fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Takvimde Bugün

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• 1 Mayıs 2008

Bugün 01 Mayıs 2008 25 R.Ahir 1429 Nisan: 18 Kasım:176 Trafik Haftası (1-7 Mayıs)
    GÜNÜN HADİSİ

Kişinin henüz hayatta (canlı ve sağlıklı) iken servetinden bir dirhemi sadaka olarak vermesi; vefat ederken yüz dirhemi sadaka olarak dağıtmasından daha sevaplıdır vehayırlıdır.
    Hadis-i Şerif (Ebu Davud).

ANNE VE BABAYA İHSANIN ŞEKLİ

Anne ve baba, kişiye Allah'tan sonra en çok iyiliği olan kimseler olarak evlat üzerinde çok haklara sahiptirler. Bunları hakkıyla ödemek mümkün değildir. Çünkü nakledil*diğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : " Evlat babasını köle olarak bulsa ve satın alıp azat etse, ancak o zaman haklarını ödemiş olur." (Buharı) buyurarak, anne ve babanın haklarını ödemenin mümkün olmadığına işaret etmiştir.

Başka bir hadis-i şerifte nakledil*diğine göre "Bir adam annesini sırtına almış Kabeyi tavaf ettiriyordu, o esnada Resulullah gördü ve "nasıl" annemin hakkını ödeye-bildim mi? diye sordu. Hz. Peygamber (s.a.v.) : "Hayır, seni karnında taşırken bir nefes alma anındaki zahmetinin dahi hakkını ödeyemedin" buy urdu. (Buharı).

"Eğer onlardan birisi veya ikisi bir*den ihtiyarlıklarında senin yanında olurlarsa; onlara öf deme, azarlama da... Güzel söz söyle, merhametten dolayı tevazu kanatlarını ger veya Rabbim, onlar küçükken beni nasıl büyütüp besledilerse , sende onlara öyle merhamet et de" (İsra. 23-24)

MANİ

Bostanlarda fasulye
    Anam gitti gezmeye
    Ben anamdan örendim
    İnce boncuk çizmeye

BİLMECE

Sarhoslar hangi bilgin için "O da bizdendir" derler ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Yoksa siz de mi bir sey anlayamadiniz.

Comment

• 2 Mayıs 2008

Bugün 02 Mayıs 2008 26 R.Ahir 1429 Nisan: 19 Kasım:177 Çankırı'lı O. Nuri Efendi'nin Vefatı (1338)
      GÜNÜN HADİSİ

Mü’minin saygınlık ve onuru; Allah’ın kendisine verdiğine kanaat edip, insanlardan bir şey beklememesidir.
      hadis (Beyhaki).

AHİRETTE GERİ DÖNÜŞÜN OLMADIĞINI BİLMEK

Gaflet içindeki insanın kendini kandırdığı konulardan biri de kendisine bir fırsat daha tanına*cağı yanılgısıdır. Hatta bu düşün*ce bazı çevrelerde reenkarnasyon adı verilen batıl bir inanış ha*line bile getirilmiştir. Gafil insan ne kadar hata yaparsa yapsın, öl*dükten sonra tekrar dünyaya dö*nerek, bunları telafi etme imkanı*na sahip olacağını zanneder. Bu nedenle öldükten sonra Allah’tan son bir umutla geri dönmeyi ister. İnkar edenlerin, bu istekleri Kur'an'da şöyle bildirilir:

"Suçlu -günahkarları, Rableri huzurunda başlan öne eğilmiş olarak: "Rabbimiz, gördük ve işit*tik; şimdi bizi (bir kere daha dün*yaya) geri çevir, Salih bir amelde bulunalım, artık biz gerçekten kesin bilgiyle inananlarız" (diye yalvaracakları zamanı) bir gör*sen." (Secde ,12)

" Ya da azabı gördüğü zaman: "Benim için bir kere daha (dünyaya dönme fırsatı) olsaydı da, ihsanedenlerden olsaydım" (diyeceği günden sakının)). (Zümer, 58)

MANİ

Koyunum var karaman
      Gaybolursa araman
      Ben bir reçber kızıyım
      Şehirliye yaraman

BİLMECE
      Adamin biri çölde tek basina kalmis. Etrafinda da kimsecikler yokmus. Birden top sesleri ve gooool diye bir ses gelmis. Ne oluyormus ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevapünyanin döndügünü ilk iddia eden Galile için.

Comment

• 3 Mayıs 2008

Bugün 03 Mayıs 2008 27 R.Ahir 1429 Nisan: 20 Kasım:178 Fatih Sultan Mehmet'in Vefatı (1481)
        GÜNÜN HADİSİ

Allah buyuruyor ki: “Şüphesiz ben, yer yüzünde yaşayanların isyanlarından dolayı onlara ceza vermek istediğimde: Evlerim olan mescidleri maddi ve manevi onarıp şenlendirenlere; Sırf benim hoşnut olmam için birbirini çıkarsız sevenlere; Seherlerde gerek kendilerinin, gerek diğer insanların işledikleri günahlar için Allah’tan (bağışlanma) dileyenlere bakıyorum ve azabımı yeryüzünden (bunlar sebebiyle) çeviriyorum.
        Hadis (Beyhaki).

Rızk ve Endişe

İnsan, rızk için endişeye düşüp sı*kıntıya girmemelidirl Her mümin, rız*kı Allah'ın verdiğine inanıp, O'na güvenmelidir. Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruluyor ki: (Yeryüzün*deki her canlının rızkı, Allah'a aittir.) (Hûd 6)

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: Ey insanlar, rızkınızı güzel yollar*dan arayın! Herkes takdir edilen*den fazla rızka kavuşamaz. Takdir edilen rızka kavuşup onu yemedik*çe de dünyadan göçmez. İstemese de rızkı kendine verilir.

Cebrail aieyhisselâm bildirdi ki, rızkını yemeden kimse ölmez. Öyle ise Allah'tan korkun, rızkınızı güzel yollardan arayın!

Rızkın için üzülme! Takdir edilen rızk seni bulur. Allah teâlâ, müminin rızkını ummadığı yerden verir. Pey*gamber efendimiz (s.a.v.), Eğer Al*lah korkusunu kendinize sermaye edinirseniz, rızkınız, ticaretsiz ve sermayesiz gelir. Buyurup şu meal*deki âyet-i kerîmeyi okudu:

Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve rız*kını ummadığı yerden gönderir.

MAUN NEREDE?

Hasan el-Basrî, "Ben ölümden korkuyor ve onu sevmiyorum" diyen birine şu cevabı vermiştir:

- Malını geride bıraktığın için ölümü sevmiyorsun. Eğer malını ile*riye (ahirete) gönderseydin, peşin*den gitmek isteyecektin.

MANİ

Dere boyu gidelim
        Koyun kuzu güdelim
        Sennen beni görmüşler
        İnkâr bayrım edelim

BİLMECE

Kisir tavuga horoz ne demis ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:

In cin top oynuyormus.

Comment

• Cevap: Takvim de Bugün

Değerli arkadaşım Sizleri bu çalışmalarınız ve gayretinizden dolayı tebrik ediyorum.Sizi forumseldede aktif olarak görmek istiyor ve yakinen tanımak istiyoruz selamlar.

Comment

• 4 Mayıs 2008

Bugün 04 Mayıs 2008 28 R.Ahir 1429 Nisan: 21 Kasım:179 Hz.Eyüp Sultan'ın (r.a.) Vefatı (M.672)
            GÜNÜN HADİSİ

Mümin, bütünüyle faydadan ibarettir. Birlikte yürüdüğünde, sana (güzel şeyler anlatıp) fayda verir. Kendisine akıl danıştığında, (en doğru ve gerekli bilgiyi verip) sana yararlı olur. Ortaklık kurduğunda (hainlik düşünmez) sana kazanç sağlar. O, her şeyiyle, her işinde (tepeden tırnağa) faydadan ibarettir.
            Hadis-i Şerif (Ebu Nuaym)

KIYAMET GÜNÜNÜN DEHŞETİ

Alkame b. Kays Şöyle anlatdı:

"Birinin cenazesine gitmişti. Kabrin ba*şında durdu ve şöyle dedi:

- İşte bu kulun Kıyameti koptu. Çün*kü, o kimse,öldüğü zaman kıyamet günü işleri görür. Cenneti .cehennemi, melekleride görür. Artık her hangi bir ameli de yapamaz. Böylece Kıyamet günü hesap vermek üzere bekleyen kimse gibi olur.

İnsan ölünce ameli mühürlenir. Kıya*met günüde nasıl öldüyse öyle dirilir.

Son nefesini hayırlı bitirene ne mut*lu!..."

Ebû Bekir Vasiti (r.a.) der ki: Büyük nimetler üç tanedir:

1. Hayat nimeti,

2. Ölüm nimeti,

3. Kıyamet nimeti,

Hayat nimeti: Ömrün Allah'a kullukla geçmesidir.

Ölüm nimeti: Ruhun kelime-i şehâdet-le teslim edilmesidir.

Kiyâmet nimeti: Müjde almaktır. Kabir*lerden çıkıldığı zaman cennet müjdesi olmaktır.

Ey kardeşlerim, hepimizi tehlike bekli*yor, oranın bir günü ellibin yıldır. O gün, korku, ürperme, heyecan ve ümit günü*dür.

O gün , Kıyamet günü'dür.

O'gün , hasret ve nedamet günüdür.

O'gün , büyük bir gündür.

O'gün, insanların alemlerin Rabbi hu*zurunda divân duracağı gündür.

O'gün, muhasebe günüdür. Hesap verme günüdür.

Ya Rabb! O gün bütün gönülden inananlara yüz aklığı nasip et.

MANİ

Ak koyun kuzusuna
            Gün tutmuş postusuna
            Ne desen de ağlasam
            Arnımın yazısına

BİLMECE
            Bir fil ile fare plaja gitmisler, fakat sadece biri denize girmis. Neden ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Üzülme sevgilim bizde evlatlik yumurta aliriz.

Comment

• 5 Mayıs 2008

Bugün 05 Mayıs 2008 29 R.Ahir 1429 Nisan: 22 Kasım:180 TBMM'nin İlk Toplantısı (1920)
              GÜNÜN HADİSİ

Kıyamet gününde şehitler getirilip, hesap için durdurulur. Sadaka verenler getirilip, hesap için durdurulur. Dert verilip belaya uğratılanlar da getirilir, ancak onlara ne mizan kurulur ve ne de divan. Kendilerine yağmur gibi sevaplar yağdırılır. Bela ehlinin elde ettiği bu sonsuz ödülleri gören mahşer halkı, “ah keşke dünyada iken biz de hastalansaydık da cesedlerimizi makaslarla kesseydiler”, diyerek onların elde ettikleri mükafatlara imreneceklerdir.
              Hadis-i Şerif (Taberani,Mu’cemul-Kebir).

EMANETİ EHLİNE VERMEK

Allah Teâlâ, "emanet” Kavramını Kur'an-ı Kerim'de çok geniş bir an*lamda zikretmiştir. Emanetlerin ehline verilmesi, ehil olanların göreve ge*tirilmesi Allah 'ın emridir. Kur'an-ı Ke*rim 'de şöyle buyruluyor.

"Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasın*da hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor..." (Nisa, 58)

Devlet işlerinin ve millete ait hiz*metlerin ehli olan kimselere verilmesi ve toplumda adaletin sağlanması milletin huzuru ve devletin bekası için şarttır. İşlerin ehil olmayan kimselere bırakılmasının kötü sonucu hakkında Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

"İş ehil olmayan kişiye verildiği zaman kıyameti gözle." (Buharı, Rakika,35)

Hazreti Peygamber (s.a.v.), vergi memurluğu görevi isteyen Ebû Zer el-Gıfâri'ye, "Sen güçsüzsün; bu iş bir emanettir; emanet, üstesinden gele*meyen kimse için kıyamet gününde zillet ve perişanlık doğurur." (Müslim, İmare, 16) buyurarak hem yöneticile*re işleri, ehil olanlara vermelerini hem de ehil olamayacakları işlere insanların talip olmamaları gerektiğini anlatmıştır.

MANİ

Tren gelir öterek
              Kömürünü dökerek
              Ben anamdan ayrıldım
              Gözüm yaşım dökerek

BİLMECE

Tereyagi niçin yaglidir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ortaklasa kullandiklari tek mayolari oldugu için.

Comment

• 6 Mayıs 2008

Bugün 06 Mayıs 2008 1 C.Evvel 1429 Nisan: 23 Hızır:1 Ebu Hanife'nin Vefatı (765) - Burdur'un Kurtuluşu (1920)

GÜNÜN HADİSİ

İblis (şeytan), karargahını denizde kurar. Sonra insanları aldatmak için askerlerini bölük bölük onların üzerine gönderir. İblisin askerlerinin rütbece en yukarı olanı, fitnesi en fazla olanıdır. Onlardan birisi iblis’e gelir ve “şöyle şöyle yaptım” der. İblis ona, “sen hiçbir şey yapmış sayılmazsın” diye karşılık verir. Bir diğeri gelir, “Filan kimsenin karısı ile arasını açıncaya ve aile yuvasını dağıtıncaya kadar yakasını bırakmadım"”der. İblis bu askerini kendisine yaklaştırır ve “Sen ne kadar iyi bir askersin” diyerek iltifatta bulunur.
                Hadis-i Şerif (Müslim).

DUANIN KABUL EDİLMEYECEĞİNDEN ENDİŞE ETMEK

Mümin dua ettiği zaman Allah 'in kendi*sini işittiğini ve duasına her ne şekilde olursa olsun icabet edileceğini bilir. Çünkü olayla*rın başı boş ve tesadüfi bir biçimde değil, Allah'ın belirlediği kadere göre değiştiğinin, O'nun dilediği şekilde yürüdüğünün farkın*dadır. Bu nedenle duasına karşılık görme*mek gibi bir kuşkusu yoktur. Bu samimi ruh haliyle dua edenin duasını da Allah mak*bul görür ve kabul eder. Allah, Kuran'da şöyle buyurmaktadır: Kullarım beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse onlarda benim çağrıma cevap versinler ve Bana iman etsinler. Umulur ki İşrad (doğru yolu bulmuş) olurlar. (Bakara 186)

Allah, başka ayetlerde de "...sıkıntı ve ihtiyaç içinde olana. Kendisi'ne dua ettiği zaman icabet eden…” (Neml, 61-62) olarak bildirir ki, buda yine samimi duaların Allah katında mutlaka karşılık göreceğinin ifade*sidir.

ALLAH'TAN BAŞKASINA DUA EDİLMEZ

Ortak koşmak, yani şirk, Allah'tan başka ilahlar edinmek, Allah'a karşı işlenecek en büyük suçtur. Şirk koşmanın ne derece bü*yük bir suç olduğu Kuran'da şöyle bildiril*miştir:

"Gerçekten, Allah, kendisi'ne şirk koşul*masını bağışlamaz. Bunun dışında kalanı ise, dilediğini bağışlar. Kim Allah'a şirk ko*şarsa, doğrusu büyük bir günahla iftira edilmiş olur." (Nisa. 48)

MANİ

Tut yedim duttu beni
                Yârim unuttu beni
                Yarı yola varmadan
                Hıçkırık tuttu beni

BİLMECE

Okur-yazar olmayan zenciye ne denir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ekmege sürerken gicirdamisn diye.

Comment

• 7 Mayıs 2008

Bugün 07 Mayıs 2008 2 C.Evvel 1429 Nisan: 24 Hızır:2 İlahiyat Fakültesi'nin Kuruluşu (1924)

GÜNÜN HADİSİ

Erkek kadın her mü’minin, cennette bir vekili (temsilcisi) vardır. Kur’an okuduğu zaman, o vekil ona orada köşkler yapar. Tesbih çektiği zaman ağaçlar diker. Bunlardan vazgeçtiğinde de, hiçbir şey yapmaz.
                  Hadis (Ramuz).

ÇEKİŞME ve KAVGA

Toplumsal hayatı manevî temeller üzeri*ne kurmak ve inananlar arasında kalbi bağlar tesis etmek amacıyla yüce dini*miz, Mü'minleri birbirine kardeş kılmış ve toplumu güçlü kılmak, sosyal gelişmeyi ve mutluluğu sağlamak için birlik ve be*raberliğin gerçekleştirilmesini emretmiş; çekişmeyi yasaklamıştır;

Kur'an-ı Kerim'de; "Allah'a ve O'nun Peygamberine itaat edin, birbirimizle çe*kişmeyin. Sonra içinize korku düşer ve kuvvetiniz elden gider. Sabredin, doğru*su Allah sabredenlerle beraberdir." (En-fal, 46) buyurulmaktadır.

Hz. Peygamber de; "Çekişmeyi terk edin; zira onun hikmeti anlaşılmaz ve fit*nesinden emin olunmaz" (Taberand; bu*yurmuştur. Yüce Peygamberimiz, kavga.

çekişme ve sert davranışların manevi so*rumluluğuna da şöyle işaret etmektedir:

"Münakaşa ve mücadeleye devam et*men, günah olarak sana yeter"

(Tac, 5/40)

"Her sert mizaçlı, kaba, hayırdan alıko*yan, kibirli kişi Cehennem'dedir" (İbn Mace) buyurmuştur.

Kavga ve nizahın götüreceği kötü sonuçtan toplumu ve ferdi korumak için, Yüce Allah yapılan kötülüğün iyilikle kar*şılanmasını tavsiye etmiş; "Fenalığı en güzel şekilde sav" (Fussilet, 34) buyurmuştur. Rasulullah da; haklı olduğu hal*de tartışmayı terk eden için Cennetin or*tasında bir ev inşa edileceğini vaad et*miştir, (Tac, 5/40)

MANİ

Ak tavuk aldın mı?
                  Kümese koymadın mı?
                  Kör olası gaynana
                  Sen gelin olmadın mı?

BİLMECE

Siyah saçli bir adam 18 katli bir binanin en üst katindan yere düsüp parçalandigi zaman kafasi dazlakti. Saçlari ise 2-3 saat sonra agir agir asagiya dökülmeye baslamisti. Niçin ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Kara cahil.

Comment

• 8 Mayıs 2008

Bugün 08 Mayıs 2008 3 C.Evvel 1429 Nisan: 25 Hızır:3 II. Dünya Savaşı'nın Sona Ermesi (1945)

GÜNÜN HADİSİ

Kazançların en helal ve temiz olanı; öyle bir tüccarın kazancıdır ki konuştuğunda yalan konuşmaz. Bir şey emanet edildiğinde ona hıyanet etmez. Söz verdiğinde sözünden dönmez. Satın alırken ( Daha ucuz almak için ) aldığı malı kötülemez. Bir şey satarken, malını aşırı övüp yalancı reklama girmez. Borç aldığında ödemeyi geciktirmez. Alacağı olduğunda borçluyu sık boğaz etmez.
                    hadis-i şerif ( Beyhaki )

YA RAB ÜMMETİM

"Her Peygamberin makbul bir duası vardır. Ben duamı âhirette üm*metime şefaat için bıraktım" buyur*muştur.

Yine İbn Abbâs'ın (r.o.) rivayetin*de Resûl-i Ekrem (s.a.v.):

"Kıyamet günü Peygamberler için altından kürsüler kurulur ve benden başka herkes kürsüsüne oturur, be*nim kürsüm boş kalır. Ben, dimdik olarak ayakta ve Rabbimin huzurun*da dururum. Benim korktuğum husus, kendimin Cennete gidip, ümmetimin geride kalmasıdır. Bu arada: "Ya Rab, ümmetim" derim. Allah ü Teala “Ümmetine ne yapmamı istiyorsun ?” diye sorar. Ben de: "Ey Rabbim, bir an ön*ce hesaplarını görmeni istiyorum" derim. Böylece durmadan onlara şe*faat ederim. Tâ ki Cehennem'e gön*derilen bâzı kimseler hakkında Rab’bim den bana hüccet verilinceye ka*dar. O dereceye kadar ki, Cehennem 'in mâliki olan hâzin,"Ya Muhammed, Rabbinin gadabından Ce*hennem kendisinde senin ümmetin*den kimseyi bırakmamış, kimse ora*da kalmamıştır" der." buyurmuştur.

MANİ

Kapelesi ketenden
                    Yârim indi trenden
                    Boynuna sarılayım
                    Gülünü incelmeden

BİLMECE

Renkli bir seyahat ne ile olur ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Çünkü adam saçlarin dökülmesini geciktirici sampuan kullaniyormus.

Comment

• 9 Mayıs 2008

Bugün 09 Mayıs 2008 4 C.Evvel 1429 Nisan: 26 Hızır:4 Devlet İstatistik Enstitüsü'nün Kuruluşu (1926)
                      GÜNÜN HADİSİ

Bir bedevi Resulullah’a gelerek; Ya Resulullah! Rüyamda başımın koparılıp yuvarlandığını, kendimin de onun peşinden koştuğumu gördüm. Bunun tabiri nedir? Diye sordu. Resulullah Efendimiz ona şu cevabı verdi: Uyurken, şeytanın seninle oynamasını, halka anlatma...
                      Hadis-i Şerif (Müslim).

MÜ'MİN VE MÜNAFIK FARKI

"Mü'minin himmeti; namaz, oruç ' ve diğer ibâdetlerdedir. Münafık ise, hayvan gibi yeyip içmek derdinde-dir".

Hâtem-i Esam da, mü'min ilemü-nâfıkı şöyle ayırır ve der ki: Mü'min tefekkür ve ibret nazarı ile meşgul, münafık ise hırs ve tûl-i emel ile meş*guldür. Mü'min, herkesten elini çeker ve bütün ihtiyâcını yalnız Allah 'tan is*ter. Münafık ise herkesten ister, yalnız Allah'tan istemez. Mü'min, yalnız Al*lah'tan korkar başka kimseden kork*maz. Münafık herkesten korkar, yal*nız Allah'tan korkmaz. Mü'min malını dini uğrunda feda eder münafık ise

bunun aksine olarak dinini malı uğrunda feda eder. Mü'min, güzel işler yaptığı hâlde, yinede Allah korku*sundan ağlar, fakat münafık, kötülük yaptığı hâlde yine güler. Mü'min, (Al*lah'ı hatırlamak için) yalnız ve tenhâ yerleri sever, münafık ise insanlar ara*sına karışmayı sever. Mü'min, tohum atar fakat bozulacağından korkar, Münafık ekilen tohumu söker, har*manda mahsûl bekler. Mü'min, ni*zam ve huzuru te'min için iyiliği em*reder, kötülükten nehyeder, münafık
                      ise riyaset ve dünyalık için emreder ve nehyeder (yasak eder) de ortalı*ğı karıştırır. (İhya 3.c.s: 161)

MANİ

Kayalar yarılmasın
                      Yar bana darılmasın
                      Yar bana darılıp da
                      Ellere sarılması

BİLMECE

iki kirkayak birlesince ne olur ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Mavi trenle.

Comment

• 10 Mayıs 2008

Bugün 10 Mayıs 2008 5 C.Evvel 1429 Nisan: 27 Hızır:5 Sakatları Koruma Günü

GÜNÜN HADİSİ

Bütün insanlar hasedçidir. Ancak diliyle onu ifade ve eliyle de gereğini yapmadıkça hased, hasedçiye zarar vermez.
                        Hadis (Ebu Nuaym)

MÜSLÜMAN İÇİN KİBİR OLMAYAN HALLER

Ashab'tan biri Peygamberimize sordu:

- Elbisemin temizliği bana bir üstünlük duygusu verir. Ayakkabımın bağları beni sevindirir. Kamçımın sapı da bana bir hoş*lanma duygusu verir. Benim bu hâllerim kibir sayılır mı?

Buna karşılık, Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

- "Allah güzeldir, güzelleri sever. Sonra Allah, kulunda nimetinin eserini

görmeyi de sever. Kötümseri, kötümserlik çıkaranı sevmez.

Kibirli, hakkı hiçe sayan, halka yan gözle bakarak küçük görendir."

Hz. Hasan'dan naklen, Resûlullah (s.a.v)'ın şöyle buyurduğu anlatıldı:

- "Bir kimse, ayakkabısını diker, elbi*sesini kendisi yamar, yüzünü Allah için secdeye kapatırsa o kimse, kibirden be*ri olur."

Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

- "Bir kimse, yün elbise giyer, yamalı ayakkabı giymekten utanmaz, bineğine kendisi biner, koyununu kendisi sağar, zavallı kimselerle oturup kalkmaktan utanmazsa Allah u Tealâ ondan kibri alır."

BİR AYET

Ey iman edenler! Allah'ın size olan nimetini hatırlayın; hani size ordular saldırmıştı da, biz on*lara karşı bir rüzgâr ve sizin görmediğiniz ordular göndermiştik. Allah ne yaptığınızı çok iyi görmektedir. (Ahzab 9)

ÖZLÜ SÖZLER

Kazara bir sapan taşı, bir altın kâseye değse, ne taşın kıymeti artar, ne Kıymetten düşer kâse.

MANİ

Çaya inesim geldi
                        Şeker yiyesim geldi
                        Ala gözlü ablamı
                        Gene göresim geldi Su içtim kana kana,
                        Sular akar yana yana,
                        Yüzün bir gün görmedim,
                        Bilmem gidem ne yana.

BİLMECE

Kimler için bir gün 25 saattir.

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Fermuar.

Comment

• 11 Mayıs 2008

Bugün 11 Mayıs 2008 6 C.Evvel 1429 Nisan: 28 Hızır:6 Anneler Günü - Akka Zaferi (1799)

GÜNÜN HADİSİ

Hz. Peygamber çok merhametliydi. Birisi kendisine bir şey istemeye gelirse, istenilen şey varsa, mutlaka verirdi. Yok ise, olunca verme sözü verirdi.
                          Hadis-i Şerif (Buhari).

AFV ETMEK

"Kıyamet günü insanlar mevkif'te (durulacak yerde) toplandıkları za*man dellâl "İnsanları afvedip mükâ*fatları Allah üzerinde olanlar kalksın ve Cennet'e girsinler" diye seslenir. Bunun üzerine binlerce insan kalkar ve hesap görmeden Cennet'te gi*rerler. " buyurmuştur.

Câbir'in (r.a.) rivayetinde Resûl-i Ekrem :

"Üç şey vardır ki, mü'min olduğu halde bunları yapan ve bunlar ile gelen kimse, (kıyamet günü) hangi kapısından isterse Cennet'e girer ve istediği kadar hurilerden kendisine verilir. Bunlar, bilinmeyen, şahidi ol*mayan ve unutulmuş borcu ödeyen*ler, her namazı müteâkib on İhlâs okuyanlar ve katilini afvedenlerdir." buyurdu. Bunların birini yapanlara da aynı mükâfat verilir mi? diye so*ran Ebü Bekir'e (r.a.) cevap olarak Resül-i Ekrem:

"Evet birini yapanlara da aynı mükâfat verilir", buyurdu.(ihya 3.c.s:411)

Ukbe (r.a.) anlatıyor: -Birgün Resül-i Ekrem ile karşılaş*tım. Ya o benim elimden veya ben onun elinden tuttum ve Resül-i Ekrem:

" Ey Ukbe, dikkat et, sana dünya ve âhiret ehlinin en üstün ahlâkın*dan haber vereyim: Gelmeyene git*men, vermeyene vermen ve sana kötülük edeni afvefmendir" buyur*du. (İhya3.c.s:408)

MANİ

Merdiven indirdiler,
                          Atlara bindirdiler,
                          Kızım seni kahır eline gönderdiler,
                          Ağlar silinir silinir ağlar.

BİLMECE

Herkeste oldugu halde kadinlarin, kocalirininkini kullandigi sey nedir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Sabahlari 1 saat erken kalkanlar için.

Comment

• 12 Mayıs 2008

Bugün 12 Mayıs 2008 7 C.Evvel 1429 Nisan: 29 Hızır:7 Fransa'nın Tunus'u İşgali (1881)

GÜNÜN HADİSİ

Haya (kötülük işlemekten utanma) örtüsünü yüzünden sıyırıp atan kimsenin ardından konuşmak gıybet değildir.
                            Hadis (Beyhaki).

SONSUZLUĞU KAVRAMAK

İnsanların bir kısmı sonsuzluk kavra*mını düşünmek konusunda da ge*nelde tembellik ederler. Sonsuzluğun asla bitmeyecek, sonu gelmeyecek, tükenmeyecek bir zamanı ifade etti*ğini, gereği gibi düşünüp anlamaya çalışmazlar. Sonsuzluğu, yalnızca çok uzun yılları, asırları ifade eden bir kavram gibi kabul ederler.

Oysa "sonsuzluk" çok farklı bir kav*ramdır. Sonsuzluk, bir insanın ömrü kadar süre değildir. Birkaç insan nesli kadar bir süre de değildir. Sonsuzluk bin yıl değil, on bin yıl değil, yüz bin yıl değil, milyon veya milyar yıl değil, hatta trilyon yıl da değildir. Sonsuzluk bunların tamamının dışında, hiçbir sona ulaşmayan ,asla bitip tüken*meyen bir zamanı ifade eder.

İşte bu gerçeği düşünen insan sonsuz yaşamını cehennemde geçir*me tehlikesini asla göze alamaz.

Dünyada bir an bile dayanmadığı kadar şiddetli azapları, bitip tüken*mesi olmayan zamanlar boyunca hissetmeyi tercih edemez. Dolayısıy*la sonsuzluğu düşünmek gafil olan insanı uyandırır, kendine getirir ve Al*lah (c,c,)'ın razı olacağı işler yapma konusunda harekete geçirir.

MANİ

Gelin geldi evimize,
                            Şenlik kurdu köyümüze,
                            Hoş geldin allı gelin,
                            Sefa geldin pullu gelin.

BİLMECE

Hakimle, hakem arasinda ne fark vardir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Soyadi.

Comment

• 13 Mayıs 2008

Bugün 13 Mayıs 2008 8 C.Evvel 1429 Nisan: 30 Hızır:8 Ağca'nın, Roma'da, Papa'ya Yönelik Suikasti (1981)
                              GÜNÜN HADİSİ

Zandan sakının. Çünkü zan, insanın içinden geçen en yalancı düşüncedir. İnsanların gizli ve özel hayatını araştırmayın. Ayıplarını öğrenmeye çalışmayın. Birbirinize karşı üstünlük yarışına girmeyin. Birbirinizi kıskanmayın. Birbirinize karşı kin beslemeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeşler olun!
                              Hadis (Buhari).

AF ve MAĞFİRET

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah Teala hazretleri sizi helak eder ve yerinize, günah işleyecek (fakat tevbeleri sebebiyle) mağfiret ede*ceği kimseler yaratırdı." (Müslim,)

Resulullah (sav) (bir hadis-i kud-si'de) Rabbinden naklen buyururlar ki: "Bir kul günah işledi ve: "Ya Rabbi günahımı affet!" dedi. Hak Teala da: "Kulum bir günah işledi; arkadan bil*di ki günahları affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır." Sonra kul dönüp tekrar gü*nah işler ve: "Ey Rabbim günahımı affet!" der. Allah Teala Hazretleri de"Kulum bir günah işledi ve bildi ki gü*nahı affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır. Sonra kul dönüp tekrar günah işler ve: "Ey Rabbim beni affeyle!" der. Allah Teala da: "Kulum günah işledi ve bil*di ki, günahı affeden veya günah sebebiyle muaheze eden bir Rabbi olduğunu bildi. Dilediğini yap, ben seni affettim!" buyurur." (Buhari,)

Ebu'd-Derda (ro) Demişti ki: "Resulullah (sav)'ı işittim, şöyle buyurdu: "Müşrik olarak ölenle, bir müslümanı haksız yere öldüren hariç, Allah bü*tün günahları affedebilir." (Ebu Davud)

MANİ

Baban carsıya vardı mı?
                              Alını yeşilini aldı mı?
                              Suda kızıma dedi mi?
                              Haydı kızım kutlu olsun.

BİLMECE

Adamin basina saksi düsmüs fakat hiçbir sey olmamis. Neden ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Biri içeriye digeri disariya atar.

Comment

• 14 Mayıs 2008

Bugün 14 Mayıs 2008 9 C.Evvel 1429 Mayıs: 1 Hızır:9 Dünya Eczacılık Günü - Iğdır'ın Kurtuluşu (1920)

GÜNÜN HADİSİ

Benden sonra bana inanan müslümanlar hakkında şu 3 şeyden korkuyorum: Onları idare edenlerin zulme sapmalarından. Yıldızların (Burçların) yaşamlarına etkisi olduğuna inanmalarından. Kaderi inkar etmelerinden.
                                Hadis (İbn-i Asakir).

"İSLAM" NEDİR? "KUR'AN" NEDİR?

İlk insan Adem (A.S)'dan beri gelen bütün Peygamberlerin hepsi aynı ger*çeği yani (İslamı) tebliğ etmişlerdir. Al*lah indinde din tekdir, O da islâmdır.

İnsanlık tarihinin gelişmesine uygun olarak gönderilen peygamberlerin tebliğ ettikleri dinde inancın temel esaslarını ortaya koyuyoruz: (1. Al*lah'a, 2. Meleklere, 3. Kitaplara, 4. Peygamberlere, 5. Ahiret Gününe ( öl*dükten sonra dirileceğimize) 6. Hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna inanıyo*ruz.

Son peygamber Hz. Muhomed (S.A.V)'dir. Ve onun getirmiş olduğu Kur’an-ı Azmimüş-Şan bütün insanlığa saadetin yolu Cenab-ı Hakkın Cebrail (A.S.) vasıtasıyla Hz. Muhammed (S.A.V.)’e gönderildiği ve onun vasıtasıyla insanlara tebliğ ettiği "Kur'an'da-dır.

O Kur'an-ı iyice anlayabilmemiz için Cenab-ı Hak kitabından başka, ayrıca kendi sevgilisini yani Peygamber Efen*dimiz (S.A.V.)'i de "Bize en güzel örnek olarak göndermiştir."

Zaten yol göstermede en mükemmel şekil kitap ve örnek ile yani (sün*net) olabilirdi, böyle de yapılmıştır.

AYET

"Allah Meryem Oğlu İsa'dır", diyenler, gerçekten kâfir olmuşlardır. Halbuki (Meryem Oğlu İsa) el-Mesih şöyle de*mişti: "Ey İsrail Oğulları, benim de sizin de Rabbiniz olan Allah'a ibadet edin. Kim Allah'a şirk koşarsa, muhakkak Allah ona cenneti haram eder, onun varacağı yer cehennemdir. Zalimlerin yardımcıları yoktur.” (Maide /72)

MANİ

Haydı kızım kınan kutlu olsun,
                                Burada dilin tatlı olsun.
                                Çağırın gelin kızın anasını
                                Kızı gelin oldu görsün.

BİLMECE

Hangi tarlada sebze yetismez ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Adamin akli bir karis havadaymis.

Comment

Working...
                                X