söylemek gerekir. Allah haram olan şeyleri zararlı olduğu için haram kılmamıştır. Durum tam tersidir. Allah domuz yerine koyunuda haram kılabilirdi. Sonrada koyunu zararlı domuzu yararlı yapabilirdi. Eğer Allah zararlı olan şeyleri haram kılmıştır desek Allah zararlı olan şeyleri yararlı hale getirememiş ve onları haram kılmış demek olurdu haşa. Halbuki burda önemli olan Bizi yaratanın onu yememizi istememesi esas laınmalıdır. Ye dediği şay zarlıda olsa o yenecek yararlı şey yeme denildiyse o yenmeyecektir.

Önemli olan dünyadan iyi şekilde yararlanmak değildir. Önemli olan Allah rızasıdır. Namazı vucuda yararlı olduğu için kılan birisi namaz sevabı alamaz sadece yararlanmış olur. Alkolu zararlı olduğu için içmeyen kişi yasaklardan korunmanın sevabını alamaz sadece zarardan korunmuş olur. Biz bunları fayda ve zarara göre değil Allahın rızasına göre yapıyoruz.

Ama Allah haram kıldığı şeylere zararda koyduğu için onu yapmayan aynı zamanda zarardanda korunmuş oluyor. Allah yapın dediği şeylere büyük faydalar koyduğu için Allahın emirlerini yaparken otamatikmen faydalarınıda görüyoruz. Sıkıntısız huzurlu bir yaşam için Allahın dediklerini yapmak yapma dediklerinide yapmamak gerekir. Bunun başka çaresi yoktur.

Ama burası imtihan dünyası içki içen hastalanıp ölseydi namaz kılan gençleşse idi herkez inanırdı imtahan sırrı kalmazdı. O yüzden Allah fayda ve zarar istenirse Allaha inkar edilebilecek karşı çıkılabilecek bir oran koymuştur. Mesela içkiye binler zarar içinde küçük bir yarar yada zararsızlık koymuş oalbilir illa karşı çıkmak isteyen oraya tutunup kendini belli etsinki iyi olanlar ve kötü olanlar belli olsun. Ama aklı başında biri içkinin tartışılan yararıyla tkıyaslanamıyacak kadar çok zararlarını gerecektir. İçki yüzünde binlerce kişi trafik kazası yapıyor Ölenler yaralananlar mal kayıpları ölenlerin yakınlarının acıları, hastaneler boşu boşuna doluyor devlet boşu boşuna masrafa düşüyor. Kendilerini hasta ederekte hastaneleri işgal ediyorlar. Binlerce kişi içkini peşi sıra getirdiği hovardalığa ayyaşlığa pis bir hayata düşüp hem kendini hem ailesini mahvediyor. Çocuklarını dövüyor eşini annasini babasını öldürebiliyor. İçki kötülüklerin anasıdır. Peşinden çok kötülük getirir.

Biraz içip can arkadaşını bicaklyabiliyor. Çünkü alkol iradeyi kaybettiiryor sonrada şeytan nederse o. Şarhoş kişiler normalde yapmayacakları tecavuz hırsızlık gasp gibi işleri işliyor. binlerce sayılabilir. İlla içmek isteyen Allahın onları ayırmak için koyduğu yararlara takılıp kendini tercihini ortaya koyabilir. Eğer o az yararda olmasaydı iyi kötü belli olmazdı zaten herkez kabul etmek zorunda kalırdı.

Çocuğunuzun uçurumun kenerında oynamasına izin verirmisiniz. Yada koyunlarınızın Ekin tarlası sınırında otlamasına izin verirmisiniz. Çocuğunuz uçuruma düşme ihimalini değerlendir ve izin vermessiniz koyunların ekin tarlasına girme ihtimalini düşünür onları tarladan olabildiğince uzakta otlatırsınız. Acaba insanın nefside bir çocuk bir koyun gibi değilmi. Nefis daima kötülüğü ister sanırım bu ayet olması gerekir. Peki nefsinizin eline içki verdiğinizde içkinin uçurumunda oynamış olmazmıyız. Elbette düşmeme kendinizi firenleyebilme ihtimaliniz vardır. Bazı koyunların tarlaya girmeme ihtimalı vardır. Amaçoğu girecektir. Ve biz çoğunun gireceğini bildiğimiz için koyunlara tarla sınırını haram ederiz.

İçki haram olduğu için içmeyen milyonlarca insan var. Bunlar içkinin haram olmadığına inanansalardı ve içmeye başlasalardır. Hattı aşmayanlar olsada hattı aşanlara milyonlar daha karışırdı.

Son nokta olarak yarar ve zarar hesabı değil Allah rızası hesabı yapmalıyım. Zararda yararda bu dünyada kalacak çünkü ve ben 25 yaşındayım. Belki bir 25 daha ya yaşarım ya yaşamam. Hiç bir yarar bani öldükten sonra kurtarmaz. Sadace Allahın rızası beni kurtarbilir.

Comment

Konu alkolun çok yada az alinmasi degildiki aslinda ama nasil olduda bu boyuta geldi kendime sormaktayim.Konu aslen sudur alkol sagliga yararlimidir yoksa degilmidir?

Comment

Dediğim gibi az bir yararı bulunması ihtimali var imtihan sırrı noktasında. Herkez inancına göre hareket eder uzatmaya gerek yok aslında. Özgür bir ülkedeyiz en azından alkol konusunda !!!

Comment

dını kurallar kesındır
                haramdır ama bakıyorum herkes kendıne gore yontmaya calışıyor

Comment

Dini kurallar kesindirde bu dini kurallarin bu sekilde oldugu kesinmidir?

Comment

İnanıyorumki kimsenin amacı dini yontmak değil sadece doğruyu bulmaya çalışılıyor fikir ve bilgi alış verisi yapılıyor.

Comment

Bu hamur çok su götürür siz en iyisi Atatürkün bizzat emriyle yazdırdığı diyanette dahil herkezin tavsiye ettiği ilk türkçe meal olan Elmalılı Hamdi yazırın kuran mealini bir okuyun inanın bir çok sorunun cevabını bulacaksınız. buna alkolde dahil. inanın çok şaşıracaksınız Kuranda geçmeyen hadislere dayanan mevzuları ondan sonra araştırın. Kurandakileri okumadan hadislerdekini tartışmak boşuna olur. Bir yere varamayız.

Comment

delimisin ne isin var Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        Dini kurallar kesindirde bu dini kurallarin bu sekilde oldugu kesinmidir?
                        sen kendıne gore youmladıgın surece kesın degıldır
                        sadece mılletın aklını bulandırmaya calısıyorsun konuyu nerden nereye cakmıssın

Comment

Lütfen kırıcı olmayalım. Faydası yoktur.

Comment

Simdi su sekilde dusunmekte fayda vardir.Her insan islama ogrendigi kisinin bakisi ile inanir.Kimisi basi açik namaz kilinir der ve inananlari vardir.Bu kiside din konusunda bilgilidir kendince ve cevresince.Diger bir kiside basi kapali olmasi sarttir der.Inanlarida ayni sekildedir ve bu kiside kendince din bilgisi olan kisidir.Ikiside kurani kerimden yola çiktigini soyler .Bunlar aslinda iki sekilde degildir binlercesi mevcuttur.Peki bunlarin hangisi dogrudur?Hangisi kurani kerimi dogru çeviri yapmaktadir .Iste sorununda temeli buradadir.Bana birtaneside elinde delil gosterebilirmi? Imkansiz asla delil sunamazlar bu mumkun degildir.

Comment

Bismillahirrahmanirrahim

Mümin kadınlara da bakışlarını kısmalarını ve edep yerlerini günahtan korumalarını söyle! Yine söyle ki mecburen görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler. Zinet takılan yerlerini kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, üvey oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, mümin kadınlar, ellerinin altında bulunanlar (köleler), erkeklikten kesilip kadınlara ihtiyaç duymayan hizmetçileri veya henüz kadınların mahrem yerlerini anlamayan çocukları dışında kimseye göstermesinler. Saklı zinetlerine dikkat çekmek için, ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz toptan Allah’a tövbe ediniz ki felaha eresiniz. (Nur 31)

Comment

biomer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                Bismillahirrahmanirrahim

Mümin kadınlara da bakışlarını kısmalarını ve edep yerlerini günahtan korumalarını söyle! Yine söyle ki mecburen görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler. Zinet takılan yerlerini kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, üvey oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, mümin kadınlar, ellerinin altında bulunanlar (köleler), erkeklikten kesilip kadınlara ihtiyaç duymayan hizmetçileri veya henüz kadınların mahrem yerlerini anlamayan çocukları dışında kimseye göstermesinler. Saklı zinetlerine dikkat çekmek için, ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz toptan Allah’a tövbe ediniz ki felaha eresiniz. (Nur 31)
                                Valla hiç gullecegim yoktu allah omrunu uzun etsin emi. Yahu ne alaka simdi.Ben diyorumki din adaminin biride aksi oldugunu soyluyor.Ortada bir sorun var.Bu sorun nedir ? Tercumemi kisilikmi?

Comment

Working...
                                X